szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek 2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta
The Sweet Damselmąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć
Delicious Titbitszagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy
w mojej kuchnimąki pszennej szczypta soli 75 g cukru pudru 125 ml słodzonego mleka skondensowanego Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego
Domowa cukiernia Ewy100g pszenicy , 5g kminku , 40 g drożdży , 5g cukru , 2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody , 400g mąki pszennej , 5g soli , nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z, każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika ,na okolo
w mojej kuchnimąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);6 jaj;2 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki sody;2 łyżeczki cynamonu;3/4 szklanki oleju;Szczypta soli;Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Dodatkowo:Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;Bułka tarta do oprószenia blachy.Spos
Gospodyni Miejskamąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka
Kulinarne przygody Gatitychleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g mąki pszennej pełnoziarnistej
Z miłości do słodkościDzisiaj przepis na prosty, ale pyszny i puszysty sernik mojej Mamy.Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszejBabci i Prababci.Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem
Moje Kuchenne Rewelacjewaniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki orkiszowej typ750)- 200g ksylitolu lub cukru- 300 g stopionego i schłodzonego masłaPrzygotowanie:1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką
Smaczne ZdrowePiękny zapach chleba unosi się po całym domu, a mi przypomina się, jak babcia piekła chleb w piecu chlebowym. Ech, dawne czasy... Ten chleb jest bardzo
Bułka z ChlebemAgrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składniki: drożdże świeże
Różowa kuchniaWspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie
UgotujmyTo.plświeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody 1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 łyżeczki soli 4 -4,5 szkl.mąki pszennej Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Do miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Wsypać 1 ,5 szkl. mąki i całość dokładnie(...)godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na wyłożonej pergaminem blasze. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez
Moje domowe kucharzeniebyło ze mną. Na szczęście teraz je uwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 2 jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki(...)następnie plastry układam na blaszce w odległości około 1-1,5 cm odstępu od siebie. Każda drożdżówka przed ułożeniem śliwki musi być odrobinę posypana cukrem. Na tak przygotowane bułki układamy przekrojoną wzdłuż śliwkę bez pestki. Na sam koniec kruszonka, nic prostszego, do miski wsypujemy cukier i mąkę, wrzucamy masło i miksujemy do momentu gdy wszystko się ładnie
Kuba Gotuje