Bułeczki z oregano Składniki: 16 bułeczek 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody 1 łyżka miodu 1 jajko + 1 kajko do posmarowania 200 g mąki durum 550 g pszennej mąki 2 łyżeczki soli 50 g utartego parmezanu 3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego 3 łyżki czarnego sezamu Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód i wymieszaj. Dodaj obie mąki, jajko(...)uformuj równe bułeczki. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp oregano, sezamem i utartym parmezanem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz bułki przez 25 minut. Bułki powinny być lekko zrumienione. The post Oregano i parmesan – włoskie bułeczki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaBułki z przedziałkiem - znane też jako bułki poznańskie, wrocławskie albo siedleckie. W mojej okolicy bułki wrocławskie znam pod postacią podłużnej bułeczki, z nacięciami, natomiast poznańskie piecze się też bez dodatku jajka - ale skoro przy wypieku korzystałam z przepisu ze strony Przepisownia więc niech na moich blogu będą pod nazwą poznańskie (wrocławskie). Bułeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne(...)później tuż przed pieczeniem - kształt wtedy gwarantowany. Polecam serdecznie :) Składniki: 10 g soli 5 g cukru 1 jajko 150 g letniego mleka 100 g letniej wody 550 g mąki pszennej typ 450 20 g świeżych drożdży 30 g miękkiego masła Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie
Kocham..lubię..gotuję..aktualnie przez jego kuzyna. Dalej następuje podział na rozdziały: Rozdział I Teoria. Rozdział II Zakwas i pieczywo na zakwasie. Rozdział III Drożdże i chleby na drożdżach. Rozdział IV Bułki i płaskie chleby. Rozdział V Potrawy z chlebem i do chleba. Pierwszy rozdział zawiera bardzo wiele przydatnych informacji, które na zawsze zmienią Wasze spojrzenie na wszystkie wypieki. Autor zaczyna(...)pomyślała, że może być to takie łatwe, ale dzięki autorowi poznajemy całe mnóstwo przepisów, dzięki którym już po krótkim czasie jesteśmy w stanie tworzyć swoje własne. Mój pierwszy bochenek pszennego chleba tak wspaniale pachniał i miał tak chrupiącą skórkę, że zjedliśmy go z mężem prawie cały na kolację :-) Ten rozdział pokazuje nam, że nie ma lepszego chleba, niż domowe
Passions hobbies lifeChciałam upiec bułki w foremkach od mufinek, jednak wydały mi się bardzo duże, zdecydowałam się więc piec na blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych i bardzo smacznych bułek. Zawijane bułeczki ze szpinakiem podaję za Tosią Składniki Szpinak:200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 4-5 łyżek śmietany 18% lub śmietanki kremówki ząbek czosnku łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki(...)praskę czosnek, śmietankę, miód, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze kilka minut, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i studzimy. WERSJA NA ZAKWASIE: 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego (dokarmionego ok. 10 godzin wcześniej) 450 g mąki pszennej typ 650 (można zastąpić typem 550) + 100 g + do podsypania 320 ml letniej wody 2 łyżeczki soli szpinak Do misy wsypujemy
Stare GaryJestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Rozglądam się za kolejną dynią, bo coś czuję, że dyniowe bułeczki będę piekła przez całą jesień. Słodkie bułeczki Składniki: 24 bułeczki 700 g pszennej mąki 35 g drożdży 500 ml podgrzanego mleka 150 g cukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego(...)dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Posmaruj bułeczki jajkiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik
codojedzeniaulubionym dodatkiem, gdyż nie cierpiałam ciepłego mleka z kożuchem. Babcia urodziła się i wychowała w Niemczech i stamtąd przywiozła przepis na te bułki (mówiła że piecze Luciakatzen), piekła też bułki maślane z makiem, czy z sezamem. Ciasto na Bułeczki wyrasta tylko 30 minut, a bułeczki pieką się ok. 15 minut, więc jest to ekspresowy przepis jak na wypiek drożdżowy. Polecam(...)dzień świętej Łucji, tymi bułeczkami Szwedzi dzielą się z bliskimi Jak upiec drożdżowe bułeczki z rodzynkami i szafranem: Składniki: 50 g rozpuszczonego masła z 1/3 łyżeczki szafranu 500 g pszennej mąki 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych) 1 jajko 250 ml mleka 10 łyżek cukru rodzynki namoczone w ciepłej wodzie 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni. Udostępnij Składniki na kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Kotlety ziemniaczane: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku Nadzienie z mięsa z rosołu: 500 g mięsa z rosołu warzywa z rosołu(...)pietruszka, seler) 1 cebula 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu czubek noża chili sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Składniki wspólne kotletów i nadzienia: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Pęczek natki pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Kotlety ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki
niecodziennikparygorącej wody 1 puszka ananasa 3 - 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Biszkopt - Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem(...)pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu
Ciastka - domowe słodkościlitra mleka Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki(...)pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie
Ciastka - domowe słodkościcukru kokosowego 250 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 ml mlek 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Jajka z cukrem i cukrem kokosowym ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt, wymieszać(...)dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia wymieszana z wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Na koniec wierzch ciasta obsypać wiórkami kokosowymi. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka". Rada: zamiast mleka można użyć
Ciastka - domowe słodkościtoffi ;) Składniki na tortownice o śred. 24 cm: 150 g masła 100 g cukru 3 jajka kl M 100 g sproszkowanych daktyli <- klik 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 5 łyżek mleka 2 jabłka 1. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. 2. Teraz dodajemy(...)część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest
Gotowanie...to proste !ciast, a dostępnych w naszych sklepach, a także inne ciekawostki. Serdecznie zapraszam Składniki na tortownicę 25cm (lub 20 cm jeżeli lubicie odrobinę grubsze ciasto) CIASTO : – 260 g mąki pszennej – 80 g cukru pudru – 170 g zimnego masła – 1 żółtko Wszystkie składniki należy połączyć, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić minimum na godzinę do lodówki. NADZIENIE(...)kostkę (u mnie miały one dość duże kawałki) – 2 łyżki soku z cytryny – łyżeczka cukru (dosładzamy w zalezności od upodobań) – cynamon (do smaku) – 2 łyżki bułki tartej Pokrojone jabłka należy wrzucić na patelnię i podgotować je chwilę razem z cytryną, cukrem i cynamonem. Gdy jabłka będą lekko miękkie (ale nie mogą się rozpadać, u mnie trwało
Relaxtimesztuk) 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułeczka pszenna 1 jajko średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 spore wiązki koperku mała wiązka natki pietruszki łyżeczka pieprzu naturalnego łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki śmietany do zupy mleko do namoczenia bułeczki 6 łyżek mąki pszennej 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)przez praskę. Koperek i pietruszkę posiekać. Pietruszkę i 1/2 część koperku dodać do mięsa, a pozostały zostawić do sosu. Do mięsa dodać czosnek i cebulę, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, koperek, pietruszkę, pieprz naturalny, łyżeczkę kolendry, sól i 2 łyżki mąki. Jeśli masa jest zbyt rzadka i trudno formować klopsiki, należy dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki, jednak nie powinny
Kuchcik gotujejest sezon. Po więcej rabarbarowych inspiracji odsyłam Was 👉 tutaj. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję waniliową (lub cukier waniliowy). Następnie(...)dodajemy jogurt, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki przelewamy masę na ciasto, wierzch dekorujemy kawałkami rabarbaru. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st C, grzanie góra/dół około 30 minut lub do suchego patyczka
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 5 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy Winiary 100 g masła olejek pomarańczowy 200 g kandyzowanych owoców (mieszanki keksowej) Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić(...)włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Wcześniej formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek
https:KKuchniaMniampowidłami. Dla nas idealne w smaku, takie które znika niesamowicie szybko ze stołu, nie tylko do kawy. Po prostu smakujemy cały czas i już! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru, może być też trzcinowy 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody słoik powideł kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: W misce mieszam(...)wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję trochę mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne
Zasmakuj KuchniSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek suchego maku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 margaryny lub masła 500 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu z mirabelek 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach(...)wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać suchy mak, wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem do momentu zbielenia. Do jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki delikatnie wymieszać. Piec 35 minut
Ciastka - domowe słodkościkruchym cieście z brzoskwiniami i galaretką. Łatwy w przygotowaniu, wilgotny, bardzo smaczny idealny na zbliżający się weekend. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm) Ciasto kruche - 30 dag mąki pszennej - 15 dag miękkiej margaryny lub masła - 1 jajko - 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy - szczypta soli Masa serowa(...)mielonego ( u mnie z wiaderka ) - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 10 dag miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy - aromat cytrynowy Dodatkowo - puszka brzoskwiń - 3 galaretki ( u mnie malinowe ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki na ok. pół godziny. Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam
Kuchnia z widokiem na ogródprzełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej(...)puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania w przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek
Bulliożółtka -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -1 łyżka mąki pszennej -cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -3,5 szkl mleka POLEWA: -tabliczka czekolady deserowej -2 łyżki masła -pół łyżki kakao -3 łyżki mleka DODATKI -powidła śliwkowe -orzeszki ziemne lub włoskie(...)składników zagniatamy ciasto, białka odkładamy do biszkopta. Ciasto dzielmy w proporcji 1/3 2/3 Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi. Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzarlotka na kruchym cieście Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 150 g masła 3 łyżki mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, posiekane masło, jajka i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części(...)Jedną z nich schować do zamrażalnika. Prostokątną formę wysmarować masłem obraz obsypać bułką tartą. Dno formy wyklepać większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 10-15 min. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę, posypać cynamonem i cukrem waniliowym(ilość wedle uznania). Na podpieczony spód ułożyć jabłka a na wierzch drugą część
Smaki Nataliizrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szczypty soli 1 szklanka truskawek na kruszonkę zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki(...)proporcje 1:1:2 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g) 1 część cukru (np. 100 g) 2 części mąki (np. 200 g) do wysmarowania blachy masło bułka tarta Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką
Moja smaczna kuchniaDużo wspólnego z bułkami to może one nie mają, ale są bardzo ciekawe w smaku. Rolę drożdży odgrywa tu soda oczyszczona. Bułeczki są banalnie proste- wystarczy wymieszać składniki, uformować i upiec. Jeśli szukasz nowych i ciekawych przepisów to zachęcam do wypróbowania! Koniecznie zajadajcie te bułeczki ze szklanką mleka i np. dżemikiem :) Składniki: (na ok. 10 sztuk(...)mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 300 g jogurtu naturalnego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść
Nastoletnie Wypiekanienimi zrobić..no i znalazłam fajny pomysł na ich wykorzystanie u Ilonki ..polecam..pysznie było.. Naleśniki 500 ml mleka 3,2% 200 g mąki pszennej szczypta soli 1 całe jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Farsz 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 - 2 łyżki oleju 1 kiełbaska śląska 25 dag szynki 25 dag sera żółtego(...)ogórki konserwowe 3 płaty konserwowej papryki lub 1 świeża papryka 2 - 3 łyżeczki gęstego przecieru koncentratu pomidorowego 2 - 3 łyżeczki przyprawy do pizzy sól pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Mąkę przesiać z solą, wlać 250 ml mleka, wbić jajko. Całość roztrzepać, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek, wlać resztę mleka oraz olej.Dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzenieprzedpołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto jogurtowe z wiśniami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 jajko, 100ml oleju, Kruszonka: 2 łyżki masła, 50g mąki, 50g cukru, Dodatkowo: 200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA. PRZYGOTOWANIE(...)dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasioryginalnie nie sądzicie? A i tak szybko i prosto :) Pierwsza pozycja z Googli i mamy przepis od Kristi, który poleca sporo osób . Składniki: 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki gorzkiego kakao 2 szklanki wody 1 szklanka oleju roślinnego 2 łyżki octu 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu Nagrzej piekarnik(...)Wymieszaj cukier z mąką, sodą oczyszczoną, solą i kakao. Dodaj wodę, olej roślinny, ocet i wanilię. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Piecz przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta). Mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia z reguły jest dłuższy
W kuchni bez szafekwydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki(...)śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej
Monia miesza i gotujeprzełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej(...)puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania w przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek
Bulliodowolnych owoców, a zimą także mrożonych. Składniki: 5 jajek, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cukru waniliowego, 300g truskawek, 200g malin. Wykonanie Masło, mleko oraz cukier waniliowy stopić, po czym przestudzić. Białka oddzielić(...)dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę o wym. 23x33cm. Owoce umyć, odsączyć, truskawki przepołowić i wymieszać z łyżką mąki. Rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkości