bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:349/587)

Drożdżówki z serem i jagodami 168

opublikować. Wspaniałe słodkie drożdżówki z serem i jagodami, dokładnie takie jak lubię. Bazowałam na  tym przepisie, choć nie do końca. Przepis na 16 – 18 bułeczek . 600 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła lub margaryny 1 jajko rozmącone 8 g suchych drożdży 1 i 1/8 szklanki mleka w temperaturze pokojowej Nadzienie(...)Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Truskawki pod kruszonką 188

Czas czytania: 4 min Najszybszy pieczony deser na upalne dni, to truskawki pod kruszonką. Na zewnątrz upały w domu gorąco i pewnie nie macie ochoty na

SprawdzonaKuchnia.pl
Precle bawarskie 131

Precle bawarskie Pyszna, chrupiąca przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli – szczególnie jako przegryzka do piwa Z przepisu uzyskamy 4 dość duże precle, jeżeli

Blog z Apetytem
Chleb pszenno-żytni 139

białej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni. Dlatego warto wybierać odpowiednie pieczywo. Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa. Może warto więc upiec(...)chlebowego żytniego , który upiekłam inspirując się przepisem umieszczonym przez producenta na opakowaniu. Chleb pszenno-żytni - przepis na jeden bochenek Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 150g mąki żytniej, 350g mąki pszennej, łyżeczkę cukru, 1,5 łyżeczki soli, opakowanie Zakwasu żytniego, opakowanie drożdży suszonych instant, 400ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, 20g siemienia lnianego + 5g do posypania. 1. Wymieszaj w misce mąkę

Z notatnika dietetyka
Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek 227

subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub cukru wanilinowego 12g 250g masła(...)smaku toffi i jednego o smaku waniliowym 1L mleka 6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1,5kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki bułki tartej Dodatkowo: cukier puder do posypania Spód: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną

Mała Cukierenka
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 169

Knedle 6 bu łek kajzerek ½ litra bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g bekonu, drobno posiekanego 2 ca łe jajka 250ml letniego mleka 250 g m ąki pszennej ma ły pęczek zielonej pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy(...)tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę

mojej kuchni
Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami i kardamonem 178

stopniach, do suchego patyczka."]} Drukuj Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami i kardamonem Składniki 3 jajka 1 szkl. jogurtu naturalnego 3/4 szkl. cukru 1/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kardamonu mielonego szczypta soli kilka kropel aromatu śmietankowego 1 kg śliwek Sposób przygotowania Do jednej miski wbijamy jajka, dodajemy olej(...)suchych, dodajemy aromat śmietankowy i mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto nie daje się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu. Wykładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy połówki śliwek środkiem do góry. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/puszyste-proste-ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami-i-kardamonem/ MieszamWGarnku Artykuł Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami

Mieszam w Garnku
Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką 167

drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej 100 g domowego cukru waniliowego Masa serowa: 250 g sera białego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki cukru  łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko budyń waniliowy 1,5 szkl jagód(...)suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam do formy. Przykrywam i odstawiam na ok 30 minut. Masa serowa: Ser, śmietanę, jajko, ekstrakt i cukier dokładnie rozdrabniam widelcem

Smakołyki Asi
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 178

Knedle 6 bu łek kajzerek ½ litra bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g bekonu, drobno posiekanego 2 ca łe jajka 250ml letniego mleka 250 g m ąki pszennej ma ły pęczek zielonej pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy(...)tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę

w mojej kuchni
Sernik wiedeński 224

zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 1 kg zmielonego tłustego twarogu (najlepiej dwukrotnie w maszynce do mielenia) 10 jajek 250 g masła 300 g drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo(...)masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forma powinna mieć średnicę co najmniej 26 cm, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na półkę niżej niż środkowa półka. Na dno piekarnika wstawiamy małą formę do której wlewamy wrzącą wodę. Pieczemy około 60 minut. Sernik wyrośnie, jednak

psgotujemy
Bułeczki z gyrosem 181

Drożdżowe bułeczki  nadziane gyrosem z kurczaka doskonale sprawdzą się teraz jako rozgrzewająca przekąska na ponure jesienne dni. Możemy zjeść je na śniadanie lub kolację albo

Kolorowa kuchnia Elki
Kostka wiśniowa 272

szklanki likieru wiśniowego lub mocnej herbaty, osłodzonej, z dodatkiem soku z cytryny i wódki/spirytusu ( opcjonalnie ) Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo(...)składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty

Opowieści z piekarnika
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 206

chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków.  Ciasto to nic innego jak fiński chleb żytni , którego pieczenie weszło mi w krew i dopracowałam jego wypiek do perfekcji, ach te nacięcia i chrupiąca skórka... Wzięłam połowę zagniecionego ciasta i przygotowałam to CUDO!  Rodzina pożarła cały chlebek jeszcze(...)gorący w 5 minut. Chleb z masłem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem proporcja na 2 niezbyt duże chlebki ciasto: 225 g mąki żytniej 720 300 g mąki pszenne 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 1 czubata łyżka soli 300 ml ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła masełko: duża garść natki pietruszki lub wg własnego smaku ew. kilka listków bazylii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pszenne. 197

Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem.Dlatego polecam Wam pyszne mięciutkie bułeczki domowej roboty. Składniki: 0,5 kg maki pszennej 30 g drożdży 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować(...)gładkie ciasto. Ja wyrabiam mikserem bo ciasto jest dość rzadkie. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby bułki nie były  twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i  zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki. Kiedy podwoi objętość wyłożyć  na stolnicę i formować bułeczki. Ja robię z ciasta wałek

Agusiowe smakołyki
Babka cytrynowa. 302

wykonania używa się rozpuszczonego , gorącego masła i to sprawia ,że ciasto jest bardzo delikatne i pyszne. Składniki: na małą foremkę do babki 4 jajka 150 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z jednej cytryny,bez białych błonek Sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasny(...)tylko połączenia się składników.Masło Roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta ,miksujemy. Sok i skórkę dodajemy na końcu ,miksujemy krótko i Ciasto przelewamy do foremki natłuszczonej i wysypanej Bułką tartą.Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Po przestygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Ladylaura.
Babka czekoladowa 183

domów ☺ 1 godzina 3 foremki o średnicy 14 cm składniki: 2 jajka 150 g cukru 4 łyżki kakao 150 g płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta sody duża szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji użyłam masę korówkową, wiórki koksowe i startą na średnich oczkach gorzką czekoladę ☺ wykonanie(...)masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego

Ania i Marcin gotują
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 298

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy(...)Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia lub wysmarowanym tłuszczem i wysypanym mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut do 1 godziny (do suchego patyczka). Studzimy i rozcinamy na dwa krążki.  Składniki na krem

Życie zamknięte w smaku
chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką... 180

Składniki: drożdże 30 gram, woda ciepła 350 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 3 szklanki czubate, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka czubata, olej rzepakowy 4 łyżki, czarnuszka Royal Brand - ile potrzeba do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać(...)odklejone od misy ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie krótko wyrobić i uformować 6 większych bułek, nożem naciąć na krzyż, posmarować ciepłą wodą i posypać czarnuszką tyle, ile lubisz piec w 200 C 30 minut, grzanie góra/dół, następnie zmienić na teromoobieg

W Mojej Kuchni Lubię
z budyniem, wiśniami drożdżówka... 194

Składniki: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 4 łyżeczki, mleko 3,2% 500 ml, drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, mąka pszenna 500 dag, cukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie ucierania(...)odlać niepełną szklankę mleka i wymieszać budyń z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać budyń, mieszając zagęścić, budyń wystudzić - blaszka 24x29 cm, wysmarować masłem i tartą bułką posypać, ciasto wyrośnięte dać do blaszki, na ciesto dać budyń na budyniu i cieście porozkładać wypestkowane wiśnie, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piec w 200 C około 45-50 minut

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 238

tort :) Śliwki i kawa tworzą znakomite połączenie, dopełnione czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami na wierzchu... CIASTO ŚLIWKOWO-KAWOWA FURORA przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~4 jajka ~szklanka mąki pszennej ~nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru trzcinowego ~płaska łyżka kakao ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~2 duże śliwki węgierki, drobno posiekane Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(...)delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto

chili & sugar
Tartaletki z kremem karpatkowym 139

krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Składniki na kruche tartaletki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 żółtka 75 g cukru pudru Mąkę należy przesiać na stolnicę lub jak u mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej(...)się cackać).  Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut.  Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina).  Do ciasta

ClauditteMissCooking
Kruche tartaletki z czekoladą 147

Niebo w gębie !!! Składniki na kruche tartaletki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 żółtka 75 g cukru pudru Mąkę należy przesiać na stolnicę lub jak u mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę).  Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy(...)się cackać).  Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut.  Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina).  Do ciasta

ClauditteMissCooking