roztopionym masłem i cukrem, przesmażoną bułką tartą, lub śmietanką. Ja natomiast uwielbiam je z cynamonem. Kluski to smaki dzieciństwa, idealne na leniwy, słodki obiad lub na podwieczorek. Są bardzo smaczne i popularne. A w Waszych domach też goszczą? Składniki: * 500 g białego sera twarogowego mielonego * 1 jajko * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * pół łyżeczki soli * woda do ugotowania
Zrób to smaczniedużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka
Raj dla Podniebieniamieszanki mąk bezglutenowych marki Schär. Bułki są puszyste i bardzo smaczne. Można je posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Zapraszam! Osoby na diecie bezglutenowej muszą pamiętać o tym, by dodatki do bułeczek były wolne od zanieczyszczeń glutenem. Bardzo często bowiem w zakładzie, w którym porcjuje się np. sezam znajdują się również produkty zawierające pszenne
AniaGotuje.plSkładniki: 0,5 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki poza kakao i mlekiem wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką formy, do pozostałego w misce
Simply FoodZapraszam 😙 Składniki: ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 5 szklanek, mleko 5 szklanek, olej 9 łyżek, sól szczypta, farsz: kapusta młoda 2 główki, ser biały 275 g, grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany 5 łyżek, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia, dodatkowo: olej
kulinarne odsłony patinaleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie : Mleko, wodę
Walijskie PichcenieSKŁADNIKI: 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego) woda do namaczania kromeczek farsz: u mnie : 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami Apetina dodatkowo: bułka tarta do obtaczania gotowych pierożków
Moja Książka Kucharskanadziać ciasto - pełna dowolność. Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 60 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 4 szklanki mąki 60 g masła 1/2 szklanki ciepłej wody 1 duże jajko Kruszonka 100 g masy marcepanowej 100 g masła 50 g cukru 200 g mąki pszennej szczypta soli szczypta proszku do pieczenia
Słodkie inspiracjeprzepisie na paleo bułkę . Mąka z tapioki Moja ulubiona, raz ze względu na cenę (jedna z najtańszych, dostępnych na rynku mąk – około 10 zł za kg), dwa na jej szerokie zastosowanie. Wytwarzana jest z manioku. Jest zgodna z AIP i nie uczula. Jest najbardziej podobna w swoich właściwościach do mąki pszennej. Można ją używać do zagęszczania sosów, zup, (jest
PaleoLifecukru 6 jajek 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 8 łyżek mleka 2 duże łyżki ekstraktu cytrynowego (mój domowy ) krem: 750 ml mleka 3 żółtka 2 budynie śmietankowe cukier wanilinowy Delecta 3/4 szkl cukru migdałowy krokant: 100 g migdałów łżka masła łyżka cukru ponadto: kamyczki czekoladowe Delecta tłuszcz i bułka tarta do formy Masło utrzeć
6nieboobrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką. Tak przygotowane casto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie Wypiekanieczas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności 1,5 l 500 g mąki żytniej razowej 400 g pszennej mąki 50 g drożdży
codojedzeniaszklanki mixu płatków owsianych, pszennych, orkiszowych itp 4 - 5 łyżek cieciorki ugotowanej lub z puszki 1 jajko 1/3 cytryny 2 ząbki czosnku mała cebula ( jeśli nie jesteście fanami cebuli to radzę dodać mniej ) tarta mozzarella ( w zależności od upodobań i diety ) 3 łyżki podprażonego słonecznika 1 łyżka podprażonego sezamu 1 łyżka bułki tartej tymianek (najlepiej świeży
Pora na pora i pomidoraciasta ciasto 170 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier waniliowy(...)śmietanki 36% 50 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej przepis Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C. W czasie kiedy ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno
Smakowite Daniaśniadanie muszą być jednolite bułki? A może czerwone serduszko? Jak wielkie było zaskoczenie mojego mężczyzny gdy rano na śniadanie otrzymał takie serducho zamiast tradycyjnego pieczywa. Wystarczy tak niewiele aby pokazać swoją miłość. Uśmiech na twarzy i maślane oczka- bezcenne. Pieczywo jest mięciutkie i pięknie pachnie oregano i pomidorami. 450 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 200 ml letniej wody
VioletoweKucharzeniejajek, 100g mąki pszennej, 1/2 kg półtłustego twarogu, 350 g jagód (mogą być mrożone), cukier waniliowy. Margarynę utrzeć z 200g cukru pudru. Stale ucierając, dodawać kolejno trzy jajka. Czekoladę stopić na parze i przestudzić, wlać do utartej margaryny. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 3/4 masy wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Twaróg utrzeć
Z miłości do słodkościCheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj przepis na bardzo proste ciasto z rabarbarem albo innymi, dowolnymi owocami. Dla mnie to ciasto z rabarbarem to taki powrót do dzieciństwa, bo wtedy często
UgotujmyTo.plmielone drobiowe, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżki kaszka manna, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony SOS: 6 sztuk pomidory. 8 sztuk czosnek ząbki. 1/2 pęczka natka pietruszki. 2 łyżki olej rzepakowy. 4 szklanki wywar z klopsików 1 kubek śmietana. 3 łyżki mąka pszenna. 1,5 łyżeczki vegeta, - do smaku maggi mielone
W Mojej Kuchni Lubięnaleśników : 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników
prawdziwe jedzenieczubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec
Z miłości do słodkościczubata szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao. Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki
Z miłości do słodkościbądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru (13g) – 1 łyżeczka soli – 1/4 szklanki oleju(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfbądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru (13g) – 1 łyżeczka soli – 1/4 szklanki oleju(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfSzalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb
Grahamka, weka i kajzerka