samo szybko zjedzone. 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej] 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany 70 g masła 60 g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego spora szczypta soli Dodatkowo: dżem truskawkowy mleko do posmarowania bułek Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru
Moje domowe kucharzeniePizzerinki to smaczne małe bułeczki w kształcie pizzy, pysznie nadziane. Smakują każdemu na ciepło i zimno. Przygotowałam je w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 550 g
Kulinarne Fantazje Marioliponieważ moja bułka ( bo bardziej mi bułka powstała) była bardzo smaczna, delikatna i maślana, zdecydowałam się przepis podać. Robiłam z połowy porcji, jak już pisałam wersję bez cukru. Następnym razem zrobię słodką i skręcę jak trzeba, może wyjdzie ładniejsze ;) Cytuję wpis z bloga Matka wariatka Składniki: 500g mąki pszennej typ 650 150g cukru 180ml mleka 7g suchych drożdży 2 jaja
Stare GaryPotrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży 1 jajko 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 100 g miękkiego masła Nadzienie: 1 opakowanie białej kiełbasy, u mnie Kiełbasa biała z szynki Maestro Henryk Kania 1 jajko Bułki drożdżowe na słono robimy według następujących wskazówek: Drożdże, zarówno świeże
MamaOskarkaszkl .mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 1 jajko 2,5 szkl. różowych porzeczek (lub czerwonych) 3-4 łyżki brązowego cukru margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do wysypania blaszki cukier puder do posypania (opcjonalnie) Do miski przesiej mąkę. Dodaj
Delicious PlaceAromatyczne bułeczki z ziołowo -czosnkową oliwą doskonałe na imprezy , grilla, przyjęcia. Doskonale smakują zamoczone w domowej roboty sosie czosnkowym ! ok. 12 bułeczek SKŁADNIKI: Ciasto: 400
Marcepanowa kuchniajajku. Dokładnie utrzeć. Teraz już dodać marchew, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Teraz już tylko orzechy i migdały dokładnie wmieszać w ciasto Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Boki formy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. tak samo można zrobić z dnem formy
Kuchnia Pokoleńnierafinowanego, * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, * 3/4 szklanki mąki pszennej, * 1 szklanka mąki owsianej, * 2 łyżeczki cynamonu, * 2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 4 duże jabłka, * 1 szklanka mrożonych malin, * cukier puder do opruszenia ( opcjonalnie ), Przygotowanie: Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni ( z termoobiegiem
Jusia gotujeproszek do pieczenia – 3 łyżeczki * mąka pszenna – 2,5 szkl * jabłka – ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, d odajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę, p rzez sitko posypujemy bułką tartą, u kładamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w 180C
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać
Różne smaki w kuchnimożna dodatkowo zapanierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej i ponownie podsmażyć na patelni. Składniki na 9-10 szt dużych naleśników średniej grubości [szklanka ma u mnie 250ml pojemności] : 2 jajka - duże 1 i 1/3 szkl. mleka 1 i 1/3 szkl. wody - najlepiej gazowana 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej - lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji 1/2 łyżeczki proszku
Grunt to przepis!kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu na niedzielny deser :) ciasto: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 50 g roztopionego i przestudzonego masła
Mienta blogzimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty
Kulinarne przygody Gatityjajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem
Różne smaki w kuchniSkładniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Doda
Różne smaki w kuchni