bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:289/587)

Mleczna babka na białkach 135

szklanki mąki pszennej 8 białek wielkości M 200 g cukru 2 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g) 200 g masła 1 / 2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej) 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Babka budyniowa 238

łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Krokiety z soczewicą w sosie z wędzoną śliwką 129

szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz: puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (można użyć bułki tartej, ale ja nie przepadam

Mienta blog
makowiec na kruchym cieście 193

szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany   1 puszka masy makowej (850 g)   1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa )   2 płaskie łyżki tartej bułki 3 białka

babka w formie
Babka kefirowa 481

Składniki: 300g mąki pszennej 250g kefiru 180g cukru pudru 150ml oleju 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej LUKIER 150g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wrzątku Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - białka oddzielić

Smakołyki Bereniki
Ryba po grecku 167

jajku i bułce, można tylko obtoczyć w mące. Można podawać ją w większych kawałkach lub rozdrobnić i wymieszać z jarzynami. I jeszcze jedno. W tej potrawie równie ważne jak jarzyny i ryb jest liść laurowy i ziele angielskie. Jedząc, musimy czuć ten aromat! Ryba: ok. 700 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)  mąka pszenna (może być krupczatka

bistro mama
Jewish Challah czyli krótko mówiąc- chałka 195

Marcińskich po bułki i pachnącą chałkę.  To są moje smaki dzieciństwa. Próbowałam odtworzyć ten smak i aromat, ale wiecie jak to jest, nigdy to już nie będzie to samo...ale jest bardzo bliskie ideału. Możecie zrobić jedną bardzo duża, albo dwie całkiem spore chałki. Tu  zobaczycie jak je zaplatać  Będziecie potrzebowali: 585 g mąki pszennej (użyłam chlebowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 168

obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda ok. 1,5 litra - 2 do 3 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: - 300 g makaronu rurki

Apetyczna babeczka
Babka z makiem 321

szklanki mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady Opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu Przygotowanie: Jaja+ cukry ubić na puszystą masę, dodać do niej olej i oranżadę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Delikatnie całość wymieszać. Wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą keksówkę   12x35cm mierzona

W garach u Gosi
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 295

szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka zmielonych suszonych płatków róży W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 150-180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ja piekłam w tortownicy Lekue z ceramicznym dnem i silikonowymi bokami, więc lekko natłuściłam masłem dno i oprószyłam je bułką tartą. Białka ubiłam ze szczyptą

Blondynka Gotuje
Sernik bez sera 523

szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki śmietany lub zimnej wody Margaryna i żółtka powinny być zimne – wyjęte z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta. Na początku warto przygotować blachę do pieczenia. Posmarować ją cienką warstwą masła lub margaryny i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Następnie do dużej

Niebieski kubek z kawa
Kotleciki drobiowe z papryką i serem 196

tradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotlecki z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki zioła włoskie 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Mięso

Monia miesza i gotuje
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 193

Miały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka ucierana w polewie kakaowej 226

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek  cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę

Na słodko lub wytrawnie