bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:304/587)

Shrek'owe kotleciki z brokuła 146

jajka 100 gr mąki pszennej sól, pieprz Przygotowanie :Różyczki brokuła ( bez trzonu ) wrzucam do gotującej się osolonej wody na max. 10 minut. Cedzę i hartuję po zimną wodą i drobno szatkuję. Do misy z poszatkowanym brokułem dodaję 2 jajka, 100 gr mąki oraz doprawiam solą i pieprzem. (opcjonalnie jeśli masa jest zbyt mokra dodaję łyżkę bułki tartej). Smażę formując nieduże

Mechanik w kuchni
Snikers 374

ciasta jest pracochłonne to tak na prawdę warto poświęcić trochę swojego czasu i je upiec. Polecam je kosztować następnego dnia po przygotowaniu. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej; 200 g margaryny; 5 żółtek; 1 łyżka kwaśnej śmietany; 100 g cukru pudru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać, dodać schłodzoną margarynę(...)Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyłożyć na deseczkę, oddzielić papier i zostawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich lub laskowych; 5 białek; 2 łyżki tartej bułki; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: 75 g orzechów zmielić, pozostałe 75 g posiekać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać

In my kitchen
Bułki pomidorowo-bazyliowe 181

koncentratu pomidorowego Całość zmiksowałam w blenderze Ciasto : 1 małe jajko 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 i 3/4 - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 pesto pomidorowo-bazyliowe Wykonanie : Mąkę przesiałam, wsypałam drożdże, cukier, sól, dodałam jajko, wlałam wodę i pesto. Całość zagniatałam na blacie przez około 10 minut (jeśli ciasto się klei(...)Następnie wyjęłam je na blat, rozpłaszczyłam i podzieliłam nożem na 10 części. Uformowałam z nich kulki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Wierzchy bułek ponacinałam nożyczkami i odstawiłam na 20 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarowałam mlekiem Piekłam 20 minut w temperaturze 190 stopni

apetytnapieczenie
Kokosowa babka majonezowa z lukrem 99

mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka  cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklana wiórków kokosowych Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru  3/4 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: wiórki kokosowe płatki kokosowe Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce

Kulinarne przygody Gatity
Mleczna babka na białkach 91

szklanki mąki pszennej 8 białek wielkości M 200 g cukru 2 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g) 200 g masła 1 / 2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej) 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Babka budyniowa 179

łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Krokiety z soczewicą w sosie z wędzoną śliwką 83

szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz: puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (można użyć bułki tartej, ale ja nie przepadam

Mienta blog
makowiec na kruchym cieście 145

szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany   1 puszka masy makowej (850 g)   1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa )   2 płaskie łyżki tartej bułki 3 białka

babka w formie
Babka kefirowa 423

Składniki: 300g mąki pszennej 250g kefiru 180g cukru pudru 150ml oleju 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej LUKIER 150g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wrzątku Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - białka oddzielić

Smakołyki Bereniki
Ryba po grecku 127

jajku i bułce, można tylko obtoczyć w mące. Można podawać ją w większych kawałkach lub rozdrobnić i wymieszać z jarzynami. I jeszcze jedno. W tej potrawie równie ważne jak jarzyny i ryb jest liść laurowy i ziele angielskie. Jedząc, musimy czuć ten aromat! Ryba: ok. 700 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)  mąka pszenna (może być krupczatka

bistro mama
Jewish Challah czyli krótko mówiąc- chałka 145

Marcińskich po bułki i pachnącą chałkę.  To są moje smaki dzieciństwa. Próbowałam odtworzyć ten smak i aromat, ale wiecie jak to jest, nigdy to już nie będzie to samo...ale jest bardzo bliskie ideału. Możecie zrobić jedną bardzo duża, albo dwie całkiem spore chałki. Tu  zobaczycie jak je zaplatać  Będziecie potrzebowali: 585 g mąki pszennej (użyłam chlebowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 115

obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda ok. 1,5 litra - 2 do 3 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: - 300 g makaronu rurki

Apetyczna babeczka
Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką 176

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo: poziomki pół kg galaretka pomarańczowa wrzątek 400 ml Wykonanie: Jaja ubiłam z cukrem na puch, kiedy masa była już podwojona dodałam przesiane mąki( przesiałam nad jajami i mieszałam w jedną stronę delikatnie i równomiernie). Formę do tarty biszkoptowej wysmarowałam dokładnie masłem i obsypałam bułką tartą( każdy rowek). Masę biszkoptową

Różowa kuchnia
Babka z makiem 258

szklanki mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady Opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu Przygotowanie: Jaja+ cukry ubić na puszystą masę, dodać do niej olej i oranżadę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Delikatnie całość wymieszać. Wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą keksówkę   12x35cm mierzona

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania