bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:335/587)

Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle 183

jajka, żółtka osobno od białek 150 g roztopionego masła 200 g cukru 150 g rodzynek skórka otarta z pomarańczy kruszonka: po 100 g masła i cukru 200 g mąki pszennej W 4 łyżkach mleka rozprowadzamy drożdże. W misie miksera łączymy mąkę, żółtka, resztę mleka, masłem oraz rozczyn oraz pozostałe składniki. Mikserem z hakiem lub rękoma zagniatamy ciasto. Białka ubijamy(...)Zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy ja w ściereczkę i umieszczamy w misce z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie. Wyjmujemy je i wkładamy do dużej blachach wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą, Zagniatamy szybko kruszonką. Okruszkami posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy w piecu nagrzanym do 190 st.C ok godziny. Mój piekarnik szybciej dopieka i wystarczyło 35 minut na tak wielkie ciasto! Pierwsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 141

SKŁADNIKI : mąka pszenna około 400 g  4 łyżki oleju  1 jajko  gorąca woda do zagniecenia ciasta  Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło(...)wieprzowej 1 marchew, pietruszka, kawałek selera  3 cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu   2 litry bulionu  1 duża, czerstwa bułka namoczona w wywarze  sól, pieprz, majeranek i magi do smaku olej do podpieczenia cebuli

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka majonezowa 143

Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu Wykonanie: Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę(...)Masę jajeczną połączyć z mąkami i majonezem. Wszystko delikatnie  mieszamy drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.  Piec w temperaturze 180° przez 40 minut. Po wystudzeniu wyjąc z foremki polukrować lub posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z rabarbarem z migdałową kruszonką 154

mogę coś upiec, a potem zdałam sobie strawę, że z tego co jest w domu można coś szybciutko przygotować i wyszło słodkie cudeńko. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 70 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru(...)migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( wyłożoną papierem pergaminowym albo natłuszczoną i posypaną bułką tartą) formę zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Rabarbar obieramy i tniemy w kawałki 1 cm. Do rondelka wsypujemy rabarbar, cukier i dodajemy sok z cytryny

Niezły Młynek
Jesienna tarta z gruszkami 155

cukru, w masie też jest go niewiele, tak więc gruszki osłodziły całość. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Przepis na tę tartę znalazłam w TUTAJ. Ciasto 150 gram mąki pszennej 30 gram mielonych migdałów 110 gram margaryny ok 3-4 łyżki wody Do przesianej mąki dodajemy mielone migdały, oraz posiekaną margarynę. Dolewamy wodę, a następnie wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto. Gotowe formujemy(...)folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki, bądź na 15 minut do zamrażalnika, uważając aby nie zamarzło całkowicie. Po tym czasie ciastem wykładamy natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę do tarty, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i ponownie umieszczamy w lodówce.  W tym momencie zabieramy się za robienie masy.  Masa 3 gruszki (najlepiej nie za miękkie

Kuchenne aromaty
Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze 216

ciasta ucieranego już dawno nie jadłam. Jeżeli ktoś lubi chałwę, to polecam to wspaniałe ciasto. Przepis znalazłam w gazetce kulinarnej „Najlepsze ciasta”. Składniki na dużą keksówkę : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g chałwy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrami, masłem(...)Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z rabarbarem 156

przyszedł czas na rabarbar. Najbardziej lubię jego smak w tym cieście. To sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto zawsze się udaje i jest smaczne. Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zarabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wałkujemy na prostokątnej blasze(...)wtedy ciasto będzie wyższe) )i pieczemy 20 minut w temp. 200 st.C. Ciasto wyjmujemy i schładzamy. Dodatkowo: Masa owocowa: ok. 1 kg rabarbaru (najlepiej już dojrzałego, słodkiego) 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru Rabarbar kroimy w kostkę średniej wielkości. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Piana: 2 białka 2 łyżki cukru pudru Ubijamy na sztywną

tojestpyszne.blogspot.com
babka drożdżowa z rodzynkami 148

rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Rodzynki zalać gorącą wodą, tak żeby były przykryte(...)dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem z hakiem, dodać przygotowany zaczyn. Przygotować formę na babkę. Ja użyłam silikonowej, dlatego wysmarowałam ją tylko margaryną, przy metalowych należy posypać dodatkowo manną lub bułką tartą. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Delikatnie zamieszać. Całość przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 min lub do podwojenia objętości. Piec

zabawa smakiem
Mini Focaccia z brokułem i pieprzem cytrynowym 152

Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów. farsz: kilka małych różyczek brokuła cebula- zeszklona na małej ilości oliwy z oliwek świeży koperek do smaku odrobina chilli szczypta pieprzu cytrynowego szczypta ziela angielskiego Przygotowanie: Przygotować foremki(...)sufletowe i opcjonalnie - wysmarować je odrobiną oliwy po czym podsypać wszystkie ścianki mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać około 10- 20 minut by ciasto odrobinkę

KreatywnePiny
Sernik 108

przyjęcia . Z talerza  znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej ... składniki na 4 porcje        ciasto  20 dag mąki pszennej 7 dag cukru 10 dag masła 1 jajko torebka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  masa serowa 50 dag twarogu 2 żółtka pół szklanki oleju(...)szklanki mleka szczypta soli wierzch 2 białka 8 dag cukru przepis Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki . Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant. Przygotowujemy masę serową . Żółtka i cukier  starannie ucieramy mikserem . Do masy żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg , olej, budyń

Smakowite Dania
Sernik waniliowo - czekoladowy 196

Sernik składa się z kruchego ciasta i dwóch warstw serowych. Jest puszysty, nie za słodki idealnie komponuje się z filiżanką kawy Jacobs Crema Gold. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej,  łyżka kakao,  szczypta proszku do pieczenia,  150g brązowego cukru,  łyżka cukru waniliowego,  jajko,  200g masła lub margaryny,  łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz(...)jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem. I Masa: 500g twarożku kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony"),  2 jajka,  120g brązowego cukru,  1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Z miłości do słodkości
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 349

szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka(...)dać 5  3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA:  4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE:  1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g 1 szkl. suszonej żurawiny 250g cukru 2 łyżki cukru z wanilią

Grunt to przepis!
Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 183

aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam(...)aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik.  Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez okrągłą godzinę.  Wyłączyłam, zostawiłam sernik

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 183

zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna. Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam. Masło utarłam mikserem(...)puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam jajka jedno po drugim. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam  do foremek. Piec w temperaturze 150°C  do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania