bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:284/587)

cytrynowa babka 151

łyżki jogurtu greckiego 350 g mąki pszennej 200 g cukru sok i skórka z całej cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do margaryny razem z jogurtem, sokiem i skórką cytryny. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym

6niebo
Ciasto czekoladowe 107

niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 3 czubate łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego syrop klonowy do podania Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy 35 minut, w temp

Moja smaczna kuchnia
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM I RUKOLĄ 133

suchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania    PRZYGOTOWANIE:  Do miski wlewam

Gotowanie Patki
Kluski leniwe 196

budyniu śmietankowego, w postaci proszku 150g mąki pszennej 2 jajka Szczypta soli Łyżeczka cukru Wykonanie: Ser przecisnąć przez prasę lub dobrze rozgnieść widelcem. Wyrobić masę ze składników. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ciąć pod skosem grubsze kluseczki. Wrzucać do gorącej, gotującej się wody, którą wcześniej nieco posolić. Podawać polane bułką tartą na masełku oraz gęstą śmietaną i cukrem

W garach u Gosi
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 821

dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto ze śliwkami i budyniem 273

Składniki: ( na kwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek  szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej  Wykonanie:  Zimne masło pokroić

kolorowotorcikowo
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 120

szklanki cukru 1-1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok. Zostawić na około 2 godziny. Odcedzić sok, a do rabarbaru dodać truskawki pokrojone na połówki. Piekarnik nagrzać do 175°C . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre składniki

Posadzone i zjedzone
Limonkowa baba wielkanocna 131

cukru 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka   limonek         Syrop: 100 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru   Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki   Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania

Kuchnia u Krysi
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami 140

mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 170 g cukru 3 czubate łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
BABKA KAJMAKOWA 148

przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Tort brzoskwiniowy 102

łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń  płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
Maślane bułeczki do odrywania 303

Dzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru

Ala piecze i gotuje
Pleśniak z wiśniami 156

Składniki (na blachę 20x22cm): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi) 200 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie

Mango Papaja
Jagodzianki de lux. 172

sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli  NADZIENIE I 1,5-2 szklanki jagód 1-2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru NADZIENIE

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania