posiadacie, możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej). Z podanych składników można przygotować 10-12 sztuk . Wielkanocne babeczki chałwowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g chałwy 65ml oleju 60g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia babeczek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)masy jajecznej dodać pokruszoną chałwę, olej oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ponownie krótko zmiksować - foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą - masę przełożyć do foremek do 2/3 ich wysokości - foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka - jeśli nie posiadacie
Smakołyki BerenikiSkładniki: 120g czekolady 120g masła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać(...)następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą. Najlepiej smakuje następnego dnia
Olga Piecze i Gotujecukru waniliowego 150 g mąki kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej - ewentualnie pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g borówek Kruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa 100 g cukru 8 g cukru waniliowego Obrane, połamane banany, cukier brązowy i waniliowy, jajka i olej wrzucić do miksera i zmiksować na największych obrotach przez około minutę(...)proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra - dół z termoobiegiem. Piec przez
Ze smakiem bez glutenuZmniejszyłam też ilość cukru. Keksówka 11x30 cm. Miłego i słonecznego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 15 dkg masła (temp pokojowa) 15 dkg cukru pudru 5 jajek L 30 dkg mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mieszanki keksowej u mnie Helio szczypta soli 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko(...)zmiksowanego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemiennie z mąką. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 4. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kruche babeczkibędzie pełen blogowych inspiracji i nadal będziecie zaglądać na mojego bloga. SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o średnicy 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli(...)dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy
słodki bratektamtejszym sklepie, gdy kupowałam ciemny olej w 100% z pestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju z pestek dyni śliwki Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta(...)dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy. Uwagi: Ważne
Gotowanie i blogowanieWłoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę(...)niestety jestem łasuchem ;) Jeżeli wolicie rozpocząć dzień kanapką czy jajecznicą to spróbujcie tych ciasteczek w porze deseru, bo warto :) Składniki: 250 g ricotty 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1 duże jajko 50 g miękkiego masła szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło, ricottę i cukier utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać jajko i sól
zadanie-gotowanieochotę na domowe ciasto z te go prze pis u w mig je przygotujemy i to be z uż ycia miksera. SKŁADNIKI 200 g mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/2 szkl. mleka 50 g margaryny 1 jabłko, 1 brzoskwinia 2 łyżki kropelek czekoladowych WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy(...)margaryną, dodajemy resztę suchych składników, Jabłko i brzoskwinię obieramy, kroimy na kawałki, Dodajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 10x 30 cm) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 175 stopniach - do suchego patyczka
słodki bratekJeśli tak jak ja lubicie proste i szybkie przepisy, to te bułeczki przypadną Wam do gustu. Uwiniecie się z nimi w pół godziny razem z pieczeniem
Smakowity Blog Kulinarnykruche ciasto z rabarbarem * ciasteczka serowe z rabarbarem * rabarbarowe ciasto z maślanką Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 250-300g czerwonej porzeczki kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania W mikserze zmiksowałam(...)waniliowy. Dodawałam jajka. Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując. Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia. Miksowałam, aż powstała puszysta masa. Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem. Układałam go na cieście. Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około
potrawyregionalneróżne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa), - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao lub karobu, - garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni, jabłka), - garść pokrojonych nerkowców, - 4 bardzo dojrzałe banany, - 1/3 szklanki oleju(...)suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Mnie zawsze to ciasto pęka, ale smaku mu to nie ujmuje ;) Smacznego
Co na wege obiad?Kolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w
Dzieje kuchennej Wiewiórymoim chłopaku i jak to on powiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)żółtka i zmniejszamy obroty. Na sam koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni
Panda i jej światjednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych(...)dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek. Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 min. W tym czasie umyte i przebrane jagody miksuję z cukrem
Ciasteczkowy Potwórmięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry. Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów. farsz: pół pomidora jalapeño 6-8 cienkich plasterków(...)listków świeżej bazylii odrobina cebuli- zeszklonej na patelni odrobina oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć
KreatywnePinyzawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka(...)biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać
Monia miesza i gotujeZnów namieszałam coś na stronie i mi poginęły linki moich ulubionych blogów, muszę koniecznie zrobić przemeblowanie . Na poprawę humoru wspaniałe drożdżowe bułeczki skrywające w środku
Na słodko lub wytrawniesię je błyskawicznie i zawsze się udaje!Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już zawsze będzie je robił!Tak : jestem tego pewna! SKŁADNIKI:- truskawki -ok.400 g- jajka -2szt- mąka pszenna – 250 g- cukier – 120g- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- masło – 125 g- jogurt naturalny – 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej(...)mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.Zajadamy
Ostra na Słodkokwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!Łatwe , szybkie , smaczne!Polecam!SKŁADNIKI:* rabarbar – ok. 400 g* jajka -2szt* mąka pszenna – 250 g* cukier – 120g* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* masło – 125 g* jogurt naturalny – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze(...)jednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt …Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! )Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą.Na wierzchu układamy obrany i pokrojony w kosteczkę rabarbar.Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min.Posypujemy cukrem pudrem!Zajadamy
Ostra na SłodkoSkładniki / Ingredients:500 g mąki pszennej do ciast / 500 g wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar3 żółtka / 3 egg yolks1 łyżka śmietany 12% / 1 tablespoon of cream 12%1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tablespoon of baking(...)powder16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1 kg jabłek średnio kwaśnych / 1 kg apples acidic mediumtłuszcz i bułka tarta do formy / grease and breadcrumbs to moldcynamon i wanilia do jabłek / cinnamon and vanilla to applescukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20Najpierw wyrabiamy kruche ciasto
Projekty ze smakiemA teraz będzie o bułeczkach na śniadanie…Szukając kiedyś pomysłu weszłam na mój ulubiony blog MojeTworyPrzetwory i znalazłam pyszne i szybkie bułeczki na śniadanie:) My z
Anioły w kuchniPyszne babeczki na każdą okazję Babeczki ze śmietaną i kwiatkami SKŁADNIKI: CIASTO proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 0,5 szkl mąka ziemniaczana -2 łyżki jajka -4 szt cukru - 0,5 szkl 2 łyzki wody KREM 200 g śmietany kremówki, 36% cukier puder -2 łyżki DODATKOWO srebrne perełki cukrowe kwiatuszki PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka(...)pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem śmietanowym, udekorować różowymi kwiatuszkami i srebrnymi perełkami
Kuchnia Danusileniwych - warto go zrobić :))))) przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji" Składniki: 1 kg mąki pszennej typ 550,1 litr letniej wody,10 dag drożdży,2 łyżki cukru,1,5 łyki soli,4 łyżki oleju, 1/2 szklanki otrębów owsianych,1/2 szklanki pestek dyni,1/2 szklanki siemienia(...)drożdże, cukier, sól i olej. Całość przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (nie przejmujemy się konsystencją). Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30 x 11 wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Wierzch posypać ziarnami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180°C stopni. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast z keksówek (żeby chlebek się
Delicious Titbitssię o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być stosunkowo ciężkie, a nie jak bułka i smażone na blasze lub suchej patelni – piekarnik lepiej, żeby został w trybie uśpienia Nie bez znaczenia, w przypadku moskoli, jest to co im towarzyszy… Z czym podawać(...)lubię najbardziej. Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku Wydrukuj przepis Porcji: 6-8 sztuk Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 500g ugotowanych ziemniaków 100-150g mąki pszennej lub orkiszowej, a ewentualnie bezglutenowej, np. gryczanej 1 łyżeczka soli Wykonanie: 1 Ziemniaki zetrzyj na tarce. 2 Ziemniaki, mąkę i sól umieść w malakserze i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne
BlendmanMąka pszenna – 50 dag Margaryna – 25 dag Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Cukier – 1,5 szkl Mleko – ½ szkl Sól – szczypta Cukier waniliowy -2 łyżeczki Jajka – 6 szt Jabłka – 1 kg Cynamon- 1 łyżeczka Cukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę(...)proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
ciasta i desery czyli na słodkowarto promować, nie tylko przy okazji wizyty w Lublinie. Placek drożdżowy z nadzieniem z cebuli i maku może się wydawać nietypowy, ale jest to zdecydowanie przemyślane połączenie. Zamiast kupować bułkę pizzową spróbujcie koniecznie cebulaków. Cebularze smakują najlepiej gorące np. posmarowane masłem. Są idealne do zabrania do szkoły, do pracy lub na wycieczkę, bo na zimno także są pyszne. W sieci(...)oczywiście się bawić smakami, ale jeśli chcielibyście spróbować cebularza, który jest bliski oryginałowi, to pamiętajcie, że powinien zawierać tylko sparzoną cebulę i mak. Cebularze – ciasto: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (ja użyłam orkiszowej typ 630) 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka (ewentualnie wody) + 2 łyżki 75 g masła 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Cebularze
Poezja smakumojej kuchni. Dziś mam na obiad pyszne...knedelki :) Składniki : ok. 40 dag ugotowanych , zmielonych ziemniaków( jeszcze starych!) ok. 5 dużych łyżek mąki ziemniaczanej ok. 5-6 łyżek mąki pszennej 1 dużo jajko, sól mąka do podsypania ciasta podczas wyrabiania 13 truskawek Przygotowanie: Do zmielonych ziemniaków dodałam mąki, jajko i sól, zagniotłam ciasto podobnie jak na kopytka Umyłam średniej wielkości truskawki(...)rozgniotłam je na krążek delikatnie, a potem kładłam truskawkę i zaklejałam ją w cieście dość ściśle- na kulkę Gotowałam w posolonym wrzątku ponad 5 min. Można podać z bułką tartą z masełkiem albo ze słodkim sosem truskawkowym
Proste Potrawylubicie bardzo słodkie wypieki to można dodać do niej odrobinę cukru. Babka: 2 jajka 2 duże i dojrzałe banany 100 ml mleka 150 ml oleju 1,5 szkl mąki pszennej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżeczka cynamonu Solony karmel: 1/2 szkl cukru 2 łyżki wody 4 łyżki śmietany 30% łyżka masła 1/4 łyżeczki soli Babka: Składniki(...)dodać banany, ekstrakt, olej i mleko i krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i zmiksować do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką i wlać ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut. Ciasto ostudzić w foremce. Solony karmel: Do garnuszka wsypać cukier
Smakołyki Asibędziecie kiedyś w mieście nad Odrą, wstąpcie koniecznie na bajgla z pastrami (mój ulubiony), lub z czym tam lubicie, bo wszystkie są wyśmienite. Czym różnią się bajgle od innych bułek? Na pierwszy rzut oka- wiadomo- charakterystyczną dziurką w środku, a poza tym? Przede wszystkim strukturą ciasta, które jest dość zbite, lekko wilgotne i trochę gumowato-gąbczaste. Naprawdę pyszne(...)mojego przepisu na szpinakowe bajgle, bo ciekawie wyglądają i są pyszne. Razem z pastą jajeczną, szparagami i warzywami polecają się na weekendowe śniadanie. BAJGLE Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 40 g świeżego szpinaku baby ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu biały i czarny sezam Przygotowanie: Drożdże
Smakowity Blog Kulinarnyjeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu. Składniki na formę o wymiarach 25cmx32cm: Na ciasto (inspiracja Moje Wypieki ) 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka (rozmiar L) Przygotowanie: Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania(...)wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia
Fabryka pomysłówtakich mało składnikowych. Lucyna była zadowolona z efektu i zamierza już za parę dni nauczyć się innego . Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12% 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3/4 szklanki oleju cukier puder do posypania jagody jedna miseczka Przygotowanie: Do misy(...)połączenia składników.Wlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
Różowa kuchniażurawiną (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka ekstraktu(...)grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonych żurawin Reszta składników: 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Przygotowanie: W misce miksera umieść orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło
karmelowytheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mąka pszenna – 50 dag Margaryna – 25 dag Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Cukier – 1,5 szkl Mleko – ½ szkl Sól – szczypta Cukier waniliowy -2 łyżeczki Jajka – 6 szt Jabłka – 1 kg Cynamon(...)cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu
Camilla w kuchniUwielbiacie jagodzianki? Niestety, w tym roku nie zaopatrzyłam się w mrożone jagody, więc w moich bułeczkach znalazło się gotowe nadzienie jagodowe. Jest rewelacyjne, przepyyyszne i sprawia, że podczas pieczenia bułki wcale nie pękają. Smak i zapach jagód roznosił się po całej kuchni, a nawet i domu... Przyznam, że na drugi dzień cały wypiek odszedł w zapomnienie. Cóż, za kilka(...)Jeśli macie świeże jagody - nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ich użyli. Tak czy inaczej - koniecznie spróbujcie! (Inspiracja na ciasto pochodzi z blogu: Moje Wypieki .) (16 sztuk) 500g mąki pszennej (polecam typ 550) 14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*) 1 szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80g roztopionego masła lub 60 ml oleju (u mnie olej
Di gotujeblogu można znaleźć już przepis na muffinki. Tym razem postanowiłam przygotować "próbne" muffinki w związku ze zbliżającymi się urodzinkami córci. Zapraszam do przepisu. Składniki na muffinki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka ok. 1/2 tabliczki mleczne czekolady (może być inna) Bita(...)ozdoby pokrojona w drobną kostkę galaretka Wykonanie: Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko, olej i mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki (silikonowe- jeśli inne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą) wypełniamy do 1 cm od dna. Pieczemy 25 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu studzimy. Bita śmietana: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji
tojestpyszne.blogspot.comRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Tort Rafaello Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych Poncz: Pół szklanki wódki Pól szklanki przegotowanej wody Aromat waniliowy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodne. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy zimną czekoladę oraz wiórki, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy
Smaki NataliiProste, szybkie i smaczne! Polecam :) Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą Składniki Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz
Smaki Nataliiproszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto(...)nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2,5 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru bułka tarta Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, posypać bułkę tartą, wyłożyć
Domowa cukiernia Ewysklepu, są bardziej sycące. Często piekę takie bułeczki, są szybkie do przygotowania. Do bułeczek użyłam mąki od firmy Młynomag . Składniki: 250 gram mąki pszennej Młynomag 250 gram mąki pszennej graham Młynomag 300 ml. letniej wody 20 gram drożdży 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko papier do pieczenia Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, drożdży cukru(...)przesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy
Bajeczna Kuchniapięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął? Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego ok 100 ml zimnej wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku ciągle zagniatając(...)zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę
Niezły Młynekwersja. Połączenie ciepłego deseru z zimnymi lodami to był naprawdę trafny wybór. Spróbujcie sami! Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt Składniki: 1/2szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki orzechów włoskich, szklanka płatków owsianych, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 czubate łyżki ziaren słonecznika, 150g masła, 1 kg dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny(...)słonecznik, wiórki kokosowe i płatki owsiane, wymieszać. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami wyrobić kruszonkę. Owoce umyć, osuszyć, truskawki pokroić w ćwiartki. Żaroodporne naczynka natłuścić i delikatnie wysypać bułką tartą. Na dnie nałożyć odrobinę kruszonki, rozłożyć owoce i posypać kruszonką tak, by całe owoce były zakryte. piec około 25 minut w temp. 180st. podawać od razu po upieczeniu
Z miłości do słodkościłatwa w wykonaniu i robi się ją bardzo szybko. Naprawdę polecam. Składnik: 1 budyń waniliowy bez cukru 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 kostki masła (margaryna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrami(...)Białka ubić na pianę i dodać do masy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° przez 50-55 minut. Po wystudzeniu wyjąć z foremki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Foremka 1,5 litra
magiczna kuchnia Kasimielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki o średnicy około 6 cm. Arkusz folii aluminiowej(...)Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 350 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta
Marder&Marder Manufacturewaniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 10 łyżek mąki pszennej tortowej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ok. 400g dowolnych owoców - u mnie tym razem świeże truskawki cukier perlisty do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą(...)dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Ciasta jest
Grunt to przepis!Składniki: mleko ciepłe 250 ml, masło stopione 30 gram, jajka 1 sztuka, cukier 60 gram, sól - szczypta, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie, jajko 1 sztuka do posmarowania przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - letnie mleko, ostudzone stopione masło, cukier, sól w robocie z 2 minuty rózgą spienić dodać przesianą mąkę, drożdże suche(...)wyrabiać z 6-8 minut - ciasto w misie robota nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na 1 godzinę ze 4 razy ciasto przemieszać hakiem - odgazować, wyjąć na blat uformować 12 bułek i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem - można posypać np. siemieniem lnianym lub czym się lubi - zostawić przykryte na 20 minut do podrośnięcia piekarnik nagrzać
W Mojej Kuchni Lubię