bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:299/587)

Luksusowa babka drożdżowa 118

babkę drożdżową 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 10 żółtek 200 g cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) skórka starta z cytryny 30 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Babka kawowa 120

pojemności 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g masła lub dobrej margaryny, 1 szklanka cukru 3 jajka ćwierć szklanki bardzo mocnej, zimnej kawy, dodałam mocno czekoladową Cuba Serano 2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor pół szklanki rodzynek, ale można więcej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 125

pyszne. Składniki: 500 g. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić

Agusiowe smakołyki
Babka ucierana z nutellą. 168

jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki nutelli Wykonanie: Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka, utrzeć. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta. Większą część ciasta, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać

Agusiowe smakołyki
Babka z orzechami laskowymi i suszoną żurawiną 98

suszonej żurawiny. Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 150g jogurtu naturalnego 100g roztopionego masła pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suszonej słodzonej żurawiny 100g orzechów laskowych do polewy: 100g czekolady i 100 ml śmietanki kremówki, mielony orzechy do ozdoby do wysmarowania formy: łyżka masła i łyżka bułki tartej Przepis: W dużej misce

tyfranbox
PIEROGI Z MIĘSEM - przepis 158

ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Farsz na pierogi z mięsem: 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku) 3 duże cebule 4-5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki 1 marchew sól i świeżo

Moja Książka Kucharska
KROKIETY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 131

szklanka mąki pszennej lub gryczanej* 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli tłuszcz do smarowania patelni farsz: 150 - 200g boczku wędzonego 300g pieczarek 2 małe lub jedna większa kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 cebule sól pieprz  do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia * mąkę gryczaną możemy

Moja Książka Kucharska
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 202

miękkiego masła • 370 g mąki pszennej • 280 g cukru • 1 cukier waniliowy (16g) • szczypta soli • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 70 g mleka • 30 g kakao Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 3. Do misy włożyć składniki

W mojej kuchni
Pychotka 151

ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Margaryna 1 ½  kostki Cukier puder ¾ szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Żółtka jaja 6 szt. Składniki na masę: Powidła śliwkowe Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka   Cukier 1 szklanka Masło 1 ½ kostki Mąka ziemniaczana 3 łyżki Budyń śmietankowy 2 szt. tłuszcz do formy bułka tarta do formy białka

Tradycyjna Kuchnia
BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 169

waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki  Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta  18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać bułką tartą. Biszkopciki - Do miski

Ciastka - domowe słodkości
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 142

sezonowany podałam z chrupiącymi, domowymi bułkami z czarnuszką, sosem chimichuri, grillowanym serem camembert i świeżymi warzywami. Świetnym dodatkiem okazał się orzeźwiający majonez z dodatkiem limonki i odrobiny chrzanu. Połączenie tych składników stworzyło całość, której nikt się nie oparł! A Wy, jaki macie sposob na wołowinę? Polecam! SKŁADNIKI: DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ: ( 5 szt ) * mąka pszenna – 325 g * letnia woda

Ostra na Słodko
Brokuły pieczone w sosie beszamelowym 129

ukrywać, że brokuły z bułką tartą już mi się znudziły, więc dzisiaj zrobiłam je w smacznym wydaniu, a mianowicie z sosem beszamelowym. Wszystkich fanów tego cudownego warzywa zapraszam do spróbowania przepisu. Moim zdaniem  jest to świetny dodatek do dania głównego. Życzę smacznego😊 Składniki: brokuł 400 g, mleko 2 szklanki, masło 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, gałka muszkatołowa

kulinarne odsłony pati
Fougasse z oliwkami. 157

także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Składniki: 330 g mąki pszennej 200 ml wody

zadanie-gotowanie
Bułeczki puszyste, maślane 154

domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je  na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można je jeść, jeść... Składniki: - 500 g mąki pszennej (przesianej) - 40 g drożdży (świeżych

Kuchnia u Krysi
Bułeczki mocno nadziane serem. 157

około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 60 g roztopionego masła   45 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 500 g sera białego  4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie :     Drożdże

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb z nasionami na drożdżach 146

pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego co akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki: 2 bochenki 200 g żytniej mąki 750 – 800 g pszennej mąki 50 g drożdży

codojedzenia
BABKA MAJONEZOWA 150

mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki majonezu szklanka cukru 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy, lub ulubiony aromat do ciast SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
naleśniki grillowane z mięskiem warzywnym... 171

tortowa 1,5 szklanki, mąka pszenna graham typ 1850 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi  Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, marchew

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt podstawowy 187

jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Motylkowa Kuchnia
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 442

szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli eksraku z wanilii pół szklanki cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypa soli 20-30 ml oleju Nadzienie: około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki do każdej bułeczki po małej szczypcie

KreatywnePiny
Tort w stylu angielskim 195

łyżka mąki pszennej 1 filiżanka mocnej kawy 1 puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana: 1 pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z  cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem + film 89

szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru cukier puder do posypania przepis Umyty i osuszony rabarbar kroimy w centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy miękkie masło i jajka całość ucieramy.Cały czas ucierając dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wykładamy ciasto dokładnie

Smakowite Dania
Torcik urodzinowy 113

Tort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny

Smakowity Blog Kulinarny
sernik na kruchym spodzie ze śliwkami... 163

aromat waniliowy 3 krople, mąka pszenna 25 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA SEROWA: twaróg 1 kg, śmietana gęsta 1 kubek, cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śliwki 20 sztuk miękka palma / w robocie z podanych składników wyrobić ciasto kruche na drobną kruszonkę tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką, do blaszki wsypać kruszonkę, denkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Fińskie bułeczki ze słodkim nadzieniem maślanym 130

tylko pomarzyć. Wspominam więc wczorajszy poranek w domowym cieple, z dziećmi i Małżonem. Upiekłam im na drugie śniadanko bardzo słodkie bułeczki, które popijaliśmy gorzkim kakao. Córcia pomagała przy lepieniu bułek, Syncio gotował mleko i wsypywał brązowy, aromatyczny proszek a potem mieszał zawzięcie by nie zrobił się kożuch, było naprawdę wspaniale! Przepis na te niebywale smaczne bułeczki znalazłam(...)voisilmäpullat ciasto: 160 ml mleka 75 g masła 1/2 łyżki mielonego kardamonu 25 g świeżych drożdży 1 małe jajko 60 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 375 g mąki pszennej nadzienie: 75 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka cukru z dodatkiem naturalnej wanilii jajko do posmarowania wierzchu Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy masło i wsypujemy kardamon. Podgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe pampuchy z ricottą 191

mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej parę kostek białej czekolady POLEWA: 200 g czekolady białej 1/2 szklanki mleka Krem z ricottą. W części mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę zagotować z cukrem. Wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Do gorącego budyniu wrzucić parę kostek białej czekolady i przestudzić. Zmiksować razem z ricottą uzyskując(...)odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta czekoladowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: czekolada , drożdże , polewa , ricotta

https:KKuchniaMniam
Biszkopt z jogurtowym musem i owocami 142

sokiem z owoców oraz świeże owoce zwieńczajcie ciasto. Idealna, letnia propozycja na wykorzystanie sezonowych produktów do stworzenia przepysznego deseru. Składniki: Biszkopt jajka - 2 cukier - 1/2 szklanki mąka pszenna - 1/3 szklanki mąka ziemniaczana - 25g sól - szczypta Nasączenie (opcjonalnie) herbata zielona - 1/2 szklanki sok z cytryny - 1 łyżka Sok owocowy do masy jogurtowej truskawki - ok. 400g maliny - ok. 100g borówki(...)cukru, a następnie po jednym żółtku (cały czas ubijając). Obie mąki przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Formę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W razie potrzeby nasączamy

Pogotujmy.pl
Chleb pszenno owsiany z pestkami dyni. 113

W ostatnim czasie mój piekarnik najczęściej zostaje odpalany po to, ab upiec chleb. Oto jeden z nich. Płatki owsiane, trochę mąki owsianej....  i wchodzi pyszny

Radość kipiąca uśmiechem.
CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA 132

Dziś już co prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego

Z Majeczką w kuchni
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 168

 Moje pierwsze jagodzianki! ;) Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem tych bułeczek. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, bardzo fajnie się z nim pracuje. Zachęcam

Czerwona Porzeczka
BUŁECZKI Z SEREM 156

Za chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze

Z Majeczką w kuchni
Zawijańce z salami 112

Jeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki :Ciasto

Magiczne Życie Marty
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 275

razowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek. Ten przepis jest nieco zmieniony – cóż kwestia eksperymentów, które wychodzą czasem lepiej niż przepis z gazety czy książki kucharskiej:)No cóż mam tak czasem, że jak coś nieświadomie zmienię(...)łyżeczka masła szczypta soli szklanka gorącej wody + 75 ml ciepłej wody zaczyn: 15 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej drobno mielonej 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego Wykonanie: Najpierw namaczam płatki. W średniej wielkości misce umieszczam płatki owsiane. Zalewam je gorącą wodą. Dodaję

Niebieski kubek z kawa
Murzin 127

chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł trafić do koszyka ze święconką, a następnie w niedzielę na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym lub ćwikłą z chrzanem.  Życzę Wam zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych!   Składniki: 500 g mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z owocami i kruszonką. 109

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: 50 g. masła 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce

Agusiowe smakołyki
Wytrawne leniwe. Szpinak/ suszony pomidor/ kapary/ oliwa/ parmezan/ natka pietruszki. 74

żeby standardowo potraktować bułką tartą, masłem, cukrem i cynamonem leniwe, bo nie. Bo dziś, i właśnie teraz, pasują mi tu najbardziej kapary, czosnek i oliwa.  I oficjalnie, w dobie czasów w domu, sobie daję czarny pas z klusek.  Składniki (na jedną porcję, dużą): Na kluski leniwe: 150 g twarogu tłustego  70 g mąki pszennej  1 żółtko

Mango Papaja
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 136

jabłek 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 170 g margaryny (zimna, z lodówki) 80 g masła (zimne, z lodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy

Kuchnia u Krysi
Babka „Murzynek” z powidłami 140

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 jajka 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej ok 50ml mleka Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka bułka tarta do obsypania formy

Blog z Apetytem
Wielkanocna babka jogurtowo-malinowa 100

naturalnego -2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek wody -5 łyżek oleju -3 płaskie łyżeczki kisielu malinowego -2 płaskie łyżki dżemu malinowego LUKIER  -1 małe białko z jajka -3 czubate łyżki cukru pudru -odrobina soku z cytryny -opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy Foremkę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą Jajka ucieramy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Leniwe na pikantnie 97

czubate łyżki mąki pszennej, - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, - chilli - ilość według upodobań smakowych, - sól. Wykonanie : Twaróg rozgnieść, dodać jajka, paprykę i chilli. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto formować w wałki podsypując mąką, spłaszczyć i kroić w romby. Leniwe wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułką tartą

Przepisy Mikołaja
Ciasto torcik mango 84

pieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia : 70 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu (można pominąć), 5 ml soku z cytryny, krem : 250 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango wymieszać

królestwo garów
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 147

mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 161

mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim

mojewypiekiinietylko
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 148

szklanki mąki pszennej, 125 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, Masa makowa: 40-50 dag maku, 500 ml mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika, 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego

blog.moje-pasje.info
Kuleczki ziemniaczane 415

bułce tartej, tak jak to jest w większości przepisów, a do ich wykonania użyłam zwykłej tortowej mąki. Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów. Kuleczki ziemniaczane Składniki: 400 g ziemniaków (waga po obraniu) 1 łyżka masła 1 łyżka mleka około 120 g mąki pszennej sól Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia kuleczek Ziemniaki

PatiGotuje
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 211

mąki pszennej (użyłam mąki tortowej) 130 ml mleka 110 g cukru 100 g (około 2/3 szklanki) rodzynek 70 g masła 30 g świeżych drożdży 3 żółtka i 1 całe jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka stołowa mąki do przygotowania rozczynu drożdżowego tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy Lukier

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa! 454

kupowałam albo bułki grahamki, albo takie drożdżówki z marmoladą. Po kilku latach postanowiłam odtworzyć ich smak we własnym domu. Powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona! Smakują wręcz identycznie jak te, którymi zajadałam się jeszcze kilka lat temu. Słodkie, mięciutkie, o urokliwym wyglądzie. Gorąco polecam!     Składniki: (na 10 sztuk)   Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłego

Nastoletnie Wypiekanie
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 189

składzie ziemniaki ugotowane i bułkę tartą, fetę i żółty ser. Są formowane przed smażeniem i smażone w głębokim tłuszczu. U mnie – ich dużo lżejsza wersja, bardziej skoncentrowana i zdecydowana w smaku. SKŁADNIKI 500g cukinii, najlepiej małej i młodej 350g ziemniaków 150g sera feta 3 jajka M 1 szalotka lub mała cebulka 2/3 szklanki mąki pszennej 2 gałązki szczypioru

Karo in the Kitchen
Tarta z truskawkami i budyniem 137

Ciasto 350 g mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany owoce do dekoracji galaretka(opcjonalnie) 2 op. budyniu Wykonanie Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy

Mieszam w Garnku
Ucierane ciasto z rabarbarem 123

200g mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 budyń śmietankowy (35g),  3 łodygi rabarbaru, cukier puder do oprószenia. Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Migdałowa kostka 139

szkl mąka pszenna, 2 szkl proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na wierzch margaryna, 60g cukier, 1/2 szkl mleko, 2 łyżki płatki migdałowe, 100g Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem na biały puch. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy śmietanę, na końcu wsypujemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy w temperaturze 190st przez

Gotowanie moimi oczami
Malinowa chmurka 12771

150g mąki pszennej,  100g masła,  30g cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, żółtka i masło. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Porzeczkowa fantazja 178

ajerkoniaku 160 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g czekolady Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, dodać ajerkoniak, wymieszać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać startą czekoladę, połączyć. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec

Domowa cukiernia Ewy
Krokiety z serem i pieczarkami w lekko pikantnej wersji 182

naleśnikowe: 4 szklanki mąki pszennej 4 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek 1 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia: 1-2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie podane

Słodkie okruszki
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 161

Składniki na 6 średnich bułek: Pół szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 1 Szklanka gorącej wody Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. 15 g drożdży 3 łyżki letniej wody 3-4 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej

Zawsze głodna!
Klopsiki z seitanu 171

seitan (z mąki pszennej) 69%, płatki owsiane, soja, olej słonecznikowy, mieszanka przypraw, sól morska. Firma: Sun Food. Cena: ok. 6,50 zł.  Masa netto: 200g.   Dałam jeszcze jedną szansę seitanowi (dostałam darmową próbkę), ale kompletnie mi nie podszedł. To właściwie sam gluten (tutaj akurat z domieszką soi i płatków owsianych), więc smakuje jak bułka/chleb. Nie pomaga smażenie

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik z brzoskwinią 167

ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej starta skórka z jednej

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 337

Sernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 171

mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.   Składniki:                                 - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę świeżego koperku- olej kokosowy- mąka pszenna  Umyte

mojewypiekiinietylko
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 167

szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej.Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli soliZ maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.Skladniki na farsz(...)szpinaku mrozonego lub swiezego175 g kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z budyniem i rabarbarem 219

Składniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3

Świat Ciasta
Babka z polewą czekoladową 220

Składniki:250 g mąki pszennej;2 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mleka;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g);50 g margaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa:75 g mlecznej czekolady;3 czubate łyżeczki margaryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do obsypania formy

Gospodyni Miejska
Sernik z brzoskwiniami 144

Serniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami.  Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra

Salonik smaków
Czekoladowy zajączek 141

kakao 1 łyżka mąka pszenna 8 łyżek proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki szczypta soli Przygotowanie: Żółtko utrzeć z cukrem i masłem do białości ,dodawać małymi porcjami przesianą  mąkę proszek do pieczenia i kakao .Dokładnie wymieszać składniki.Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.Ciastem napełnić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą foremkę (dobrze wypełnić

Ala piecze i gotuje
Kostka alpejska 225

szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki kakao,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania