zniknęła. Polewa czekoladowa z mleka skondensowanego i kakao dopełnia całości. Zbliżają się Święta Wielkanocne, babka może być ciekawą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam do przepisu. Składniki 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 5 jajek 3/4 szklanki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 1/2 – 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego(...)masę. Mąki, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy wlać majonez, wsypać mąkę i całość wymieszać. Formę na babkę dokładnie wysmarować i posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed końcem pieczenia. Wyjąć wystudzić. Mleko skondensowane wlać do rondelka, dodać kakao ciągle mieszając, podgrzać masę. Kiedy
gotuj ze mnąCiasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Masa budyniowa: 125g masła extra 500ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 200g truskawek 100g borówki amerykańskiej 200g frużeliny wiśniowej Wykonanie: 1. Borówki i truskawki umyć, truskawki pokroić na połówki. 2. Ciasto: Mąkę(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, po czym wyjąć z foremek i wystudzić. 3. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym
Szalona Kuchnia Ewelinymamy Wielki Czwartek, ostatni moment, by pomyśleć nad świątecznymi potrawami. Gorąco polecam pyszną babkę czekoladową, podbiła serca moich łasuchów ;) Babka czekoladowa Składniki: 250g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 150g mlecznej czekolady, 1/3 szklanki mleka(...)przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao,powoli wlać zimne mleko. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st, do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem udekorować stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Smacznego
Z miłości do słodkościłyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia(...)wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle
Ciastka - domowe słodkościCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej(...)oleju, dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa. Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej. Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą
W garach u Gosicukru 2 łyżki śmietany 18% 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe szczypta soli ok 1 kg jabłek papierówek KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta. Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Mąkę(...)zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wyrównać i wcisnąć gęsto cząstki jabłek. Na wierzchu rozsypać kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Smacznego
https:KKuchniaMniamtradycyjnej własnoręcznie upieczonej Wielkanocnej babki, która jest symbolem umiejętności i doskonałości. Moją propozycją na tegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem. Składniki: 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanki cukru pudru 5 całych jaj 1 szklanka advocatu 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 zapach rumowy szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki(...)sztywno”. Dodać cukier puder, dalej ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. 2. Formę na babkę wysmarować oliwą i posypać bułką tartą. 3. Masę wylać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut. 4. Po upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo szybki i smaczny piernik z dodatkiem bakalii. Przepis znalazłam TUTAJ . Składniki 2 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. brązowego cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki ciemnego kakao 4 łyżki płynnego miodu 1 jajo 0,5 szkl. zimnej wody 0,5 szkl. oleju szczypta soli garść żurawiny i rodzynek Dodatkowo połowa(...)miski wrzucić wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać garść żurawiny i rodzynek, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Podłużną keksówkę wysmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy ciasto jest dopieczone za pomocą patyczka. Przestudzone ciasto wyjąc z foremki. Można polać polewą czekoladową
Kuchenne aromatyParówki w cieście lub inaczej bułka z parówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji wyszło mi 20 parówek otulonych ciastem. Na zdjęciach filiżanka ze sklepu tarka i miarka . Znajdziecie tam fajne i ciekawe rzeczy do pieczenia, gotowania i inne gadżety do domu. Polecam(...)szklanka mleka (250 ml) + 10 łyżek do smarowania ciasta 110 g masła 1 łyżka cukru 2 całe jajka 30 g świeżych drożdży 3,5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 20 cienkich parówek Drożdże rozgnieść z cukrem i trzema łyżkami mleka na gładko. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wsypać
O kuchni z uczuciemzamieszczam na blogu :-) No cóż lepiej późno niż wcale... Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g miękkiego masła 4 banany 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 1 płaską łyżkę sody 1 łyżeczkę cukru waniliowego szczypta soli 1 - 2 garście pokrojonych bakali Dodatkowo: polewa czekoladowa Wykonanie: Cukier, masło i jajka miksujemy, następnie dodajemy rozgniecione banany(...)sól. Miksujemy do połączenia składników - najlepiej jak najkrócej Do masy dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-) Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Smacznego Ciasto tak szybko znika, że niestety nigdy
IMPRESJA SMAKUśmietanki z dodatkiem galaretki malinowej i malin. Przepis bierze udział w akcji "Zachowaj smak wakacji z Victorinox" #MyVictorinox składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa kawowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny(...)kostki czekolady, u mnie gorzka Składniki na biszkopt i ser na masę kawową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x35 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę
Monia miesza i gotujesię na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam. Ciasto kruche: mąką pszenna typ 450 500 g żółtka 5 szt masło 250 g cukier 100 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dżem brzoskwiniowy: świeże brzoskwinie 1 kg cukier brzozowy(...)pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie
Różowa kuchniajogurtem i bakaliami nie tylko na Wielkanoc.Babka nie jest sucha a dodatek bakalii podkreśla jej jogurtowy smak. SKŁADNIKI szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mieszanki keksowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Jaja ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści.Następnie ciągle miksując(...)połączyły.Bakalie lub mieszankę keksową wsypać do osobnej miski dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Tak przygotowane bakalie dodać do masy i wymieszać.Formę do babki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą,następnie wlewamy masę,wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do temp. 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 min.funkcja góra-dół do suchego patyczka.Po wystudzeniu babkę polewamy polewą lub dekorujemy według
Mała w garnku mieszaPolska mówi: ,,Pierogi leniwe ( potocznie leniwe) kluski przyrządzane z twarogu, mąki i jaj, gotowane w lekko osolonym wrzątku.'' A więc do dzieła. 😊 300 g twarogu półtłustego jajko mąka pszenna Twaróg rozgniatamy widelcem razem z jajkiem, to nam ułatwi rozdrobienie masy, a zarazem lepiej się połączą. Mąki dajemy tyle, aby ciasto dało się ładnie formować. Ilość mąki zależy od wilgotności(...)formujemy wałek i kroimy na ukośne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku, bardzo wolno, pięć minut od wypłynięcia. Podajemy tak jak tradycja nakazuje z bitą śmietaną, cukrem, przesmażoną na maśle bułką tartą, cukrem i cynamonem. Mnie najlepiej smakuje bułka zrumieniona na maśle, i gdy lekko ostygnie, dodaję cukier waniliowy. Jego ilość zależy jaka słodycz nam pasuje. Do wyboru do koloru
Dieta moja pasjaszklanki cukru po pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy i cynamonu 2 łyżeczki sody pół szklanki oleju rzepakowego łyżeczka esencji waniliowej sok z połówki cytryny 2 i pół szklanki mąki pszennej 200 g różnych ulubionych orzechów (włoskie nerkowca, płatki migdałowe) Jak przygotować keks lawendowy? Bakalie zalewamy sokiem i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli się spieszysz możesz podgrzać sok, wyłączyć(...)cynamon, wanilię, cytrynę i olej. Mieszamy, a potem łączymy z mąką. Na koniec do gęstego ciasta dodajemy bakalie odsączone z soku i orzechy. Dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w 180 stopniach 45 minut (góra – dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Keks lawendowy
Ugotowane pozamiatane30cm Składniki 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g masła extra, 82 % 1 cytryna, skórka i sok aromat waniliowy / cukier waniliowy / ziarenka z laski wanilii 1 szkl. mąki pszennej tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Jajka z cukrem ubijać do uzyskania białej i gęstej masy (ok. 15 minut). Masło roztopić. Do jeszcze gorącego masła dodać(...)mniejszych obrotach miksera stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Na koniec dodać ciepłe masło ze skórką z cytryny i aromatem waniliowym. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok 55-60 min. w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Ciasto polać polewą czekoladową. Cukier puder i kakao wsypać do rondelka. Zalać 3 łyżkami wrzątku. Chwilę
coolinarnastrefa.blogspot.compianka i kruszonką. Różowa pianka nadaje ciastu dodatkowego uroku i zachęca do spróbowania. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto kruche: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki(...)białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego) 3/4 szkl cukru pudru 1,5 op. kisielu truskawkowego bez cukru (1 op. 38 g) Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść rękami. Połowę ciasta umieścić w blaszce o wymiarach 24x35
Nastoletnie WypiekaniePowstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki melasy 1 jajko 2 żółtka 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 czubata łyżeczka sody Masło roztopić w garnuszku(...)resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową. masa makowa: 200 g maku
Codzienna kuchnia niecodziennamożecie użyć powideł śliwkowych lubi też zostawić bez przełożenia. * Osoby nieliczące kalorii mogą oblać polewą czekolado lub oprószyć cukrem pudrem. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka 20×10 ) * mąka pszenna – 1 szkl * płatki owsiane – 1 szkl * mleko 0,5% – 1 szkl * jajko – 2 szt * miód – 2 łyżki * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda oczyszczona(...)puch, dodajemy miód, przesianą mąkę oraz płatki i mleko – wszystko razem mieszamy. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, mieszamy, wylewamy do keksówki lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Wystudzony przekładamy marmoladą Możemy dodatkowo oblać polewą czekoladową. Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki: 5 jaj 480 g mąki pszennej 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady, (lub wody gazowanej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki Przygotowanie: Jaja z cukrem i cukrem waniliowym należy ubić mikserem na gęstą, puszystą masę. Następnie dolewamy oranżadę i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy. Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni
The Sweet Damselpora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się skusicie :) Składniki: - 350 g czerwonych porzeczek - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 jajka - 250 g margaryny - 200 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 150 g śmietany 12 % Przygotowanie: Margarynę ucieramy(...)pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Po chwili ucierania dodajemy do ciasta porzeczki (opruszamy je w 2 łyżkach mąki) i mieszamy całość łyżką. Formę na babkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 1,5 godziny
Zainspirowana w kuchniCiąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już(...)rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną, ale można je śmiało polać masełkiem z bułką tartą lub innym sosem. Też będzie pysznie. Smacznego !!! iuyu
MarciochaKucharzybarszczyku większość preferuje uszka, ja także podam przepis na uszka do barszczyku, ale mi najlepiej smakuje z krokietami :D Ciasto na uszka: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli woda-tyle ile wchłonie mąka Farsz: 30 dag suszonych grzybów 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Składniki na ciasto łączę ze sobą(...)kwadraty. Grzyby( można użyć z gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę. Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce farszu, składam po przekątnej zlepiam brzegi, następnie dwa dolne końce zawijam na palcu jak pierścień
Bea(u)ty kitchenbaby na stole :) Także polecam Wam banalnie prosty przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy(...)miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy mleczną czekoladą
Aga w kuchniwoli. składniki na formę o wymiarach 29 na 29 cm 10 g świeżych drożdży szklanka cukru 2 jajka 100 ml mleka 80 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/2 kg wiśni cukier puder do posypania przepis Do miseczki rozkruszamy drożdże i dodajemy jedną łyżkę cukru , odstawiamy na kilka minut aż się rozpuszczą . Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę(...)przesianą mąkę , dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone drożdże . Całość miksujemy, dodajemy lekko ciepłe mleko i wlewamy wystudzoną margarynę . Miksujemy jeszcze 5 minut . Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę na wierzchu układamy umyte i wydrylowane wiśnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . A następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu
Smakowite DaniaSkładniki: 400g mielonego mięsa 2 cebule ząbek czosnku jajko sól, pieprz papryka, imbir natka pietruszki 2 starte ziemniaki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 4 kubki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki so li 1 saszetka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 4 ły żeczki cebuli granulowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminku 2/3 kubka ciepłego mleka(...)drobno posiekaną cebulę, jajko, przyprawy , posiekaną natkę pietruszki , starte ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wy rabiamy masę ( jak nie będzie si ę chc iało zawiązać to dodać troszkę bułki tartej ) . Dzielimy na porcj e wielkości piłki golfowej . Kładziemy na półmisku i zostawiamy pod ściereczką na 25min. Smażymy w woku na złotobrązowo. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy
Gaździnka warzyPiegusekSkładniki:(na spora tortownicę)- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka maku- 1,25 szklanki cukru - 4 jajka- kostka margaryny lub masła - 1 szklanka mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat śmietankowy/migdałowy/waniliowySposób przygotowania:1.Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy do uzyskania(...)jednolitej konsystencji. Ubijamy białka na sztywną piane po czym dodajemy ją do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. 2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut.Można polać polewą czekoladową.Dziś polecam spokojniejszą piosenkę niż w ostatnim przepisie ;) Świetna gra na gitarze
Gotuj Z MuzykąCiasto biszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1,5 szklanki mąki pszennej;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżka octu spirytusowego;2 łyżki wody;3 łyżki oleju;1 szklanka jagód;Cukier puder do oprószenia po wierzchu;Margaryna + mąka/bułka tarta(...)minut.)Następnie, stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej.Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 40 minut.Wystudzić. Posypać cukrem pudrem po wierzchu.SMACZNEGO
Gospodyni Miejskaciasto.Z kawałkami kwaśnego rabarbaru.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, smaczne, tanie.Idelane do kawy. Zapraszam!Składniki:250 g margaryny;1 szklanka białego cukru;3 łyżki wody;2 jaja;2 szklanki mąki pszennej;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;200 g rabarbaru (około 2 łodyg);Cukier puder.Sposób przygotowania:Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margaryn(...)czym zestawić z ognia. Wystudzić.Do wystudzonej margaryny z cukrem i wodą dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć delikatnie rabarbar, układając go w niewielkich odstępach od siebie, aby ciasto mogło wyrosnąć.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskarazem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce. Składniki: 20 dkg margaryna, 15 dkg cukier, 3 szt jajka duże, 20 dkg mąka pszenna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1 łyżeczka aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, truskawki, migdały słupki, cukier puder Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając(...)waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę wymieszać na jednolitą masę.Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą.Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem
Ala piecze i gotujedodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego, szklanka oleju rzepakowego, skórka z 1/2 cytryny, laska wanilii(...)olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą do kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście. Piec około 40 minut
Z miłości do słodkościListopadowe Wyzwanie Blogerek Wariacje na temat szarlotki Jabłkowa Fantazja Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr(...)kremówki * kakao do posypania ciasta Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki. Jabłka przekroić na pół , wydrążyć gniazda nasienne. Można pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ciasto. Posmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń
Magiczne Życie Martywymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc. 2. Rano na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Rano ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej chlebowej (tej samej co użyliśmy wieczorem do zrobienia zaczynu) 25 g soli cały wcześniejszy zaczyn Wykonanie: 1. Ciasto można zagnieść ręcznie lub mikserem. Wszystkie składniki zagnieść, najlepiej(...)godzin). Ten zabieg powoduje lepsze napowietrzenie ciasta. 3. Po 4 godzinach ciasto wyłożyć na blaszkę lub włożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą lub mąką i pozostawić do wyrastania na 2-3 godz. w ciepłe miejsce. 4. Po wyrastaniu chleb posmarować wodą, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 250C
IMPRESJA SMAKUTo ciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z
Smaki Armineprofilaktyce nowotworów okrężnicy i jelita grubego. Chleb upieczony na mące żytniej jest wypiekany na naturalnym zakwasie dzięki czemu ciasto zyskuje swoją gąbczastą strukturę. Mąkę żytnią, tak samo jak mąkę pszenną dzielimy na Typy, w zależności od stopnia jej oczyszczenia. Pamiętamy również, że im wyższy Typ mąki tym ciemniejszy jest jej kolor. Typy mąki żytniej Mąka żytnia jasna(...)gąbczastą strukturę. Mąka żytnia pytlowa Typ 720 stosowana do wypieków żytnich samodzielnie jednak doskonale współpracuje z domieszką innych mąk chlebowych. Mąka żytnia sitkowa Typ 1400 najczęściej stosowana do wyrobu bułek żytnich, rzadziej chleba. Mąka żytnia starogardzka (graham) Typ 1850 mąka pełnoziarnista poddawana kilkakrotnemu mieleniu dzięki czemu składa się z drobnych cząstek. Stosowana jest do wypieku chleba. Mąka żytnia razowa
SmartBake.pljuż zakwas mamy gotowy warto wypróbować przepisy na pieczywo na nim. Możemy piec bułki, bagietki, pizzę, ale oczywiście i chleb. Wszystko nabiera innego smaku, bardziej kwaskowatego. Dodatkowo miąższ dłużej jest wilgotny, więc dłużej możemy przechowywać nasze wypieki. Tak prezentuje się mój pierwszy chlebek na zakwasie. Pomimo braku cierpliwości i włożenia go do piekarnika zanim wyrósł do brzegów blaszki wyszedł smaczny(...)środku. Piec pieczywo uczę się z tej grupy na Facebooku i tam znalazłam poniższy przepis, Składniki: 250g aktywnego (dokarmionego kilka godzin wcześniej i ciepłego) zakwasu 400 g mąki pszennej 325 ml ciepłej wody łyżeczka soli (nie wiem czy o niej zapomniałam, czy to za mało i chleb wyszedł trochę bezsmakowy, lepiej chyba dać więcej) dodatkowo ziarna jeśli chcemy Używałam
W kuchni bez szafekUwielbiam ten przepis! Bułeczki wychodzą przepyszne, można je nadziewać czym tylko dusza zapragnie, można też piec bez żadnego nadzienia i podawać z masłem i ulubionym dżemem
Smaki ArmineSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cytryna 1 olejek spirytusowy cytrynowy Nasączenie kawowe: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku(...)opakowania galaretki cytrynowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościciasta można dodać szklankę żurawiny lub rodzynek, łyżkę kakao. Polecam do kawy i na spotkania wszelakie Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego 280 g powideł śliwkowych 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru z wanilią łyżeczka wanilii bourbon 1,5 szklanki mleka roślinnego ½ szklanki oleju rzepakowego(...)PRZYGOTOWANIE: Wszystkie suche składniki przesypuję do miski, mieszam. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną w oddzielnej misce. Łączę ze sobą suche i mokre składniki. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto piekę przez 50-60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram
Zasmakuj Kuchnijednak zrobiłam od razu na dwie keksówki i taki przepis podaje na blogu. Składniki: 150 ml. ciepłej wody 40 g. drożdży 2 płaskie łyżki miodu 4 pełne szklanki maki pszennej ( miałam typ 650) 1,5 maki żytniej razowej 500 ml. piwa 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać. Można(...)mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
Agusiowe smakołykiCiasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku (ok 300 g) delikatnie rozpuścić razem z masłem . Białka(...)stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać
Za drzwiami kuchniSkładniki: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Esencja herbaciano - cytrynowa 2 torebki herbaty earl grey 250 ml gorącej wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki(...)Lauretta o smaku wanilii 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościPszenno-razowe bułeczki drożdżowe ze sporą ilością siemienia lnianego w środku i na zewnątrz. Bardzo dobrze spiszą się na śniadanie. Kto wie, może i Wasze dzieci
Nastoletnie Wypiekaniepochodzi właśnie od sposobu jej przygotowania.Nie robimy żadnego ciasta nie dodajemy jajek tylko mieszamy suche składniki :). SKŁADNIKI użyłam blaszki 25x25cm ok.1kg startych na dużych oczkach jabłek 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 kostki masła 1/3 kostki margaryny WYKONANIE(...)jabłek dodajemy cynamon,łyżkę cukru brązowego i cukier waniliowy,dokładnie mieszamy i odstawiamy.W osobnej misce mieszamy mąkę,kaszę mannę,proszek do pieczenia i cukier. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Na dno blaszki sypiemy ok.1/3 naszych sypkich składników. Następnie wykładamy połowę jabłek i lekko posypujemy brązowym cukrem. Na jabłka wysypujemy znowu kolejną część suchych składników,wyrównujemy dajemy drugą połowę
Mała w garnku mieszajeśli zrobicie go z sercem Wasze mamy będą zachwycone! A popołudnie z kawałkiem ciasta i filiżanką herbaty będzie wyjątkowe! Składniki; 3/4 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 4 jajka kilka kropel olejku śmietankowego około szklanka jagód ( mogą być mrożone) Przygotowanie; Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy(...)samym końcu wlewamy masło i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm lub inną foremkę (u mnie w kształcie serca)natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto a na wierzchu rozsypujemy jagody. Możemy użyć innych sezonowych owoców. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 - 180C około 50 min lub więcej, co jakiś czas należy sprawdzać
Radość kipiąca uśmiechem.Nie wiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem. Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa
Marcepanowa kuchniasię jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje? składniki: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny wykonanie: Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję(...)gładką masę. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o średnicy 19 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny
babka w formiedyni 3 jajka 50 g stopionego masła 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 150 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 150 g wiórek kokosowych Wykonanie: Dynię pomieszać z wiórkami kokosowymi.,jajka oddzielić(...)miksować, powoli dodając mąkę, proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy , sok z wyciśniętej pomarańczy. Ubić pianę z białek i wszystko połączyć razem. Wysmarować formę babki tłuszczem i obsypać bułką tartą. Babkę piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok 50 min. Ostudzić w formie. Babkę można później udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego
Aromatyczne PodróżeBrioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach
codojedzeniazdrowszej wersji- z mąki pszennej pełnoziarnistej. Naprawdę polecam wypróbować! :) Składniki: 300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk) 240 g mąki pszennej (w wersji zdrowszej- mąka pszenna pełnoziarnista) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 duże jajka oczyszczonej 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki płynnego miodu garść orzechów włoskich(...)suche składniki i krótko wymieszać do połączenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Małą keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Bananową masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec przez ok. 60 minut do zarumienienia, do tzw. suchego patyczka. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika, a następnie z formy
Nastoletnie Wypiekaniejego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szklanki gęstej śmietany sok i skórka otarta z 2 cytryn 6 łyżek masła 1 łyżka ekstraktu cytrynowego Masło(...)najwolniejszych obrotach miksera. Wystudzone masło połączyć ze śmietaną, sokiem z cytryny i ekstraktem cytrynowym. Dodać do masy wraz ze skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyJabłeczniki i wszelkie ciasta z jabłkami to wypieki jesienne ,niestety jesień się zapodziała i jest zima :) ale jabłka są więc rozgrzejmy się drożdżowym ciastem mocno cynamonowym
Wypieki Renecukru 170 g mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia * jeśli chcecie zrobić wersję kakaową, odejmijcie od podanych proporcji 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodajcie kakao gorzkie. Ja zrobiłam w obu wersjach. Podane składniki to ilość potrzebna do upieczenia ciasta w jednej keksówce! DODATKOWO: wiórka kokosowe (dużo, ok. 2 opakowania(...)składniki. Keksówki wyłożyłam papierem, ale tylko dno, masłem posmarowałam tylko te miejsca, w których znajduje się papier do pieczenia, czyli dno i krótsze boki. Na koniec papier oprószyłam bułką tartą. Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 180 stopni. No i teraz zaczyna się cała akcja :) Jajka zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę tak jak to widać na zdjęciu wyżej
Blondynka Gotujewyszło całkiem całkiem. Bułeczki wyrosły mi troszkę za małe ( użyłam drożdży suszonych ) i przywarły do papieru ( przeleżały noc w lodówce ) ale ... i tak były przepyszne! :) 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 20 g oleju roślinnego 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 g wody Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru(...)Nastepnie ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulę. Odkładamy ją do miski do podwojenia swojej objętości ( ok godziny ) Wyrośniete ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich bułki ( klik ). Jeżeli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy mąka, a smarujemy delikatnie ręce olejem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy
Atlas Smakówpierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka(...)solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne. Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy
Marder&Marder Manufacturetakiego nie mam. Cóż, sama sobie zrobiłam swoją wersję babki piaskowej. Wyszła bardzo smaczna i faktycznie piaskowa :) Składniki: 5 jaj 150 g cukru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 limonki Wykonanie: Białka ubijam na sztywno. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję po kawałku miękkie masło i ucieram(...)pieczenia i dodaje po łyżce cały czas miksując. Na końcu daję ubitą pianę z białek i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wykładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 35 minut. Upieczoną zostawiam w blaszce, aż wystygnie, wykładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem
Ciasteczkowy PotwórCiasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku (ok 300 g) delikatnie rozpuścić razem z masłem . Białka(...)stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać
Za drzwiami kuchniBabka jest jednym z symboli związanych z Wielkanocą nie może jej zabraknąć w te święta. SKŁADNIKI 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło(...)czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać. Babkę wyjąć
RAROSSAsię żadnym konkretnym przepisem, więc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany (po obraniu łącznie ok 300g) - 150 g mąki pszennej - 50 g otrębów owsianych - 1/2 puszki kajmaku - 3 duże białka + szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego - 100 g dowolnych orzechów Przygotowanie(...)mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Udanych wypieków
Kuchnia EllieTe precelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i
Apetyczna babeczkaNie raz przechodziłam obok podobnych w sklepie. Zawsze zafoliowane odstręczały składem. Kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu I love bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników
Dzieje kuchennej Wiewióryświeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem(...)delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin. Kapustę gotujemy z przyprawami i grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę
Apetyczna babeczkaNaprzemiennie z chlebkiem robimy bułeczki. Ostatnio tylko i wyłącznie na zakwasie, gdyż grzechem byłoby robić pieczywo na drożdżach mając swój własny zakwas. Bułeczki lubimy robić, lubimy
Made By Mom And SonRobiłam już różnego rodzaju bułeczki...szybkie do zrobienia itd..ale te są naprawdę błyskawiczne...przepis na te mega szybkie i smaczne bułeczki znalazłam tutaj. Polecam...są
Moje domowe kucharzenieJestem wręcz zauroczona ciastem na chleb orkiszowy z grubą i chrupiącą skórką, który piekłam już kilka razy. Chlebek ma cudowny już zarówno sam zapach jak
Smaczne Zdroweteż czasem piekę ją dla moich chłopaków. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki: 6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej, czubata szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, cytryna, 250 g margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki octu, 2 łyżki kakao. Wykonanie Margarynę utrzeć z cukrem(...)masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem
Z miłości do słodkości