bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:352/587)

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) 114

Uwielbiacie jagodzianki? Niestety, w tym roku nie zaopatrzyłam się w mrożone jagody, więc w moich bułeczkach znalazło się gotowe nadzienie jagodowe. Jest rewelacyjne, przepyyyszne i sprawia, że podczas pieczenia bułki wcale nie pękają. Smak i zapach jagód roznosił się po całej kuchni, a nawet i domu... Przyznam, że na drugi dzień cały wypiek odszedł w zapomnienie. Cóż, za kilka(...)Jeśli macie świeże jagody - nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ich użyli. Tak czy inaczej - koniecznie spróbujcie! (Inspiracja na ciasto pochodzi z blogu: Moje Wypieki .) (16 sztuk) 500g mąki pszennej (polecam typ 550) 14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*) 1 szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80g roztopionego masła lub 60 ml oleju  (u mnie olej

Di gotuje
Tort Rafaello 129

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Tort Rafaello Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych Poncz: Pół szklanki wódki Pól szklanki przegotowanej wody Aromat waniliowy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodne. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy zimną czekoladę oraz wiórki, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy

Smaki Natalii
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 122

Proste, szybkie i smaczne! Polecam :)   Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą Składniki Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz

Smaki Natalii
Szarlotka tatrzańska 189

proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto(...)nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2,5 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru bułka tarta Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, posypać bułkę tartą, wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Grahamki 88

sklepu, są bardziej sycące. Często piekę takie bułeczki, są szybkie do przygotowania. Do bułeczek użyłam mąki od firmy Młynomag . Składniki: 250 gram mąki pszennej Młynomag 250 gram mąki pszennej graham Młynomag 300 ml. letniej wody 20 gram drożdży 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko papier do pieczenia Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, drożdży cukru(...)przesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy

Bajeczna Kuchnia
Tarta bardzo jabłkowa 161

pięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął?  Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego ok 100 ml zimnej wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku ciągle zagniatając(...)zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę

Niezły Młynek
Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt 213

wersja. Połączenie ciepłego deseru z zimnymi lodami to był naprawdę trafny wybór. Spróbujcie sami! Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt     Składniki:  1/2szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki orzechów włoskich, szklanka płatków owsianych, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 czubate łyżki ziaren słonecznika, 150g masła, 1 kg dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny(...)słonecznik, wiórki kokosowe i płatki owsiane, wymieszać. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami wyrobić kruszonkę. Owoce umyć, osuszyć, truskawki pokroić w ćwiartki.  Żaroodporne naczynka natłuścić i delikatnie wysypać bułką tartą. Na dnie nałożyć odrobinę kruszonki, rozłożyć owoce i posypać kruszonką tak, by całe owoce były zakryte. piec około 25 minut w temp. 180st.  podawać od razu po upieczeniu

Z miłości do słodkości
Babka budyniowa 110

łatwa w wykonaniu i robi się ją bardzo szybko. Naprawdę polecam. Składnik: 1 budyń waniliowy bez cukru 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 kostki masła (margaryna)  1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrami(...)Białka ubić na pianę i dodać do masy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° przez 50-55 minut. Po wystudzeniu wyjąć z foremki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Foremka 1,5 litra

magiczna kuchnia Kasi
Weekend z grillem #1 156

mielonego 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy olej Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Natkę myjemy, suszymy i siekamy drobno. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Dodajemy też natkę, cebulę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki o średnicy około 6 cm. Arkusz folii aluminiowej(...)Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 350 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek słonecznika Tutaj w zasadzie sprawa jest prosta

Marder&Marder Manufacture
Ciasto waniliowe z truskawkami 371

waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym ½ kostki  margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 10 łyżek mąki pszennej tortowej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia   ok. 400g dowolnych owoców - u mnie tym razem świeże truskawki cukier perlisty do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą(...)dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .  Ciasta jest

Grunt to przepis!
bułeczki drożdżowe... 160

Składniki: mleko ciepłe 250 ml, masło stopione 30 gram, jajka 1 sztuka, cukier 60 gram, sól - szczypta, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie, jajko 1 sztuka do posmarowania przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - letnie mleko, ostudzone stopione masło, cukier, sól w robocie z 2 minuty rózgą spienić dodać przesianą mąkę, drożdże suche(...)wyrabiać z 6-8 minut - ciasto w misie robota nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na 1 godzinę ze 4 razy ciasto przemieszać hakiem - odgazować, wyjąć na blat uformować 12 bułek i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem - można posypać np. siemieniem lnianym lub czym się lubi - zostawić przykryte na 20 minut do podrośnięcia piekarnik nagrzać

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki zajączki na Wielkanoc 138

Smaczne pulchne i rumiane bułeczki zajączki które z pewnością będą ozdobą Wielkanocnego stołu. U nas obowiązkowo od lat mają swoje miejsce koszyczku do święconki. Warto zaangażować

Andzia Pichci
Bułeczki Łezki 153

Bardzo prosty przepis na bułeczki na śniadanie czy kolacje. Pysznie smakują z dżemem, czy ulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :) Składniki na 12 bułeczek

Gotowanie...to proste !
Bułeczki z pesto 241

Domowe, pachnące bułeczki z pysznym nadzieniem. Jako farsz możecie użyć ulubionego pesto: bazyliowego, buraczanego , pietruszkowego, jarmużowego , a może brokułowego... ? Wybierzcie sami :) U mnie było akurat pietruszkowe

Czerwona Porzeczka