bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:311/587)

Bułeczki z owsianką 140

Bułeczki z owsianką, proste do zrobienia i smaczne. Owsianka 2/3 szkl. płatków owsianych 350 ml wody 25 g masła Ciasto właściwe 25 g świeżych drożdży 200

Moje domowe kucharzenie
Puszyste ciasto jogurtowe z borówkami wg Aleex 121

szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Mokre: • 1 jajko • 2/3 szklanki cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 200 ml jogurtu naturalnego (może być 0% lub inny) • 70 ml oleju • sok z ½ małej cytryny Dodatkowo: • 200 g borówek amerykańskich • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Formę z kominkiem wysmarować masłem i dokładnie wysypać tartą bułką. 2. Przygotować

W mojej kuchni
DWUKOLOROWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 145

mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę i proszek przesiewamy i  dodajemy kokos i mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy

Mała w garnku miesza
Ciasto cheeseburger - drożdżowy wypiek nadziany mięsem mielonym i warzywami 183

wyglądu bułki hamburgerowe to przed pieczeniem wierzch ciasta posypałam sezamem oraz czarnuszką. Poniższe ciasto jest bardzo podzielne i wszystkie warstwy idealnie ze sobą smakują. Jestem pewna, że poniższym ciastem cheeseburger zaskoczycie swoich domowników. Zachęcam do pieczenia.   Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm (dla co najmniej 8 osób) ciasto drożdżowe 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Ugotować
Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami 163

 Drożdżowe ślimaki z nadzieniem z budyniu i borówek amerykańskich, do oderwania i zjedzenia ze szklanką mleka. Najlepsze są świeże niedługo po upieczeniu, pycha! :D Składniki

Simply Food
Ciasto cynamonowe ze skórką pomarańczy 126

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy łyżeczka cynamonu skórka starta z dwóch pomarańczy 1 szklanka mleka 2 jaja ½ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 149

bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia

Trzeci talerz
Drożdżówki z cukinią. 147

takie bułki, zróbcie, a będziecie zachwyceni tak jak ja. Można je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody

Izabelawkuchni
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 156

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział

Różowa kuchnia
Babka majonezowa 94

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu (użyłam domowego, przepis TUTAJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Panierka do kurczaka 126

szklanki mąki pszennej 2/3 łyżki soli 1/2 łyżki bazylii 2/3 łyżki oregano 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 4 łyżki papryki wędzonej mielonej 2 łyżki suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 3 łyżki białego pieprzu 1 łyżka mielonej gorczycy 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka kurkumy 3 łyżki musztardy 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta olej

R'n'G Kitchen
Kluski leniwe. Pierogi leniwe. 153

jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski.  Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej. Mieszamy

Aga w kuchni
Świąteczny keks z bakaliowym lukrem 175

mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 25 g posiekanych orzechów włoskich Lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem

Posadzone i zjedzone
KOKOSEK 140

Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać mleko, wlać sok wyciśnięty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Biszkopt z kremem waniliowym 113

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około

Smaki Natalii
Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami 158

pszennej,  2 jajka,  1/3 szklanki cukru,  50g suszonych śliwek,  200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

Z miłości do słodkości
Krokiety czosnkowe z szynką, pieczarkami i serkiem topionym 157

szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 3/4 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta pieprzu 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 200g szynki 1 mała cebula 5-6 pieczarek 1/2 puszki marchewki z groszkiem 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 50-100g serka topionego 1 jajko + szczypta soli bułka tarta do obtaczania

Di gotuje
Piaskowa dynia 159

szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g margaryny, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie żelek- robaków, lukier plastyczny, krem czekoladowy. Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka musimy utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy

paapilotkaa
Malinianki 161

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek

Domowa cukiernia Ewy
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 160

Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Babka cytrynowa 105

przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochę mieszanki mącznej oraz przestudzone masło. Na końcu dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę

Mania Wypiekania
Suflet czekoladowy z truskawkami 200

pszennej,  1/3 szklanki cukru,  250g świeżych truskawek. Wykonanie Masło wraz z czekoladą stopić na małym ogniu, przestudzić.  Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać.  Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą

Z miłości do słodkości
Szarlotka z musem z antonówek 116

szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 szklanki mąki krupczatki troszkę ponad 0,5 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka rozmiar L 25 dag dobrej margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania

Kuchenne zapiski Edyty
Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkami 167

dodaj bułkę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Połowę  mięsa włóż do formy. Ugotowane jajka poukładaj wzdłuż brytfanki jedno za drugim i dociśnij. Przykryj jaja drugą częścią mięsa.  Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez ok. 60 min w temp. 180°. Pieczeń podawaj z  np. pszennymi bułeczkami

Moniki Smakołyki
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem 150

Jak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy :), i odnosi się to również to przysmaków podniebienia. Aromatyczna drożdżówka z cynamonem i świeżą wanilią wodzi na pokuszenie

Apetyczna babeczka
Miodownik z kremem z kaszy manny 974

kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:) foremka 25x36cmCiasto:   2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 100g margaryny Palmy z Murzynkiem, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej.Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka(...)margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 425

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 145

Dzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 180 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką(...)masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy

Niezły Młynek
Ciasto z gruszkami 247

150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę

zjem to blog kulinarny
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 157

taka bułka z masłem:) Mimo wszystko mam nadzieję, że udało mi się sprostać zadaniu - ja jestem zadowolona - tym bardziej, że to pierwsze paszteciki w moim wykonaniu i dodatkowo w niecodziennej odsłonie. Uwielbiam takie inspirujące wyzwania! I oczywiście mam apetyt na więcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składnikina ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
BAGIETKI CZOSNKOWO - SEROWE 115

SKŁADNIKI :  1 szklanka mleka 1 szklanka wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli  600 g mąki pszennej                                                                    DODATKOWO(...)blaszkę z małymi odstępami, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Lekko wyrośnięte bagietki nacinamy, wzdłuż nożem, teraz delikatnie rozsmarowujemy masło czosnkowe wzdłuż bagietki, oraz posypujemy serem. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-180 % C, przez około 25-30 minut. Można je piec w większej temperaturze jednak ser zbyt szybko się spieka. Zjadamy lekko ciepłe lub zimne

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki z makiem 188

skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów  2 białka do maku    Składniki na drożdżówki : 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g margaryny   Wykonanie ciasta na drożdżówki : Do misy wlewam ciepłe mleko , dodaje do niego cukier i drożdże , mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 3 łyżki maki , mieszam(...)ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę  ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem :)    Masa makowa wykonanie

Różowa kuchnia
Stasiowe bułeczki 184

powiedział, że bułki muszą być okrągłe? Nie ja. Wycinanie kształtów od foremek to fajna zabawa dla dziecka, a Ty przy okazji możesz upiec coś, co ono zje. Nigdy wcześniej nie próbowałam z ciasta drożdżowego wycinać innych kształtów niż okrągłe lub kwadratowe, ale wyszło całkiem dobrze. Najpierw zrobiłam ciasto : Na patelni stopiłam 1/3 kostki masła i odstawiłam do ostudzenia. Następnie(...)filiżanki odłożyłam łyżkę miodu i wkruszyłam 5 gram drożdży - wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie odmierzyłam 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 i przesiałam do miski, dosypałam szczyptę soli. Dodałam 1/2 szklanki ciepłego mleka,  jedno małe jajko oraz  rozczyn z drożdży i miodu. Chwilę wyrabiałam i dolałam przestudzone masło. Najpierw wszystko wyrobiłam

apetytnapieczenie
Budyniowa szarlotka 134

gram mąki pszennej 250 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową : 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 1,5 kg jabłek u mnie championy 1 litr mleka 6 łyżek cukru ok 2 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej cukier

Blog kulinarny S9.PL
Babka budyniowa(szybka) 121

maki pszennej 100 g cukru 80 g skórki pomarańczowej 50 ml wrzącej wody 30 ml  soku z cytryny 8 g proszku do pieczenia 5 jajek Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą

Ciasta z tradycjami
Ciasto na twarożku z truskawkami i kokosową kruszonką 163

Mąkę pszenną wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch wbijać stopniowo po jednym jajku, dodać twarożek i zmiksować.  Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny,  wymieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia. Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą

Wanilia i Kardamon
BABKA WIELKANOCNA + FILMIK 116

dobrych i polecam państwu. Babkę przgotowałam w thermomasterze II firmy Kalorik  SKŁADNIKI :  5 jaj 150 g cukru 1 cukier waniliowy 150 g masła 280 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 200 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło i dalej ucieramy, Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i dalej ucierając dodajemy ubite białko.  Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę. Pieczemy około 1 godziny.  Babkę po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Tradycyjna szarlotka z bezą na kruchym cieście. 367

mąki pszennej 25 dag masła lub margaryny 5 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki.  Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Beza

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybki placek na maślance babci Basi 195

pszennej Basia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta, szczypta soli,   Sposób przygotowania : Jajka mikserem ubijamy z cukrem na gładką masę.   Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli..   Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja smaruję boki i spód blaszki masłem lub margaryną i posypuję bułką tartą

Pysznosci Babci Basi
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 308

minut. Gotowe bułki studzimy na kratce, żeby dać odparować wilgoci. Te paluchy są wytrawne, mocno orzechowe i zdecydowane w smaku. Zdecydowanie najlepiej pasują do deski wędlin lub serów i kieliszka wytrawnego wina – do dżemu się nie nadają. Warto zrobić je chociaż raz, tym bardziej że ciasto jest niewymagające i przyjemnie się z nim pracuje. SKŁADNIKI 285g mąki pszennej bułkowej

Karo in the Kitchen
Sernik czeski 218

jest to ciasto pod wdzięczną nazwą "Cielak" :) Obie te masy wspaniale się ze sobą łączą i tworzą naprawdę pyszny duet!  foremka 23x33 cm Ciasto:   2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka, szklanka mleka,  szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso),  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki kakao,  2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki), łyżeczka(...)pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej.  Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Masa serowa:   600g białego sera,  135g masła lub margaryny,  4 jajka,  2/3 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  3 czubate

Z miłości do słodkości
Tort kokosowy z malinami 160

mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnej misce ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać przesiane mąki, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać

Domowa cukiernia Ewy
Sernik z brzoskwiniami 177

szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek 2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta

The Sweet Damsel
Bułeczki z ziarnem 147

mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć

Delicious Titbits
Chleb na zakwasie 226

zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem     Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g  poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy

w mojej kuchni
Ciasto czekoladowe z mlekiem skondensowanym 342

mąki pszennej szczypta soli 75 g cukru pudru 125 ml słodzonego mleka skondensowanego Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego

Domowa cukiernia Ewy
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 144

100g pszenicy   , 5g kminku  , 40 g drożdży ,  5g cukru ,  2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody ,  400g  mąki pszennej  ,  5g soli    ,  nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika ,na okolo

w mojej kuchni
Piernik marchewkowy 163

mąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);6 jaj;2 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki sody;2 łyżeczki cynamonu;3/4 szklanki oleju;Szczypta soli;Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Dodatkowo:Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;Bułka tarta do oprószenia blachy.Spos

Gospodyni Miejska
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 277

mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 159

chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g mąki pszennej pełnoziarnistej

Z miłości do słodkości
Najlepszy sernik na świecie !!! 62844

Dzisiaj przepis na prosty, ale pyszny i puszysty sernik mojej Mamy.Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszejBabci i Prababci.Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem

Moje Kuchenne Rewelacje
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 225

waniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki orkiszowej typ750)- 200g ksylitolu lub cukru- 300 g stopionego i schłodzonego masłaPrzygotowanie:1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania