bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:312/587)

Sernik z brzoskwiniami 177

szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek 2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta

The Sweet Damsel
Bułeczki z ziarnem 147

mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć

Delicious Titbits
Chleb na zakwasie 226

zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem     Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g  poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy

w mojej kuchni
Ciasto czekoladowe z mlekiem skondensowanym 342

mąki pszennej szczypta soli 75 g cukru pudru 125 ml słodzonego mleka skondensowanego Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego

Domowa cukiernia Ewy
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 144

100g pszenicy   , 5g kminku  , 40 g drożdży ,  5g cukru ,  2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody ,  400g  mąki pszennej  ,  5g soli    ,  nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika ,na okolo

w mojej kuchni
Piernik marchewkowy 163

mąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);6 jaj;2 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki sody;2 łyżeczki cynamonu;3/4 szklanki oleju;Szczypta soli;Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Dodatkowo:Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;Bułka tarta do oprószenia blachy.Spos

Gospodyni Miejska
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 277

mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 159

chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g mąki pszennej pełnoziarnistej

Z miłości do słodkości
Najlepszy sernik na świecie !!! 62844

Dzisiaj przepis na prosty, ale pyszny i puszysty sernik mojej Mamy.Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszejBabci i Prababci.Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem

Moje Kuchenne Rewelacje
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 225

waniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki orkiszowej typ750)- 200g ksylitolu lub cukru- 300 g stopionego i schłodzonego masłaPrzygotowanie:1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką

Smaczne Zdrowe
Chleb domowy 96

Piękny zapach chleba unosi się po całym domu, a mi przypomina się, jak babcia piekła chleb w piecu chlebowym. Ech, dawne czasy... Ten chleb jest bardzo

Bułka z Chlebem
Drożdżówki z agrestem 187

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składniki: drożdże świeże

Różowa kuchnia
Bagietka ekspresowa 187

Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie

UgotujmyTo.pl
Bułeczki na maślance 178

świeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody  1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 łyżeczki soli 4 -4,5 szkl.mąki pszennej Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Do miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Wsypać 1 ,5 szkl. mąki i całość dokładnie(...)godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na  wyłożonej pergaminem blasze.    W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez

Moje domowe kucharzenie
Domowe drożdżówki ze śliwkami 100

było ze mną. Na szczęście teraz je uwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 2 jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki(...)następnie plastry układam na blaszce w odległości około 1-1,5 cm odstępu od siebie.  Każda drożdżówka przed ułożeniem śliwki musi być odrobinę posypana cukrem. Na tak przygotowane bułki układamy przekrojoną wzdłuż śliwkę bez pestki.   Na sam koniec kruszonka, nic prostszego, do miski wsypujemy cukier i mąkę, wrzucamy masło i miksujemy do momentu gdy wszystko się ładnie

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania