bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:308/587)

Jogurtowe Krokiety Z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowy 426

szkl mąki pszennej tortowej 3/4 szkl wody gazowanej dwie szczypty proszku do pieczenia sól  Farsz: 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane, utłuczone i ostudzone (mogą być wczorajsze) 350 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 łyżki startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia Panierka bez jajek: około 1/2 szkl mleka bułka tarta Oczywiście możecie

Gotowanie...to proste !
Kruche ciasto z bezą i rabarbarem 117

200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500g rabarbaru 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 150g konfitury malinowej 2 łyżki kaszki manny Beza: 4 białka szczypta soli 200g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej do obsypania foremki

Blog z Apetytem
Kopytka z serem (leniwe kopytka) 248

bułką czy roztopionym masłem (tak woli je mój mąż). Bez względu na sposób podania są pyszne i sycące. Idealna propozycja na obiad. Minimalna ilość składników. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam Składniki: około 500 g ziemniaków 250 g tłustego białego sera 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 1 i 1/2 mąki pszennej + do podsypania Propozycja podania

Słodkie okruszki
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 161

Składniki: ciasto: mąka pszenna 3,5 szklanki, cukier kryształ 3,4 szklanki, masło 200 g, jajko 1 szt, śmietana 12% 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 8 łyżek, jabłka 7 szt, cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania

kulinarne odsłony pati
Ciasto salceson z jabłkami 298

szklanki mąki pszennej tortowej 1 kg twardych jabłek Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie nam biała masa. Następnie dodajemy do ubitych jajek następujące składniki: kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, mąkę. Na sam koniec ciurkiem wlewamy olej. Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką bądź bułką tartą. Do masy wrzucamy

W Moim Magicznym Domu
GRAHAMKI 117

oraz łyżkę mąki pszennej, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypujemy obie mąki, sól, podgrzane mleko oraz zaczyn, na końcu dodajemy ziarna i olej, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy bułki, układamy na formie

słodki bratek
czekoladowe ciasto z pepsi 196

mąki pszennej 3 duże łyżki kakao 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody "mokre": 200 g stopionego masła 250 ml pepsi 2 jajka Składniki suche wymieszać ze sobą. Jaja roztrzepać, dodać pozostałe składniki "mokre" wymieszać dokładnie. Wsypać suche do mokrych. Wymieszać szybko i byle jak. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec

6niebo
Kolorowa pianka na biszkopcie 308

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka 600 ml śmietanki 30 % 3 galaretki o róznych kolorach;  ja dałam cytrynową, agrestową i wiśniową 750 ml gorącej wody 5 kostek gorzkiej czekolady Przygotować biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić

Monia miesza i gotuje
Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym 97

kcal) Składniki: mąka pszenna 65g sól 1 szczypta ciepła woda 45ml masło roztopione 25g ocet balsamiczny 60ml ksylitol lub cukier 15g orzechy włoskie 10g buraczki marynowane 100g oliwa z oliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko

rabarbarowo
Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami. 248

czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą, wierzch dokładnie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Nocne bułki 147

chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam.Przepis znaleziony  tutaj . 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki

Moje domowe kucharzenie
Bułki bezglutenowe 200

mąką pszenną. Będzie raczej jak plastelina). Pamiętajcie, że jeżeli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem ich do reszty składników trzeba przygotować z nich rozczyn. Jak go zrobić możecie przeczytać tutaj . Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułki odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Pierożki z mango, papają i curry w sosie z karmelizowanym rozmarynem i czosnkiem pod czarnuszką 148

mąki pszennej typu 480 - 3 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwy - woda ciepła (około 120 ml, dodajemy tyle aby zagnieść ciasto, w zależności od wilgotność w kuchni) - 1/4 łyżeczki soli farsz: - 1 serek Arla Apetina Papaja i Curry - 1 dojrzałe i soczyste mango - 1 jajko małe - 2 czubate łyżki kaszy manny instant - 1 łyżka bułki tartej - sól do smaku Całość

SMYKWKUCHNI
MARMURKOWA BABKA Z JAGODAMI 150

szkl. mąki pszennej, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy , 3/4 szkl. cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. jagód, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, wiórki kokosowe, cukier puder WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 11x38 cm z zaokrąglonym dnem smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy

słodki bratek
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 158

używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „  Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki: 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej

Stare Gary
Chlebek bananowy Sophie Dahl 189

misce mieszamy mąkę pszenną z sodą oraz ewentualnie, jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta, możemy dodać trochę cukru kokosowego. Zawartość obu misek łączymy przy pomocy miotełki albo łyżki. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładki mus, dorzucamy do masy (można też zostawić kawałki daktyli, tak też jest pysznie). Ciasto przelewamy do keksówki (23cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babka górnicza. 109

mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao      Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy

Rozpustne gotowanie
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 290

pszennej,  żółtko,  2 łyżki cukru,  130g masła lub margaryny,  35ml zimnej wody,  szczypta soli,  200g kremu czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką

Z miłości do słodkości
Torcik kakaowo śmietanowo bananowy 112

szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka o smaku mojito 1 galaretka o smaku pinacolada czekoladowe kropelki masło i bułka tarta do formy Wykonanie

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 142

Tarta  nie jedno ma imię. Można zrobić ją z jakichkolwiek składników. Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta

Bon Appetit Małgorzaty
Babka cytrynowa na majonezie 150

Puszysta babka o smaku cytrynowym, oblana cytrynowym lukrem. Jest to zmodyfikowany przepis na babkę majonezową, który znajduje się tutaj. Tym razem użyłam:4 duże jajka1 szklanka

Praktyczna pl
Ucierane ciasto z truskawkami i bezą 141

szkl. mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, szkl. cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.     Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać stopione, lekko przestudzone masło. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę

Z miłości do słodkości
Krokiety ziemniaczane z jajkiem 260

mnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka.  Ciasto:  3/4 kg ziemniaków,  3/4 szklanki mąki pszennej,  jajko,  łyżeczka słodkiej papryki,  sól, pieprz.  Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Przestudzić i zmielić.  Mąkę przesiać, dodać zmielone ziemniaki, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zrobić(...)gładkie ciasto.  Rozwałkować placek o gr. ok. 1cm, wycinać niewielkie kwadraty.  Farsz:  4 jajka ugotowane na twardo,  3 łyżki jogurtu naturalnego,  sól, pieprz,  bułka tarta,  olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Jajka oskubać i posiekać, zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Na kwadraty ciasta nakładać odrobinę farszu, zlepiać. Panierować

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto z borówkami 208

natomiast jest zatrzęsienie borówek, które Tosia uwielbia całym swoim małym jestestwem. Zatem ciasto borówkowe to w tej chwili propozycja idealna. Zapraszam! Kruche ciasto z borówkami 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany 18% 5 białek  pół laseczki wanilii 3/4 szkl(...)żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, a blachę o wymiarach mniej więcej 33x20cm wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą (najlepsza będzie domowej roboty). Dobrze schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 88

Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą . Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber . Co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie owoców (także warzyw) z dodatkiem cukru lub miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna sie pienić i nabiera drożdżowego aromatu, wtedy jest gotowa(...)użycia. Składniki WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA 50 g winogron 10 g miodu 200 g wody ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ 150 g  wody drożdżowej 150 g mąki pszennej typ 550 CIASTO WŁAŚCIWE zaczyn z wodą drożdżową 2 g świeżych drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 260 g wody 12 g soli Wykonanie WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA Wszystkie

Tajemnice Smaku
Mleczne bułki 139

zachowuje świeżość. A swój mleczny smak bułeczki zawdzięczają dodatkowi mleka w proszku, mleka skondensowanego oraz śmietany kremówki. Niskokaloryczny wypiek więc to nie jest, ale jakże smaczny ;) Do zrobienia tych bułek przymierzałam się już dawno, ale że lista wypieków jakie chciałabym, aby znalazły się na blogu jest dłuuuga, dopiero teraz nadeszła ich kolej :) Wyjątkowo do ich wykonania użyłam suchych drożdży, zgodnie(...)zrobienie może wydawać się skomplikowane, ale zapewniam, że są bajecznie proste. Przekonajcie się sami :) Przepis pochodzi STĄD . Dokonałam w nim drobnych modyfikacji. Składniki na "starter":* 30 g mąki pszennej wysokoglutenowej, np. typ 500, 550 lub 650 150 ml zimnej wody  Składniki na około 20 bułeczek: 560 g mąki pszennej wysokoglutenowej, np. typ 500, 550 lub 650 10 g drożdży

Opowieści z piekarnika
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 147

Chleb na zakwasie dziś zarobiony może być upieczony dopiero jutro. Dlatego pomyślałam o upieczeniu bułek, które będą gotowe do zabrania jutro rano do pracy. Będę mogła pospać pół godzinki dłużej :) Nadzienie jest kwestią całkowitego eksperymentu. Planowałam ser z dodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego(...)smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru. Składniki : Ciasto 480 g mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru ok. 150 ml ciepłego mleka 2 łyżki miękkiego masła 7 g suszonych drożdży szczypta soli Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Jajko

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka ajerkoniakowo - kawowa 138

masła 130 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml ajerkoniaku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku * Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i bardzo puszystą masę ( to kolejny warunek udanego wypieku w przypadku ciasta ucieranego - masło z cukrem musi(...)kawy była trochę większa ). Do foremki na babkę o pojemności około 1,5 litra i średnicy w najszerszym miejscu około 20 - 23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyłożyć jasne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto kawowe, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę chwilę przestudzić w formie, następnie

Opowieści z piekarnika
Bagietki z czosnkiem i serem 102

Lubicie pieczywo czosnkowe? Jeśli tak, to śmiało szykujcie produkty, aby upiec te pyszne bagietki z czosnkiem i serem. Ja je uwielbiam i polecam wypróbować ten prosty

Smaki Armine
Bułeczki z owsianką 140

Bułeczki z owsianką, proste do zrobienia i smaczne. Owsianka 2/3 szkl. płatków owsianych 350 ml wody 25 g masła Ciasto właściwe 25 g świeżych drożdży 200

Moje domowe kucharzenie
Puszyste ciasto jogurtowe z borówkami wg Aleex 121

szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Mokre: • 1 jajko • 2/3 szklanki cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 200 ml jogurtu naturalnego (może być 0% lub inny) • 70 ml oleju • sok z ½ małej cytryny Dodatkowo: • 200 g borówek amerykańskich • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Formę z kominkiem wysmarować masłem i dokładnie wysypać tartą bułką. 2. Przygotować

W mojej kuchni
DWUKOLOROWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 145

mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę i proszek przesiewamy i  dodajemy kokos i mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy

Mała w garnku miesza
Ciasto cheeseburger - drożdżowy wypiek nadziany mięsem mielonym i warzywami 183

wyglądu bułki hamburgerowe to przed pieczeniem wierzch ciasta posypałam sezamem oraz czarnuszką. Poniższe ciasto jest bardzo podzielne i wszystkie warstwy idealnie ze sobą smakują. Jestem pewna, że poniższym ciastem cheeseburger zaskoczycie swoich domowników. Zachęcam do pieczenia.   Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm (dla co najmniej 8 osób) ciasto drożdżowe 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Ugotować
Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami 163

 Drożdżowe ślimaki z nadzieniem z budyniu i borówek amerykańskich, do oderwania i zjedzenia ze szklanką mleka. Najlepsze są świeże niedługo po upieczeniu, pycha! :D Składniki

Simply Food
Ciasto cynamonowe ze skórką pomarańczy 126

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy łyżeczka cynamonu skórka starta z dwóch pomarańczy 1 szklanka mleka 2 jaja ½ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 149

bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia

Trzeci talerz
Drożdżówki z cukinią. 147

takie bułki, zróbcie, a będziecie zachwyceni tak jak ja. Można je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody

Izabelawkuchni
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 156

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział

Różowa kuchnia
Babka majonezowa 94

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu (użyłam domowego, przepis TUTAJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Panierka do kurczaka 126

szklanki mąki pszennej 2/3 łyżki soli 1/2 łyżki bazylii 2/3 łyżki oregano 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 4 łyżki papryki wędzonej mielonej 2 łyżki suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 3 łyżki białego pieprzu 1 łyżka mielonej gorczycy 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka kurkumy 3 łyżki musztardy 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta olej

R'n'G Kitchen
Kluski leniwe. Pierogi leniwe. 153

jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski.  Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej. Mieszamy

Aga w kuchni
Świąteczny keks z bakaliowym lukrem 175

mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 25 g posiekanych orzechów włoskich Lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem

Posadzone i zjedzone
KOKOSEK 140

Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać mleko, wlać sok wyciśnięty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Biszkopt z kremem waniliowym 113

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około

Smaki Natalii
Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami 158

pszennej,  2 jajka,  1/3 szklanki cukru,  50g suszonych śliwek,  200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

Z miłości do słodkości
Krokiety czosnkowe z szynką, pieczarkami i serkiem topionym 157

szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 3/4 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta pieprzu 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 200g szynki 1 mała cebula 5-6 pieczarek 1/2 puszki marchewki z groszkiem 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 50-100g serka topionego 1 jajko + szczypta soli bułka tarta do obtaczania

Di gotuje
Piaskowa dynia 159

szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g margaryny, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie żelek- robaków, lukier plastyczny, krem czekoladowy. Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka musimy utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy

paapilotkaa
Malinianki 161

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek

Domowa cukiernia Ewy
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 160

Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Babka cytrynowa 105

przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochę mieszanki mącznej oraz przestudzone masło. Na końcu dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę

Mania Wypiekania
Suflet czekoladowy z truskawkami 200

pszennej,  1/3 szklanki cukru,  250g świeżych truskawek. Wykonanie Masło wraz z czekoladą stopić na małym ogniu, przestudzić.  Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać.  Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą

Z miłości do słodkości
Szarlotka z musem z antonówek 116

szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 szklanki mąki krupczatki troszkę ponad 0,5 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka rozmiar L 25 dag dobrej margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania

Kuchenne zapiski Edyty
Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkami 167

dodaj bułkę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Połowę  mięsa włóż do formy. Ugotowane jajka poukładaj wzdłuż brytfanki jedno za drugim i dociśnij. Przykryj jaja drugą częścią mięsa.  Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez ok. 60 min w temp. 180°. Pieczeń podawaj z  np. pszennymi bułeczkami

Moniki Smakołyki
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem 150

Jak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy :), i odnosi się to również to przysmaków podniebienia. Aromatyczna drożdżówka z cynamonem i świeżą wanilią wodzi na pokuszenie

Apetyczna babeczka
Miodownik z kremem z kaszy manny 974

kilku lat co roku piekę je na Święta. Nie wiem dlaczego, ale to ciasto zawsze znika jako pierwsze:) foremka 25x36cmCiasto:   2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 100g margaryny Palmy z Murzynkiem, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej.Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka(...)margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 425

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g dojrzałych śliwek 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 145

Dzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 180 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką(...)masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy

Niezły Młynek
Ciasto z gruszkami 247

150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie: 1kg gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę

zjem to blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania