ciasta ciasto 170 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier waniliowy(...)śmietanki 36% 50 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej przepis Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C. W czasie kiedy ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno
Smakowite Daniaśniadanie muszą być jednolite bułki? A może czerwone serduszko? Jak wielkie było zaskoczenie mojego mężczyzny gdy rano na śniadanie otrzymał takie serducho zamiast tradycyjnego pieczywa. Wystarczy tak niewiele aby pokazać swoją miłość. Uśmiech na twarzy i maślane oczka- bezcenne. Pieczywo jest mięciutkie i pięknie pachnie oregano i pomidorami. 450 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 200 ml letniej wody
VioletoweKucharzeniejajek, 100g mąki pszennej, 1/2 kg półtłustego twarogu, 350 g jagód (mogą być mrożone), cukier waniliowy. Margarynę utrzeć z 200g cukru pudru. Stale ucierając, dodawać kolejno trzy jajka. Czekoladę stopić na parze i przestudzić, wlać do utartej margaryny. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 3/4 masy wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Twaróg utrzeć
Z miłości do słodkościCheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj przepis na bardzo proste ciasto z rabarbarem albo innymi, dowolnymi owocami. Dla mnie to ciasto z rabarbarem to taki powrót do dzieciństwa, bo wtedy często
UgotujmyTo.plmielone drobiowe, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżki kaszka manna, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony SOS: 6 sztuk pomidory. 8 sztuk czosnek ząbki. 1/2 pęczka natka pietruszki. 2 łyżki olej rzepakowy. 4 szklanki wywar z klopsików 1 kubek śmietana. 3 łyżki mąka pszenna. 1,5 łyżeczki vegeta, - do smaku maggi mielone
W Mojej Kuchni Lubięnaleśników : 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników
prawdziwe jedzenieczubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec
Z miłości do słodkościczubata szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao. Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki
Z miłości do słodkościbądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru (13g) – 1 łyżeczka soli – 1/4 szklanki oleju(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfbądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru (13g) – 1 łyżeczka soli – 1/4 szklanki oleju(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfSzalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb
Grahamka, weka i kajzerkaBułki z przepisu mojej facebookowej koleżanki, też Agnieszki :) Tak mi posmakowały, że muszę je mieć na swoim blogu. Oczywiście za zgodą autorki :) Przepis nie jest identyczny. Odrobinkę pozmieniałam proporcje, mąki i wody. Piekłam też w wyższej temperaturze, ale to akurat Aga uznała za plus i teraz, też tak piecze. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu, Kuchnia domowa Agi. Przy okazji(...)zapraszam Was do odwiedzania bloga Agnieszki. Znajdziecie tam mnóstwo przepisów na domowe obiady, słodkości i inne pyszności. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej typ 450 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki masła Wykonanie: Mąkę wsypać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, na drożdże
Agusiowe smakołykijuż kolejny dzień wcinam. Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen 250 g mleka 1 łyżka cukru skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1/2 łyżki soli 50 g miękkiego masła 200 g rodzynek namoczonych na noc w wodzie (u mnie gorąca wodaz dwoma łyzkami amaretto) do posmarowania: rozbełtane jajko(...)wyrastania na 1-2 h, aż podwoi objętość. Ja odstawiłam na noc do lodówki a rano wyjęłam na godzinę przed dalszymi etapami pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 okrągłych bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią. Smarujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórytakich bułeczek. Przygotowuje sie je bardzo łatwo i są wielce smakowite. Przepis pochodzi z Magazynu KUCHNIA nr.04/2018. Bulki twarogowe 2 łyżki mleka 10 g drożdzy 500 g mąki pszennej 25 g cukru pół łyżki soli jajko 2 żółtka 250 g chudego twarogu do posmarowania: mleko do posypania: sezam, mak lub gruby cukier Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy(...)kuleczek. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy znowu ściereczką i zostawiamy do rośnięcia na godzinę. W tym czasie nagrzewamy piec do 180 st.C. Gdy bułki urosną smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi posypkami. Pieczemy ok 25-30 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewióry