bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:353/587)

ślimaczki z serem i cynamonem 221

Tym razem coś drożdżowego na słodko.  Jedni mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy

Wypieki Rene
Bułeczki jogurtowe. 176

     Pyszne, mięciutkie, pulchniutkie bułeczki, w sam raz na śniadanie. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, gdy smarując je masłem czuję zapach świeżego pieczywa zmieszany z

Rozpustne gotowanie
Dyniowe bułeczki 215

Założę się, że samą opowieści o dyniowym puree nie przekonałabym nikogo do zapchania swojego zamrażalnika pomarańczową papką. Proponuję zatem, zrobić mały test. Przygotujcie puree z ćwiartki

Zapiski Młodej Żony
Chleb razowy żytni 80% 214

 Zaczyn 325 g:2 łyżki zakwasu żytniego125 g maki żytniej razowej150 g wodyCałość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin.Zaparka 200 g:100

Grahamka, weka i kajzerka
Kopytka 130

dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * 1 jajko * sól Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę. W misce podzieliłam je na 4 równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam mąkę(...)którego odcinałam nożem po skosie kawałek ciasta. Wrzucałam do gotującej się wody i wyciągałam kiedy wypłynęły na wierzch i zaczęły delikatnie puchnąć. Podałam w tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą zarumienioną na maśle. Dodam jeszcze, że wybieram zawsze żółte ziemniaki. Nie każde nadają się na kopytka, pyzy czy chociaż frytki. Co roku sadzę albo kupuję odmianę o nazwie Bella Rosa

Pieprzyć z Fantazją
Słodkie dyniowe rogale śniadaniowe 163

mleka szczypta soli 180 g  puree z dyni 30 g stopionego masła  Do posmarowania: mleko lub roztrzepane jajko mak lub sezam Przygotowanie: W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione(...)objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu

Kocham..lubię..gotuję..
Babka rodzynkowa 176

Mąka pszenna  -25 dag Mąka ziemniaczana – 12 dag Kasza manna – 12 dag Cukier – 15 dag Margaryna – 10 dag Jajka – 2 szt Mleko – 1/2  szkl Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat pomarańczowy Rodzynki – 20 dag Rum – 2 łyżki Lukier-gotowy Jajka utrzeć z cukrem  i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki(...)proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

ciasta i desery czyli na słodko
Proste ciasto kakaowe z wiśniami i wiórkami kokosowymi 142

kokosem. Obie wersje godne polecenia, za prostotę wykonania, szybkość a przede wszystkim za smak! Polecam serdecznie :) Składniki: 1 jajo 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżka dżemu 2 łyżki kakao 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki wydrylowanych wiśni (świeże(...)Wiśnie obtoczyć w 2-3 łyżkach mąki, otrzepać z nadmiaru mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto polać roztopioną

Kocham..lubię..gotuję..
Gulasz z klopsikami w stylu azjatyckim 179

plastry 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego mąka do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Do miski przekładamy mięso, jajko, odsączoną bułkę, posiekaną szalotkę, imbir oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy aby składniki dobrze się wymieszały. Z masy formujemy maleńkie klopsiki – takie „na raz”. Podsmażamy je na patelni by zrobiła(...)klopsiki i gotujemy około 15 minut aby mięso nie było surowe. Do sosu wlewamy oba sosy sojowe oraz olej sezamowy, mieszamy. W mniejszym naczyniu rozrabiamy około 2 łyżek mąki pszennej z zimną wodą i wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy aby gulasz się zagęścił. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, makaronem lub solo. Smacznego

Życie ze smakiem
Ucierane ciasto z rabarbarem 159

Póki sezon rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :) Składniki : Ciasto : - 2 jajka, - 200 g miękkiego masła, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 1/2 szklanki mleka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Rabarbarowe nadzienie : - około kg rabarbaru, - 3 - 4 łyżki cukru. Wykonanie : Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Gotujemy(...)waniliowy, żółtka i masło ucieramy, dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem

Przepisy Mikołaja
Kopytka 176

dodałam mąkę do ciepłych ziemniaków :) Ciasto było do wyrzucenia a ja zdobyłam nowe doświadczenie :) Nie mogąc znaleźć innego określenia to napiszę, że ciasto zwyczajnie rozlazło się. Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * 1 jajko * sól Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.  W misce podzieliłam je na 4 równe części. Jedną część wyciągnęłam (nie wyrzucałam) a w to miejsce wsypałam(...)którego odcinałam nożem po skosie kawałek ciasta. Wrzucałam do gotującej się wody i wyciągałam kiedy wypłynęły na wierzch i zaczęły delikatnie puchnąć. Podałam w tradycyjny sposób, czyli z bułką tartą zarumienioną na maśle. Dodam jeszcze, że wybieram zawsze żółte ziemniaki. Nie każde nadają się na kopytka, pyzy czy chociaż frytki.  Co roku sadzę albo kupuję odmianę o nazwie Bella

Pieprzyć z Fantazją
Karmelowa tarta z jabłkami 244

przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa to moze być pełnoziarnista 150 g zimego oleju kokosowego (w wersji wegańskiej) lub innej margaryny 1 banan łyżeczka cukru szczypra soli łyżeczka kardamonu i łyżeczka cynamonu(...)Wegański sos toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej. Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać). Formę z ciastem

greenscarf
Karmelowa szarlotka z jabłkami 218

przyprawami i jabłkami daje niesamowity efekt. Aż strach się przyznać, ale Miski zjadły połowe tego ciasta na śniadanie Składniki na formę o średnicy 26-30 cm: 250 g mąki pszennej tortowej, ale nawet połowa to moze być pełnoziarnista 150 g zimego oleju kokosowego (w wersji wegańskiej) lub innej margaryny 1 banan łyżeczka cukru szczypra soli łyżeczka kardamonu i łyżeczka cynamonu(...)Wegański sos toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej. Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać). Formę z ciastem

greenscarf
Paluchy drożdżowe z makiem 197

bardzo prosty i nawet dziecko nie powinno mieć z nim problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Świeże, pachnące domowe pieczywo skusi niejednego niejadka. Paluchy drożdżowe z makiem 4 szkl mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 1 jajko mak Drożdże wymieszać w ciepłym (nie gorącym) mleku(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części i formować z niego wałeczki o długości około 30 cm. Część ciasta zwinęłam w bułeczki. Uformowane paluchy i bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte paluchy i bułki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec 15-20 minut

Pieguskowa Kuchnia