Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie: 3/4 kajmaku (ok 300 g) delikatnie rozpuścić razem z masłem . Białka(...)stopniowo masę kajmakową nadal ubijając. Na końcu wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. No chyba, że używacie formy silikonowej – tej nie trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać
Za drzwiami kuchniBabka jest jednym z symboli związanych z Wielkanocą nie może jej zabraknąć w te święta. SKŁADNIKI 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło(...)czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać. Babkę wyjąć
RAROSSAsię żadnym konkretnym przepisem, więc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany (po obraniu łącznie ok 300g) - 150 g mąki pszennej - 50 g otrębów owsianych - 1/2 puszki kajmaku - 3 duże białka + szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego - 100 g dowolnych orzechów Przygotowanie(...)mąką, otrębami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać i dodać do masy. Ubitą pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarach 25x12cm. Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 50 minut. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Udanych wypieków
Kuchnia EllieTe precelki posypane solą i sezamem podaje się często w Hiszpanii do aperitifu, jednak równie wspaniale smakują z przystawkami i zupami. Pico najlepiej upiec wcześniej i
Apetyczna babeczkaNie raz przechodziłam obok podobnych w sklepie. Zawsze zafoliowane odstręczały składem. Kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu I love bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników
Dzieje kuchennej Wiewióryświeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem(...)delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin. Kapustę gotujemy z przyprawami i grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę
Apetyczna babeczkaNaprzemiennie z chlebkiem robimy bułeczki. Ostatnio tylko i wyłącznie na zakwasie, gdyż grzechem byłoby robić pieczywo na drożdżach mając swój własny zakwas. Bułeczki lubimy robić, lubimy
Made By Mom And SonRobiłam już różnego rodzaju bułeczki...szybkie do zrobienia itd..ale te są naprawdę błyskawiczne...przepis na te mega szybkie i smaczne bułeczki znalazłam tutaj. Polecam...są
Moje domowe kucharzenieJestem wręcz zauroczona ciastem na chleb orkiszowy z grubą i chrupiącą skórką, który piekłam już kilka razy. Chlebek ma cudowny już zarówno sam zapach jak
Smaczne Zdroweteż czasem piekę ją dla moich chłopaków. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole... Składniki: 6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej, czubata szklanka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, cytryna, 250 g margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki octu, 2 łyżki kakao. Wykonanie Margarynę utrzeć z cukrem(...)masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem
Z miłości do słodkościprzepyszna! Mięciutka, delikatna, bardzo puszysta i dziecinnie łatwa do zrobienia. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 250g ricotty – 3 jajka – 120g cukru – 120g miękkiego masła – 220g mąki pszennej tortowej – ekstrakt wanilii wg smaku – 15g proszku do pieczenia – szczypta soli Miękkie masło ubić z cukrem. Ubijać przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się puszysta(...)razy) dodać mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wychodzi dość gęste, ale takie powinno być. Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-55 minut. Gotowe ciasto wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przed podaniem
Smaki Arminemasła 15 jajek 2 budynie waniliowe 2 czubate szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g rodzynek 2 łyżki mąki pszennej Polewa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser zmielić dwa razy. W dużej misce utrzeć miękkie masło(...)Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Rodzynki wymieszać z mąką i dodać do sernika. Blaszkę (24cm x 36cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać sernik. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 2 godziny i 45 minut. Dzięki temu sernik będzie równy i nie popęka. Po tym czasie wyłączyć
Smakołyki Asiprzepisu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki kakao Gniazdko: garść makaronu ryżowego 1/3 tabl. gorzkiej czekolady czekoladowe jajeczka Polewa czekoladowa: 100g śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady Babka(...)wlewać gorącą cienkim strumieniem, cały czas ubijając masę jajeczną. Masę podzielić na równe 2 części. Do jednej dodać kakao, dokładnie wymieszać. Formę na babkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 40-60 minut do tzw. suchego patyczka. Gniazdko: czekoladę rozpuścić w kąpieli
Smakołyki Asikruszonką. Niesamowicie delikatne, chrupiące, łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję, że kto spróbuje raz – ten z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna -2,5 szkl * masło – 220 g * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki * żółtka – 5 szt PIANKA BUDYNIOWA: * białko – 5 szt * cukier(...)wsypujemy razem, miksujemy na kruche ciasto ( możemy to zrobić oczywiście również ręcznie ). Dzielimy na 2 części – większą i mniejszą. Większą ścieramy na spód blachy wysmarowane masłem i obsypanej bułką tartą, mniejszą mrozimy. Starte ciasto lekko dociskamy, podpiekamy ok. 10 minut w 190C ( na złoto ), studzimy. PIANKA BUDYNIOWA: Śliwki myjemy, kroimy na pól. Białka ubijamy, nie przerywając miksowania dodajemy cukier
Ostra na Słodko