czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec
Z miłości do słodkościczubata szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao. Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki
Z miłości do słodkościbądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru (13g) – 1 łyżeczka soli – 1/4 szklanki oleju(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfbądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru (13g) – 1 łyżeczka soli – 1/4 szklanki oleju(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfSzalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb
Grahamka, weka i kajzerkaBułki z przepisu mojej facebookowej koleżanki, też Agnieszki :) Tak mi posmakowały, że muszę je mieć na swoim blogu. Oczywiście za zgodą autorki :) Przepis nie jest identyczny. Odrobinkę pozmieniałam proporcje, mąki i wody. Piekłam też w wyższej temperaturze, ale to akurat Aga uznała za plus i teraz, też tak piecze. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu, Kuchnia domowa Agi. Przy okazji(...)zapraszam Was do odwiedzania bloga Agnieszki. Znajdziecie tam mnóstwo przepisów na domowe obiady, słodkości i inne pyszności. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej typ 450 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki masła Wykonanie: Mąkę wsypać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, na drożdże
Agusiowe smakołykijuż kolejny dzień wcinam. Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen 250 g mleka 1 łyżka cukru skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1/2 łyżki soli 50 g miękkiego masła 200 g rodzynek namoczonych na noc w wodzie (u mnie gorąca wodaz dwoma łyzkami amaretto) do posmarowania: rozbełtane jajko(...)wyrastania na 1-2 h, aż podwoi objętość. Ja odstawiłam na noc do lodówki a rano wyjęłam na godzinę przed dalszymi etapami pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 okrągłych bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią. Smarujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórytakich bułeczek. Przygotowuje sie je bardzo łatwo i są wielce smakowite. Przepis pochodzi z Magazynu KUCHNIA nr.04/2018. Bulki twarogowe 2 łyżki mleka 10 g drożdzy 500 g mąki pszennej 25 g cukru pół łyżki soli jajko 2 żółtka 250 g chudego twarogu do posmarowania: mleko do posypania: sezam, mak lub gruby cukier Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy(...)kuleczek. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy znowu ściereczką i zostawiamy do rośnięcia na godzinę. W tym czasie nagrzewamy piec do 180 st.C. Gdy bułki urosną smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi posypkami. Pieczemy ok 25-30 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 gr miękkiego masła 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć) 3 jajka (koniecznie(...)temp. pokojowej) 100 gr gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować)) Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem
moj przepis naNa podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zachęcamy do przygotowania domowych bułek z dodatkiem ziół i chrzanu . Ja przygotowałam bułeczki z koperkiem i zieloną cebulką, ale można puścić wodze fantazji i wykorzystać do ich przygotowania również inne dodatki. Bułeczki były pyszne, miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Smak chrzanu był delikatny, więc jeśli chcecie uzyskać mocniejszy efekt radzę dodać go więcej. Bułeczki ziołowo(...)chrzanowe SKŁADNIKI: 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżki letniej wody 275 g mąki pszennej 30 g majonezu kieleckiego 1 łyżka chrzanu luksusowego 1 łyżka posiekanego koperku zielona cebulka 125 ml letniej wody 1 łyżka mleka PRZYGOTOWANIE: Drożdże należy pokruszyć i wymieszać z 1,5 łyżki wody i cukrem. Odstawić na kwadrans. Mąkę wymieszać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimało słodkie) 375 gr mąki pszennej (u mnie tortowa z Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder
moj przepis naPyszne pachnące bułeczki gotowe do zjedzenia w jakieś 20 minut . Przygotowywane z mąki, sody, jajek i zazwyczaj kefiru. Ja zrobiłam na jogurcie greckim i wyszły
Andzia PichciKruchy, cieniutki spód, bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach masa z pachnącymi malinami. Czego więcej trzeba. To kolejne z moich autorskich ciast, które warte jest spróbowania
Bułka z Chlebem