domowników był zadowolony:) Brownie: 3 jajka, 200g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 100g masła, 150g cukru pudru, szczypta soli, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku. następnie dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia(...)jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Ser zmielić. Zmiksować z jajkami oraz cukrami na gładką masę. 3/4 masy czekoladowej wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 24x27cm. Następnie wylać całą masę serową. Kłaść kleksy z reszty masy czekoladowej. Piec około 50 minut w temp. 180st. Źródło: Przyślij Przepis
Z miłości do słodkościJakoś tak wyszło, że zabrakło nam pieczywa na śniadanie. Wyjątkowo zrobiłam szybkie bułeczki i raczej nie liczyłam na wielki efekt. Jednak bułeczki wyszły wspaniałe i godne
Magiczne Życie Martypolecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady lub gazowanej wody mineralnej Dodatkowo: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki cukier puder do oprószenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Nie przerywając miksowania dodajemy(...)przemian z oranżadą o olejem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao, delikatnie łączymy. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy (rozpoczynając od środka tortownicy) na przemian raz jasne raz ciemne ciasto. Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 60 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia
Fascynacje Anisię już nasze truskawki więc trzeba było je spróbować.Ciasto z wierzchu posypane jest kruszonką z migdałów-mega pyszne. Do ciasta użyłam Mąki Szymanowskiej SKŁADNIKI ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju kruszonka(...)początku przygotowujemy kruszonkę. Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko łączymy rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy. Blaszkę o wymiarach 25x28cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką lub wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.Następnie przygotowujemy ciasto. W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Ciasto przekładamy do przygotowanej
Mała w garnku mieszaPizza z dużą ilością intensywnie pomidorowego sosu, lekko kwaśnego, a w nim zatopione klopsiki i kuleczki mozzarelli. Pyszna, sycąca i aromatyczna. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej typ 00 do pizzy 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek SOS DO PIZZY: 2 białe cebule 4 ząbki czosnku(...)szklanki wody sól pieprz czarny bazylia suszona oliwa z oliwek do smażenia 250 g mozzarelli mini w kuleczkach KLOPSIKI: 500 g mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże rozetrzeć z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić
https:KKuchniaMniammaślance z truskawkami Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach! Składniki: 3 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 100g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200g truskawek Dodatkowo: cukier puder do posypania *** Masło rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia. Jajka(...)Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta masa *** *** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę – moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów *** *** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki *** *** Plasterki truskawek wykładamy równomiernie na cieście *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemłyżki cukru waniliowego ), - 2 łyżki majonezu, - sok wyciśnięty z jednego grejpfruta, - skórka otarta z połowy grejpfruta, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki budyniu waniliowego, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - marmolada z pigwy, - pigwa z syropu ( z domowej spiżarni :)) Lukier : - sok z grejpfruta, - cukier puder, - cząstki grejpfruta i pigwy do dekoracji. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem(...)mąki z proszkiem przesiać i dodawać na zmianę z sokiem delikatnie mieszając szpatułką. Marmoladę podzieloną na małe kawałki i posiekaną pigwę dodać do ciasta. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka. Gorącą polać lukrem zrobionym z soku i pudru. Udekorować obranymi z błonek cząstkami owocu
Przepisy MikołajaPyszna czekoladowa babka w sam raz dla miłośników czekoladowych wypieków. Prosta i smaczna, można także upiec ja w foremce keksowej. składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 150g miękkiego masła 125 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę, przestudzić. Mąkę wymieszać(...)Następnie dodać jajka, miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mleko z rozpuszczoną czekoladą oraz mąkę wymieszanę z proszkiem i kakao. Foremkę do nbabki natuścic i posypac tarta bułką. Przełozyć mase i ładnie wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25-30 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z foremki i ułożyć
Monia miesza i gotujebabkę. Wyszła naprawdę pyszna - puszysta, mięciutka i aromatyczna. I do tego szybka i bezproblemowa :) Polecam! Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju skórka otarta z połowy cytryny sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Jajka ubić(...)miksować na najmniejszych obrotach. Cienką strużką wlać olej i zmiksować całość. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. 4. Formę na babkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut - do suchego patyczka. 5. Babkę można polukrować, polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipolewą, udekorować lukrem, dodać bakalie, dowolny dżem. Jest wspaniałe, proste! Zapraszam dziś na szybkie i proste ciasto z dżemem, dokładnie z żurawiną i aromatem pomarańczowym. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru, może być też trzcinowy 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody 3 spore łyżki dżemu lub powideł, u mnie żurawina(...)sobą wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne
Zasmakuj Kuchnimnie poezja ;) Ale można oczywiście dodać cynamon :) Sezon na rabarbar już w pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;) Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe(...)zastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone
Opowieści z piekarnikawersji na zimno z bitą śmietaną wcale nie tracą na smaku. Warto wypróbować bo przepis jest szybki i łatwy ; ) Składniki : 1, 5 szklanki startej marchwi 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek 4 jajka 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki(...)ucierając. Następnie dopytać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysyłanej bułką tartą i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Dodatkowo : 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej garść malinami 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do smaku Przygotowanie : Bitą
Słodka StrefaPieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby :) Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie haha 😄 Może w przyszłości otworzę piekarnię... kto wie . Ktoś chętny na współpracę ?:) Chlebuś z tego przepisu wyszedł cudowny , miękki i delikatny w środku , pokryty grubą chrupiącą skórką . Smakuje według mojej mamy jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię :) Przepis(...)mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem , żeby taki oto chleb upiec . A oto i przepis 👇 SKŁADNIKI : 460 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży ,łyżeczki cukru i odrobiny ciepłej wody . Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy - ciasto
Marcepanowa kuchniaGdybyście mogli wybrać: domowe bułki czy te ze sklepowej półki, to które byście wybrali? Z pewnością te domowe. A dlatego, że są bardziej pachnące, mięciutkie, syte, nienapompowane jak te z Biedronki i przede wszystkim swojskie. A jeżeli Wam powiem, że wystarczy kilka minut je zagniatać i na końcu uformować, by je przygotować, a reszta zrobi się sama, to uwierzycie? Spróbujecie(...)Potrzeba trochę czasu, by je przygotować, ale tylko dlatego, że ciasto musi rosnąć. Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej typ 500 opakowanie drożdży instant 7 g 1 jajo łyżeczka cukru szczypta soli 3/4 szklanki wody 2 łyżki masła (temperatura pokojowa) Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy przez kilka minut, tak, by ciasto było jednolite, zbite
Poezja Smaków - blog kulinarny