Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału, prawie bez cukru. Przepis zainspirowany z książki Encyklopedia wypieków. Składniki na 12 dużych muffin: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru(...)szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka
moj przepis nasię nie oprze, sprawdzone od lat i wprost uzależniające. Uwielbiam zapach prażonych na patelni jabłek, zwłaszcza jeśli mam akurat Jabłka Grójeckie. Prawdziwy, najprawdziwszy smak z najlepszych polskich sadów. Bułki drożdżowe z jabłkami i cynamonem mają tylko jedną wadę - znikają szybciej niż kamfora, ale mam na to patent. Piekę zawsze podwójną porcję i przynajmniej kilka pozostaje na następny dzień(...)karmelowy posmak, ale nie jest to konieczne - wystarczy też zwykły cukier trzcinowy. Drożdżówki z jabłkami i cynamonem Bułeczki cynamonowe z jabłkami proporcje na 12-15 bułeczek 300 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego białego cukru 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant 50 g roztopionego masła 125 ml letniego mleka 1 jajko 1 żółtko
Cztery Fajerybidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 jajka 2 pełne łyżki majonezu ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu pomarańczowego Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z majonezem oraz aromatem. Białka ubijamy ze szczyptą soli(...)wcześniej żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo łączymy z masą, mieszając już łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Metalową foremkę smarujemy dokładnie tłuszczem i posypujemy bułką tartą, a jej nadmiar usuwamy. Możemy także użyć formy sylikonowej, wtedy natłuszczamy tylko sam „komin”. Ciasto przelewamy (ok ¾ wysokości formy) i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika
Kuchnia w czekoladziesprawdza. Po prostu pyszności! Ilość: tortownica o śr. 26cm 10 suszonych fig 250 gram margaryny 220 ml wody 2 łyżeczki cynamonu 3 jajka 200 gram cukru 190 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 gram orzechów włoskich Figi drobno pokroić. Do rondelka włożyć wodę, pokrojoną margarynę i cynamon. Podgrzać doprowadzając niemal do wrzenia(...)dodać pokrojone figi. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Posiekać drobno orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Nagrzać piekarnik do 180C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do misy miksera wbić jajka. Rozmieszać je przez około minutę na średnim biegu. Dodać cukier i ubijać całość na najwyższym biegu przez 7 minut. Dodać mąkę i wymieszać całość łyżką
Czerwony GupikSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Frużelina z czereśni: 1/2 kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 - 3 łyżki cukru kryształ 200 + 50 ml wody Dodatkowo: posypka waflowa np.kakaowa(...)Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościSkładniki ( tortownica 21-22cm): 3 średnie jajka 100g drobnego cukru 130g roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 250g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200g obranych i pokrojonych truskawek Wykonanie: składniki powinny być w temperaturze pokojowej jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło(...)cytryny, skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę ciasto przekładamy do np. tortownicy ( 21-22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki rozcięciem ku górze lub jeżeli są małe to wtedy całe pieczemy około 50-55 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienieniego również przyprawy korzenne, które kojarzą mi się z porą jesienno- zimową...uwielbiaaam. Ciacho jest proste do zrobienia, a poza tym szybkie i co najważniejsze- smaczne 😊 Składniki: mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki, przyprawa do piernika 3/4 łyżki, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, puree z pieczonej dyni 1 szklanka, cukier brązowy(...)szklanki, sól szczypta, orzechy włoskie posiekane 0,5 szklanki, żurawina suszona 2 garście, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, sok z pomarańczy 2 łyżki, dodatkowo: olej do wysmarowania blaszki, bułka tarta do obsypania blaszki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy i mieszamy wszystko razem. W osobnej misce łączymy ze sobą
kulinarne odsłony patiinnych regionach polski, ale tylko na wschodzie zwie się babą. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g boczku wędzonego lub świeżo wytopionych skwarek ze słoniny 0,5 szklanki mąki pszennej, lub mniej jeśli ciasto będzie zwarte 2 jaja sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki duża cebula olej do smażenia Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach(...)startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok godzinę, aż się zaruniemi najlepiej smakuje przestygnięta, pokrojona w plastry i obsmażona na ruminao na patelni
Oka w rosole czyli KaFka gotujewołowego mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia SOS MUSZTARDOWY: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 1 szklanka kremowej śmietanki 30% ok 2 szklanek bulionu drobiowego 1-2 łyżek musztardy sarepskiej sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy Cebulę pokroić w małą kostkę(...)zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Dodać usmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć. Cebulę na sos drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Oprószyć mąką i chwilę
https:KKuchniaMniamfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu Roleski 90g mąki pszennej 90g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Stopniowo dodawać cukier(...)miksując po każdym dodaniu. Po łyżce dodawać majonez, miksując nadal na małych obrotach. Na koniec dodać mąkę, wmieszać delikatnie rózgą kuchenną. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipostanowiłam zrobić coś na szybko, miała być pizza ale w końcu powstały zapiekanki :) Wystarczy troszkę wędlinki, sera i już mamy coś pysznego:) Zapraszam :) Składniki: 4 00 g mąki pszennej + do podsypania 50 g drożdży 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody kilka plastrów szynki kilka plastrów sera żółtego 2 cebule ketchup suszona(...)mieszamy , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na kilka grubych kawałków i formujemy z nich długie bułki, lekko je rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem, posypujemy suszoną bazylią.Następnie układamy paseczki szynki, cebuli i sera.Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut na złoty kolor. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidziesiątkę, bo te dwa smaki idealnie do siebie pasują. Deser z wyglądu może banalny ale w smaku nieziemski. Składniki na 8 tartaletek: na ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kokosu szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g masła 50 g białej czekolady(...)poziomek Składniki ciasta najpierw posiekać a następnie zagnieść i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż foremka na tartaletki. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Wystudzić i delikatnie wyjąć z foremek. Przygotować nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafacebooku podsyłając przepis na babkę ze strony Gotujmy.pl Babka wyszła super puszysta, mięciutka, wilgotna, mmm ;) Jak murzynek tylko z cynamonem :P Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 łyżki dżemu (dawałam marmoladę) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao Margarynę, jajko, cukier(...)jednolitą masę. Następnie do masy dodaję cynamon, kakao, mąkę i sodę. Dolewam mleko i całość miksuję na gładkie ciasto. Ciasto wykładam do formy na babkę wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45 minut w 170 stopniach
W kuchni bez szafekpizzy się ze mną nie zgodzą, ale warto zaryzykować to stwierdzenie :) Na kruchym spodzie można ułożyć dowolnie wybrane składniki, oddać się fantazji i tworzyć. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło, jedno jajko, 3 łyżki zimnej wody(...)spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, aby ciasto się schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wkładamy do okrągłej formy na tartę, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy
Kuchnia Pani Wiosnyogromnie. A ciasto polecam bardzo mocno: tradycyjne, pyszne z dużą ilością wisienek i pysznym kremem na bazie budyniu :) Pyszności! Składniki: (na 12 porcji- duża blaszka) Ciasto: 300 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek 250 g margaryny cukier waniliowy, opakowanie 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki mleka słoik wiśni Krem: budyń waniliowy(...)mleka 1/2 mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady około 50 g 30-40 g masła Dodatkowo potrzebne będą: margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki opcjonalnie zamiast powyższych papier do pieczenia Przygotowanie: Ciasto: 1. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami 2. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia
KreatywnePinycukru pudru 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego (o konsystencji półmiękkiej) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 pełne łyżki mąki krupczatki Na ciasto: 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka L EKO 3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka jak wolicie słodsze 30 szt. śliwek węgierek (wydrylowanych i przekrojonych na pół) 7 łyżek(...)odstawić na 20 minut do lodówki 2/ Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. 3/ Przelać ciasto na wysmarowaną masłem i bułką tartą tortownicę, poukładać połówki śliwek skórą do ciasta, lekko zagłębiając je w cieście. 4/ Wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać po cieście równomiernie. 5/ Piec
Kuchnia PROzdrowotnacieciorką ;) Zawsze miałam słabość do pomidorowych pasztetów ;) szczerze? do tego też będę mieć słabość ;) pycha! Składniki: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bez glutenu), przyprawy (zawierają: gorczycę i seler), hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję), sól, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego. bez użycia glutaminianu monosodowego Moja(...)zapach zachęcający do natychmiastowej konsumpcji :p Za zapachem idzie bardzo sympatyczny smak. Nie wiedziałam czego się spodziewać i zostałam bardzo miło zaskoczona ;) Pasztet idealnie skomponował się ze świeżą pełnoziarnistą bułką i żytnimi naleśnikami ;) Czy sięgnę po ten produkt ponownie? zdecydowanie! zwłaszcza, że cena jest dość przystępna (4,80zł) w internetowym sklepie Sklepvita . Szczerze zachęcam do wypróbowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbyło bardzo ciekawe połączenie smakowe :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BATATA I CIECIERZYCY przepis autorski // 5 kotletów ~150g batata ~100g ugotowanej ciecierzycy (ja użyłam tej z puszki) ~czubata łyżka mąki pszennej ~pieprz ziołowy, czosnek, zioła, pieprz cayenne, sól - do smaku Batata kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. W misie miksera umieszczamy ugotowanego batata, ciecierzycę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie(...)smaku. Z masy formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 200*C. Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie chutney "czarna porzeczka z morelą" :) Smacznego
chili & sugarznajdziecie tutaj: KLIK Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1,5 łyżeczk proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka maślanki 3 duże banany 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jagód goji Puszkę mleka zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny. Studzimy, otwieramy i odstawiamy masę kajmakową do późniejszego wykorzystania. Jajka ubijamy na białą masę. Cały czas miksując(...)cynamon, maślankę, banany rozdrobnione widelcem i mąkę. Jak uzyskamy jednolitą masę dodajemy jagody goji i całość jeszcze przez krótką chwilę mieszamy. Przelewamy do okrągłej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy pozostałym kajmakiem, posypujemy chipsami bananowymi i jagodami goji. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia... Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić(...)żółtka. Orzechy zmielić na proszek, wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Stale ubijając dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 15 minut. Krem: 500ml mleka zagotować, proszek budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę
Zapiski Młodej Żonyskładniki* 300 g mąki pszennej* 5 jajek* 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)* 200 g cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 250 ml adwokatu* 250 ml oleju* 2 łyżki kakao* szczypta soliSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać.Na koniec połączyć z mąką(...)przesianą z proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej.Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, 60-70 min.Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formie do lekkiego przestygnięcia
Mix smakuCzasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.Składniki
Kuchnia domowa Aniciasta z jabłkami nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis mam od szefa kuchni z Tyrolu Freddiego N.- 300 g mąki pszennej- 200 g masła- 100 g cukru pudru- cukier wanilinowy op.- jajkoMąkę z cukrem mieszamy.Wysypujemy na stolnicę i robimy dziurkę na jajko.Masło kroimy w kostkę i rozkładamy na mące(...)gnieciemy tym twardsze będzie ciasto.Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masęzawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki.Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek.-2 kilo jabłek-cynamon-bułka tarta-rum-otarta skórka z cytryny-cukierJabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki.Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce tym więcej cukru.Posypujemy
Pasje JolkiCiasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię
Walijskie PichcenieBiszkopt:1 jajko2 białka3 łyżki cukru4 łyżki płaskie mąki pszennejKrem budyniowy:350 ml napoju waniliowego Alpro2 łyżki cukru2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej220 g masła o temp
kolorowotorcikowoupiec na zakwasie lub na drożdżach. Upiekłam i na zakwasie i na drożdżach, tak dla porównania. Jeden i drugi jest po prostu przepyszny!!! Chociaż ten na drożdżach to bardziej bułka niż chleb. Skórka w obu delikatna, miąższ elastyczny i dobrze się kroi. Dla osób, które pieką tylko pieczywo drożdżowe propozycja w sam raz, aby zaskoczyć domowników a dzieciaki z przyjemnością(...)bardzo proste w wykonaniu. Bardzo polecam! Dziękuję Ani z bloga Kuchennymi drzwiami za rozpoczęcie 2016r tak zjawiskowym chlebem. Jednocześnie dziękuję wszystkim, którzy przyłączyli się do wspólnego pieczenia. Chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem buraka Potrzebujemy • 370g mąki pszennej chlebowej, • 160g startego buraka na tarce do jarzyn o grubych oczkach, x) • 220g zakwasu z mąki żytniej typ 960 xx), • 200g ciepłej
Leśny Zakątekwpadłam na pomysł, że zamiast jagodzianek mogłabym upiec porzeczanki, bo reszta, która nie trafiła do konfitur błąkała się po lodówce od kilku dni. Do tego typu słodkich drożdżowych bułek można użyć praktycznie każdy rodzaj owoców, czy też dżemów. Jeżeli są bardzo soczyste, bo świeże, to wystarczy wymieszać je z łyżką lub dwoma mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wody(...)pracy moimi bułami i od razu zarezerwował sobie 5 sztuk. I tak o godzinie 21 znowu zostałam bohaterką w swoim domu Składniki na 12 sztuk: pół kilograma białej mąki pszennej 1 dojrzały banan 200 ml mleka sojowego 30 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych 100 g cukru opakowanie cukru waniliowego Nadzienie: 300-400 g owoców (u mnie czarna porzeczka
greenscarfSkładniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z 1,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę(...)otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info
Kocham CzekoladęDziś polecam przepis na bardzo smaczny chlebek rodem z Australii. Minimum produktów, minimalny nakład pracy i mamy pyszny chleb z dodatkiem oliwek i rozmarynu. A najważniejsze
Smaki ArminePuszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami Już podczas pieczenia tych pysznych bułeczek zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i
Blog z Apetytemmasła, cukru i mleka w proszku. Bardzo polecam:) 250 g miękkiego masła 90 g cukru 4 jajka 200 ml słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 75 g masła 50 g cukru pudru 50 g mleka w proszku 25 g wrzątku Miękkie masło ucieramy razem(...)mleko skondensowane oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej. Następnie, naprzemiennie, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Miksujemy tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy na babkę (u mnie o średnicy 21cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (pieczemy do tzw suchego patyczka). Pod koniec pieczenia
Smaki Na TalerzuMiękkie i pachnące bułeczki drożdżowe. Ładnie wyrośnięte, lekkie i delikatne jak piórko. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Dobre zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Idealne do
cool and mintyskórka z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 g cukru 120 g zmielonych orzechów laskowych 120 g mąki pszennej 9 moreli Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z masłem, solą, skórką cytrynową, cynamonem, cukrem waniliowym oraz połową ilością cukru, orzechów. Dodajemy mąkę oraz pozostałe orzechy i miksujemy(...)Dodajemy pianę z białek do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Morele kroimy na pól. Wyjmujemy pestki. Formę do babki (u mnie keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wylewamy 1/3 ilość ciasta. Układamy na ciasto połowę moreli. Na morele wykładamy 1/3 część ciasta i na to pozostałe morele. Przykrywamy je ostatnią, pozostałą częścią ciasta.Babkę pieczemy przez
Kuchnia w oparachdodatek, a to część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Piekę z pełnej porcji, jeden bochenek po ostudzeniu zamrażam i mam na zapas. Składniki (2 keksówki długości 30cm): 1 kg mąki pszennej 1 litr letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 8 łyżek płatków owsianych (część można zastąpić dowolnymi ziarnami lub otrębami) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki(...)minut. 2. Do zaczynu wsypać 1 kg mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. 3. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych keksówek posmarowanych olejem i oprószonych bułką tartą. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik na 200 st.C góra-dół i piec 1 godzinę. Bochenki ostudzić na kratce. Prawda, że proste? Smacznego
Kuchnia domowa Aniniewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają. Koniecznie spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru 3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej(...)należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, a następnie mniejszą porcję połączyć z kakao. Foremki na babeczki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta
Di gotujeniewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają. Koniecznie spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru 3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej(...)należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, a następnie mniejszą porcję połączyć z kakao. Foremki na babeczki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta
Di gotujepozwolę sobie na więcej kawałków Ja je uwielbiam, można z niego tworzyć wiele wersji ciast, z rozmaitymi dodatkami, jest wspaniałe, smaczne, polecam, bo znika szybko! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 100 g rodzynek 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody słoik dżemu jagodowego kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Rodzynki moczę(...)sobą wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne
Zasmakuj KuchniDrożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno
Ostra na Słodkomorele nie mogły doczekać się ich zjedzenia, więc trafiły do pysznego placuszka ;) Składniki na foremkę o śred. 24 3 jajka 1/2 szkl oleju 100 g cukru 170 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 5-6 małych moreli kilka suszonych moreli cukier puder 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczką na delikatną piankę(...)mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy resztę oleju. Na koniec dodajemy wypestkowane i pokrojone morele. 3. Ciasto wykładamy na blaszkę (np. taka jednorazową lub zwykłą wysmarowaną masłem i wysypaną bułka tartą ) ciasto jest dość gęste ! Pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut Ciasto jest wtedy gotowe, gdy patyczek do niego wbity jest suchy ! Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem
Gotowanie...to proste !babki) 100g masła migdałowego (u mnie Primavika ) 50g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 3 jajka 120g mąki pszennej 20g mąki migdałowej (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g płatków migdałowych (**) Wierzch: polewa z białej czekolady (użyłam gotowej - Helio ) płatki migdałowe do dekoracji Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym(...)mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche
Di gotujesola i pieprzem. 3. Bagietkę pokroić w plastry. 4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bagietkę. Każda kromkę smarujemy oliwa z przyprawami. Pieczemy ok 5 min do zrumienienia bułki. 5. Pomidor i paprykę kroimy w drobna kostkę. Łączymy z posiekaną bazylią. 6. Na zrumienione bagietki układamy przygotowany farsz pomidorowo-paprykowy. INSTRUKCJA WYKONANIA- KROK PO KROKU: KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa(...)Papryka czerwona 4 15 0.2 0.08 0.99 Bazylia - liście 1 5 0.16 0.03 0.14 Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0 Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65 Bagietka pszenna 133 50 3.95 0.36 26.4 Podsumowanie
Atlas Smakówpiekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto na drożdżówki jest słodkie(...)ciepła drożdżówka z jabłkami jest idealna do szklanki mleka. Zjedliśmy je na śniadanie, potem do kawy i … nic nie zostało. Składniki na ok. 20 błyskawicznych bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięalbo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ") 4 duże jajka 180 g cukru 75 g mąki ziemniaczanej 150 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowej 200 g rozpuszczonego masła polewa: 90 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe do dekoracji(...)masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika tylko stopniowo studzić
Simply Foodktóry zawiera w sobie truskawki. Ciasto które szybciutko się robi, jest wilgotne i co najważniejsze jest bardzo smaczne. Składniki na blaszkę 23 x 23 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl oleju 1 szkl kefiru 3/4 szkl cukru esencja waniliowa bądź 1 całe opak. cukru wanili. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garście truskawek plus u mnie jedna mała(...)się popsuła ;) 1. Całość wykonania jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy bądź krótko mieszamy tylko do połączenia sie składników. Wylewamy do wysmarowanej i wysyp bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 min. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. źródło Tutaj
Gotowanie...to proste !Składniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z 1,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę(...)otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info
Kocham Czekoladęzupełności do zwykłych kanapek mogą być. Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystko wyrobić i odstawić. Przepis znalazłam na blogu Szefowa w swojej kuchni . Składniki: 680 g mąki pszennej 200 ml wody 200 ml mleka łyżeczka cukru 7 g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam do posypania Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki wsypać do miski(...)około 1 godzinę. Ciasto podzielić na około 10 części, uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut
Ewusiowe Smakiteż temperatura wszystkich składników – pokojowa. Jajka lepiej wyjąć trochę wcześniej, żeby się ociepliły. Drukuj Prosta babka majonezowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 duże jajka 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej mały słoiczek majonezu (ok 225 ml) 3/4 szkl. cukru pudru cukier waniliowy 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny Lukier 2 łyżki soku(...)przesiewamy do miski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ucieranie powinno trwać ok 5 min. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy ok 45-50 min, lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lukier Składniki ucieramy na gładką i gęstą masę. Smarujemy lukrem
Mieszam w GarnkuJeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej(...)szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej 1szkl mąki żytniej razowej 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach 3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy
charlotte gotujeŚniadaniowe bułeczki w formie uroczych misiaczków. Smaczne zarówno same jak i z dowolnym nadzieniem. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności plastycznych, poradzi sobie każdy. Na weekendowe
maniapieczeniaszarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 300 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany masa z jabłek: 2 kg twardych jabłek(...)cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić
Kuchcik gotujecreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); TORT PIJAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI Składniki na biszkopt: - 5 jajek - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Składniki używamy, gdy znajdują się w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pod koniec partiami dodając cukier, a następnie (wciąż ubijając) żółtka. Mąki(...)nich mieszankę jajeczną. Mieszamy szpatułką, pamiętając by nie zmieniać kierunku mieszania. Nie robimy tego za szybko i zbyt brutalnie. Nie wolno użyć tutaj miksera. Dno formy natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną albo całość formy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z formy po przestudzeniu i dopiero
Życie zamknięte w smakuUwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym(...)swoim ulubionym dżemem, najlepiej oczywiście własnej produkcji ;) Polecam!!! Składniki na buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli : na formę o średnicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka
Rozpustne gotowanieSkładniki: mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne, mąka pszenna graham 2 szklanki, drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 380 ml, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba drożdże rozkruszyć do misy robota i zalać je ciepłą wodą, wsypac cukier, zostawić na 10 minut wsypać obie mąki, sól, olej i hakiem robota(...)wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto kilka razy wyrobić i formować kule na bułki, obsypac je zmielonymi płatkami owsianymi i kłaść na blachę z papierem do pieczenia naciąć bułki wzdłuż nożem i zostawić na 20 minut piekarnik nagrzany 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - bułki piec 20 minut, następnie nastawić termoobieg i piec
W Mojej Kuchni LubięCzasami człowieka nachodzi na coś czego nie zje przy pomocy noża i widelca! Na coś, co można wpakować w jakąś bułkę i zjeść ze smakiem trzymając cały posiłek w ręku. Taki domowy "fast food". Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałą pitę z wyjątkowo pysznym nadzieniem! Pitę zrobiłam z przepisu Tatter - polecam zrobić porcję do wykorzystania(...)tego samego dnia jest najlepsza. Natomiast jeśli chodzi o to co znajduje się w środku pity, inspirację zaczerpnęłam stąd . Pita składniki na 10 sztuk : 450 g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant, 2 łyżeczki soli, 280 g letniej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek Mąkę należy wymieszać z drożdżami, dodać sól
Plate of Joyjest jednym z moich ulubionych. Pierwsze wiosenne popołudnie pachniało cytryną, babką, słodkim lenistwem. Przepis na babkę pochodzi z mojego zeszytu z przepisami. SKŁADNIKI 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 200 g stopionego masła sok i skórka z 1 cytryny 1 opakowanie cukru waniliwego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodawać oba rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Smacznego
KUCHARNIAwięc gdy zadzwonią goście, że wpadną za godzinkę nie musisz się martwić.. Babka Milewska uratuje sytuację. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża garść zmielonych orzechów (włoskie/laskowe) 1 łyżka kakao Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem(...)proszek do pieczenia. Dodać orzechy, a na samym końcu wrzącą margarynę.Odebrać 6 łyżek masy i połączyć z kakaem. Do długiej formy na keks, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (lub mąką) przelać ciasto i na końcu zrobić wzorki z masy kakaowej. Piec przez 45 minut w 200 stopniach lub do suchego patyczka. http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
CzarnawisienkaSkładniki:CIASTO:2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:300 g białej czekolady250 g śmietanki 30%dodatkowo: 1 łyżka maku Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić(...)lodówce min. 30 minut.Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).Ciasto nakłuć widelcem.Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić na sztywno.Do
kolorowotorcikowo