bardzo fajnym przepisem na dwukolorowy sernik. Ciasto jest kakaowe, a masa serowa kakaowo-śmietankowa. Bardzo smaczny serniczek. Polecam SKŁADNIKI przepis na dużą blaszkę CIASTO 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny MASA SEROWA 750g-1000g sera półtłustego 5 jajek 3/4 szkl cukru szklanka mleka(...)składników zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je na około 1 godzinkę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy 1/2 ciasta i dajemy je na dno blaszki, wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. MASA SEROWA Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru. Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszarlotkowy ale jednak trochę oryginalny smak. I ma jeszcze jedną dużą zaletę - robi się ją dosłownie w kilka chwil. Składniki: 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ¾ szklanki cukru ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 200g masła Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć(...)cynamon. Wymieszać. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. Piec
Cukiernia Pychotkijagody mam .Dziś powstanie tarta grzechu warta hihihi. Delikatny biszkopt z leśnymi owocami zalany galaretką. Składniki na tartę biszkoptową: 2 jaja ksylitol zmielony 2 łyżki Kłos Pol mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 4 łyżki Dodatkowo: poziomki 300 g jagody 200 g galaretka poziomka 1 szt na 400 ml wody Krok 1 Galaretkę rozpuszczam we wrzątku(...)zwykły. Krok 3 Przesiewam mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam łopatką. Krok 4 Formę do tarty( z rantem na dole) smaruje bardzo dokładnie masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam ciasto biszkoptowe, piekę w 170 stopniach 15 minut( wcześniej nagrzałam piec do 170 ) Krok 5 Na upieczony spód ( odwracam go odwrotnie po upieczeniu)już ostudzony kładę poziomki
Różowa kuchniapudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy(...)sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany
Moje-pitraszenieważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku(...)proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte. 3. Resztę ciasta
Gotowanie...to proste !będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł. Składniki: 3 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 300 g maki pszennej 350 ml oleju rzepakowego 200 g szpinaku rozdrobnionego ( u mnie mrożony) 30 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar płynu i zmiksować z olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia(...)jajek miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian mąkę z proszkiem i olej z szpinakiem. Na końcu wsypać płatki migdałów. Gdy masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem
Ala piecze i gotujesię znajdzie. Ja lubię ją zajadać razem z herbatką i najlepiej jak jest polana polewą czekoladową. składniki: 250 g miękkiego masła 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dowolny aromat ( można pominąć) Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Masło przełożyć(...)aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujepuder - cukier wanilinowy - 3 szt. śmietan fixu - wódka do nasączenia herbatników - herbatniki Spód biszkoptowy : Składniki: - 4 jajka - 130 g mąki pszennej - 130 g mąki ziemniaczanej - 250 g cukru - 6 łyżek wody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo : - 2 łyżki kakao ( jeżeli(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C. Masa cytrynowa: 2 budynie ugotować w 0,5 l. wody. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę
Moje Słodkie PiekiełkoRewelacyjne na niedzielne śniadanie Składniki mąka pszenna, 3 szklanki drożdże suszone, 7g (1 opakowanie) mleko, 1 szklanka masło, 25g jajko, 1 sztuka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku, pozostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki. Blachę wykładamy papierem(...)pieczenia. Układamy kulki ciasta, delikatnie spłaszczamy, nacinamy na krzyż. Wkładamy na całą noc do lodówki. Rano rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200st. Smarujemy bułki odrobiną mleka i pieczemy przez około 15min, aż się zrumienią
Gotowanie moimi oczamiwszystkich fanów Cini Minis- kulki mocy Składniki na około 20 szt.: 120 g mąki pszennej 100 g płatków kukurydzianych (kupuję te najtańsze bo właśnie ta taniocha nie zawiera żadnych ulepszaczy, znajdziecie je przy samej podłodze w dziale płatków) łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru (użyłam brązowego) 6-7 łyżek syropu klonowego (może(...)być też melasa, syrop trzcinowy) 120 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę, sól, cynamon, imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski Dodać olej i wymieszać Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać. Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego
greenscarftruskawki są soczyste i dzięki temu sok ma gdzie wsiąkać. Na wierzchu dodatkowo posypałam migdałową kruszonką, która po upieczeniu jest bardzo chrupiąca. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju Rapso kruszonka 50 g masła(...)Przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączyć rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawić. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i posypać tartą bułką. Przygotować ciasto. W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułożyć truskawki, moje były duże
Monia miesza i gotujesuszonymi pomidorami. Całość smażyć na małym ogniu, aż sok z pomidorów lekko wyparuje. Z mielonego mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub odrobinę większe). Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć przygotowane kulki z mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, aż klopsy uzyskają złoty kolor. Do garnka dodać przesmażone pomidory, usmażone klopsy(...)gotować na małym ogniu tak długo, aż sos delikatnie się zredukuje. Jeżeli według was sos jest zbyt rzadki to można go zagęścić (np. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki pszennej i wlać odrobinę wody; całość ze sobą wymieszać i wlać do gotującego się sosu; ponownie całość zagotować). Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Powyższe klopsy najlepiej smakują z ziemniakami
Ugotowaćstudzimy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki umieszczamy w misce, nożem "dzielimy" je na 4 równe części. Jedną porcję ziemniaków wyjmujemy a w to miejsce umieszczamy mąki ziemniaczaną i pszenną (ja dodaję więcej mąki ziemniaczanej bądź tylko mąkę ziemniaczaną). Tą wyjętą 1/4 część ziemniaków z powrotem wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajka i całość wyrabiamy. Ja akurat miałam śliwki zamrożone(...)zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy z masłem i bułką tartą, cukrem lub śmietaną
upichcicdzieciństwie zazdrościłam piekarzom ich pracy, wszechogarniającego zapachu ciepłego pieczywa i tej chrupiącej skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani(...)sączy się na ulicę zapach którego nie sposób z niczym porównać... Szkoda, że takich piekarni jest już coraz mniej... Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina
Zapiski Młodej Żonypostanowiłam je upiec. Ciasto wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnych smakiem chałwy. Polecam :-) Do wypieku potrzebne będą dwie małe keksówki lub jedna duża. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g masła lub margaryny 100 g chałwy waniliowej Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem(...)proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Keksówki wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do foremek i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie