razu mnie to zaciekawiło i nie tracąc zbyt wiele czasu przystąpiłem do robienia własnych paluchów. A wspomniana metoda jest bardzo prosta, polega na odpowiednim zaparzeniu mąki. Powoduje to, że bułki są lekkie i puszyste. Ale o tym później, najpierw nieco dygresji, bo przecież wiecie, że przepis bez dygresji się nie liczy :) Siedzę właśnie teraz w domu, a tu co chwilę(...)wciąż używam. Ale już pewnie niedługo, bo na wykończeniu już jest. Ale póki jest to używam, a ze swojej strony polecam zakupy w Bogutyn Młyn . 195 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki pszennej 6 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka krystalicznej różowej soli himalajskiej 1 duże jajko 65 g mleka 75 g "water roux" - przepis poniżej
Marder&Marder ManufacturePodzielę się przepisem na bardzo smaczny chlebek pełnoziarnisty na śmietanie. Zrobienie tego chleba zajmie Wam dosłownie kilka minut, spróbujcie! 100g tego wypieku zawiera 228kcl (B/T/W –
Smaki ArmineCiasto cheeseburger Dziś polecam sycącą i bardzo smaczną zapiekankę z ciasta drożdżowego, która smakiem i wyglądem bardzo przypomina znane i lubiane cheeseburgery. Do potrawy polecam podać
Blog z Apetytemdodatkiem domowych ogórków kiszonych i zalewy. Smak i zapach iście ogórkowy, więc takie pieczywo smakuje tylko z wytrawnymi dodatkami. Składniki : - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 20 g świeżych drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - około 1,5 szklanki wody z ogórków kiszonych, - 1 drobno posiekany ogórek kiszony, - parę plasterków ogórka na wierzch, - 1 łyżka oleju. Wykonanie(...)napuszenia. Wodę z ogórków lekko podgrzać, razem z drożdżami i posiekanym ogórkiem dodać do mąki. Ciasto wyrobić, na koniec dodając olej. Odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i uformować bułki. Ciasto podzielić na równe części, każdą rozpłaszczyć i zwinąć jak roladę.Ułożyć na blasze. Na każdą bułkę nałożyć cienkie plasterki ogórka i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku. Smacznego
Przepisy MikołajaŹródłem inspiracji do stworzenia tych bułeczek był przepis na "Cocas de patata" czyli przepis na słodkie bułeczki z Majorki. Bułeczki wychodzą przepyszne, naprawdę :) są leciutkie, puszyste
Gotowanie...to proste !Kotlet schabowy w chrupiącym cieście Pyszny kotlet schabowy nieco inaczej , nie jak zwykle w niedzielnym wydaniu w panierce z bułki tartej . Tym razem jest to soczyste mięsko w chrupiącym cieście z dodatkiem siekanego chilli . Niebiańsko dobre danie . Moja rodzinka stwierdziła ,że dużo lepsze od tradycyjnego schabowego , a to już naprawdę duża pochwała Wiadomo schabowy rządzi , ale u nas czasowo(...)kotleta na niedzielny obiad Składniki na 4 porcje : mięso : 4 plastry schabu o grubości około 1,5 cm 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku ciasto : 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 świeże papryczki chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Coca-Cola dodatkowo : 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Każdy plaster schabu
Ogrodnik w podróżyswoje własne święto – Narodowy Dzień Chleba Bananowego , który odbywa się 23 lutego. Przepis na keksówkę o wymiarach: 30 x 11 cm. SKŁADNIKI: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej przesianej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 50 g masła, roztopionego 100 g bakalii, u mnie rodzynki uprzednio obtoczone w mące PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp(...)cukier, mieszam. Dodaję jajko, roztopione i ostudzone masło, przesianą mąkę z sodą oraz bakalie. Mieszam łyżką. Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie nacinam wzdłuż na środku. Ciasto z bananami wstawiam do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu suchego patyczka
Zasmakuj Kuchniprzepis, który dopiero nie dawno przetestowałam i mogę powiedzieć, iż był to strzał w dziesiątkę. Na pewno posmakuje również waszym gościom podczas rodzinnego przyjęcia. Polecam! Składniki: 350 g maki pszennej(2 szklanki) 250 g białego sera 200 g masła 200 g cukru 8 g proszku do pieczenia( 2 łyżeczki) aromat śmietankowy 4 jajka polewa 100 g czekolady deserowej(...)jednym jajku cały czas miksując. Dodaje przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat śmietankowy. Całość miksuję do połączenia się składników. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto. Ciasto piekę około 60 minut w 170 stopniach . Studzę. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam. Polewam wystudzone ciasto. Smacznego! Źródło: https://przepisyjoli.com/2017/03/babka-serowa/
Ciasta z tradycjamiKolejny wypiek z serii „Pieczywa Świata” . Tradycyjne śniadaniowe szkockie bułeczki zwane „Scottish Morning Rolls”. Delikatne, miękkie z chrupiącą skórką. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podawane
Marcepanowa kuchniakanapki. Polecam, jest banalnie prosty do zrobienia! Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej -200 g mąki pszennej -40 g świeżych drożdży -szczypta cukru -2 szklanki wody -1 łyżeczka soli -garść suszonych pomidorów (około 10 sztuk) Przygotowanie --> Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy pół szklanki letniej wody, mieszamy i odstawiamy(...)drożdży i suszone pomidory drobno posiekane. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przekrytej ściereczką. Prostokątną formę keksową smarujemy masłem i posypujemy otrębami (jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół). Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 1 godzinę. --> Aby sprawdzić
Marta GotujeSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny lub masła 4 opakowania kiśli np. wiśniowy 1 łyżka proszku do pieczenia 8 jajek Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, i kiślami przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. na koniec dodać przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i kiślami - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą. Piec około 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Zamiast kiśli wiśniowych można użyć dowolnego smaku. Bardzo dobrze sprawdza się z kiślem o smaku ananasowym lub żurawiny
Ciastka - domowe słodkościrośnie w przydomowym sadzie, a mianowicie czerwone porzeczki. Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta i cukru pudru. Ciasto wychodzi orzeźwiające. Składniki: 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia czerwone porzeczki cukier puder 1. Jajka ucieramy na gładką masę wraz(...)łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ( Ja zawsze wcześniej przesiewam mąkę wraz z proszkiem przez sitko). 4. Gładką masę przelewamy do blaszki ( wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). 5. Na wierzch dodajemy porzeczki 6. Pieczemy w temp 180 stopni ok.50 minut. 7. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe:) Zamiast porzeczek możecie użyć innych owoców:) Hasta Luego
la cucharalubię :truskawki,jogurt,biszkopt i do tego ciasto ładnie się prezentuje.Jest to jogurtowiec na zimno dwukolorowy :) i nie jest za bardzo słodki. SKŁADNIKI Biszkopt 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżka kakao Masa jogurtowa 3 gęste jogurty naturalne po 330g 7 łyżek cukru pudru 1,5 łyżek kakao 3 łyżki żelatyny 2 łyżki kwaśnej śmietany truskawki(...)dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy.Następnie miksujemy na najniższych obrotach i dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy.Biszkopt pieczemy ok.10 min. w temp.170C.Ja użyłam do tego ciasta małej tortownicy średnica ok.20cm. Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż,następnie układamy truskawki wzdłuż tortownicy cięciem do obręczy. Żelatynę rozpuszczamy
Mała w garnku mieszatłusty czwartek zamiast ciacha skąpanego w tłuszczu, mogłaby pani polecić? Pierwsze co mi przyszło na myśl to piekarnik, jednak jak dla mnie drożdżowy wypiek to już bułka, a nie pączek. Postawiłam na parę, jak dla mnie ta forma, bardziej zbliżona do pączków. A sama Wikipedia mówi..... ,, Pampuchy ( pączki/bułki/kluski na parze , pyzy (drożdżowe(...)pomysłu się uczepiłam i postanowiłam trzymać. Wiedziałam co zrobię, ale jak to urozmaicić? Co dodać aby było rekompensatą tego rumianego koloru i smażonego ciasta? Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 jajka 4 łyżki oleju niepełna szklanka mleka (około 200 mil) kilka kropli wanilii szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dieta moja pasjaKlasyczny de Volaille o wyrazistym smaku w chrupiącej panierkę. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 1 Składniki: 200 g fileta z kurczaka 25
KuchniaWeDwoje.plJest wyjątkowo pyszna, wilgotna, po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 rozpuszczona margaryna Kasia 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kieliszki wódki lub spirytusu sok z połowy cytryny Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą(...)sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą. Gotujemy ok. 90 minut. Smacznego
Pyszności Słodkościbardzo fajnym przepisem na dwukolorowy sernik. Ciasto jest kakaowe, a masa serowa kakaowo-śmietankowa. Bardzo smaczny serniczek. Polecam SKŁADNIKI przepis na dużą blaszkę CIASTO 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny MASA SEROWA 750g-1000g sera półtłustego 5 jajek 3/4 szkl cukru szklanka mleka(...)składników zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je na około 1 godzinkę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy 1/2 ciasta i dajemy je na dno blaszki, wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. MASA SEROWA Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru. Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszarlotkowy ale jednak trochę oryginalny smak. I ma jeszcze jedną dużą zaletę - robi się ją dosłownie w kilka chwil. Składniki: 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ¾ szklanki cukru ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 200g masła Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć(...)cynamon. Wymieszać. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. Piec
Cukiernia Pychotkipudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy(...)sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany
Moje-pitraszenieważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku(...)proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte. 3. Resztę ciasta
Gotowanie...to proste !będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł. Składniki: 3 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 300 g maki pszennej 350 ml oleju rzepakowego 200 g szpinaku rozdrobnionego ( u mnie mrożony) 30 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar płynu i zmiksować z olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia(...)jajek miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian mąkę z proszkiem i olej z szpinakiem. Na końcu wsypać płatki migdałów. Gdy masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem
Ala piecze i gotujesię znajdzie. Ja lubię ją zajadać razem z herbatką i najlepiej jak jest polana polewą czekoladową. składniki: 250 g miękkiego masła 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dowolny aromat ( można pominąć) Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Masło przełożyć(...)aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujepuder - cukier wanilinowy - 3 szt. śmietan fixu - wódka do nasączenia herbatników - herbatniki Spód biszkoptowy : Składniki: - 4 jajka - 130 g mąki pszennej - 130 g mąki ziemniaczanej - 250 g cukru - 6 łyżek wody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo : - 2 łyżki kakao ( jeżeli(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C. Masa cytrynowa: 2 budynie ugotować w 0,5 l. wody. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę
Moje Słodkie PiekiełkoRewelacyjne na niedzielne śniadanie Składniki mąka pszenna, 3 szklanki drożdże suszone, 7g (1 opakowanie) mleko, 1 szklanka masło, 25g jajko, 1 sztuka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku, pozostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki. Blachę wykładamy papierem(...)pieczenia. Układamy kulki ciasta, delikatnie spłaszczamy, nacinamy na krzyż. Wkładamy na całą noc do lodówki. Rano rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200st. Smarujemy bułki odrobiną mleka i pieczemy przez około 15min, aż się zrumienią
Gotowanie moimi oczamiwszystkich fanów Cini Minis- kulki mocy Składniki na około 20 szt.: 120 g mąki pszennej 100 g płatków kukurydzianych (kupuję te najtańsze bo właśnie ta taniocha nie zawiera żadnych ulepszaczy, znajdziecie je przy samej podłodze w dziale płatków) łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru (użyłam brązowego) 6-7 łyżek syropu klonowego (może(...)być też melasa, syrop trzcinowy) 120 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę, sól, cynamon, imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski Dodać olej i wymieszać Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać. Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego
greenscarf