Dziś podzielę się na niemal ekspresowe bułeczki cynamonowe. Są puszyste, delikatne, w miarę słodkie i bardzo smaczne- idealne do kawy czy ciepłego mleka. Spróbujcie koniecznie Składniki
Smaki ArmineBułeczki domowe dziś powstały, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, radość bez opisania! Puszyste, delikatne w smaku, w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na
Zasmakuj KuchniOdrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są
Blog z ApetytemChlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać
Blog z ApetytemCzekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w
codojedzeniaTe chrupiące paluszki grubości ołówka są łatwe do przyrządzenia i znacznie smaczniejsze od grissini sprzedawanych w supermarketach. Naprawdę trudno przestać jej jeść. Po sezam zajrzyjcie na
Apetyczna babeczkasię je przygotowuje i choć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki. SKŁADNIKI 3 szklanki/450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka/250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 4 żółtka 125 g miękkiego masła DODATKOWO : 1 jajko, pestki(...)Wrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko turlając i rozciągając formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy go na 9 lub 18 części, w zależności jakiej wielkości mają być bułki. Każdy kawałek, lekko oprószamy mąką i formujemy w dłoniach, zawijając /naciągając ciasto z wierzchu pod spód. Układamy na papierze do pieczenia ( po 9 sztuk), zachowując odstępy, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy
cool and mintydzisiejsze może być wykorzystywane do wielu wersji nadzienia. Moje proporcje pozwalają upiec około 30 całkiem sporych jagodzianek. Zróbcie połowę, jeśli to dla Was za dużo. Potrzeba: - 1kg mąki pszennej - 180g do 200g drobnego cukru - 150g stopionego masła - 1 cukier waniliowy - szczypta soli - 25g świeżych drożdży - 2 duże jajka - 500ml ciepłego mleka Nadzienie(...)przesianą mąkę, oba cukry, sól i jajka umieszczam w sporej misce. W małej miseczce rozcieram drożdże z łyżeczką cukru i mąki z całej ilości przeznaczonej na bułki. Dodaję 2 łyżki mleka i rozcieram na gładko. Po kilkunastu minutach uzyskana po roztarciu masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i wówczas pora dodać zaczyn do reszty składników oraz powoli
I tu będę miała takie teBabka keksowa jest smaczną, zwartą babką, nadaje się do święconki i do zamrożenia. Idealnie smakuję z kawką lub herbatą. Polecam. SKŁADNIKI : 5 jajek 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1/2 szklanka cukru pudru 200 g mieszanki keksowej 1 kieliszek wódki olejek maślany lub waniliowy cukier puder do posypania(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką. Forme na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyc ciasto. Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze 180 % C, po 20-30 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 % C. Babkę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Marioliwody 1 łyżeczka miodu 70 g. drożdży 1 łyżka nasion chia 2 łyżki sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek słonecznika 2 szklanki mąki orkiszowej 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Pomada: 1/5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka mąki duża szczypta soli Wykonanie: Ciepła wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże(...)hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać, żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana. Powinna się
Agusiowe smakołykiPyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;) Przepis na blaszkę 23 cm Ciasto kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix(...)pokrojony na mniejsze kawałki. Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) Upieczony spód, studzimy. Masa toffi 3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się
Gotowanie...to proste !osobno białka i żółtka) 1½ szklanki cukru 2½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju np. rzepakowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier, następnie po jednym żółtku cały czas miksując zmniejszamy obroty miksera(...)przemian olej i wodę, gotową masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , na środku wykładamy parę łyżek jasnego ciasta, następnie parę łyżek ciemnego i tak powtarzamy, aż zużyjemy całą masę ciasto pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanego
Słodkie zapomnienieOstatnio moje młodsze dziecko zażyczyło sobie na kolację bułkę, a mi tak nie chciało się iść do sklepu. Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na rogaliki, który zobaczyłam na blogu SMAKI MAROKA . Od razu zabrałam się do pracy. Wykonanie bajecznie proste, wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i dobrze wyrobiłam. Chyba tylko formowanie sprawiło mi trudność, ale za drugim(...)razem już doszłam do wprawy. Polecam są pyszne, dzieciaki porywały jeden za drugim ;) Ledwo zrobiłam zdjęcie ;) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej po 1 łyżce soli i cukru (płaskie) po 225 ml mleka i wody 2 opakowania suchych drożdży (14 g) jajko do posmarowania sezam, siemię lniane do posypania 12 dag roztopionego masła WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże
Pani na desermiodzie z orzechami, pychotka! Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pakowanie cukru wanilinowego 16g 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 130g masła Nadzienie: 1kg jabłek(...)około 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz
Mała Cukierenkawarto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy(...)KROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy Naleśniki po usmażeniu układamy
SMYKWKUCHNImieszamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.160-180 st.C przez 25-30 minu t składniki na ciasto orzechowe; 15 dag orzechów 5 biał ek 2 ły żki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczeni a 3 łyżki cukru kryształu wykonanie ciasta orzechowego; połowę orzechów pokr oić, a d rugą połowę zmieli ć białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę(...)nagrzanym piekarniku przez 25 minut W ykonanie kremu; składniki; 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru kryształu 2 1/2 łyżki mąki pszennej 2 kostki masła wykonanie; w 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy budyń z mąką pszenną i żółtkami reszt ę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i krysz tału wlewamy przygotowany budyń
Gorący kąsekjajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 200 g wydrylowanych świeżych wiśni odrobina maki do obtoczenia wiśni czekolada do polania oraz wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały(...)oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki
Niezły Młynekjakimiś nasionkami..przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj .. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie mleko] Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól, olej i rozmieszane(...)minut). Podzielić na 8 kawałków i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę, posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upieczone ostudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniepółkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę , gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :) Składniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy(...)należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 2 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tart a - do posypania wyłożonej piany RABARBAR: 1 kg rabarbaru - przed obraniem 4 łyżki cukru MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mąkę
Grunt to przepis!przepis na babkę marmurkową. Jest baaardzo stary, ale zapewniam, że babka jest pyszna. Robi się ją szybko i jest idealna na każdą okazję :) Polecam! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 2 łyżeczki ckru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao odrobina ulubionego aromatu lub laska wanilii 180 ml oleju lub 3/4 kostki(...)wanilią). Cały czas miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wybrany przez nas tłuszcz. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pozostałe ciasto wymieszać z kakaem. Wylać na jasne ciasto, robiąc wgłębienia łyżką tak, żeby oba kolory się połączyły i utworzyły jakiś wzorek :) Piec w rozgrzanym
The Sweet Damseluformować bułeczki, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie piec 20 minut i pyszne chrupiące bułeczki gotowe :) Składniki : 2 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/2 łyżeczka suchych drożdżych 1 łyżeczka soli 1 i 1/4 szklanka wody (letniej ale nie gorącej) lub więcej jeśli masa będzie zbyt gęsta Przygotowanie : W dużej misce(...)wyrośnięcia na noc (najlepiej koło kaloryfera, przykryte folią ) Rano wylewamy masę na stół posypany mąką, i formujemy masę, następnie kroimy ją na pół i jeszcze raz na pół, formujemy bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut, następnie pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze ok 200 stopni. Tutaj
zdrowa vege kuchniaciasto znika , uświadamia to mnie tylko w przekonaniu ,że ciasto jest smaczne i na pewno nie raz jeszcze wykorzystam ten przepis :) zaliczam do udanych przepisów. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml kremówki 30% 2 opakowania galaretki truskawkowej 350 - 400 g mrożonych trskawek Wykonanie(...)porcjami: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej ( można miksować lecz na najniższych obrotach, bądź ręcznie). Gotową masę przelewamy do formy o wymiarach 25x28 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką / bułką tartą. Pieczemy w temp. 200*C przez 10 minut, studzimy. Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietankę miksujemy na sztywno i dodajemy nadal miksując tężejącą galaretkę. Wylewamy
W Moim Magicznym DomuSkładniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa 180g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej(...)mąkę wraz z soda i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta
Grunt to przepis!przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki maślanki, cytryna, 1 szklanka startej cukinii, szczypta soli, 2 płaskie(...)wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 min w temp. 180st. Źródło: Brunetka w kuchni
Z miłości do słodkościpowstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki) - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wiórków kokosowych, - 10 łyżek cukru, - 2 łyżki sody, - ¾ szklanki oleju, - 1 łyżeczka cynamonu, - szczypta soli - garść rodzynek, - garść siemienia lnianego, - ok. 2 kubków wody, - opcjonalnie kilka kropel esencji(...)olej, rodzynki i po trochu wodę, tak by konsystencja nie była bardzo płynna ale również nie była zbita, ma być gęste ciasto. Blaszkę posmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przelać ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać tarta gorzką czekoladą. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Ciasto jest wilgotne, mało słodkie i pyszne
Co na wege obiad?składniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 150 g masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa * 50 g czekolady mlecznej * 50 g białej czekolady * 1/2 łyżeczki oliwy Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie(...)czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej. Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C, ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie
Mix smakukostkę galaretki i na wierzchu też jest galaretka. Można dobierać sobie różne kolory galaretek, u mnie duet - niebieski i różowy, galaretki z firmy Wodzisław. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 galaretka niebieska 1 galaretka turkusowa(...)wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż sie rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie
Monia miesza i gotujeprzyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka; 1 cukier waniliowy; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g masła roztopionego i schłodzonego; 2 łyżki śmietany kwaśnej; Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać(...)gładkie ciasto. 1/4 część ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie). Składniki na nadzienie owocowe: 1 kg truskawek; 0,5 kg rabarbaru; 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy; około 6 łyżek cukru; Wykonanie: Rabarbar i truskawki umyć
In my kitchenproszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * laska wanilii – 1 szt * cukier puder – 5 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Margarynę roztapiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku(...)Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie. Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut
Ostra na Słodkosezonie zawsze muszę je mieć w domu, żeby móc sięgnąć po ten wspaniały owoc. Przepis znalazłam TUTAJ Składniki: · 1,5 szklanki mąki pszennej · 4 jajka · 1 szklanka cukru · 1,5 łyżeczki proszku(...)składniki, zaczynając od płynnych a na końcu mąkę i proszek. Wszystko dokładnie zmiksować. Przygotować formę ( u mnie z kominem) , wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką. Wlać ciasto do przygotowanej formy a następnie poukładać na nim truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
Na słodko lub wytrawnieSkładniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1
kuchcikowniaCiasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic
charlotte gotuje