strony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej 250 ml jasnego piwa 200 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych) 70 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie
Kocham..lubię..gotuję..wyrośnięcia. Ciasto właściwe : 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody w której kisiły się ogórki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach
Proste Potrawyciasto: 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, nadzienie: 350 g rabarbaru, 2 białka, 100 g cukru pudru, 10 g cukru waniliowego, 140 g orzechów laskowych, 1 łyżka soku cytrynowego, szczypta soli, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć
królestwo garówZapraszam do wypróbowania. Jajek na miękko zapieczone w pysznym chrupiącym bułce na jogurcie z dodatkiem sera chedar. Ślinka leci. Po dotarciu do środka płynne żółtko rozpłynie się po chrupkiej otoczce. Szybkie do zrobienia bo jajka możemy ugotować dużo wcześniej. Pyszne na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI: 130 g mąki pszennej (all-purpose flour) 15 g cukru (1 łyżka
Sztuka gotowania w/g Samirymiękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka
https:KKuchniaMniamzdjęciami ,mam nadzieję, lepszej jakości;)) Ciasto: 270-300 g mąki pszennej tortowej 200 ml kefiru 1/2 łyżeczki sody 1 większa szczypta soli Farsz: 350-400 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki sól i pieprz Dodatkowo: paluszki 2-3 jajka bułka tarta olej Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy
Smaki Na TalerzuRewelacyjnie pyszne bułeczki,obłędnie pachną podczas pieczenia i błyskawicznie znikają jeszcze ciepłe. Doskonale smakują z grillowanym mięsem lub jako dodatek do zupy. 400 g mąki pszennej
Kolorowa kuchnia Elkiniego kanapki na śniadanie :) Składniki: 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 50 g świeżych drożdży 1 l letniej przegotowanej wody 1 łyżka cukru a najlepiej ksylitolu 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki octu balsamicznego 7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane, + trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy Mąkę, cukier, sól
Bon Appetit MałgorzatyMożecie je zajadać z tartą bułką przesmażoną na maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam. Kuchnia „na leniucha” – ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej . Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów
Zasmakuj Kuchniutartej dyni 125 g masła, roztopionego 280 g pszennej mąki 100 g orzechów pekan w czekoladzie 50 g czekolady 3 jajka 100 ml jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku 1 łyżka masła i tarta bułka do posmarowania i wysypania formy Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Obierz
codojedzeniaPyszny ,smaczny,rewelacyjny no chyba już wszystko powiedziałam o chlebku z żurawiną. Warto zrobić ,posmakować i powiedzieć samemu jak smakuje. Składniki: 50
Różowa kuchniaMożecie je zajadać z tartą bułką przesmażoną na maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam. Kuchnia "na leniucha":-) - ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej. Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów: ser mielimy
Zasmakuj Kuchni100g cukru pudru, 2 jajka, 12 łyżek mąki pszennej. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto. Nadzienie: 2 jabłka
Z miłości do słodkościcoli ½ szkl. mleka 2 jajka Składniki suche: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli 3 łyżki wiórek kokosowych Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe masło do wysmarowania formy bułka tarta WYKONANIE Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem
słodki bratekZrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g mąki pszennej typ
Różowa kuchnia