bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:346/587)

Szarlotka z kokosem i serem 143

ciasto : 250 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, 60 g wiórków kokosowych, 60 g cukru pudru, 4 ugotowane na twardo żółtka*, 1 surowe żółtko, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z cytryny, 4 łyżki soku z cytryny, nadzienie : 800 g jabłek (u mnie szara reneta), 50 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka(...)twarogu, 100 g wiórków kokosowych, sok z 1/2 cytryny, 100 ml śmietany 30 lub 36%, 60 g rodzynek, 3 łyżki brendy, masło, bułka tarta do wysypania tortownicy, Ciasto : wszystkie składniki ciasta zmiksować, zlepić w kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na pół godziny. Nadzienie : rodzynki zalać breny, podgrzać i odstawić pod przykryciem do ostudzenia. Jabłka obrać, wyciąć gniazda

królestwo garów
knedle serowe ze śliwkami 187

składniki: 250 g sera białego, zmielonego (twarogu) 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli ok. 12 szt. śliwek wykonanie: Ser dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy na każdym kawałku kładziemy śliwkę, dokładnie(...)formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 min.od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy np. okraszone masłem, obtoczone w zrumienionej na maśle bułce tartej, ze śmietaną, oprószone cukrem pudrem, cynamonem

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z malinami i kruszonką 214

białego twarogu, półtłustego 1 żółtko jajka  2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny KRUSZONKA  50 g zwykłego cukru 50 g mąki pszennej tortowej 10 g mąki kukurydzianej 50 g zimnego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością(...)zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę  zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową , ułożyć kilka malinek.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką

Moje domowe kucharzenie
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 249

wieczornych spacerach, a ja odnawiam kuchenny romans z piekarnikiem by upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie: 1. W dużej misce połącz ze sobą mąki(...)Podsyp mąką,prykryj ściereczką i odstaw na godzinę/półtorej w ciepłe miejsce. 4.  Przełóż do formy keksowej(wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonego i wysypanego bułką tartą) i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę (!) lub nastaw piekarnik na 50 stopni Celsjusza i włóż ciasto na 20 minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza

U Fiolki
Korzenne ciasto z żurawiną, gruszką i migdałami 124

taka zimowa słodycz pachnąca korzennymi przyprawami. Przepyszna kompozycja z owocami zapieczonymi w smacznym cieście. Polecam gorąco! Składniki: 1 szkl mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl cukru pudru 50-70g masła 2 łyżeczki miodu 60g płatków migdałowych 1 duża gruszka 100g świeżej żurawiny szczypta pieprzu ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)zmieszać z proszkiem, cukrem, płatkami migdałami  przyprawami. Jajka zmiksować z miodem i masłem, stopniowo dodawać sypkie składniki do całkowitego ich połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyłożyć pokrojoną w plastry gruszkę oraz żurawinę, owoce lekko wcisnąć w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 35-45minut w 180C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Raj dla Podniebienia
Naleśnikowe tortille z kurczakiem, sałatą i pomidorem 242

pyszne dane, jednocześnie dość lekkie i sycące. Składniki na około 4-6 porcji: naleśniki: 2 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko Wszystkie składniki roztrzepać razem. Powinna wyjść dość rzadka konsystencja, gdyż zależy nam na delikatności naleśników. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie ciasto, wtedy dodać odrobinę mąki, Jeśli zbyt gęste, wody(...)zbytnio rumienić się, powinny wyjść dość blade. Z podanej porcji wychodzi około 25 sztuk w zależności od wielkości patelni. dodatki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka  olej do smażenia bułka tarta 2 jajka sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 sałata lodowa 3-4 pomidory dowolny ulubiony sos: czosnkowy, ketchup, majonez, musztardowo-miodowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
RAZOWA BUŁKA WROCŁAWSKA 214

Składniki 15 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 100 g mąki pszennej razowej 150 ml ciepłego mleka mleka 220 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie Drożdże zasypcie cukrem. Kiedy roztopią się dolejcie ciepłe mleko, wymieszajcie i pozostawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie. Dodajcie do niej zaczyn i pozostałe składniki, zagniećcie(...)misy, nakryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 90 minut.  Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę. Przełóżcie ją na blachę do pieczenia, obsypcie lekko mąką, nakryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na około 45-60 minut. Nagrzejcie piekarnik do 210 st, zaparujcie go dobrze. Bułki nacechujcie (ponacinajcie

OliveandThyme
Piernik z powidłami 319

kiedyś jeden falstart ale piernik, dzięki podpowiedziom męża wyszedł taki jak powinien. Baaardzo smaczny. Bez zakalca i nie spalony. Pierwszy punkt zrealizowany. Jeszcze tylko 49 . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju szklanka letniego mleka 2 jajka w temperaturze(...)proszku do pieczenia Wykonanie:   1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą. 2. W małym garnku podgrzać lekko mleko, dodać cukier i miód i wymieszać do rozpuszczenia. 3. Do dużego, szerokiego garnka wsypać mąkę, kakako, przyprawę, szczyptę soli, sodę i wymieszać

Mama z miasta
Tarta z bananami i bezą 219

zasadzie mało pracochłonna, że postanowiłam przymknąć oko na średnio fajne zdjęcia. Mam nadzieję, że mi wybaczycie i uwierzycie: warto upiec to smaczne ciasto. Składniki kruchego ciasta: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło. Posiekać nożem wszystko razem dość dokładnie(...)przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Przy formach ceramicznych wystarczy wysmarować je masłem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem i ponownie schować do lodówki na pół godziny.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka kokosowa z morelami 199

prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu! Składniki: 100 g wiórków kokosowych 100 mielonych orzechów laskowych   200 g masła 120 g ksylitolu/cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g suszonej żurawiny 200 g suszonych moreli 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: wiórki kokosowe i orzechy lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu posiekać żurawinę(...)obrotach miksera w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 178

wieczornych spacerach, a ja odnawiam kuchenny romans z piekarnikiem by upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie: 1. W dużej misce połącz ze sobą mąki(...)Podsyp mąką,prykryj ściereczką i odstaw na godzinę/półtorej w ciepłe miejsce. 4.  Przełóż do formy keksowej(wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonego i wysypanego bułką tartą) i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę (!) lub nastaw piekarnik na 50 stopni Celsjusza i włóż ciasto na 20 minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza

Fiolka w kuchni
Biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym 197

Jest przepyszne. Zimowe przypomnienie lata. Nic więcej nie napiszę. Po prostu spróbujcie! 'biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym' Składniki: * biszkopt: - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * krem karpatkowy: - 3 budynie waniliowe - 1 l mleka - 9-10 łyżek cukru (jeśli budyń wymaga) - 200g miękkiego masła * mus truskawkowy: - 500g(...)uzyskania gładkiej masy (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodać pojedynczo żółtka, oraz przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić

CookYourself
Chałka na zakwasie i styczniowa piekarnia 130

Nowy Rok i kolejny mój powrót do Piekarni Amber. Tym razem wszyscy piekliśmy chałkę z wanilią na zakwasie. Receptura pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej – Domowa piekarnia

Polska Zupa
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 187

podstawowy przepis na knedle ziemniaczane możecie przygotować knedle z nadzieniem serowym, z pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami lub brzoskwiniami. Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy. Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok(...)przyprawy na knedle ziemniaczane. Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane:  1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony) PRZYGOTOWANIE

Moja Książka Kucharska