bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:284/587)

CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA 160

Dziś już co prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego

Z Majeczką w kuchni
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 194

 Moje pierwsze jagodzianki! ;) Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem tych bułeczek. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, bardzo fajnie się z nim pracuje. Zachęcam

Czerwona Porzeczka
BUŁECZKI Z SEREM 180

Za chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze

Z Majeczką w kuchni
Zawijańce z salami 142

Jeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki :Ciasto

Magiczne Życie Marty
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 357

razowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek. Ten przepis jest nieco zmieniony – cóż kwestia eksperymentów, które wychodzą czasem lepiej niż przepis z gazety czy książki kucharskiej:)No cóż mam tak czasem, że jak coś nieświadomie zmienię(...)łyżeczka masła szczypta soli szklanka gorącej wody + 75 ml ciepłej wody zaczyn: 15 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej drobno mielonej 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego Wykonanie: Najpierw namaczam płatki. W średniej wielkości misce umieszczam płatki owsiane. Zalewam je gorącą wodą. Dodaję

Niebieski kubek z kawa
Murzin 155

chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł trafić do koszyka ze święconką, a następnie w niedzielę na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym lub ćwikłą z chrzanem.  Życzę Wam zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych!   Składniki: 500 g mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z owocami i kruszonką. 136

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: 50 g. masła 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce

Agusiowe smakołyki
Wytrawne leniwe. Szpinak/ suszony pomidor/ kapary/ oliwa/ parmezan/ natka pietruszki. 101

żeby standardowo potraktować bułką tartą, masłem, cukrem i cynamonem leniwe, bo nie. Bo dziś, i właśnie teraz, pasują mi tu najbardziej kapary, czosnek i oliwa.  I oficjalnie, w dobie czasów w domu, sobie daję czarny pas z klusek.  Składniki (na jedną porcję, dużą): Na kluski leniwe: 150 g twarogu tłustego  70 g mąki pszennej  1 żółtko

Mango Papaja
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 176

jabłek 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 170 g margaryny (zimna, z lodówki) 80 g masła (zimne, z lodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy

Kuchnia u Krysi
Babka „Murzynek” z powidłami 161

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 jajka 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej ok 50ml mleka Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka bułka tarta do obsypania formy

Blog z Apetytem
Wielkanocna babka jogurtowo-malinowa 141

naturalnego -2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek wody -5 łyżek oleju -3 płaskie łyżeczki kisielu malinowego -2 płaskie łyżki dżemu malinowego LUKIER  -1 małe białko z jajka -3 czubate łyżki cukru pudru -odrobina soku z cytryny -opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy Foremkę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą Jajka ucieramy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Leniwe na pikantnie 133

czubate łyżki mąki pszennej, - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, - chilli - ilość według upodobań smakowych, - sól. Wykonanie : Twaróg rozgnieść, dodać jajka, paprykę i chilli. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto formować w wałki podsypując mąką, spłaszczyć i kroić w romby. Leniwe wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułką tartą

Przepisy Mikołaja
Ciasto torcik mango 111

pieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia : 70 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu (można pominąć), 5 ml soku z cytryny, krem : 250 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango wymieszać

królestwo garów
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 174

mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 204

mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim

mojewypiekiinietylko