bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:282/587)

Drożdżowe paluchy cynamonowe 166

drożdżówki idealne do kubka mleka, kakao, czy porannej kawy. Starałam się odwzorować smak z dzieciństwa - moich ulubionych wówczas kupowanych w lokalnej piekarni.  Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -5 dag świeżych drożdży -1 szkl. Mleka -1/2 szkl. cukru -op. cukru wanilinowego -2 żółtka -1 jajko -1/2 kostki masła lub margaryny dodatkowo: -5 łyżek cukru -3 łyżki(...)podzielić na 10 części. Każdą część wałkować na nieduży prostokąt. Każdy obficie posypać cukrem z cynamonem i zwinąć. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Jajko rozkłócić i posmarować nim każdą bułkę. Posypać lub obtoczyć w cukrze z cynamonem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Wartość energetyczna (1 sztuka) Energia: 355.4 kcal Tłuszcz: 12,6g Białko: 7,7g Węglowodany

Zielona Kuchnia
Luksusowa babka drożdżowa 152

babkę drożdżową 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 10 żółtek 200 g cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) skórka starta z cytryny 30 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Babka kawowa 159

pojemności 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g masła lub dobrej margaryny, 1 szklanka cukru 3 jajka ćwierć szklanki bardzo mocnej, zimnej kawy, dodałam mocno czekoladową Cuba Serano 2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor pół szklanki rodzynek, ale można więcej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżówka z makiem i kruszonką. 149

pyszne. Składniki: 500 g. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.) 50 g. drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić

Agusiowe smakołyki
Babka ucierana z nutellą. 189

jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki nutelli Wykonanie: Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka, utrzeć. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta. Większą część ciasta, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać

Agusiowe smakołyki
Babka z orzechami laskowymi i suszoną żurawiną 171

suszonej żurawiny. Składniki: 300g mąki pszennej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 150g jogurtu naturalnego 100g roztopionego masła pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suszonej słodzonej żurawiny 100g orzechów laskowych do polewy: 100g czekolady i 100 ml śmietanki kremówki, mielony orzechy do ozdoby do wysmarowania formy: łyżka masła i łyżka bułki tartej Przepis: W dużej misce

tyfranbox
PIEROGI Z MIĘSEM - przepis 183

ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Farsz na pierogi z mięsem: 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku) 3 duże cebule 4-5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki 1 marchew sól i świeżo

Moja Książka Kucharska
KROKIETY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 161

szklanka mąki pszennej lub gryczanej* 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli tłuszcz do smarowania patelni farsz: 150 - 200g boczku wędzonego 300g pieczarek 2 małe lub jedna większa kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 cebule sól pieprz  do panierowania: 2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta tłuszcz do smażenia * mąkę gryczaną możemy

Moja Książka Kucharska
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 230

miękkiego masła • 370 g mąki pszennej • 280 g cukru • 1 cukier waniliowy (16g) • szczypta soli • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 70 g mleka • 30 g kakao Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Formę na babkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 3. Do misy włożyć składniki

W mojej kuchni
Pychotka 180

ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Margaryna 1 ½  kostki Cukier puder ¾ szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Żółtka jaja 6 szt. Składniki na masę: Powidła śliwkowe Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka   Cukier 1 szklanka Masło 1 ½ kostki Mąka ziemniaczana 3 łyżki Budyń śmietankowy 2 szt. tłuszcz do formy bułka tarta do formy białka

Tradycyjna Kuchnia
BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 195

waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki  Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta  18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać bułką tartą. Biszkopciki - Do miski

Ciastka - domowe słodkości
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 182

sezonowany podałam z chrupiącymi, domowymi bułkami z czarnuszką, sosem chimichuri, grillowanym serem camembert i świeżymi warzywami. Świetnym dodatkiem okazał się orzeźwiający majonez z dodatkiem limonki i odrobiny chrzanu. Połączenie tych składników stworzyło całość, której nikt się nie oparł! A Wy, jaki macie sposob na wołowinę? Polecam! SKŁADNIKI: DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ: ( 5 szt ) * mąka pszenna – 325 g * letnia woda

Ostra na Słodko
Brokuły pieczone w sosie beszamelowym 157

ukrywać, że brokuły z bułką tartą już mi się znudziły, więc dzisiaj zrobiłam je w smacznym wydaniu, a mianowicie z sosem beszamelowym. Wszystkich fanów tego cudownego warzywa zapraszam do spróbowania przepisu. Moim zdaniem  jest to świetny dodatek do dania głównego. Życzę smacznego😊 Składniki: brokuł 400 g, mleko 2 szklanki, masło 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, gałka muszkatołowa

kulinarne odsłony pati
Fougasse z oliwkami. 182

także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Składniki: 330 g mąki pszennej 200 ml wody

zadanie-gotowanie