Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa kawowo - czekoladowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki cappuccino o smaku czekoladowym 250 g margaryny z dodatkiem masła 0,5 litra mleka 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie(...)Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie
Ciastka - domowe słodkościSKŁADNIKI : 1,5 szkl mąki pszennej 4 dojrzałe (bardzo) banany 15 g cukru wanilinowego 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 70g masła lub margaryny 1 łyżka cukru pudru mała szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i masłem. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do banana. Po dokładnym wymieszaniu dosypujemy mąkę(...)sól i sodę. Mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką keksówki i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 35-40 minut (polecam piec "do suchego patyczka", ponieważ chlebek piekłam w kombiwarze, a z doświadczenia wiem, że pieczenie w nim odbiega od pieczenia w tradycyjnym piekarniku). Jeśli chodzi o cukier dodawany
Gotowanie jest łatwemargaryny Dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej kilka sztuk białych perełek cukrowych różowy i zielony cukier błyszczący Przygotowanie: Biszkopt piernikowy - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać(...)mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy
Ciastka - domowe słodkościtorebki, to u mnie coś niezbędnego. Pakuję w nie kanapki mężowi do pracy, domowe bułeczki, chlebek, idealne też są np. do domowych zapiekanek (ale o tym innym razem ) czy bułek czosnkowych itd. Tutaj możecie zobaczyć pełną ofertę (klik) Poza torebkami warto zakupić zestaw papier do pieczenia (8 m) i folia spożywcza . Pełną ofertę producenta możecie zobaczyć na jego(...)masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 250 g sera (można użyć ser z wiaderka na sernik, 3-krotnie zmielony ser lub gęsty serek śmietankowy w kostce) 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania miseczka malin (u mnie mrożone, ale można użyć świeże) cukier puder do oprószenia rogalików Przygotowanie: Do miski przekładamy cały ser, dodajemy masło (lub margarynę) i wsypujemy mąkę pszenną. Całość
Słodkie okruszkituńczykiem Princes ? #MasterTuńczyk Jesteś na TAK? TO zapraszam i SMACZNEGO :) SKŁADNIKI NA 2 Blaszki po 20 cm : Ciasto : → 7 g drożdży instant → 1 szklanka mąki pszennej , dodatkowo do podsypania → 1/3 szklanki ciepłego mleka → 1/2 szklanki gazowanej wody →2 łyżki oleju np. rzepakowego →sól i pieprz do smaku →szczypta cukru Dodatki: → Puszka Tuńczyka Princes(...)cheedar → 1/2 czerwonej cebuli → 2 ogórki kiszone → ulubiony sos np. BBQ → sól i pieprz do smaku → np. świeża rukola do posypania DODATKOWO: → kasza manna lub bułka tarta do podsypywania blaszki →olej najlepiej rzepakowy lub margaryna do posmarowania blaszki PRZYGOTOWANIE: 1. Do misiki wlewam ciepłe mleko , dodaję cukier , drożdżę i mieszam do połącznia składników. Odstawiam
Gotowanie Patkimascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a całość idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki jaglanej (może być dowolna pszenna) - 80g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko (białko używamy do masy serowej) - duża łyżka śmietany 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 250g serka mascarpone - 100g czekolady mlecznej(...)ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wałkujemy ciasto najlepiej między foliami żeby się nie przyklejało do wałka i łatwej wyłożyło do foremki. Układamy na wysmarowanej formie, wyrównujemy boki, nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy
Wypieki Reneszklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 ml mleka 3/4 szklanki oleju 5 jajek 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao do drugiem mąkę i dokładnie mieszamy oba ciasta. Formę na babkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wlewamy naprzemiennie ciasto, ciemne i jasne. Babkę pieczemy 45 minut w temperaturze 170 * C. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i ogrzewamy w mikrofalówce 1 minutę. Czekoladę mieszamy
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, Ciasto serowe: 50g masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształu, 300g sera białego, 1 łyżka mąki pszennej, 1,5 łyżki budyniu waniliowego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Dodatkowo: ½ puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym HELIO , 50g płatków migdałowych HELIO . PRZYGOTOWANIE 1. Ciasto ciemne: Masło, kakao, wodę oraz(...)zimnej masy dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka. Miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26cm. 2. Ciasto serowe: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Następnie dodaję ser, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę
Tradycyjna kuchnia KasiDziś ukłon w kierunku kuchni austriackiej. Wedle oryginału powinna tu być jeszcze dodana do ciasta bułka. A żeby knedle były knedlami pasuje je nadziać, ale po co tyle fatygi jak możne iść na skróty? Osobiście najbardziej o tej porze roku smakuje mi sos malinowy, zaś latem i jesienią sos śliwkowy. Jednak jak się nie ma co się(...)lubi, to się lubi co się ma i zrobiłam sos wiśniowy. :) Ciasto: 300 g twarogu półtłustego 3 łyżki manny 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego jajko mąka pszenna do podsypania Sos: 2 garści mrożonych wiśni 2 szklanki wody 2 goździki szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta soli łyżeczka kisielu wiśniowego i maleńka szczypta pieprzu cayenne miód według własnych upodobań Oraz
Dieta moja pasjaoraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy. I nasze białe ciasto jest gotowe. Teraz przechodzimy do ciasta ciemnego :-) ciasto ciemne SKŁADNIKI: - 6 jaj - ¾ szklanki cukru - szklanka m ąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Kolejnym krokiem jest(...)pieczenia. Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. I nasze drugie ciasto gotowe:-) Teraz przechodzimy do przygotowania naszego łaciatego biszkopta. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jeśli chcecie możecie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. I zaczynamy wykładanie ciasta. Kładziemy łyżkę ciasta białego, i następnie ciemnego na przemian.Drugą warstwę tak samo, tylko na białą masę dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest idealna. BABKA Z BORÓWKAMI Składniki: 250g borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody) 150g masła 3 jajka 100g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Jagody umyć ,odsączyć na sicie, wysuszyć na papierowym ręczniku. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem(...)Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne. Inspiracja z bloga
Kocham CzekoladęDziś mam dla Was pyszne i chrupiące bułeczki pszenno - żytnie na lnianym oleju. Wiem, wiem jeszcze ciepłe są niezdrowe ale takie są najlepsze. No a jeszcze jakbyśmy mieli do nich domowe masełko to już poezja. Nie trzeba wtedy ani wędliny, ani sera a nawet pomidora czy ogórka. W pieczywie fajne jest to, że nie musi być nudne i zawsze możemy(...)kombinować z proporcjami i rodzajami mąk czy dodatków. Jednym słowem pełna dowolność i więc mam dziś takie oto bułki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSposób na pyszne śniadanie w 10 minut? I nie chodzi tu oczywiście o przysłowiową bułkę z szynką. Jest wiele sposobów by uzyskać ten efekt. Owsiane musli, płatki z mlekiem, tosty, jajecznica... Można wymieniać bez liku. Zależy co kto lubi. Dziś przedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele(...)czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa
Kuchnia po mojemuciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło rozetrzeć z żółtkami za pomocą miksera, a następnie dodać cukier(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. jeśli patyczek będzie mokry piec
Mama Gotujedobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie do gustu:) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 szklanka cukru pudru; 25 dkg masła; 4 jaja; 1 łyżeczka przyprawy do pierników; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; skórka otarta z cytryny; Wykonanie: Masło(...)ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 170 0 C. Krem 1: 3 żółtka; 0,5 szklanki cukru (ja dałam kryształ
In my kitchenPrzy okazji przygotowania serowej gomółki do żurku zostało mi kilka białek. Znalazłam przepis w internecie i zrobiłam pyszną aromatyczną lekko wilgotną babkę. Polecam!Składniki:4 białkaskórka
Kuchnia domowa AniCIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZYTym wpisem zaczynam serię przepisów świątecznych :))) Razem ze mną zastawicie stół na tegoroczne Święta wspaniałymi przysmakami
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, twaróg 20 dag, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, szara reneta 4 duże, cynamon mielony 2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać jajka"L", miękka(...)palma, cukier, twaróg pótłusty nie mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce wsypać na ciasto twarogowe jabłka i na jabłkach rozmarować resztę ciasta ciasto piec w 200C około 45 minut, z blaszki ciasto wyjąć jak będzie zimne
W Mojej Kuchni Lubięstanowi też piękną ozdobę wielkanocnego stołu. Dzieciom na pewno wielką frajdę sprawi jego dekorowanie:) Składniki: 125g masła, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 130g mąki pszennej, 2 limonki, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Wykonanie Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka(...)dodać do ciasta. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę). Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować. Ja lukier
Z miłości do słodkościsię skusicie??? Korvapuusti czyli finskie slimaki cynamonowe ciasto: 250 ml letniego mleka 14 g drożdży (świeżych) 90 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 g mąki pszennej typ 550 90 g rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury masła 1 jajko nadzienie: 75 g bardzo miękkiego masła 50 g cukru demerara 1/2 łyżki + 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy by podrosły na 30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Bułki pieczemy ok. 10-12 minut na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy je na kratce. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale i lekko czerstwawe są genialnie pyszne
Dzieje kuchennej Wiewiórysumie dość ciekawie smakują, a ostatnio odwykłem już od takiego "egzotycznego" pieczywa, pora sobie poprzypominać troszkę inne smaki. Na śniadanie do jajecznicy okazały się idealnym wyborem. 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody pieprz kajeński - na czubku łyżki 1,5 łyżeczki soli 40 g masła 300 ml przecieru pomidorowego 100 g suszonych pomidorów(...)urywamy po kawałku i lepimy kulki. Kulki te układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 8 takich kulek. Znów przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Bułki powinny konkretnie wyrosnąć. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakieś 25 minut. A ostatnio Karolina zarzuciła mi (no może nie zarzuciła tylko spostrzeżenie poczyniła), że jak próbuję jakąś
Marder&Marder Manufacturerodzinki. Można je nadziać czym popadnie, przyrządzić burgery . Grunt, że są świeże i puszyste. Jak myślicie co będzie tematem kolejnego wpisu? Mini bułeczki Składniki: na 16 sztuk 500 g pszennej mąki 1 jajko 270 ml zimnej wody 2 łyżeczki soli 50 ml czarnego tahini 1 łyżka miodu 20 g świeżych drożdży Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Do misy miksera(...)minut. Podziel ciasto na małe kawałki o wadze 50 g, uformuj kulę i lekko spłaszcz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do osobnych miseczek wsyp biały i czarny sezam. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i obtocz w sezamie, pół bułki w białym i pół w czarnym. Przykryj bułeczki folią i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC (u mnie
codojedzeniaDziś podzielę się na niemal ekspresowe bułeczki cynamonowe. Są puszyste, delikatne, w miarę słodkie i bardzo smaczne- idealne do kawy czy ciepłego mleka. Spróbujcie koniecznie Składniki
Smaki ArmineBułeczki domowe dziś powstały, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, radość bez opisania! Puszyste, delikatne w smaku, w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na
Zasmakuj KuchniOdrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są
Blog z ApetytemChlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać
Blog z ApetytemCzekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w
codojedzeniaTe chrupiące paluszki grubości ołówka są łatwe do przyrządzenia i znacznie smaczniejsze od grissini sprzedawanych w supermarketach. Naprawdę trudno przestać jej jeść. Po sezam zajrzyjcie na
Apetyczna babeczkasię je przygotowuje i choć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki. SKŁADNIKI 3 szklanki/450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka/250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 4 żółtka 125 g miękkiego masła DODATKOWO : 1 jajko, pestki(...)Wrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko turlając i rozciągając formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy go na 9 lub 18 części, w zależności jakiej wielkości mają być bułki. Każdy kawałek, lekko oprószamy mąką i formujemy w dłoniach, zawijając /naciągając ciasto z wierzchu pod spód. Układamy na papierze do pieczenia ( po 9 sztuk), zachowując odstępy, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy
cool and mintydzisiejsze może być wykorzystywane do wielu wersji nadzienia. Moje proporcje pozwalają upiec około 30 całkiem sporych jagodzianek. Zróbcie połowę, jeśli to dla Was za dużo. Potrzeba: - 1kg mąki pszennej - 180g do 200g drobnego cukru - 150g stopionego masła - 1 cukier waniliowy - szczypta soli - 25g świeżych drożdży - 2 duże jajka - 500ml ciepłego mleka Nadzienie(...)przesianą mąkę, oba cukry, sól i jajka umieszczam w sporej misce. W małej miseczce rozcieram drożdże z łyżeczką cukru i mąki z całej ilości przeznaczonej na bułki. Dodaję 2 łyżki mleka i rozcieram na gładko. Po kilkunastu minutach uzyskana po roztarciu masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i wówczas pora dodać zaczyn do reszty składników oraz powoli
I tu będę miała takie teBabka keksowa jest smaczną, zwartą babką, nadaje się do święconki i do zamrożenia. Idealnie smakuję z kawką lub herbatą. Polecam. SKŁADNIKI : 5 jajek 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1/2 szklanka cukru pudru 200 g mieszanki keksowej 1 kieliszek wódki olejek maślany lub waniliowy cukier puder do posypania(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką. Forme na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyc ciasto. Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze 180 % C, po 20-30 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 % C. Babkę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Marioliwody 1 łyżeczka miodu 70 g. drożdży 1 łyżka nasion chia 2 łyżki sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek słonecznika 2 szklanki mąki orkiszowej 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Pomada: 1/5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka mąki duża szczypta soli Wykonanie: Ciepła wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże(...)hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać, żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana. Powinna się
Agusiowe smakołykiPyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;) Przepis na blaszkę 23 cm Ciasto kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix(...)pokrojony na mniejsze kawałki. Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) Upieczony spód, studzimy. Masa toffi 3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się
Gotowanie...to proste !osobno białka i żółtka) 1½ szklanki cukru 2½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju np. rzepakowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier, następnie po jednym żółtku cały czas miksując zmniejszamy obroty miksera(...)przemian olej i wodę, gotową masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , na środku wykładamy parę łyżek jasnego ciasta, następnie parę łyżek ciemnego i tak powtarzamy, aż zużyjemy całą masę ciasto pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanego
Słodkie zapomnienieOstatnio moje młodsze dziecko zażyczyło sobie na kolację bułkę, a mi tak nie chciało się iść do sklepu. Jakiś czas temu zapisałam sobie przepis na rogaliki, który zobaczyłam na blogu SMAKI MAROKA . Od razu zabrałam się do pracy. Wykonanie bajecznie proste, wszystkie składniki wrzuciłam do misy miksera i dobrze wyrobiłam. Chyba tylko formowanie sprawiło mi trudność, ale za drugim(...)razem już doszłam do wprawy. Polecam są pyszne, dzieciaki porywały jeden za drugim ;) Ledwo zrobiłam zdjęcie ;) SKŁADNIKI: 75 dag mąki pszennej po 1 łyżce soli i cukru (płaskie) po 225 ml mleka i wody 2 opakowania suchych drożdży (14 g) jajko do posmarowania sezam, siemię lniane do posypania 12 dag roztopionego masła WYKONANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże
Pani na desermiodzie z orzechami, pychotka! Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pakowanie cukru wanilinowego 16g 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 130g masła Nadzienie: 1kg jabłek(...)około 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz
Mała Cukierenkawarto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy(...)KROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy Naleśniki po usmażeniu układamy
SMYKWKUCHNImieszamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.160-180 st.C przez 25-30 minu t składniki na ciasto orzechowe; 15 dag orzechów 5 biał ek 2 ły żki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczeni a 3 łyżki cukru kryształu wykonanie ciasta orzechowego; połowę orzechów pokr oić, a d rugą połowę zmieli ć białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę(...)nagrzanym piekarniku przez 25 minut W ykonanie kremu; składniki; 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru kryształu 2 1/2 łyżki mąki pszennej 2 kostki masła wykonanie; w 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy budyń z mąką pszenną i żółtkami reszt ę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i krysz tału wlewamy przygotowany budyń
Gorący kąsekjajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 200 g wydrylowanych świeżych wiśni odrobina maki do obtoczenia wiśni czekolada do polania oraz wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały(...)oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki
Niezły Młynekjakimiś nasionkami..przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj .. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie mleko] Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól, olej i rozmieszane(...)minut). Podzielić na 8 kawałków i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę, posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upieczone ostudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniepółkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę , gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :) Składniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy(...)należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 2 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tart a - do posypania wyłożonej piany RABARBAR: 1 kg rabarbaru - przed obraniem 4 łyżki cukru MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mąkę
Grunt to przepis!przepis na babkę marmurkową. Jest baaardzo stary, ale zapewniam, że babka jest pyszna. Robi się ją szybko i jest idealna na każdą okazję :) Polecam! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 2 łyżeczki ckru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao odrobina ulubionego aromatu lub laska wanilii 180 ml oleju lub 3/4 kostki(...)wanilią). Cały czas miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wybrany przez nas tłuszcz. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pozostałe ciasto wymieszać z kakaem. Wylać na jasne ciasto, robiąc wgłębienia łyżką tak, żeby oba kolory się połączyły i utworzyły jakiś wzorek :) Piec w rozgrzanym
The Sweet Damseluformować bułeczki, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie piec 20 minut i pyszne chrupiące bułeczki gotowe :) Składniki : 2 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/2 łyżeczka suchych drożdżych 1 łyżeczka soli 1 i 1/4 szklanka wody (letniej ale nie gorącej) lub więcej jeśli masa będzie zbyt gęsta Przygotowanie : W dużej misce(...)wyrośnięcia na noc (najlepiej koło kaloryfera, przykryte folią ) Rano wylewamy masę na stół posypany mąką, i formujemy masę, następnie kroimy ją na pół i jeszcze raz na pół, formujemy bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut, następnie pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze ok 200 stopni. Tutaj
zdrowa vege kuchniaciasto znika , uświadamia to mnie tylko w przekonaniu ,że ciasto jest smaczne i na pewno nie raz jeszcze wykorzystam ten przepis :) zaliczam do udanych przepisów. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml kremówki 30% 2 opakowania galaretki truskawkowej 350 - 400 g mrożonych trskawek Wykonanie(...)porcjami: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej ( można miksować lecz na najniższych obrotach, bądź ręcznie). Gotową masę przelewamy do formy o wymiarach 25x28 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką / bułką tartą. Pieczemy w temp. 200*C przez 10 minut, studzimy. Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietankę miksujemy na sztywno i dodajemy nadal miksując tężejącą galaretkę. Wylewamy
W Moim Magicznym DomuSkładniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa 180g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej(...)mąkę wraz z soda i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta
Grunt to przepis!przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki maślanki, cytryna, 1 szklanka startej cukinii, szczypta soli, 2 płaskie(...)wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 min w temp. 180st. Źródło: Brunetka w kuchni
Z miłości do słodkościskładniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 150 g masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa * 50 g czekolady mlecznej * 50 g białej czekolady * 1/2 łyżeczki oliwy Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie(...)czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej. Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C, ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie
Mix smakukostkę galaretki i na wierzchu też jest galaretka. Można dobierać sobie różne kolory galaretek, u mnie duet - niebieski i różowy, galaretki z firmy Wodzisław. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 galaretka niebieska 1 galaretka turkusowa(...)wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż sie rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie
Monia miesza i gotujeprzyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka; 1 cukier waniliowy; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g masła roztopionego i schłodzonego; 2 łyżki śmietany kwaśnej; Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać(...)gładkie ciasto. 1/4 część ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie). Składniki na nadzienie owocowe: 1 kg truskawek; 0,5 kg rabarbaru; 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy; około 6 łyżek cukru; Wykonanie: Rabarbar i truskawki umyć
In my kitchenproszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * laska wanilii – 1 szt * cukier puder – 5 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Margarynę roztapiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku(...)Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie. Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut
Ostra na Słodkosezonie zawsze muszę je mieć w domu, żeby móc sięgnąć po ten wspaniały owoc. Przepis znalazłam TUTAJ Składniki: · 1,5 szklanki mąki pszennej · 4 jajka · 1 szklanka cukru · 1,5 łyżeczki proszku(...)składniki, zaczynając od płynnych a na końcu mąkę i proszek. Wszystko dokładnie zmiksować. Przygotować formę ( u mnie z kominem) , wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką. Wlać ciasto do przygotowanej formy a następnie poukładać na nim truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
Na słodko lub wytrawnieSkładniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1
kuchcikowniaCiasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic
charlotte gotuje