bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:329/587)

Wielkanocny zajączek limonkowy 137

stanowi też piękną ozdobę wielkanocnego stołu. Dzieciom na pewno wielką frajdę sprawi jego dekorowanie:) Składniki:  125g masła,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru,  130g mąki pszennej,  2 limonki, szczypta soli,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.  Wykonanie Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka(...)dodać do ciasta.  Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do ciasta. Utrzeć na gładką, jednolitą masę.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na zająca (mi zostało troszkę ciasta więc upiekłam też jedną malutką babeczkę).  Piec ok. 45-50min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować.  Ja lukier

Z miłości do słodkości
Korvapuusti czyli finskie slimaki cynamonowe 206

się skusicie??? Korvapuusti czyli finskie slimaki cynamonowe ciasto: 250 ml letniego mleka 14 g drożdży (świeżych) 90 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 g mąki pszennej typ 550 90 g rozpuszczonego i wystudzonego do letniej temperatury masła 1 jajko nadzienie: 75 g bardzo miękkiego masła 50 g cukru demerara 1/2 łyżki + 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy je ściereczką  i odstawiamy by podrosły na 30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Bułki pieczemy ok. 10-12 minut na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy je na kratce. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale i lekko czerstwawe są genialnie pyszne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki z pomidorami 139

sumie dość ciekawie smakują, a ostatnio odwykłem już od takiego "egzotycznego" pieczywa, pora sobie poprzypominać troszkę inne smaki. Na śniadanie do jajecznicy okazały się idealnym wyborem. 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody pieprz kajeński - na czubku łyżki 1,5 łyżeczki soli 40 g masła 300 ml przecieru pomidorowego 100 g suszonych pomidorów(...)urywamy po kawałku i lepimy kulki. Kulki te układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 8 takich kulek. Znów przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Bułki powinny konkretnie wyrosnąć. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez jakieś 25 minut. A ostatnio Karolina zarzuciła mi (no może nie zarzuciła tylko spostrzeżenie poczyniła), że jak próbuję jakąś

Marder&Marder Manufacture
Mini bułeczki z czarnym tahini 144

rodzinki. Można je nadziać czym popadnie, przyrządzić burgery . Grunt, że są świeże i puszyste. Jak myślicie co będzie tematem kolejnego wpisu? Mini bułeczki Składniki: na 16 sztuk 500 g pszennej mąki 1 jajko 270 ml zimnej wody 2 łyżeczki soli 50 ml czarnego tahini 1 łyżka miodu 20 g świeżych drożdży Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Do misy miksera(...)minut. Podziel ciasto na małe kawałki o wadze 50 g, uformuj kulę i lekko spłaszcz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do osobnych miseczek wsyp biały i czarny sezam. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem i obtocz w sezamie, pół bułki w białym i pół w czarnym. Przykryj bułeczki folią i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC (u mnie

codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z cynamonem 143

Dziś podzielę się na niemal ekspresowe bułeczki cynamonowe. Są puszyste, delikatne, w miarę słodkie i bardzo smaczne- idealne do kawy czy ciepłego mleka. Spróbujcie koniecznie Składniki

Smaki Armine
BUŁECZKI DOMOWE 112

Bułeczki domowe dziś powstały, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, radość bez opisania! Puszyste, delikatne w smaku, w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na

Zasmakuj Kuchni
Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe 151

Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są

Blog z Apetytem
Chlebki do żurku 156

Chlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać

Blog z Apetytem
Czekoladowe brioche 238

Czekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w

codojedzenia
Paluszki grissini z sezamem 168

Te chrupiące paluszki grubości ołówka są łatwe do przyrządzenia i znacznie smaczniejsze od grissini sprzedawanych w supermarketach. Naprawdę trudno przestać jej jeść. Po sezam zajrzyjcie na

Apetyczna babeczka
LUKSUSOWE BUŁKI DO BURGERÓW 203

się je przygotowuje i choć ciasto na etapie wyrabiania jest dosyć luźne (tak ma być), to po wyrośnięciu, bez problemu uformujecie z niego bułeczki. SKŁADNIKI 3 szklanki/450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka/250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 4 żółtka  125 g miękkiego masła DODATKOWO : 1 jajko, pestki(...)Wrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko turlając i rozciągając formujemy wałek. Ostrym nożem kroimy go na 9 lub 18 części, w zależności jakiej wielkości mają być bułki. Każdy kawałek, lekko oprószamy mąką i formujemy w dłoniach, zawijając /naciągając ciasto z wierzchu pod spód. Układamy na papierze do pieczenia ( po 9 sztuk), zachowując odstępy, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy

cool and minty
Na jagody, na jagody - przepyszne, pulchne jagodzianki 140

dzisiejsze może być wykorzystywane do wielu wersji nadzienia. Moje proporcje pozwalają upiec około 30 całkiem sporych jagodzianek. Zróbcie połowę, jeśli to dla Was za dużo. Potrzeba: - 1kg mąki pszennej  - 180g do 200g drobnego cukru  - 150g stopionego masła  - 1 cukier waniliowy  - szczypta soli  - 25g świeżych drożdży  - 2 duże jajka  - 500ml ciepłego mleka  Nadzienie(...)przesianą  mąkę, oba cukry,  sól  i jajka umieszczam w sporej misce. W małej miseczce rozcieram drożdże z łyżeczką cukru i mąki z całej ilości przeznaczonej na bułki. Dodaję 2 łyżki mleka i rozcieram na gładko.  Po kilkunastu minutach uzyskana po roztarciu masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i wówczas pora dodać zaczyn do reszty składników oraz powoli

I tu będę miała takie te
BABKA KEKSOWA WIELKANOCNA + FILMIK 129

Babka keksowa jest smaczną, zwartą babką, nadaje się do święconki i do zamrożenia. Idealnie smakuję z kawką lub herbatą. Polecam.  SKŁADNIKI :  5 jajek 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  200 g margaryny 1/2 szklanka cukru pudru  200 g mieszanki keksowej  1 kieliszek wódki  olejek maślany lub waniliowy cukier puder do posypania(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy.  Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką.  Forme na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyc ciasto.  Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze 180 % C, po 20-30 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 % C.  Babkę po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybki chleb z ziarnami. 166

wody 1 łyżeczka miodu 70 g. drożdży 1 łyżka nasion chia 2 łyżki sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek słonecznika 2 szklanki mąki orkiszowej 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Pomada: 1/5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka mąki duża szczypta soli Wykonanie: Ciepła wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże(...)hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować pomadę. Do szklanki wsypać mąkę i sól. Zalać ciepłą wodą i wymieszać, żeby nie było grudek. Pomada powinna być dość gęsta, mniej więcej jak gęsta śmietana. Powinna się

Agusiowe smakołyki