bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:332/587)

Kotlety w chrupiącej panierce (bez bułki tartej) 178

Kotlety w chrupiącej panierce (bez bułki tartej) Dziś zostawiam Wam prosty przepis na pyszne kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. My bardzo lubimy takie kotlety. To pyszna odmiana dla tradycyjnie panierowanych kotletów. Tu zamiast bułki wykorzystuje się mieszankę dwóch mąk, dzięki w prosty sposób można uzyskać naprawdę chrupiącą panierkę. Przypomina(...)Spróbujcie. Składniki: piersi z kurczaka (3-4 pojedyncze) 4 jajka 2 płaskie łyżeczki przyprawy gyros pieprz biały mielony lub tradycyjny czarny sól kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Piersi kroimy na kotlety, lekko rozbijamy. Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, doprawiamy je przyprawą gyros, solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza

Słodkie okruszki
NAJLEPSZE, WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWE 100

muffin czekoladowych! SKŁADNIKI: ( 16 szt ) ( wszystkie składniki, tak jak w przypadku ciasta jogurtowego odmierzamy w kubeczku – może to być kubek po jogurcie, śmietanie lub ulubiony kubek do kawy ). * mąka pszenna – 1,5 kubka * cukier – 3/4 kubka * cukier waniliowy – 1 łyżką * kakao – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej roślinny – 1/3 kubka * ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny(...)kubek * sól- 1 szczypta + dodatki – u mnie Oreo i maliny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ). Wylewamy do natłuszczonych foremek wysypanych bułką tartą ( lub papilotek ). Układamy dodatki. Pieczemy ok. 30-35 minut/180C z termoobiegiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami,galaretką i bitą śmietaną 161

SKŁADNIKI: CIASTO: • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: • 2 galaretki truskawkowe • 400 g truskawek • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej(...)przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać, ciasto wlewamy do formy 25x35cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia następnie przeciąć wzdłuż na pół. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, dodając o szklankę mniej wody, schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec

KUCHNIA POLSKA
CIASTO Z DŻEMEM POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ 125

słoik dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Kruszonka - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodać olej, olejek waniliowy i jogurt naturalny - zmiksować(...)proszkiem do pieczenia i sodą - zmiksować na gładką masę. Przełożenie: Spód tortownicy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód tortownicy wylać 1/3 ciasta, na wierzch wyłożyć punktowo dżem z czarnej porzeczki, następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto. Na koniec na wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonkę

Ciastka - domowe słodkości
Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami 135

pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl cukru Masa i dodatki: 400 g serka homo. waniliowego (użyłam serka zakupionego w Lidlu) 2 jajka kl. M 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta(...)zagniatamy szybko ciasto, owijamy w   folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc. 2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa 3. Wszystkie składniki oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy  krótko  do połączenia się ich (ważne aby było to  krótko  gdyż, dłuższe miksowanie

Gotowanie...to proste !
Babka piaskowa - adwokatka. 208

Następnym razem do jednej części dodam kakao, lub kawę. Oczywiście podzielę się z Wami przepisem :) Składniki: 4 jajka (jeśli małe to 5) 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 1/2 szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić(...)Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować, po woli wlewać likier, a następnie roztopiona margarynę. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, około 1 godzinę. Do suchego patyczka.  Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Babka jogurtowa 160

wykonaniu. Bardzo polecam <3 Blaszka na babkę Temp. pieczenia : 160stopni Cas pieczenia: ok. 50 minut Składniki: 150 g drobnego cukru małe opakowanie cukru wanilinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 torebka budyniu malinowego dodatkowo cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Jajka myjemy(...)Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt, olej i sok z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać połowę ciasta. Do reszty ciasta wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto budyniowe wylej na jasne. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160stopni i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu, wyjmij

Różne smaki w kuchni
Chleb pszenno-żytni bez zagniatania 121

Składniki: (2 większe keksówki) 1 kg mąki ( ja użyłam pół na pół pszennej z żytnią) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki otrąb owsianych 3 łyżki słonecznika 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 1 litr ciepłej wody Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszać do czasu połączenia składników, można zrobić to łyżką. Odstawić(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przemieszać łyżką i rozłożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek. Ugnieść mokrą ręką lub łyżką i wygładzić powierzchnię. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, spryskać wodą i posypać np. słonecznikiem lub otrębami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 230 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu zostawić na 5 minut

talerz przyjemności
pulchniutkie pączki z dżemem malinowym 332

składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 55 g cukru 180 ml mleka, letniego 20 g drożdży 3 żółtka 100 g masła 2 szczypty soli 1/2 kieliszka alkoholu dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia dżem malinowy wykonanie: W ciepłym mleku dokładnie mieszamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do mąki dodajemy sól(...)oraz masło i rozcieramy palcami, aż powstanie coś na syty bułki tartej. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem, dodajemy do podrośniętych drożdży i mieszamy a następnie dodajemy do mąki. Wlewamy alkohol. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawiamy w np. w misce, w której zagniataliśmy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie uderzamy pięścią w wyrośniętą ciasto, aby pozbyć się nadmiernego powietrza

Domowy Smak Jedzenia
Pulpeciki serowo-pieczarkowe 114

żółtego   (np. Ementaler) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 jajka 100 g kaszy gryczanej sól świeżo zmielony pieprz ¼ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Woreczek kaszy ugotowałam wg zalecę na opakowaniu. Pieczarki obrałam i bardzo drobno posiekałam. Można zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser starłam na tarce jarzynowej na średnich oczkach. Cebule bardzo drobno(...)miski przełożyłam pieczarki, cebulę i czosnek, dodałam ser, wybiłam 3 jajka i oprószyłam solą, pieprzem, papryką i ziołami. Do masy dodałam wystudzoną kaszę a na   koniec wsypałam bułkę tartą. Wszystko wymieszałam. Teraz już mogłam robić pulpeciki. W garnku zagotowałam wodę z łyżeczką soli. Do miseczki wsypałam mąkę. Nabierałam porcję masy w dłonie i formowałam okrągłe pulpeciki.   Obtaczałam

Kuchnia u Krysi
Ciasto z awokado w pistacjowej posypce 134

Basi Ritz . Wyszło naprawdę bosko :). Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z jednej limonki 180 g cukru 225 g miękkiego masła 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 4 całe jajka 50 ml mleka 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na polewę: ok 150 g cukru pudru skórka otarta z jednej limonki(...)filiżanka posiekanych pistacji Wykonanie: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, skropić limonką i zmiksować blenderem. Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką. Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół. Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą

Trufelkowo
Baba na stole - dwukolorowa babka majonezowa 175

swoim zeszycie przepis na babę. Taką może nie bardzo tradycyjną, aczkolwiek prostą, smaczną i wilgotną :) Składniki: 4 jajka szklanka cukru  opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao (do połowy ciasta) Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez(...)dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość. 3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao.   4. Blaszkę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. 5. Wlewamy na zmianę oba ciasta do blaszki.   6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać

dobra gospodyni dom wesołym czyni

Proponowane wyszukiwania