bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:304/587)

BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 166

100g pszenicy   , 5g kminku  , 40 g drożdży ,  5g cukru ,  2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody ,  400g  mąki pszennej  ,  5g soli    ,  nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika ,na okolo

w mojej kuchni
Piernik marchewkowy 179

mąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);6 jaj;2 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki sody;2 łyżeczki cynamonu;3/4 szklanki oleju;Szczypta soli;Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Dodatkowo:Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;Bułka tarta do oprószenia blachy.Spos

Gospodyni Miejska
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 303

mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 180

chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g mąki pszennej pełnoziarnistej

Z miłości do słodkości
Najlepszy sernik na świecie !!! 62898

Dzisiaj przepis na prosty, ale pyszny i puszysty sernik mojej Mamy.Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszejBabci i Prababci.Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem

Moje Kuchenne Rewelacje
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 242

waniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki orkiszowej typ750)- 200g ksylitolu lub cukru- 300 g stopionego i schłodzonego masłaPrzygotowanie:1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką

Smaczne Zdrowe
Chleb domowy 120

Piękny zapach chleba unosi się po całym domu, a mi przypomina się, jak babcia piekła chleb w piecu chlebowym. Ech, dawne czasy... Ten chleb jest bardzo

Bułka z Chlebem
Drożdżówki z agrestem 208

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składniki: drożdże świeże

Różowa kuchnia
Bagietka ekspresowa 219

Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie

UgotujmyTo.pl
Bułeczki na maślance 202

świeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody  1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 łyżeczki soli 4 -4,5 szkl.mąki pszennej Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Do miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Wsypać 1 ,5 szkl. mąki i całość dokładnie(...)godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na  wyłożonej pergaminem blasze.    W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez

Moje domowe kucharzenie
Domowe drożdżówki ze śliwkami 122

było ze mną. Na szczęście teraz je uwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 2 jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki(...)następnie plastry układam na blaszce w odległości około 1-1,5 cm odstępu od siebie.  Każda drożdżówka przed ułożeniem śliwki musi być odrobinę posypana cukrem. Na tak przygotowane bułki układamy przekrojoną wzdłuż śliwkę bez pestki.   Na sam koniec kruszonka, nic prostszego, do miski wsypujemy cukier i mąkę, wrzucamy masło i miksujemy do momentu gdy wszystko się ładnie

Kuba Gotuje
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 248

towarzystwie. Jednak kluczowe znaczenie dla tej sałatki ma roszponka. Ta zielenina o dość specyficznym smaku sprawia, że wszystkie wymienione składniki zaczynają smakować… jakoś inaczej. Sałatkę podaję z chrupiącym pszennym pieczywem. To wprawdzie mój subiektywny wybór, ale czy to przez specyficzną roszponkę, czy może przez to, że wędzonego kurczaka (w tej czy innej formie) zazwyczaj jadam z takim pieczywem(...)natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest to dosyć sycące danie. Widoczna na zdjęciu porcja przygotowana z podanej w przepisie ilości składników i podana z pieczywem to całkiem solidna dawka pokarmu, która wielu osobom w zupełności

Kulinarna Pokusa
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 664

szkoły. Te ze sklepiku szkolnego są dla mnie za bardzo sztuczne, a budyń koło budyniu nigdy nawet nie leżał. Tu mam pewność, ze użyję najlepszych składników i nie naszprycuję bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję(...)oczywiście nie byłabym sobą, gdybym ze dwóch sztuk nie zabrała ze sobą do pracy;) Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: ( na 9 dużych drożdżówek):3 szklanki mąki pszennej (można użyć pszennej chlebowej)1 szklanka ciepłego mleka0,5 szklanki cukru80 g roztopionego ciepłego masła1 jajko2 żółtka10 g suchych drożdży (1 opakowanie 7 g i około 1/3 z drugiego opakowania

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta jabłkowo-rabarbarowa 129

mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Nadzienie: 2 jabłka (mało soczyste) 2 średnie rabarbary 4 łyżki cukru Pianka z bezy: 4 białka (z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy 3 łyżki bułki tartej (adsbygoogle

niecodziennikpary