bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:349/587)

Mini Torciki Improwizowane 149

Biszkopt z 2 jajek: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka(...)mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone

Blondynka Gotuje
Domowe bajgle - przepis 224

jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis z "The bread book".  SKŁADNIKI : (9-10 szt)  500 g mąki pszennej (używam tym 650) 2 łyżki cukru  1 łyżeczkę soli 1/1/4 łyżeczki drożdży suchych (5 g) 350 ml wody letniej  1 jajko do posmarowania  ziarna do posypania(...)bajgle, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy naszymi ulubionymi nasionami. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika) Może wymagają więcej poświecenia niż tradycyjne bułki, ale smak, konsystencja wynagradza wszytko :) Pyszne na śniadanie i nie tylko.  Smacznego  Basia

Basia w kuchni
Babka majonezowa 122

Wielkanoc, a gwarantuję, że będziecie do tego przepisu wracać częściej i będzie to najchętniej wybierana przez Was babka świąteczna. 4 jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy do połączenia(...)dodajemy obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i majonez, krótko mieszamy, do połączenia. Średniej wielkości formę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, bułką tartą lub mąką. Wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka). U mnie wierzch dodatkowo ozdobiony polewą z białej czekolady

Smaki Na Talerzu
babka piaskowa – klasyczna 105

Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g mąki ziemniaczanej 200 g masła w temperaturze pokojowej 4 jajka 200 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy esencję waniliową(...)oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wąskie formy /keksówki, natłuszczonej i prószonej kaszą manna lub bułką tartą. Pieczemy w 160-170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 60 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z nadzieniem jagodowym 97

pączki. Dla mnie pączki z piekarnika to zwykłe bułeczki drożdżowe. Czy są to pączki z lukrem, czy pączki z cukrem pudrem, nie ma to znaczenia. Smażony pączek, pieczony to bułka. Jak zrobić pączki? Wiecie co jest zaletą dokładnie tych pączków? Smak, struktura, doskonałość i szybkie przygotowanie. Są to tak szybkie pączki, że sama zdziwiłam się, że odkąd zamieszałam drożdże(...)magia! Pączki z nadzieniem jagodowym - składniki: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka (max 37 stopni) 70 g cukru 80 g masła w temperaturze pokojowej 550 g mąki pszennej 2 cale jajka 2 żółtka 1 łyżka spirytusu szczypta soli dżem z jagody leśnej Pączki z nadzieniem jagodowym - wykonanie: Mleko mieszam z masłem, drożdżami i cukrem. Odstawiam na 10 minut

MamaOskarka
Babka wielkanocna 79

tylko z okazji świąt, ale też gdy mam po prostu na nią ochotę, ponieważ jest bardzo pyszna. Gorąco polecam!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie:  1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka(...)mąkę przesianą z proszkiem i sok z cytryny, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.  2. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki.  3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180st.C. (do suchego patyczka) 4. Upieczoną babkę można polać lukrem i udekorować migdałami

Danka Pichci
Wielkanocne babeczki chałwowe 247

posiadacie, możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej). Z podanych składników można przygotować 10-12 sztuk . Wielkanocne babeczki chałwowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g chałwy 65ml oleju 60g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia babeczek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)masy jajecznej dodać pokruszoną chałwę, olej oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ponownie krótko zmiksować - foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą - masę przełożyć do foremek do 2/3 ich wysokości - foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka - jeśli nie posiadacie

Smakołyki Bereniki
Wilgotny czekoladowy piernik 182

Składniki: 120g czekolady 120g masła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać(...)następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą. Najlepiej smakuje następnego dnia

Olga Piecze i Gotuje
Ciasto bananowe z borówkami i kruszonką 265

cukru waniliowego 150 g mąki kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej - ewentualnie pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g borówek Kruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa 100 g cukru 8 g cukru waniliowego Obrane, połamane banany, cukier brązowy i waniliowy, jajka i olej wrzucić do miksera i zmiksować na największych obrotach przez około minutę(...)proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra - dół z termoobiegiem. Piec przez

Ze smakiem bez glutenu
Keks 109

Zmniejszyłam też ilość cukru. Keksówka 11x30 cm. Miłego i słonecznego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 15 dkg masła (temp pokojowa) 15 dkg cukru pudru 5 jajek L 30 dkg mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mieszanki keksowej u mnie Helio szczypta soli 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko(...)zmiksowanego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemiennie z mąką. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 4. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kruche babeczki
TORT FERRERO ROCHER 132

będzie pełen blogowych inspiracji i nadal będziecie zaglądać na mojego bloga.    SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o średnicy 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli(...)dekoracji, czekoladowe kuleczki   ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu   WYKONANIE  Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy

słodki bratek
Naturalnie zielone ciasto ze Słowacji 127

tamtejszym sklepie, gdy kupowałam ciemny olej w 100% z pestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju z pestek dyni śliwki Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta(...)dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy. Uwagi: Ważne

Gotowanie i blogowanie
Ciasteczka z ricottą. 175

Włoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę(...)niestety jestem łasuchem ;) Jeżeli wolicie rozpocząć dzień kanapką czy jajecznicą to spróbujcie tych ciasteczek w porze deseru, bo warto :) Składniki: 250 g ricotty 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1 duże jajko 50 g miękkiego masła szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło, ricottę i cukier utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać jajko i sól

zadanie-gotowanie
LENIWIEC Z OWOCAMI 142

ochotę na domowe ciasto z te go prze pis u w mig je przygotujemy i to be z uż ycia miksera. SKŁADNIKI 200 g mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/2 szkl. mleka 50 g margaryny 1 jabłko, 1 brzoskwinia 2 łyżki kropelek czekoladowych WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy(...)margaryną, dodajemy resztę suchych składników, Jabłko i brzoskwinię obieramy, kroimy na kawałki, Dodajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 10x 30 cm) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 175 stopniach - do suchego patyczka

słodki bratek