bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:315/587)

Zebra budyniowo - krówkowa 222

proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki Masa budyniowa : 4- szkl mleka  1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo : masa krówkowa - 1 puszka polewa czekoladowa Przygotowanie : Ciasto : Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej(...)samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką. Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian, raz ciemne , raz jasne. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.50 minut, tzw do suchego patyczka, ostudzić. Ciasto przekroić na połowę. Masa

Kuchnia Danusi
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 241

dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy   sernika z makiem na kruchym cieście   już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg twarogu śmietankowego(...)białek 1,5 szklanki cukru opakowanie śmietanki 30% opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego zapach pomarańczowy Składniki na masę makową: 1 szklanka maku 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 3 żółtka 3 białka zapach migdałowy bakalie  Zacznijmy od maku. Zalałam go wrzącą wodą. I odstawiłam na noc. Na drugi dzień zagotowałam mak w mleku. Odcisnęłam przez gazę

potrawyregionalne
Tarta Migdałowa z Gruszkami 203

tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki wody Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól. Wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy(...)połączenia się składników i otrzymania elastycznego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub otrębami. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki. Po tym czasie na ciasto nakładamy papier do pieczenia

Made By Mom And Son
Superszybka domowa ciabatta 180

Czasami mam dość nadmuchanych, chemicznych bułek i chlebowych skórek niemalże pustych w środku, z tego też powodu zdarza mi się zakasać rękawy i zrobić jakieś pieczywo. Kiedyś pożyczyłam od mamy maszynę do pieczenia chleba, ale spoglądając na M. i siebie, uznałam, że to wagowe samobójstwo, więc bardzo szybką ją zwróciłam ;) CIABATTA Składniki: - 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi(...)suche lepiej się tu sprawdzają - 500 gram mąki pszennej - 2 łyżki ciepłego mleka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli - 350 mililitrów ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę lokujemy w misce, dodajemy drożdże, mleko, oliwę, wodę i na samym końcu - sól. Zagniatamy ciasto, żeby się wszystko połączyło - powinno być miękkie i raczej luźne, ale nie powinno kleić się do rąk. Potem

Życie zamknięte w smaku
Babka Marmurkowa 230

Składniki: 1 kostka masła 1 kubek cukru 1 kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj  1 łyżka proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy  z cukrem na gładką masę, dodajemy po  jednym jajku ciągle ucierając.  pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  Masę(...)dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej kakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka

Luźna Kuchnia
Muffinki z bananami i czekoladą 207

Pyszne babeczki zwłaszcza ze względu na rozpływającą się przy każdym kęsie czekoladę oraz wyczuwalny smak bananów. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Super sprawdzają się na

upichcic
Sernik pomarańczowy 241

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami 494

mąki pszennej 150 g masła 0,5 szkl cukru 4 jajka 7 łyżek mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 łyżek kokosu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie:Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać(...)Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około

Ala piecze i gotuje
Bułeczki pszenno-żytnie z boczkiem 173

zalewamy je 100 ml ciepłej wody (nie wrzątku), dodajemy dwie łyżki pszennej mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę żytnią mieszamy z pszenną i z półtorej łyżeczką soli. Dodajemy rozczyn drożdży i 275 ml ciepłej wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym. Ciasto powinno lekko się kleić ale odchodzić od rąk, jeżeli(...)ktoś chce same bułeczki to może przejść do ostatniego akapitu, my dodamy jeszcze boczek. Boczek kroimy w drobną kostkę, my zawsze idziemy na łatwiznę i kupujemy już pokrojony. Każdą bułkę smarujemy śmietaną, jeżeli mamy gęstą śmietanę to nie żałujmy jej. Następnie posypujemy je boczkiem. Całość pieczemy w temperaturze 200 ‚C bez termoobiegu przez 25-30 minut. Pyszne i zdrowe bułeczki

KasiaiKrzysiu.pl
Mleczne bułeczki 188

Prosty przepis na  pulchne mleczne bułeczki śniadaniowe które można wzbogacić różnymi dodatkami. Ja posypałam sezamem i dodałam kawałeczki czekolady, ale to może być też np

Andzia Pichci
Pełnoziarniste paluchy czosnkowe 196

  Fajne, mięciutkie, drożdżowe paluchy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz aromatycznego czosnku. Świetnie smakują same jako przekąska, ale już wiem, że gdy zrobi się chłodniej do

Simply Food
Drozdzowki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 198

zapasy dżemu porzeczkowego (kwaśnego i gęstego) z zeszłego roku ale taki ze sklepu z pewnością też się sprawdzi. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 550 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 50 g cukru 60 g masła, rozpuszczonego 1 jajko 250 ml mleka, ciepłego ale nie gorącego słoiczek dżemu porzeczkowego (lub konfitury) kruszonka: po 40 g miękkiego(...)objętości. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe okrągłe kuleczki (w sumie ok 14tu), rozpłaszczamy je na dłoni. Nakładamy po łyżeczce dżęmu a nastepnie zlepiamy brzegi tak by powstała okrągła bułeczka. Bułki układmy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny by urosły. Wszystkie składniki kruszonki ucieramy w miseczce do konsystencji grudek. Bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe krokiety z młodą kapustą 312

dłoni, dlatego idealnie sprawdzi się na wycieczkach, wyjazdach i piknikach. To jest mój optymalny wybór z margaryną Optima Omega 3, dzięki której powstały krokieciki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży szczypta cukru 100 g śmietany 18% 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 50 g margaryny Optima Omega 3 NADZIENIE: 1 mała główka(...)pieczenia i odstawić na 20 min. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu mlekiem z rozpuszczoną margaryną. Piec przez 25 min w 190 *C. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Na specjalne okazje , Pieczywo , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kapusta , twaróg

https:KKuchniaMniam
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 343

Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy Bułki świetnie sprawdzają się do zup mniej treściwych . Szczególnie , kiedy mamy na wyżywieniu kilku mężczyzn , w wieku mocno konsumpcyjnym . Nie zabije się głodu , samą zupą , raczej ciężko . Poza tym bardzo lubię swojego psa i nie zaryzykuję jego życia, doprowadzając do sytuacji , kiedy trzech wygłodniałych facetów , będzie go ścigać z nożem i widelcem(...)już z zupą grzybową , czy z boczniaków to po prostu poezja . Co zostanie , będzie dobre na kolację lub śniadanie Zazwyczaj jednak żadna nie zostaje .. Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej , pełnoziarnistej typ 1850 1,5 główki czosnku – dużych główek 1,5 łyżeczki suszonego , roztartego w palcach cząbru 3 łyżki masła 2 opakowania drożdży suszonych

Ogrodnik w podróży
Co zamiast fast food – menu na tydzień 179

składników macie w domu. 4 udka 500 g kaszanki 15 cm chorizo 2 jajka 100 g mielonych migdałów 1/2 szklanki komosy Mleko kokosowe 4 kromki ciemnego pieczywa 4 bułki z mąki pełnoziarnistej Ciecierzyca z puszki 100 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim Kawałek sera pleśniowego Opakowanie drożdży instant Jabłko Gruszka Cytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak(...)Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania