bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:277/587)

Krokiety z kurczakiem i cukinią 156

Składniki: Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju roślinnego sól Farsz: 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 łyżka tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy

Qchnia po prostu
Prosty przepis na paszteciki 123

składniki  Ciasto drożdżowe na paszteciki 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie do pasztecików 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso z rosołu 1-2 łyżki bulionu mięsnego pół szklanki wody czerstwa bułka (np. kajzerka) cebula 2 łyżki tłuszczu pieprz, papryka, curry

Cztery Fajery
Półkruche ciasto z powidłami i bezą. 114

bezą:  na formę 24x28 cm CIASTO: 500 g pszennej mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 70 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany NADZIENIE: 400 g powideł śliwkowych 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mielonych herbatników, biszkoptów lub bułki tartej BEZA: 3 białka szczypta soli 150 g cukru

Rozpustne gotowanie
Babka cytrynowa 108

cytryny oraz sok z niej wyciśnięty. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników. Dodać przestudzone masło z cytryną i znów zmiksować. Formę z kominem (średnica około 23 cm) wysmarować niewielką ilością masła, posypać bułką tartą. Do formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

Moja kraina smaków
Chrupiące krokiety z truskawkami 115

obiadu z owocami. Składniki: Ciasto: 500ml mleka 160g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli Nadzienie: 300g świeżych truskawek 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka maki ziemniaczanej Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder

Szalona Kuchnia Eweliny
WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI 108

szybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść truskawek   Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza

Kuchnia w oparach
Bułka mleczna 192

też dać go niewiele i mieć fantastyczne bułki a’la hamburgerowe. Prezentuję przepis pośredni, a Wy sami dobierzcie ilość cukru do Waszych upodobań i zastosowań tych bułeczek Składniki: 3/4 szklanki mleka w proszku 1 szklanka letniej wody 10g drożdży 2 łyżeczki cukru 50g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mleko

Jacob Tastes
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 204

łyżeczki * mąka pszenna – ok. 4 szkl ( 1 szkl = ok. 170 g ) PASZTET JAJECZNY + BIAŁA KIEŁBASA: * jajka na twardo – 5 szt + 2 szt * surowe jajko – 1 szt * duża cebula – 1 szt * natka pietruszki + szczypiorek – 1 pęczek * masło – 2 łyżki * świeżo tarty chrzan – 1 łyżka * bułka tarta – 2 łyżki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ostra na Słodko
Babka piaskowa z bakaliami 109

Babka wielkanocna próba generalna. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 200 g cukru 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mieszanki keksowej Helio 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do jej posypania cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki

MojaQchnia.pl
Szarlotka z miechunką 213

lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica 22 cm. Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto makowo-serowe 6497

Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku  1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka + białko, które zostało od spodu 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie

Kuchcik gotuje
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE 198

31cm x 21cm) Na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 220 g masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 puszka masy makowej (850 g)   4 białka (które zostały nam od kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów

Walijskie Pichcenie
Krokiety z pieczarkami i fetą 193

pieczarkami i fetą Składniki : naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej około 600 ml mleka lub 300 ml mleka + 300 ml wody gazowanej 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie sera feta 1 łyżka masła  sól, pieprz, czosnek do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 170

litr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia.   Farsz: 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 kg kiszonej kapusty; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziarenek pieprzu; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Panierka: 4 jaja; Bułka tarta.  1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki umyć

Gospodyni Miejska
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką 168

lepsza .   Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 16 g drożdży sypkich Babuni  250 ml mleka 1/4 szklanki oleju jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli  Dodatkowo na farsz: karkówka 600 g pieczarki 200 g pomidor 1 szt marchew 3 szt pietruszka 3 szt bułka tarta 3 łyżki wywar z rosołu

Różowa kuchnia
Maślane bułeczki z czekoladą 152

może trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą jak te sztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy: 1 szklankę ciepłego mleka 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła ½ szklanki brązowego cukru 2 rozmieszane jajka ¼ łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka pasty waniliowej (można

ladykitchen
Pierogi z selerowym nadzieniem 148

był pyszny obiad. Polecam Składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 150 g selera korzeniowego 100 g szynki wieprzowej gotowanej 1 ząbek czosnku pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka bułki tartej do gotowania: pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 198

dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki

Smakołyki Asi
Tiropsomo- greckie bułeczki z fetą 145

Wypieków . Składniki: (na 4 bułeczki) Ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 270 g sera feta suszone pomidory, oliwki (opcjonalnie) oregano, ulubione zioła 1 łyżka masła, stopionego (do posmarowania bułek) 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania

Nastoletnie Wypiekanie
PRZEPIÓRCZE UDKA 120

Składniki na ciasto: 300 ml kefiru 1 jajko 1 płaska łyżeczka sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej sól do smaku Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki(...)Farsz :  300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej

Kulinarne Fantazje Marioli
Burger z plackiem ziemniaczanym 132

minut do wyrośnięcia. Krok 2 Odmierzyłam mąkę pszenną i orkiszową, zrobiłam dołek i wlałam oliwę z oliwek oraz miód i sól. Dodałam wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobiłam ciasto( koło 15 minut) i zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę. Po godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki. Wyszło mi 5 szt bo robiłam duże, jednak zdecydowanie lepiej

Różowa kuchnia
Szarlotka szybko znikająca 173

akcji  Ciasto na niedzielę . Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 margaryna 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego Nadzienie: 1,5 kg jabłek już obranych 10 dag cukru 2 garście rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki bułki tartej Zimną margarynę posiekać nożem razem z mąką. Dodać

Ewusiowe Smaki
Cesarski strudel! 205

zimno. Składniki na ciasto makaronowe: 200g mąki pszennej 1 łyżka masła 3 łyżeczki oliwy 1/3 szklanki letniej wody z łyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki

Kuchnia Pani Wiosny
Chleb z twarogiem i jogurtem 113

ciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość, jemy go z Panem Mężem już 3-ci dzień i nadal nie stracił w naszych oczach. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki pszennej pełnoziarnistej

Grunt to przepis!
Babeczki drożdżowe z jagodami. 140

muszą być w temperaturze pokojowej) 320 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakościowo) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżka  cukru waniliowego 2 łyżki cukru szczypta soli 50 gram rozpuszczonego, letniego masła żółtko do posmarowania NADZIENIE: 12 łyżek jagód 1 łyżka bułki tartej 1,5-2 łyżki cukru

Rozpustne gotowanie
babka waniliowa 109

babkowa z kominem o śr.23cm ~200g mąki pszennej ~opakowanie (40g) budyniu o smaku waniliowym ~180g cukru ~2 jajka ~1/2 szklanki oleju rzepakowego ~1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe waniliowe) ~ziarenka wydłubane z jednej laski wanilii ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia   masło i bułka tarta do formy (ja piekłam w silikonowej)   cukier

chili & sugar
Bułki drożdżowe - króliczki 188

razem zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem. Składniki: ½  kg mąki pszennej 50 g drożdży 120 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko szczypta

Mama Gotuje
Bułeczki - Pieski 186

Bułeczki - Pieski to idealny pomysł na śniadanie/kolacje dla dzieci. ...Bo który maluch przejdzie obok nich obojętnie. Pyszne, delikatne, a przy tym efektownie wyglądające bułeczki z

Słodka Strona
Tort lalka śmietankowy 188

używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .Tort lalka śmietankowy SKŁADNIKI:BISZKOPTjajka - 9 sztocet - 1 łyżkamąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 2 szklcukier - 2 szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiKREMśmietana kremówka 36 % Puratos - 900 mldżem wiśniowy -1,5 słoikaPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytrynyherbatacukierDODATKOWObarwnik czerwonyperełki srebrnelalkabułka tarta do formytłuszcz(...)ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę.Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut

Kuchnia Danusi
Apfelstrudel - strudel z jabłkami 197

strucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć) Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon

Ze smakiem i z pasją
Ucierane ciasto z malinami 211

margaryny lyb masła1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa4 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam Wodzisławmaliny ok 300 g3 łyżki brązowego cukruSkładniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto ze śliwką 142

składniki:150 g margaryny300 g mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia12 dużych  śliwek1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3-4 łyżki tartych migdałów Back

Monia miesza i gotuje
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 139

upieczeniu. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ450 0,5szklanki maślanki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pół płaskiej łyżeczki soli, szczypta cukru do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki w pokojowej temperaturze dodać do miski , następnie zagnieść bardzo dokładnie sprężyste ciasto. Podzielić   je na 6 równych części i uformować kształt bułki ( jeśli ciasto będzie się kleić

W garach u Gosi
Chlebek pomidorowy 113

Chleb wyszedł taki smaczny, że nawet mój czteroletni Synek zajadał ze smakiem. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to ten przepis jest dla Was. Spróbujcie Składniki: – 200g mąki pszennej – 25g koncentratu pomidorowego Pudliszki – 100ml ciepłej wody – 5g drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – 1 łyżka oliwy(...)Gotowe ciasto włożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie uformować mały bochen chleba, lub zrobić kilka bułek, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie posmarować mlekiem, posypać ziołami prowansalskimi i piec w piekarniku nagrzanym

Smaki Armine
Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami 151

wiórki kokosowe, startą czekoladę kokosową albo świeże wiśnie. Tort możemy też przygotować na jasnym biszkopcie. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki na biszkopt czekoladowy do tortu: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową: ok. 350 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części(...)zaczniemy trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. By biszkopt

Dieta bez mleka
Bułki dyniowe 211

kolorów na talerz.  Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni - do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut(...)przykrycia żeby odparować nadmiar wody. Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 12  Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 200 ml mleka 60 ml oleju 80 g miodu lub cukru 30 g świeżych drożdży  szczypta soli sezam do posypania

SzczyptaSmaQ
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 197

mąki w sumie (może to być 100 % pszennej, lub mieszanka, ja wymieszałam 250 g krupczatki ze 100 g żytniej i 150 g zwykłej biaej) 1 duży banan 200 g zimnego masła/oleju kokosowego (najlepiej, aby był rafinowany, czyli bez aromatu kokosa) 150 g curku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g bułki tartej około 2,5 kg jabłek (użyłam

greenscarf
Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa 99

babkę piaskową waniliowo-czekoladową 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mleka 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1 / 2 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: masło lub margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka oddzielić od żółtek. Masło

niecodziennikpary
KAKAOWIEC POD PIERZYNKĄ 178

margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem dopieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie nie równe części, czyli do 3/4 ciasta dodać olejek rumowy i kakao, natomiast 1/3 pozostawić bez zmian. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie delikatnie

Ciastka - domowe słodkości
Drożdżówki z dżemem i kruszonką 116

samo szybko zjedzone. 500 g mąki pszennej  [dałam ciut więcej] 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko  2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany 70 g masła 60 g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego spora szczypta soli Dodatkowo: dżem truskawkowy mleko do posmarowania bułek Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru

Moje domowe kucharzenie
PIZZERINKI + FILMIK 108

Pizzerinki to smaczne małe bułeczki w kształcie pizzy, pysznie nadziane. Smakują każdemu na ciepło i zimno. Przygotowałam je w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 550 g

Kulinarne Fantazje Marioli
Ensaimada 98

ponieważ moja bułka ( bo bardziej mi bułka powstała) była bardzo smaczna, delikatna i maślana, zdecydowałam się przepis podać. Robiłam z połowy porcji, jak już pisałam wersję bez cukru. Następnym razem zrobię słodką i skręcę jak trzeba, może wyjdzie ładniejsze ;) Cytuję wpis z bloga Matka wariatka Składniki: 500g mąki pszennej typ 650 150g cukru 180ml mleka 7g suchych drożdży 2 jaja

Stare Gary
Drożdżówki na słono 146

Potrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży 1 jajko 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 100 g miękkiego masła Nadzienie: 1 opakowanie białej kiełbasy, u mnie Kiełbasa biała z szynki Maestro Henryk Kania 1 jajko Bułki drożdżowe na słono robimy według następujących wskazówek: Drożdże, zarówno świeże

MamaOskarka
Wilgotne ciasto z różową porzeczką 93

szkl .mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 1 jajko 2,5 szkl. różowych porzeczek (lub czerwonych) 3-4 łyżki brązowego cukru margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do wysypania blaszki  cukier puder do posypania (opcjonalnie) Do miski przesiej mąkę. Dodaj

Delicious Place
PRECELKI DROŻDŻOWE "CZOSNKOWO-ZIOŁOWE" 118

Aromatyczne bułeczki z ziołowo -czosnkową oliwą doskonałe na imprezy , grilla, przyjęcia. Doskonale smakują zamoczone w domowej roboty sosie czosnkowym ! ok. 12 bułeczek SKŁADNIKI:  Ciasto: 400

Marcepanowa kuchnia
Pyszne ciasto marchewkowe 132

jajku. Dokładnie utrzeć. Teraz już dodać marchew, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Teraz już tylko orzechy i migdały dokładnie wmieszać w ciasto Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Boki formy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. tak samo można zrobić z dnem formy

Kuchnia Pokoleń
Super proste ciasto z jabłkami i malinami. 115

nierafinowanego, * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, * 3/4 szklanki mąki pszennej, * 1 szklanka mąki owsianej, * 2 łyżeczki cynamonu, * 2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 4 duże jabłka, * 1 szklanka mrożonych malin, * cukier puder do opruszenia ( opcjonalnie ), Przygotowanie: Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni ( z termoobiegiem

Jusia gotuje
CIASTO UCIERANE NA KEFIRZE Z JABŁKAMI 295

proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * mąka pszenna – 2,5 szkl * jabłka – ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, d odajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę, p rzez sitko posypujemy bułką tartą, u kładamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w 180C

Ostra na Słodko
Szarlotka z budyniem 141

Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać

Różne smaki w kuchni
Idealne blaty naleśnikowe 436

można dodatkowo zapanierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej i ponownie podsmażyć na patelni. Składniki na 9-10 szt dużych naleśników średniej grubości [szklanka ma u mnie 250ml pojemności] : 2 jajka - duże 1 i 1/3 szkl. mleka 1 i 1/3 szkl. wody - najlepiej gazowana 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej - lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji 1/2 łyżeczki proszku

Grunt to przepis!
Kakaowa rolada z masłem orzechowym 165

kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu na niedzielny deser :) ciasto: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 50 g roztopionego i przestudzonego masła

Mienta blog
Kakaowe ciasto z rabarbarem 159

zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto orzechowo - serowe 145

jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem

Różne smaki w kuchni
Szarlotka z budyniem 151

Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Doda

Różne smaki w kuchni
LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku 211

gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych ziemniaków - mają już, siłą rzeczy, mniej wody w sobie, a więcej skrobi. Uff, mam nadzieję, że o wszystkim Wam napisałam, więc zaczynajmy... :) SKŁADNIKI: 2,5 kg mącznych ziemniaków 25g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej) sól i pieprz

Moja Książka Kucharska
ŚLIWKOWE CIASTO Z DYNIĄ I PUSZUSTĄ PIANKĄ 217

dynia – 1 średnia sztuka śliwki – 6 sztuk mąka pszenna – 300 gram – 1½ szklanki jajka – 4 sztuki cukier – 230 gram olej słonecznikowy– 1 szklanka – 200 ml proszek do pieczenia – 1 łyżeczka sól – pół łyżeczki mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki mleko – 250 ml olejek waniliowy – kilka kropel ( można pominąć ) margaryna do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy PRZYGOTOWANIE : Dynię otworzyć i wydrożyć

kuchniabellissima.wordpress.com
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem 203

Dziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem Pszenno orkiszowy. Składniki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 150

Różowa kuchnia
Ciasto podwójnie czekoladowe 172

szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Pączki pieczone 256

być z piekarnika! Myślałam, że będą smakować jak bułki z marmoladą. Jednakże pomyliłam się, po naciśnięci powracają na swoje miejsce, marmolada nie wypływa, a dodatkowo są o wiele zdrowsze od pierwowzoru, a wraz z lukrem to kompozycja doskonała! :) Składniki: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej + do podsypywania 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli

Piekę, bo lubię
PUSZYSTA, MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 186

puszystości. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąką ziemniaczana oraz proszek do pieczenia .Następnie ciągle ubijając dodajemy majonez. Jeszcze chwilę ubijamy po czym dzielimy ciasto  na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto na przemian - warstwa jasnego

Walijskie Pichcenie
Chleb z pestkami dyni 149

  Pachnie chlebkiem i pieczonymi pestkami dyni . Tym razem ziarna królują, jest ich sporo. Taki pyszny chleb można zjeść z wędlinką czy powidłami .     

Różowa kuchnia
Zimowa szarlotka z żurawiną 177

Ciasto   250 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany szklanka cukru pudru (można mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła

sierotka maRysia w kuchni
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 119

łyżeczki cukru Z tych składników robimy zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g mąki pszennej - 1 jabłko pokrojone na malutkie kawałeczki albo po prostu starte - 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli(...)rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 9 sztuk dosyć pokaźnych wymiarów. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku przez

MamaOskarka
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 159

tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :) Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki owsianej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub mniej, jeśli ktoś

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka pomarańczowa 133

Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki stopniowo dodaję do masy jajecznej. 2. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Mieszam. 3. Do ciasta dodaję skórkę i sok z pomarańczy. Mieszam. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 50-55 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowy chleb ala Focaccica najlepszy !!! 123

Dziś upiekłam pyszny domowy chrupiący chlebek. Na końcu trochę o  wartościach odżywczych oliwy z oliwek. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu: Składniki na ciasto: - 3

Tanio szybko zdrowo
Pizza ze szpinakiem 142

ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo lubię szpinak i cebulę, nie zastanawiałam się dłużej, co by tu wrzucić. Bazowałam na przepisie z blogu   Kwestia Smaku .  Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

pink envelope
Bułki z pieczarkami 169

Wspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig  :) Przepis wzięłam od  Doroty   Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju

Na słodko lub wytrawnie
Tort migdałowy 163

będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.piec

Mix smaku
Krokiety pieczarkowo - warzywne 136

Ciasto na naleśniki2 jajka1 szk wody gazowanej3 szk mleka1 łyżeczka soli2 szczypty cukru3 szk mąki pszennej typ 45050 ml oleju1 łyżeczka kurkumyFarsz400 g pieczarek1 cebula1/2 cukinii2

Ewa w kuchni
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 345

żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora

Świat Domowej Kuchni
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 182

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu  Do polewy: 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki konfitury pomarańczowej z kardamonem Wykonanie: Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z budyniem 359

TOPIE najlepszych ciast. Składniki:2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu smietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiac

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania