bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:329/587)

BUŁECZKI DOMOWE 132

Bułeczki domowe dziś powstały, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, radość bez opisania! Puszyste, delikatne w smaku, w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na

Zasmakuj Kuchni
Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe 173

Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są

Blog z Apetytem
Chlebki do żurku 186

Chlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać

Blog z Apetytem
Czekoladowe brioche 269

Czekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w

codojedzenia
Paluszki grissini z sezamem 199

Te chrupiące paluszki grubości ołówka są łatwe do przyrządzenia i znacznie smaczniejsze od grissini sprzedawanych w supermarketach. Naprawdę trudno przestać jej jeść. Po sezam zajrzyjcie na

Apetyczna babeczka
LUKSUSOWE BUŁKI DO BURGERÓW 232

się je przygotowuje i choć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki. SKŁADNIKI 3 szklanki/450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka/250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 4 żółtka  125 g miękkiego masła DODATKOWO : 1 jajko, pestki(...)Wrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko turlając i rozciągając formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy go na 9 lub 18 części, w zależności jakiej wielkości mają być bułki. Każdy kawałek, lekko oprószamy mąką i formujemy w dłoniach, zawijając /naciągając ciasto z wierzchu pod spód. Układamy na papierze do pieczenia ( po 9 sztuk), zachowując odstępy, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy

cool and minty
Na jagody, na jagody - przepyszne, pulchne jagodzianki 164

dzisiejsze może być wykorzystywane do wielu wersji nadzienia. Moje proporcje pozwalają upiec około 30 całkiem sporych jagodzianek. Zróbcie połowę, jeśli to dla Was za dużo. Potrzeba: - 1kg mąki pszennej  - 180g do 200g drobnego cukru  - 150g stopionego masła  - 1 cukier waniliowy  - szczypta soli  - 25g świeżych drożdży  - 2 duże jajka  - 500ml ciepłego mleka  Nadzienie(...)przesianą  mąkę, oba cukry,  sól  i jajka umieszczam w sporej misce. W małej miseczce rozcieram drożdże z łyżeczką cukru i mąki z całej ilości przeznaczonej na bułki. Dodaję 2 łyżki mleka i rozcieram na gładko.  Po kilkunastu minutach uzyskana po roztarciu masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i wówczas pora dodać zaczyn do reszty składników oraz powoli

I tu będę miała takie te
BABKA KEKSOWA WIELKANOCNA + FILMIK 157

Babka keksowa jest smaczną, zwartą babką, nadaje się do święconki i do zamrożenia. Idealnie smakuję z kawką lub herbatą. Polecam.  SKŁADNIKI :  5 jajek 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g margaryny 1/2 szklanka cukru pudru  200 g mieszanki keksowej  1 kieliszek wódki  olejek maślany lub waniliowy cukier puder do posypania(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy.  Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką.  Forme na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyc ciasto.  Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze 180 % C, po 20-30 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 % C.  Babkę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybki chleb z ziarnami. 193

wody 1 łyżeczka miodu 70 g. drożdży 1 łyżka nasion chia 2 łyżki sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek słonecznika 2 szklanki mąki orkiszowej 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Pomada: 1/5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka mąki duża szczypta soli Wykonanie: Ciepła wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże(...)hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać, żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana. Powinna się

Agusiowe smakołyki
Tarta Twix 177

Pyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;) Przepis na blaszkę 23 cm Ciasto kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix(...)pokrojony na mniejsze kawałki. Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) Upieczony spód, studzimy. Masa toffi 3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się

Gotowanie...to proste !
CIASTO ZEBRA 241

osobno białka i żółtka) 1½ szklanki cukru 2½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju np. rzepakowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając  ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier, następnie po jednym żółtku cały czas miksując zmniejszamy obroty miksera(...)przemian olej i wodę, gotową masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , na środku wykładamy parę łyżek jasnego ciasta, następnie parę łyżek ciemnego i tak powtarzamy, aż zużyjemy całą masę ciasto pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanego

Słodkie zapomnienie
SZYBKIE ROGALIKI 225

Ostatnio moje młodsze dziecko zażyczyło sobie na kolację bułkę, a mi tak nie chciało się iść do sklepu. Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na rogaliki, który zobaczyłam na blogu  SMAKI MAROKA . Od razu zabrałam się do pracy. Wykonanie bajecznie proste, wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i dobrze wyrobiłam. Chyba tylko formowanie sprawiło mi trudność, ale za drugim(...)razem już doszłam do wprawy. Polecam są pyszne, dzieciaki porywały jeden za drugim ;) Ledwo zrobiłam zdjęcie ;) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej po 1 łyżce soli i cukru (płaskie) po 225 ml mleka i wody 2 opakowania suchych drożdży (14 g) jajko do posmarowania sezam, siemię lniane do posypania 12 dag roztopionego masła WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania