Szarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. Obecnie mamy
Serce zamknięte w formie pysznościpiec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, czubata
Z miłości do słodkościmąki pszennej, 180ml oleju rzepakowego, 180g cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto
Z miłości do słodkościC. nadal rozpuszczony - nie muszę już nawet pytać, czy chciałby bułeczek - sam wychodzi z inicjatywą i delikatnie insynuuje, że jakbym nie miała nic innego do roboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiały być bułki maślane na jogurcie ale jak wyrobiłam ciasto i tak pięknie wyrosło to sobie pomyślałam ,że chyba zrobię coś innego , coś czego jeszcze nie robiłam ....i spróbowałam upleść chałki czy warkocze ;) a jak już rosły to przyszło mi na myśl ,że zrobię jeszcze do nich kruszonkę i ....wyszło coś pysznego ....ciasto pulchne jak puszek(...)delikatne i pachnące ...kruszonka waniliowa ,krucha i chrupiąca ...pyszności :) jedną zjedliśmy na ciepło do kawy bez niczego :) Składniki : Ciasto : - 550 g mąki pszennej typ 550 - 16 g świeżych drożdży - 120 ml letniego mleka - 130 ml jogurtu naturalnego - 2 jajka + 1 żółtko - 80 g roztopionego masła - 60 g cukru - 5 g soli ( płaska mała łyżeczka ) Kruszonka : Proporcje klasycznej kruszonki
Wypieki RenePrzepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami. Składniki na biszkopt: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka cukru drobnego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, dalej miksując.Kiedy cukier przestanie być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując(...)delikatnie, ale energicznie mieszamy w taki sposób, aby jak najmocniej napowietrzyć masę. Dużą blachę, taką którą mamy w komplecie z piekarnikiem smarujemy masłem, wykładamy papier do pieczenia, który posypujemy bułka tartą. Masę biszkoptową wylewamy na blachę i rozprowadzamy po całej blasze. Pieczemy w 150 - 180 stopni przez około 25 - 35 minut. Według mnie łatwiej piec na tzw.oko, każdy piekarnik piecze
Blondynka GotujeDziś spróbowałam zrobić ciasto na tortille, zawsze kupowałam gotową i szłam na skróty, nigdy nie sądziłam że aż taka różnica w smaku, domowa 100 razy lepsza
Dziś Ja gotujeMacie czasami tak, że chodzi za Wami coś słodkiego i nie bardzo wiecie, co? Polecam Wam biszkoptowe omlety, które zadowolą niejedno podniebienie. Z podanych składników wychodzi
Bułka z ChlebemThermomix przepisy. Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia. Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 300 g wody 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych
Themo przepisyBrzmią skomplikowanie, a czas ich przygotowania wraz ze zjedzeniem to tylko pół godziny :) Wyrastają w zależności od rodzaju użytej mąki. Najlepiej rosną na białej mące pszennej
KucharzycaTe bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na
Apetyczna babeczkaBułki z mąką owsianą Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego(...)czasami nie wiadomo czy kupiliśmy paczkę brązowej waty czy chleb . Własnie dlatego warto robić je w domu samemu , zajmuje to niewiele czasu , a efekt spektakularny składniki : 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej , grubo-mielonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 opakowania suchych drożdży ( 2 szt x 7g ) 2 szklanki bardzo
Ogrodnik w podróżykilka - zabraknie nam Damy. Ku pamięci - niech się święci - przepis: Madam Walewska fot. Izabela Magdalena Składniki: 1. Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej (3 dobre szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 gram masła 6 żółtek (białka zostawiamy na pianę) Wszystkie składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę i podzielić na pół(...)dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę odcedzić na sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl
Kuchnia smakówzaczerpnęłam i upiekłam :) Mimo mąki żytniej rogaliki są pulchne i smaczne a różne ziarna dodają ciekawego smaku :) Kocham piec to mnie tak bardzo relaksuje :) Składniki : - 350 g mąki pszennej typ 750 - 150 g maki żytniej typ 2000 lub 1850 - 15 g świeżych drożdży - 350 - 400 ml letniej wody - ilość zależy od mąki ,żytnia potrzebuje jej więcej - 10 g soli(...)krótko wyrabiamy i wałkujemy na koło o średnicy 42cm, dzielimy na 12 części i rolujemy rogale , przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut , rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni , bułki smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy mieszanką ziaren , uformowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 15 -18 minut i wyciągamy na kratkę do ostygnięcia . Smacznego
Wypieki Rene