składniki,a potem sypkie i drożdże..ustawiłam program 2 , a po usłyszeniu sygnału dodałam podsmażoną cebulkę.. i moja praca na tym się skończyła.. 500 g mąki pszennej 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 50 ml oleju rzepakowego Rapso 2 cebule Cebule pokroić(...)mąki, dodać wodę, drożdże, cukier, sól oraz podsmażoną cebulę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę [ do podwojenia objętości]. Blaszkę posmarować olejem i posypać bułką tartą,a następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto.Piec w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut
Moje domowe kucharzenieSkładniki:4 gruszkisok z 1/2 cytryny125 g margaryny lub masła3/4 szkl cukruszczypta soli3 jajka150 g mielonych orzechów laskowych150 g mąki pszennej1 łyżeczka czubata proszku do pieczeniakonfitura
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie:Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy(...)mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów. Smacznego
Blondynka Gotujesmaku curry 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek oliwa z oliwek Jabłka myjemy, kroimy na połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy(...)się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy porcjami na rozgrzanym oleju. Gotową przekładamy do jabłek i cebulki. Całość mieszamy, można potrzymać 1-2 minuty razem na małym ogniu.Taką wątróbkę najczęściej podaję z kopytkami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBułeczki jogurtowe ze słonecznikiem Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki na jogurcie z chrupiącymi nasionami słonecznika w środku. Pyyyszne! Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bułeczki dość
Blog z ApetytemDla wszystkich wielbicieli zapiekanego sera i makaronu. Najlepiej smakują gorące. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 7 sztuk Składniki: 150 g makaronu (typu kokardka mała
KuchniaWeDwoje.plDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych
BullioKto nie lubi na śniadanie maślanego rogala z masełkiem i domowym dżemem. Popijając szklanką mleka lub kakao. Ja mogę takie śniadanie jeść codziennie. Rogaliki są puszyste
O kuchni z uczuciemAromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych
Moja Galeria SmakuDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych
BullioDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych
BullioPyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:) Z tej porcji wychodzi 7 bułeczek z kruszonką oraz 3 dodatkowo w keksówce
Smaczne Zdrowenaprawdę warte uwagi i spróbowania. Bardzo, bardzo polecam! :D Pluszki - rosyjskie bułeczki z makiem 8-10 bułeczek Potrzebujesz: 200ml letniego mleka 30g roztopionego masła 1 łyżeczka majonezu 300g mąki pszennej 30g cukru 1/4 łyżeczki soli 15g świeżych drożdży Do tego: 2 łyżki roztopionego masła cukier suchy mak Sposób przyrządzenia: 1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem(...)równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. 6. Rozwałkowane ciasto smaruj roztopionym masłem, posypuj cukrem i makiem według uznania. 7. Zawiń każdą bazę na bułkę, jak naleśnika i zrób wzdłuż nacięcie, nie przecinając końców. 8. Końce bułeczek przekładaj pod spód przez zrobione nacięcie. 9. Bułeczki układaj na blasze do pieczenia i piecz w 190*C przez 20min
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału, prawie bez cukru. Przepis zainspirowany z książki Encyklopedia wypieków. Składniki na 12 dużych muffin: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru(...)szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka
moj przepis nasię nie oprze, sprawdzone od lat i wprost uzależniające. Uwielbiam zapach prażonych na patelni jabłek, zwłaszcza jeśli mam akurat Jabłka Grójeckie. Prawdziwy, najprawdziwszy smak z najlepszych polskich sadów. Bułki drożdżowe z jabłkami i cynamonem mają tylko jedną wadę - znikają szybciej niż kamfora, ale mam na to patent. Piekę zawsze podwójną porcję i przynajmniej kilka pozostaje na następny dzień(...)karmelowy posmak, ale nie jest to konieczne - wystarczy też zwykły cukier trzcinowy. Drożdżówki z jabłkami i cynamonem Bułeczki cynamonowe z jabłkami proporcje na 12-15 bułeczek 300 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego białego cukru 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant 50 g roztopionego masła 125 ml letniego mleka 1 jajko 1 żółtko
Cztery Fajery