bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:363/587)

Drożdżówki z morelami i kruszonką 218

Domowe drożdżówki z soczystymi kwaskowymi morelami i kruszonką. Takich nie kupicie nigdzie. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe. Pięknie pachną, wprost rozpływają się w ustach. Sprawdzony niezawodny

maniapieczenia
KETO JAGODZIANKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 266

Na samo słowo jagodzianka w moim domu pojawiają się przemiłe wspomnienia. Kojarzą nam się one z latem i wakacjami, ponieważ zabieramy je na wszelkie wyjazdy, wycieczki

Ola la LCHF
Prosty chleb z octem 189

płaskie   1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% WSP "Społem" Kielce   500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem w dużej misce. Mąkę pszenną można najpierw przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i chleb lepiej wyrasta . Dodać ciepłą wodę i ocet. Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej(...)minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić również używając łyżki. Formę keksową o wymiarach LxWxH 30x10x7cm  wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250C. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta w blaszce spryskać wodą i obsypać

Grunt to przepis!
Bułeczki Kajzerki Z Mąką Dyniową 209

Dodatek mąki dyniowej nadaje im ciekawego posmaku, ale nie jest on dominujący. Kajzereczki jak widać mają taką strukturę ciasta, że nie chciały się zrumienić, ale spokojnie

Gotowanie...to proste !
CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ 248

Przygotowanie domowej chałki zajmuje trochę czasu, ale warto i gwarantuję, że w niczym nie przypomina tej na sklepowych półkach. Pyszna, lekko słodka, puszysta... to tylko kilka

Zrób to smacznie
Babka majonezowa 154

Coś dla miłośników suchych ciast, a babki mają swoich smakoszy, ta babka oczarowuje pulchnością, mięciutka, jednym słowem przepyszna... Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 34 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 cytryny 4 czubate łyżki majonezu Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)łyżką, mąki wymieszane z proszkiem dosypywać stopniowo i delikatnie łączyć z masą, wlać sok z cytryny i wsypać skórkę, połączyć. Foremkę babkową, najlepiej z kominem wysmarować masłem, nie posypywać bułką tartą! Piec około 50 minut w temperaturze 180° C, po upieczeniu wyjąć, wystudzić w foremce, ostudzoną wyjąć i oprószyć cukrem pudrem, można polukrować, lub polać polewą czekoladową, jak kto lubi

kgwjanczewo
Jagodzianki 345

jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki(...)ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Smakołyki Bereniki
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 186

Witam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki drożdżowe faszerowane 383

Dzisiaj polecam przepis na wytrawne, małe bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską. Są w stylu jak przepis na: bułki drożdżowe faszerowane , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Takie wytrawne bułeczki są bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie(...)szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne i sycące, doskonale zastąpią kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, Mieszanka meksykańska w puszce PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z cukrem cynamonowym 187

potrawą, którą można podawać na wiele różnych sposobów i w każdej odsłonie smakują świetnie, W moim rodzinnym domu jadało się je zwykle takie prosto z wody, polane przyrumienioną bułką tartą z masłem. Z czasem zaczęłam je posypywać jeszcze po wierzchu cukrem (wiem wiem, sposób dziwny - ale wierzcie mi, że pyszny). Gdy zaczęłam przygotowywać kopytka swojej rodzinie, okazało się, że córcia(...)wersja (bardziej kaloryczna niestety ) z cukrem cynamonowym :) A Wy jak podane kopytka lubicie najbardziej? SKŁADNIKI: 60 dag ugotowanych ziemniaków 30 dag twarogu (u mnie półtłusty) 20 dag mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby) 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: masło cukier cynamonowy SKWORCU 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i obie mąki, wyrobić

Kto ugości moich gości?
Swojskie bułeczki 178

Składniki: 600 g mąki pszennej 30 ml oleju rzepakowego 280 ml letniej wody 1,5  łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże

kgwjanczewo
Mazurek kajmakowy 202

wyznaczonych granic przekraczać, co też sama zamierzam w tym roku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 50g cukru pudru (0,5 szkl. syropu klonowego albo 3 łyżki miodu) 200g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka puszka mleka skondensowanego słodzonego ozdoby(...)dodać śmietanę, żółtka i słodzidło, po czym zagnieść i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyłożyć 2/3 ciasta dno blaszki (22cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Z pozostałej 1/3 ciasta uformować długi wałeczek i obłożyć nim ciasto dookoła, tworząc rant, dzięki któremu kajmak będzie grzecznie siedział na miejscu. Piec 20 minut w 200 stopniach

Przepysznik - BLW i nie tylko
Razowe paszteciki z pieczarkami 167

Kolejny mój eksperyment, paszteciki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika były chrupiące, natomiast dziś rano już miękkie, mojemu "recenzentowi kulinarnemu" (mamie;)) ciasto smakowało natomiast

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka kawowa 164

jest wilgotna od... kawy. Polecam. A Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis. Składniki: 125 g margaryny (u mnie "Kasia"); 4 jajka; 2 szklanki cukru kryształu; 3 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki kakao; 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy mielonej (u mnie kopiaste 3 łyżeczki kawy na szklankę wody); Wykonanie(...)mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową. Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej

In my kitchen
Babka kawowo- orzechowa 160

blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu rumowego, 1 tabliczka(...)masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam

Tradycyjna kuchnia Kasi