Nie wiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem. Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa
Marcepanowa kuchniasię jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje? składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny wykonanie: Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję(...)gładką masę. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o średnicy 19 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny
babka w formiedyni 3 jajka 50 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 150 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 150 g wiórek kokosowych Wykonanie: Dynię pomieszać z wiórkami kokosowymi.,jajka oddzielić(...)miksować, powoli dodając mąkę, proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy , sok z wyciśniętej pomarańczy. Ubić pianę z białek i wszystko połączyć razem. Wysmarować formę babki tłuszczem i obsypać bułką tartą. Babkę piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok 50 min. Ostudzić w formie. Babkę można później udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego
Aromatyczne PodróżeBrioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach
codojedzeniazdrowszej wersji- z mąki pszennej pełnoziarnistej. Naprawdę polecam wypróbować! :) Składniki: 300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk) 240 g mąki pszennej (w wersji zdrowszej- mąka pszenna pełnoziarnista) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 duże jajka oczyszczonej 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki płynnego miodu garść orzechów włoskich(...)suche składniki i krótko wymieszać do połączenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Małą keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Bananową masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec przez ok. 60 minut do zarumienienia, do tzw. suchego patyczka. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, a następnie z formy
Nastoletnie Wypiekaniejego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szklanki gęstej śmietany sok i skórka otarta z 2 cytryn 6 łyżek masła 1 łyżka ekstraktu cytrynowego Masło(...)najwolniejszych obrotach miksera. Wystudzone masło połączyć ze śmietaną, sokiem z cytryny i ekstraktem cytrynowym. Dodać do masy wraz ze skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyJabłeczniki i wszelkie ciasta z jabłkami to wypieki jesienne ,niestety jesień się zapodziała i jest zima :) ale jabłka są więc rozgrzejmy się drożdżowym ciastem mocno cynamonowym
Wypieki Renecukru 170 g mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia * jeśli chcecie zrobić wersję kakaową, odejmijcie od podanych proporcji 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodajcie kakao gorzkie. Ja zrobiłam w obu wersjach. Podane składniki to ilość potrzebna do upieczenia ciasta w jednej keksówce! DODATKOWO: wiórka kokosowe (dużo, ok. 2 opakowania(...)składniki. Keksówki wyłożyłam papierem, ale tylko dno, masłem posmarowałam tylko te miejsca, w których znajduje się papier do pieczenia, czyli dno i krótsze boki. Na koniec papier oprószyłam bułką tartą. Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 180 stopni. No i teraz zaczyna się cała akcja :) Jajka zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę tak jak to widać na zdjęciu wyżej
Blondynka Gotujewyszło całkiem całkiem. Bułeczki wyrosły mi troszkę za małe ( użyłam drożdży suszonych ) i przywarły do papieru ( przeleżały noc w lodówce ) ale ... i tak były przepyszne! :) 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 20 g oleju roślinnego 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 g wody Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru(...)Nastepnie ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulę. Odkładamy ją do miski do podwojenia swojej objętości ( ok godziny ) Wyrośniete ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich bułki ( klik ). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy mąka, a smarujemy delikatnie ręce olejem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy
Atlas Smakówpierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka(...)solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne. Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy
Marder&Marder Manufacturetakiego nie mam. Cóż, sama sobie zrobiłam swoją wersję babki piaskowej. Wyszła bardzo smaczna i faktycznie piaskowa :) Składniki: 5 jaj 150 g cukru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 limonki Wykonanie: Białka ubijam na sztywno. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję po kawałku miękkie masło i ucieram(...)pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu daję ubitą pianę z białek i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 35 minut. Upieczoną zostawiam w blaszce, aż wystygnie, wykładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem
Ciasteczkowy PotwórCiasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku (ok 300 g) delikatnie rozpuścić razem z masłem . Białka(...)stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać
Za drzwiami kuchniBabka jest jednym z symboli związanych z Wielkanocą nie może jej zabraknąć w te święta. SKŁADNIKI 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło(...)czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać. Babkę wyjąć
RAROSSAsię żadnym konkretnym przepisem, więc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany (po obraniu łącznie ok 300g) - 150 g mąki pszennej - 50 g otrębów owsianych - 1/2 puszki kajmaku - 3 duże białka + szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego - 100 g dowolnych orzechów Przygotowanie(...)mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Udanych wypieków
Kuchnia Ellie