bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:302/587)

Bułki pszenne metodą solno-drożdżową 117

zapomniałam o naczyniu z wodą, ale i tak zjedzone ze smakiem. S kładniki: 12 sztuk roztwór solno-drożdżowy: 100g wody 10g soli 10g świeżych drożdży ciasto: 500g mąki pszennej typ 650 200g wody 15g miodu płynnego 10g masła roztwór solno-drożdżowy Dzień wcześniej Do zakręcanego słoiczka wlać letnią wodę, dodać sól, zamknąć słoik, wstrząsnąć nim do rozpuszczenia soli.Dodać drożdże(...)miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – około półtorej godziny.Kiedy ciasto podwoi objętość, chwilę je wyrobić .Podzielić na równe kawałki 70g, z każdego kawałka formować bułkę.Odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowująć odstępy, bo bułki urosną.Każdą bułkę naciąć na krzyż bardzo ostrym nożem lub skalpelem. Oprószyć delikatnie mąką.Blaszkę z bułkami przykryć

Moje domowe kucharzenie
1485. Bułki maślane z miodem 136

ciasto właściwe 403g rozczynu (cała faza poprzednia) 100g maślanki o temp 26-28oC 8 g soli 15g masła 15g miodu  10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej typ 500 Do rozczynu dodać maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące) masło oraz pozostałe składniki. Mieszać 20 minut a po mieszaniu pozostawić na 15 minut do fermentacji(...)odłożyć przykryte ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Tuż przed włożeniem do piekarnika można naciąć ( w gwiazdę) ale nie jest to niezbędne. Spryskać wierzch bułek maślanych wodą i niezwłocznie wypiekać w temp 210-220oC 5 minut, następnie dalej piec w zmniejszonej do 180oC jeszcze 15 minut. Bułki dołączam do wrześniowej listy Wisełki: "Na zakwasie

Moje domowe kucharzenie
Semlor, czyli szwedzkie bułeczki na tłusty wtorek 187

zakamarkach wypełnia się zapachem kardamonu i migdałów ;) Pychota! Semlor- szwedzkie bułeczki karnawałowe Na 8 bułeczek Potrzebujesz: Bułeczki 10g świeżych drożdży 100ml mleka 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 40g miękkiego masła 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 małe jajko szczypta soli Masa marcepanowa 100g mielonych migdałów  1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietanki kremówki szczypta kardamonu 1 kropla(...)drożdże się rozpuszczą). 2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. 3. Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto na bułki, przykryj ściereczka kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40min. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części, uformuj z każdej bułeczkę i układaj na blasze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 121

mąki typ 500 50 g masła   80 g jaj 10 g żółtka 35 g cukru szczypta soli  świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy białko do smarowania ciasta bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Nadzienie serowe: 250 g twarogu śmietankowego 70 g jaj 10 g żółtka 50 g cukru świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g rodzynek   30 g suszonych wiśni macerowanych w wiśniówce Kruszonka: 35 g cukru 35 g masła 70 g mąki pszennej typ 480 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % Przepis z moimi lekkimi zmianami Ciasto drożdżowe 1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut

Gotowanie...to proste !
Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi. 150

pół szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko około pół szklanki ciepłego mleka 1 szklanka płatków kukurydzianych kakao i miód ( u mnie od Lubella ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Mąkę(...)stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, pod koniec wsypujmy płatki kukurydziane i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto wyrosło. 3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i jeszcze raz odstawiamy

Izabelawkuchni
bagietka 180

Smaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu  ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko

Stare Gary
Ciabatta - ciabattki - bułeczki - Pyszne! 128

tego samego ciasta. Raz ze zwykłą mąką tortową, bo tylko taką akurat miałam, później z pszenną chlebową. Przepis pochodzi z Cookidoo z Thermomixa. Składniki 300 ml ciepłej wody (nie gorącej) 25 g świeżych drożdży (mam zawsze zamrożone)  łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 10 g (łyżeczka) soli (u mnie himalajska) oliwa z oliwek na dno naczynia (ja nie żałuję(...)ilość ciabattek. Ręce możesz oprószyć w mące lub jak ja- polać oliwą. Styl dowolny - zajęcie przyjemne :) Nagrzej piekarnik do 220 stopki bez termoobiegu.  Skrop ścianki piekarnika wodą, wstaw bułki i piecz 20 minut

Cytryna&Co.
Mąka kukurydziana 74

mąki żytniej niskiego typu charakteryzuje się niższą o 50% zawartością wapnia oraz ryboflawiny. Zastosowanie kulinarne Mąka kukurydziana ze względu na swój bezglutenowy charakter, często jest stosowana jako zastępnik mąki pszennej. Jest niedroga w porównaniu do innych mąk bezglutenowych, jest często stosowana do wypieków przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Mąka kukurydziana dodawana do potraw sprawia, że są one puszyste(...)niej tortille, nachos i tacos. W Polsce znalazła swoje miejsce w kuchni bezglutenowej. Może być używana prawie do wszystkich dań – ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba. Autor zdjęcia: dolvita108 Przepis na chleb kukurydziany Składniki na chleb kukurydziany: – 300 g mąki kukurydzianej – 1,5 szklanki mleka – 2 jajka – 50 g świeżych drożdży – 1 łyżeczka cukru

SmartBake.pl
Bułki Tarantule 149

Bułki Tarantule Zaduszki , Halloween ..jakkolwiek nazwiecie , jest powód żeby się troszkę pobawić i pobać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzieciory wymusiły dzisiaj na mnie coś strasznego do jedzenia- chciałam zrobić brukselkę , ale się ulitowałam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)pewno są strasznie ..smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3,5 szklanki mąki pszennej 750 1/2 szklanki wody-letniej 1/2 szklanki mleka -ciepłego 8 g drożdży suszonych 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 opakowanie cienkich parówek trochę utartego sera

Ogrodnik w podróży
Babka marmurkowa na oleju 154

pełne łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kakao Sposób wykonania: 1. Jajka ubić z cukrami na puch. Cienką stróżką wlać olej i nadal miksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko. 2. Formę na babkę posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać 2/3 ciasta

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki pszenno- żytnie 92

Bułeczki pszenno-żytnie są bardzo proste do zrobienia. Robi się je na prawdę prosto. Serio! Spróbujcie! Co nam trzeba? 400 mąki żytniej 200 maki pszennej 60

Latosiowydom
Najłatwiejsza babka łaciata 193

szkl mąki pszennej tortowej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżeczki kakao DODATKOWO -czekolada do polania babki Jajka ucieramy z cukrem na pulchną, białą masę Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Naleśniki 98

chrupko z bułką i jajkiem. Możecie wypróbować także farsz na bazie twarogu półtłustego, żółtka i posiekanej świeżej mięty – orzeźwiający hit mojej Mamy na letnie dni z tym że faszeruje nim pierogi Smacznego Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 4 łyżki oleju 2 całe jaja, u mnie rozm. L 2 szklanki mąki pszennej odrobina soli Przygotowanie: W misce

Zasmakuj Kuchni
Galette z morelami, serem i nutą imbiru 106

Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 160g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Farsz: 200g białego sera 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru starta skórka z połowy cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 500g moreli 4 łyżki cukru brązowego 3-4 cm imbiru 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo: cukier brązowy

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania