Krokiet i sałatka oraz sos czosnkowy 239Bardzo polecam sałatkę i sos czosnkowy :) dla osób, które lubią wyraziste smaki ta propozycja będzie idealna. To danie zrobiłam niedawno (bardzo dziękuję za przepis :*). Całość
Serce zamknięte w formie pyszności
Murzynek z jabłkami i czekoladą 339kuchni, akurat odbywa się tam remont :) Nie piekę, nie gotuję, tylko głodna w bałaganie koczuję :) Pozdrawiam wszystkich moich czytelników :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 280 g mąki pszennej typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek(...)masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w temp. 180 °C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i gorzką czekoladą
Delicious Titbits
Placki z kalafiora 226mnie krzyczał i mrugał do mnie zalotnie. Ponieważ mam słabą silną wolę, to wzięłam drania do domu, godząc się powoli z myślą, że zasmrodzę kuchnie i zeżre z bułką tartą. Po drodze zadzwonił mój ulubiony Palestyńczyk, który zapałał miłością do moskoli i marudzi, że te moskole by zjadł. Ja mu marudzę z kolei, że mam kalafior i nie wiem(...)zależy od upodobań, możecie dodać lub pominąć ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 6 jajek dokładnie roztrzepanych i lekko ubitych mąkę pszenną – około 300 g (może trochę zostać lub trzeba będzie dosypać) olej lub masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Kalafior dzielimy na różyczki i zanurzamy w zimnej wodzie z dodatkiem odrobiny octu
ladykitchen
Wilgotna Marmurkowa Babka Na Jogurcie 186jest bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość :) Składniki na jedną keksówke 25 x 10 cm: 125 g masła 3 jajka kl. M 3/4 szkl cukru 1 czubata szkl, mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jogurt 150 g 2 i 1/2 łyżeczki kakao Polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 15 g masła 1 łyżka zimnego(...)jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia. 3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. 4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Pozostałą część ciasta mieszamy/miksujemy z kakao i wykładamy na wierzch białego ciasta. Możemy przemieszać całość patyczkiem do szaszłyków. Ciasto pieczemy w 190 stop przez
Gotowanie...to proste !
Szybkie bajgle z makiem na drożdżach 211przekonać robiąc je osobiście. Te bajgle, to nic innego, jak pokłosie wcześniej publikowanego przepisu na paluchy drożdżowe z makiem , od genialnej Onijki Z tego samego ciasta możecie formować bułki, rogale, paluchy lub co Wam przyjdzie na myśl, a każdy wypiek smakuje nieco odmiennie, ale równie doskonale. Nie wiem czy też tak macie, oby nie, ale ja często nie mogę rano(...)śpi i coś przygotować. Tym razem powstały właśnie bajgle. Nie, nie piekłam ich o 4 rano;) Powstały, bo gościł u nas młody człowiek, który nie lubi pieczywa innego niż pszenne. Roboty dużo przy bajglach nie było. Same bułeczki są lekko słodkawe w smaku, więc weźcie to pod uwagę. Doskonale smakują z wędlinami, serami czy dżemem. I pamiętajcie również
Mieszam w Garnku
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami II 295składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 20 g drożdży 2 jajka 150 g masła, schłodzonego 180 ml mleka, letniego 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 90 g rodzynek 70 ml nalewki (np. wiśniówki) 1 szczypta soli 14 migdałów (obranych) dodatkowo: mąką do podsypania wykonanie: Rodzynki zalewamy nalewką i odstawiamy do namoczenia. Drożdże dokładnie mieszamy z letnim(...)trzema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcieramy palcami, mieszając z mąką, aż powstanie konsystencja bułki tartej. Dodajemy podrośnięte drożdże, cukier, jajka i zagniatamy ciasto (jeśli potrzeba dodajemy więcej mąki). Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Domowy Smak Jedzenia
Pełnoziarnisty chleb jogurtowy przepis 195PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB JOGURTOWY Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej; - 3 szklanki mąki pełnoziarnistej; - 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody; - ½ świeżych drożdży; - 4 łyżki oleju rzepakowego; - 1 mały jogurt naturalny; - 2 łyżki siemienia lnianego; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka pestek dyni. Sposób przygotowania: - mąki mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny; - podgrzewamy 2 szklanki wody(...)dodajemy zawiesinę do mąk – wszystko mieszamy łyżką; - masa powinna wyjść kleista i rzadka tak, aby można ją było przelać do dwóch keksówek; - keksówki uprzednio smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut i przykrywamy ściereczką; - po wyrośnięciu masy wkładamy obie keksówki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1 h; - po upieczeniu
MintTaste
Ciasto z cynamonem i jabłkami 240serii tych które lubię najbardziej. Proste; łatwe do zrobienia, oszczędne w składniki no i pyszne. Szczególnie zaraz po upieczeniu :) Składniki: 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego ( u mnie biały) 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sodki 2 całe jajka 1/2 szklanki rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie(...)czasie dodajemy do nich przesianą mąkę z sodką, cynamonem oraz osączone rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem. Ja zrobiłam kruszonkę. przepis stąd Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru
Proste Potrawy
PIZZA Z FRANFUTERKAMI 173SKŁADNIKI: NA 3 średnie PIZZE Ciasto 2 saszetki suchych drożdży 3łyżki mąki żytniej 3 szklanki mąki pszennej 1/2szklanki ciepłego mleka Sól 1/2łyżeczki chilli, bazyli, pieprzu, soli, czosnku Farsz 3 franfuterki drobiowe 2 ogórki konserwowe 1 cebula 1 łyżeczka bazyli 1 /2 łyżeczki pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do miski wlewam ciepłe mleko a następnie dodaję suche droższe i szczyptę cukru(...)wsypuję pozostałą mąkę oraz suszone zioła i przyprawy. Wyrabiam. W razie gdyby ciasto bylo nadal wilgotne i nie kleiło się dosypuję mąkę. Formę na pizze polewam olejem i posypuję bułka tartą. Następnie rozprowadzam ciasto. Ja lubię ciasto cienkie więc kładę ciasto jak najcieniej się da. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym następnie posypuję pieprzem i bazylią. Kolejno kładę drobno pokrojone pomidory. Następnie
Gotowanie Patki
Sernik biało - czerwony 339aukcji http://allegro.pl/barwnik-spozywczy-do-ciast-kremow-czerwony-wilton-i6153879217.html ) Sernik : - 650 g twarogu ,u mnie z Wielunia "Mój ulubiony" - 325 ml śmietanki 36 % - szklanka cukru pudru - 4 jajka - 1 duża ,płaska łyżka mąki pszennej - 2 duże ,płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego Masa do przełożenia : - 250 g serka Philadelphia - 200 g masła - kilka kropel olejku waniliowego - szklanka cukru pudru Sposób wykonania : Piekarnik(...)obrotach do połączenia składników , białka ubić na sztywną pianę ,dodać resztę barwnika i wymieszać już łyżką z wyrobioną masą . Blaszkę nasmarować margaryna i posypać bułka tartą, masę wyłożyć do blaszki ,wyrównać , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut ,do"suchego patyczka" Wyjąć i studzić na kratce. Sernik : Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Wypieki Rene
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 204ognia. Przykryć folią (należy położyć ją na budyń), aby nie powstał kożuch. Ostudzić. Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie wsypać sól, wbić jajko, dodać masło oraz mleko. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia(...)Przygotowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podwoją swą objętość to włączyć piekarnik. Rozgrzać go do 190°C . Bułki mocno spłaszczyć, za pomocą dna literatki (lub szklanki od nutelli) zrobić w nich wgłębienie. Następnie w przygotowane otwory wyłożyć ostudzony budyń. Piec przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się
Ugotować
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 311Zbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować. Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki(...)Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki
Salonik smaków
Babeczki bakaliowe 201herbata smakuje coraz lepiej, do szczęścia brakuje słodkości. Babeczki bakaliowe mają tę zaletę, że można je przechowywać w folii nawet dwa tygodnie. Składniki: -2,5 szklanki mąki pszennej -15 dkg cukru pudru -3/4 kostki margaryny ( ok. 18 dkg) -3 jajka -6 łyżek mleka -1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -bakalie Bakalie ( morele, śliwki, rodzynki(...)mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Do masy wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką. Masą napełniamy gniazda blaszki ( u nas o średnicy 8 cm ), wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 35 minut. Jeśli gniazda mają mniejszą średnicę, musimy skrócić czas pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarny
Muffiny drożdżowe faszerowane 212Dzisiaj polecam wytrawne Muffiny drożdżowe faszerowane. Są bardzo podobne w przygotowaniu do bułek drożdżowych faszerowanych , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Wytrawne babeczki są poręczne, można je zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Są idealne do piwa. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakują wyśmienicie. Z tego przepisu przygotowałam 6 dużych muffinów. W drożdżowym cieście(...)cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy, boczek ser żółty 1 cebula Pieczarki Sól i pieprz do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię