śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem. Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 – 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki). Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć(...)pokroić ukośnie na kawałki. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z bułką tartą smażoną z masłem. Propozycja podania: Bułka tarta z masłem : kilka łyżek bułki tartej wsypać na patelnię i mieszając lekko zrumienić, dodać kilka łyżek masła i rozpuścić je ciągle mieszając. Chwilkę
Oka w rosole czyli KaFka gotujeletniej wody, 1 łyżka miodu lub cukru, 3 szklanki mąki pszennej (+ na podsypywanie), 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki maślanki, dodatkowo: około 6 łyżek roztopionego masła do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować(...)oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i kształtować bułki. Ukadać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut. Jak szybko złapią kolor, przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika posmarować roztopionym
Państwo Wojtczuk gotująbardzo dobre i nadają się do wielu ciekawych potraw i deserów. U mnie na pierwszy ogień poszła babka. Pyszna i zupełnie inna. Ale warto zaryzykować. Składniki: 125 g mąki pszennej 200 g masła 250 g cukru pudru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g upieczonych, obranych i zmielonych kasztanów Wykonanie: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia(...)kolejno żółtka oraz cukier puder. Wsypać mąkę i zmielone kasztany. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp.180°C przez około 45 minut. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniektórego wykonanie zabiera tylko 10 minut. Wychodzi lekkie, wilgotne, niezbyt słodkie i, co najważniejsze – bez zakalca. Składniki: • 1 duży jogurt grecki 500 g • 2,5 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki cukru • 2 jajka • 1/2 szklanki oleju • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • cukier puder i cynamon do posypania Wykonanie: • Do miski(...)dodać jogurt. • Całość wymieszać w jak najkrótszym czasie aż do połączenia składników. • Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. • Piekarnik nagrzać do 170 st.C, wstawić ciasto i piec przez 40 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem
To co kochamDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1
Bulliowytrawnie. Bajgle zrobić może każdy, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Ja sama nie czuję się dobrze jeśli chodzi o wypieki bułek, chlebów itp., wręcz powiedziałabym, że w tym temacie jestem całkowitą ” nogą ” i nawet nie próbuję tego zmienić, bo to kompletnie nie mój klimat, a jednak bajgle wyszły wspaniałe. Niech to będzie(...)zrobienia bajgli z dzisiejszego przepisu, a na pewno będziecie zachwyceni Składniki na bajgle: zaczyn: 15g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka ciepłej wody składniki na bajgle: 600g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju łyżeczka soli 75ml ciepłego mleka 175ml ciepłej wody dodatkowo: jajko do posmarowania bajgli sezam Przygotowanie bajgli: Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy do nich cukier i wodę, mieszamy
NiePieprz.plDrożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1
Bulliosię pięknie zezłociły i posypać np. czarnuszką czy prażoną cebulką. Dajemy im chwilę wyrosnąć przy kaloryferze bądź nastawionym na 50⁰C elektrycznym piekarniku. Po około 10-15 minutach wstawiamy bułki do nagrzanego na 200⁰C piekarnika na 25-30 minut, aż się pięknie zabarwią i upieką. Studzimy na kratce- ważne żeby gorące ciasto miało dopływ powietrza od dołu, wtedy zostanie(...)tylko masło i dobry dżem. Ta porcja jest idealna na śniadanie dla dwóch osób. SKŁADNIKI 250g tłustego sera twarogowego (u mnie twaróg wiejski tłusty z Piątnicy) 250g mąki pszennej (jedyna i niezastąpiona u mnie w kuchni Lubella, tym razem Puszysta Luksusowa) 1 jajko, rozmiar M pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka suszonych drożdży 2 płaskie łyżeczki proszku
Karo in the KitchenPolecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne. SKŁADNIKI English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1 duża łyżka masła 1 duża łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki kaszy manny burgery z soczewicy ( 4 sztuki) 1/2 szklanki(...)szklanki wody 6 suszonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku duża szczypta słodkiej papryki duża szczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka
DefinicjaSmakuKolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę
MamaOskarkadrożdże świeże 25 gram, woda letnia 150 ml, mleko ciepłe 150 ml, olej rzepakowy 50 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1,5 łyżeczki, mąka kukurydziana 2 łyżki, mąka pszenna typ 500 50 dag drożdże w misie robota rozmieszać z ciut cukrem, letnim mlekiem z wodą i zostawić na 15 minut - wsypać pozostałe składniki i resztę mleka, wody i wyrabiać(...)minut hakiem robota ciasto zostawić przykryte na 60-80 minut do wyrośnięcia - ciasto obsypać mąką i parę razy wyrobić ręką do odgazowania, blacha z papierem do pi eczenia, formować bułki, tępą stroną noża raz głęboko naciąć, posypać mąką i zostawić na 20-30 minut piekarnik nagrzać 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - włożyć blachę z bułkami i piec
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje. Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów(...)świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej i wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę
Lubczyk i Waniliasprawia, że wypiek ten nie udać się nie może:) Polecam Wam ten przepis, bo warto go wypróbować:) Dzięki Madziu za fajną propozycję!:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 160 g masła; 200 g cukru pudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki(...)Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć do garnuszka, włożyć 4 torebki herbaty (u mnie czarna rumowa), zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Następnie rodzynki oosączyć, a napar z herbaty odstawić do wystudzenia. Odsączone rodzynki
In my kitchenposmak różany i nie jest aż tak słodki. Dobrze że zdarzyłam zrobić zdjęcie bo prawie bym się zagapiła a została by tylko połowa ciasta. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 kubka cukru pudru 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia niewielka ilość barwnika różowego spożywczego (ja użyłam w proszku) 2 łyżki wody różanej Masa różano(...)łyżki marmolady różanej 3 łyżki wody różanej 1 łyżka masła Przygotowanie: Przygotowujemy okrągłą tortownicę (21 cm), wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę ponownie
Panda i jej świattemperaturze pokojowej 1,25 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) szczypta soli 200 g masła skórka i sok z 2-ch większych mandarynek 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego) SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko * 150 g cukru pudru(...)fioletowego, różowego, żółtego i zielonego) WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C. Formę do babki o górnej średnicy 24-25 cm wysmaruj lekko masłem i wysyp bułką tartą. W garnuszku rozpuść masło, a następnie pozostaw je do ostudzenia. Całe jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli ubij na puszystą masę przez 8 minut. Następnie dodaj
Słodko-Słony Świat Ilony