posiadacie, możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej). Z podanych składników można przygotować 10-12 sztuk . Wielkanocne babeczki chałwowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g chałwy 65ml oleju 60g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia babeczek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)masy jajecznej dodać pokruszoną chałwę, olej oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ponownie krótko zmiksować - foremki wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą - masę przełożyć do foremek do 2/3 ich wysokości - foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka - jeśli nie posiadacie
Smakołyki BerenikiSkładniki: 120g czekolady 120g masła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać(...)następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą. Najlepiej smakuje następnego dnia
Olga Piecze i Gotujecukru waniliowego 150 g mąki kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej - ewentualnie pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g borówek Kruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa 100 g cukru 8 g cukru waniliowego Obrane, połamane banany, cukier brązowy i waniliowy, jajka i olej wrzucić do miksera i zmiksować na największych obrotach przez około minutę(...)proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra - dół z termoobiegiem. Piec przez
Ze smakiem bez glutenuZmniejszyłam też ilość cukru. Keksówka 11x30 cm. Miłego i słonecznego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 15 dkg masła (temp pokojowa) 15 dkg cukru pudru 5 jajek L 30 dkg mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mieszanki keksowej u mnie Helio szczypta soli 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko(...)zmiksowanego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemiennie z mąką. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 4. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kruche babeczkibędzie pełen blogowych inspiracji i nadal będziecie zaglądać na mojego bloga. SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o średnicy 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli(...)dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy
słodki bratektamtejszym sklepie, gdy kupowałam ciemny olej w 100% z pestek dyni. Ciasto smakuje wspaniale, ma delikatny dyniowy aromat. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju z pestek dyni śliwki Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta(...)dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy. Uwagi: Ważne
Gotowanie i blogowanieWłoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę(...)niestety jestem łasuchem ;) Jeżeli wolicie rozpocząć dzień kanapką czy jajecznicą to spróbujcie tych ciasteczek w porze deseru, bo warto :) Składniki: 250 g ricotty 120 g cukru 300 g mąki pszennej 1 duże jajko 50 g miękkiego masła szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło, ricottę i cukier utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać jajko i sól
zadanie-gotowanieochotę na domowe ciasto z te go prze pis u w mig je przygotujemy i to be z uż ycia miksera. SKŁADNIKI 200 g mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1/2 szkl. mleka 50 g margaryny 1 jabłko, 1 brzoskwinia 2 łyżki kropelek czekoladowych WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy(...)margaryną, dodajemy resztę suchych składników, Jabłko i brzoskwinię obieramy, kroimy na kawałki, Dodajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 10x 30 cm) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 175 stopniach - do suchego patyczka
słodki bratekJeśli tak jak ja lubicie proste i szybkie przepisy, to te bułeczki przypadną Wam do gustu. Uwiniecie się z nimi w pół godziny razem z pieczeniem
Smakowity Blog Kulinarnykruche ciasto z rabarbarem * ciasteczka serowe z rabarbarem * rabarbarowe ciasto z maślanką Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 250-300g czerwonej porzeczki kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego parę kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania W mikserze zmiksowałam(...)waniliowy. Dodawałam jajka. Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując. Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia. Miksowałam, aż powstała puszysta masa. Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem. Układałam go na cieście. Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około
potrawyregionalneKolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w
Dzieje kuchennej Wiewiórymoim chłopaku i jak to on powiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)żółtka i zmniejszamy obroty. Na sam koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze z dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni
Panda i jej światjednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych(...)dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek. Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 min. W tym czasie umyte i przebrane jagody miksuję z cukrem
Ciasteczkowy Potwórmięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry. Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów. farsz: pół pomidora jalapeño 6-8 cienkich plasterków(...)listków świeżej bazylii odrobina cebuli- zeszklonej na patelni odrobina oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć
KreatywnePinyzawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka(...)biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać
Monia miesza i gotuje