bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:353/587)

Chleb na owsiance 124

Moje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam o chleba

Magiczne Życie Marty
Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 165

Na powitanie wiosny, na pierwsze śniadania i podwieczorki w ogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za

Apetyczna babeczka
Wianuszki i chlebek do święconki 116

Zostawiam Wam szybki przepis na kilka wianuszków i chlebek drożdżowy do koszyczka. Dzisiejszy dzień był ciężki, ale wygrałam dwie nagrody, więc zajączek się spisał! Składniki :* 1/5

Magiczne Życie Marty
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 221

pamiętajcie, gotowanie dla dzieci, to dopiero jest wyzwanie Bułeczki są wilgotne, delikatne i mocno serowe SKŁADNIKI Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym jedno do malowania) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko(...)grubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych odległościach od siebie – i tak bułki zrosną się ze sobą Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia

zabawa smakiem
Leniwe kluseczki wg Aleex 113

Jeśli nie mamy sera mielonego, należy przecisnąć go przez praskę lub zemleć. Musi być gładki, bez grudek. 4. Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. 5. Wsypać ½ szklanki mąki pszennej i szybko zagnieść delikatne ciasto. Uformować je w kulę. 6. Stolnicę delikatnie podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek. 7. Wałek(...)Kluseczki wrzucać do gotującej się wody. Od chwili wypłynięcia na powierzchnię gotować 1 minutę. 9. Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową na talerz. 10. Podawać z cukrem, sosem waniliowym lub polane bułką tartą z masełkiem. Smacznego

W mojej kuchni
Murzynek bez jajek. 121

kroić, po całkowitym wystudzeniu, ponieważ jest bardzo delikatne i może się rozpadać. Bardzo polecam to ciasto. Spróbujcie, a na pewno będziecie do niego wracać. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki kakao 0,5 litra maślanki 1/2 kostki margaryny 3-4 łyżki powideł lub dżemu (dodałam swoją czeko-truskawkę) Polewa: 1 czekolada(...)wsypać do miski. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Do suchego patyczka. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Cały czas mieszając. Gotową polewą, polać

Agusiowe smakołyki
TORT CYNAMONOWY 136

olejek spirytusowy śmietankowy (3,5 g) 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady kilka sztuk białych perełek cukrowych Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i cynamonem z kakao - przesiewamy. jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy dżem z czarnej porzeczki i mleko. Wszystko(...)przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa - 2 opakowania budyniu śmietankowego ugotować w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć . Do spienionej

Ciastka - domowe słodkości
ciasto kakaowe z owocami i śmietaną galaretkową... 189

Składniki: jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3/4-1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 1,3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 3/4 łyżeczki, banan 1 większy, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, kiwi 3 sztuki, śmietana 30% 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba(...)dobrze roztrzepać jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy, wsypać mąkę z proszkiem, sodą, kakao i połączyć składniki nie za długo mieszając tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, połowę ciasta wylać do formy, poukładać połowę owoców i wylać resztę ciasta na owoce piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut do suchego

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski ze szpinakiem 148

też w składzie twarożek wiejski. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi . Tylko, że pierogi leniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej(...)szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor. Składniki: 400 g twarożku wiejskiego 1,5 szklanki świeżego szpinaku 1 jajko ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli Przygotowanie klusek ze szpinakiem: Do szatkownicy przekładamy świeże listki szpinaku, twarożek i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie ciasto z rabarbarem 234

Dosłownie w ciągu 6-10 minut ciasto pojawia się już w piekarniku  :)) - 2 szklanki mąki pszennej - szklanka cukru  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - nie pełna szklanka oleju - 3 laski rabarbaru - nie pełna szklanka mleka - 1 cukier wanilinowy Moja szklanka jest mała , na 200 ml. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wyspać do jednej misy. Lekko mleko(...)dodać olej i jaja. Wytrzepać wszystko porządnie i wlać do suchych składników. Wymieszać. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.  Blachę ( nie za dużą) wysmarować masłem i posypać bułką, wylać ciasto i poukładać na wierzch kawałki rabarbaru. Piec w 170 -180 °C  przez 35 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO .CMOK

Pasje Jolki
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 154

były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji Składniki: 13 łyżek maki mieszanej ( pszenna, ziemniaczana, krupczatka) 1 kostka masła (250 g) lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy utarta skórka z cytryny wanilia Przepis: Masło (margarynę(...)jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp. 150 st około 1 godz. Ps. Można podzielić ciasto na pół i do 2 połowy dodać kakao Smacznego Artykuł Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc pochodzi

Gotowanie-uk
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 168

pianka... Po prostu rewelacja! Robiłam je z różnymi owocami, jednak wersja z truskawkami jest najlepsza!  Gorąco polecam!   foremka 23x33cm Kruche ciasto:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka mąki żytniej,  250g masła lub margaryny,  5 żółtek,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki cukru. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Pianka:  5 białek,  1/2 - 3/4 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  2 budynie śmietankowe

Z miłości do słodkości
Babka gotowana 2016 164

wyszła jeszcze lepsza niż w tamtym roku.   Składniki - 5 jaj L - 1 szklanka ksylitolu( cukier brzozowy) Kłos- Pol - 250 g  masła - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat waniliowy   Dodatkowo: - biała czekolada 100 g - mleczna czekolada 100 g - kuleczki czekoladowe do dekoracji Krok(...)Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach dodając aromat waniliowy. Krok 2 Formę do gotowanej baby smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,wlewamy ciasto.Do  wysokiego garnka wlewamy wodę ciepłą . Wstawiamy formę z babką i przyciskamy ją by nam nie pływała. Nie zapomnijcie o tym by wody było

Różowa kuchnia
Ciasto Tiramisu 345

wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba, ale nic to nie ujmowało ciastu w smaku :) foremka 23x33 cm Ciasto:    500g mąki pszennej,  100g zmielonych migdałów,  160g cukru,  200g masła lub margaryny,  łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej,  łyżka kakao,  4 żółtka,  6 łyżek śmietany(...)śmietanę. Całość połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa tiramisu:   400ml śmietanki 30%,  500g serka mascarpone,  1/3 szklanki cukru pudru

Z miłości do słodkości