babki) 100g masła migdałowego (u mnie Primavika ) 50g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 3 jajka 120g mąki pszennej 20g mąki migdałowej (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g płatków migdałowych (**) Wierzch: polewa z białej czekolady (użyłam gotowej - Helio ) płatki migdałowe do dekoracji Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym(...)mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche
Di gotujesola i pieprzem. 3. Bagietkę pokroić w plastry. 4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bagietkę. Każda kromkę smarujemy oliwa z przyprawami. Pieczemy ok 5 min do zrumienienia bułki. 5. Pomidor i paprykę kroimy w drobna kostkę. Łączymy z posiekaną bazylią. 6. Na zrumienione bagietki układamy przygotowany farsz pomidorowo-paprykowy. INSTRUKCJA WYKONANIA- KROK PO KROKU: KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa(...)Papryka czerwona 4 15 0.2 0.08 0.99 Bazylia - liście 1 5 0.16 0.03 0.14 Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0 Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65 Bagietka pszenna 133 50 3.95 0.36 26.4 Podsumowanie
Atlas Smakówpiekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto na drożdżówki jest słodkie(...)ciepła drożdżówka z jabłkami jest idealna do szklanki mleka. Zjedliśmy je na śniadanie, potem do kawy i … nic nie zostało. Składniki na ok. 20 błyskawicznych bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięalbo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ") 4 duże jajka 180 g cukru 75 g mąki ziemniaczanej 150 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowej 200 g rozpuszczonego masła polewa: 90 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe do dekoracji(...)masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika tylko stopniowo studzić
Simply Foodktóry zawiera w sobie truskawki. Ciasto które szybciutko się robi, jest wilgotne i co najważniejsze jest bardzo smaczne. Składniki na blaszkę 23 x 23 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl oleju 1 szkl kefiru 3/4 szkl cukru esencja waniliowa bądź 1 całe opak. cukru wanili. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garście truskawek plus u mnie jedna mała(...)się popsuła ;) 1. Całość wykonania jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy bądź krótko mieszamy tylko do połączenia sie składników. Wylewamy do wysmarowanej i wysyp bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 min. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. źródło Tutaj
Gotowanie...to proste !Składniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z 1,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę(...)otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info
Kocham Czekoladęzupełności do zwykłych kanapek mogą być. Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystko wyrobić i odstawić. Przepis znalazłam na blogu Szefowa w swojej kuchni . Składniki: 680 g mąki pszennej 200 ml wody 200 ml mleka łyżeczka cukru 7 g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam do posypania Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki wsypać do miski(...)około 1 godzinę. Ciasto podzielić na około 10 części, uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut
Ewusiowe Smakiteż temperatura wszystkich składników – pokojowa. Jajka lepiej wyjąć trochę wcześniej, żeby się ociepliły. Drukuj Prosta babka majonezowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 duże jajka 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej mały słoiczek majonezu (ok 225 ml) 3/4 szkl. cukru pudru cukier waniliowy 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny Lukier 2 łyżki soku(...)przesiewamy do miski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ucieranie powinno trwać ok 5 min. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy ok 45-50 min, lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lukier Składniki ucieramy na gładką i gęstą masę. Smarujemy lukrem
Mieszam w GarnkuJeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej(...)szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej 1szkl mąki żytniej razowej 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach 3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy
charlotte gotujeŚniadaniowe bułeczki w formie uroczych misiaczków. Smaczne zarówno same jak i z dowolnym nadzieniem. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności plastycznych, poradzi sobie każdy. Na weekendowe
maniapieczeniaszarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 300 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany masa z jabłek: 2 kg twardych jabłek(...)cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić
Kuchcik gotujecreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); TORT PIJAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI Składniki na biszkopt: - 5 jajek - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Składniki używamy, gdy znajdują się w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pod koniec partiami dodając cukier, a następnie (wciąż ubijając) żółtka. Mąki(...)nich mieszankę jajeczną. Mieszamy szpatułką, pamiętając by nie zmieniać kierunku mieszania. Nie robimy tego za szybko i zbyt brutalnie. Nie wolno użyć tutaj miksera. Dno formy natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną albo całość formy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z formy po przestudzeniu i dopiero
Życie zamknięte w smakuUwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym(...)swoim ulubionym dżemem, najlepiej oczywiście własnej produkcji ;) Polecam!!! Składniki na buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli : na formę o średnicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka
Rozpustne gotowanieSkładniki: mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne, mąka pszenna graham 2 szklanki, drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 380 ml, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba drożdże rozkruszyć do misy robota i zalać je ciepłą wodą, wsypac cukier, zostawić na 10 minut wsypać obie mąki, sól, olej i hakiem robota(...)wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto kilka razy wyrobić i formować kule na bułki, obsypac je zmielonymi płatkami owsianymi i kłaść na blachę z papierem do pieczenia naciąć bułki wzdłuż nożem i zostawić na 20 minut piekarnik nagrzany 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - bułki piec 20 minut, następnie nastawić termoobieg i piec
W Mojej Kuchni LubięCzasami człowieka nachodzi na coś czego nie zje przy pomocy noża i widelca! Na coś, co można wpakować w jakąś bułkę i zjeść ze smakiem trzymając cały posiłek w ręku. Taki domowy "fast food". Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałą pitę z wyjątkowo pysznym nadzieniem! Pitę zrobiłam z przepisu Tatter - polecam zrobić porcję do wykorzystania(...)tego samego dnia jest najlepsza. Natomiast jeśli chodzi o to co znajduje się w środku pity, inspirację zaczerpnęłam stąd . Pita składniki na 10 sztuk : 450 g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży instant, 2 łyżeczki soli, 280 g letniej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek Mąkę należy wymieszać z drożdżami, dodać sól
Plate of Joyjest jednym z moich ulubionych. Pierwsze wiosenne popołudnie pachniało cytryną, babką, słodkim lenistwem. Przepis na babkę pochodzi z mojego zeszytu z przepisami. SKŁADNIKI 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 200 g stopionego masła sok i skórka z 1 cytryny 1 opakowanie cukru waniliwego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodawać oba rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Smacznego
KUCHARNIAwięc gdy zadzwonią goście, że wpadną za godzinkę nie musisz się martwić.. Babka Milewska uratuje sytuację. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża garść zmielonych orzechów (włoskie/laskowe) 1 łyżka kakao Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem(...)proszek do pieczenia. Dodać orzechy, a na samym końcu wrzącą margarynę.Odebrać 6 łyżek masy i połączyć z kakaem. Do długiej formy na keks, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (lub mąką) przelać ciasto i na końcu zrobić wzorki z masy kakaowej. Piec przez 45 minut w 200 stopniach lub do suchego patyczka. http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
CzarnawisienkaSkładniki:CIASTO:2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:300 g białej czekolady250 g śmietanki 30%dodatkowo: 1 łyżka maku Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić(...)lodówce min. 30 minut.Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm).Ciasto nakłuć widelcem.Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki.Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C.Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę ubić na sztywno.Do
kolorowotorcikowoUszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić(...)tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. Składniki na ok 16 szt Czas przygotowania: 10 min + nocne wyrastanie + 20 min pieczenie 900 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki lekko ciepłej wody Przygotowanie: 1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i łączymy składniki
Słodki Kompromiszaserwował takie śniadanie do łóżka …mogę leżeć do 10 tej ;) Tak się składa, że to ja zawsze robię...taki los blogerki kulinarnej ...ech! Składniki dla dwóch osób: 4 pszenne bułeczki 4 małe jajka 5 dag żółtego sera np. goudy 3 dag boczku wędzonego 1 mała cebula ½ papryki czerwonej Szczypta soli do smaku Szczypta pieprzu do smaku Natka pietruszki(...)średnich oczkach, posypujemy odrobiną spody bułeczek, nakładamy farsz, uklepujemy, posypujemy znów serem, bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem-czapeczki z odciętego wierzchu kładziemy obok. N a środek każdej bułki wbijamy delikatnie po jednym jajku, tak aby nam się nie rozlało, oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekamy do momentu ścięcia się białka, około
Wanilia i Kardamonłyżeczki masła 2 łyżeczki cukru 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 2 łyżeczki suszonych drożdży (8g) lub 16 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki(...)ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30 - 40 cm każda. Przenieść je na natłuszczoną blachę wysypaną kaszą manną lub bułką tartą i poczekać 30 minut, by podrosły. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250ºC. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8 - 10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę
Kubki smakusoli 110 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajo Mąkę wymieszać cukrem i solą. Dodać wiórki zimnego masła, szybko posiekać razem aż powstanie coś pomiędzy kruszonką, a bułką tartą. Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę. Schodzić w lodówce minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Zdjąć górny i przełożyć ciasto na formę (25cm) odwracając papierem(...)papier i groch i piec jeszcze 15-20 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Krem waniliowy 3 żółtka 50g cukru pudru 20g mąki pszennej 250ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 250ml śmietany kremówki + 10g cukru pudru dodatkowo 250g malin 2 garście jagód trochę jeżyn wiórki masła listki mięty do dekoracji Żółtka utrzeć
Pełny talerzcoś nowego, coś innego i coś smacznego, co nada się idealnie na Wielkanocny stół, zapraszam! Chrupkie, złoto - rumiane jajka polane aromatycznym sosem estragonowym. Ugotowane jajka panierowałam dwukrotnie w bułce tartej i smażyłam na głębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również(...)MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Sos estragonowy na mleku i wywarze drobiowym Składniki 3 szalotki, obierz i posiekaj bardzo drobno 25 g masła 25 g mąki pszennej 250 ml wyklarowanego zimnego wywaru drobiowego, przepis znajdziesz tutaj 250 - 300 ml zimnego mleka tłustego lub innego sól, biały pieprz 1 szczypta (lub minimalnie więcej) gałki muszaktołowej świeży estragon lub inne
Szybko Szybkowar