bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:261/587)

Domowe burgery 219

dość pracochłonne;) Oprócz wspaniałych bułek istotną rolę odgrywa tutaj jeszcze mięso i dodatki. Mówię Wam, lepiej wyjść nie mogło:) Już marzy nam się powtórka;) Bułeczki: 250 ml letniego mleka 3-4 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli morskiej 1 i 1/3 łyżeczki drożdży instant 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej (np typ 00) Dodatkowo(...)żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania bułeczek + odrobina czarnuszki Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy sól, cukier, szklankę letniego (!) mleka, oraz jajko. Całość wyrabiamy dość długo (początkowo ciasto długo będzie miało luźną, „mokrą” konsystencję, ale zmieni się ona podczas wyrabiania; nie dosypujemy mąki). Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (ja dodaję

Smaki Na Talerzu
MINI CHAŁKI ŚNIADANIOWE 154

lnianego… Ale jeśli jesteście fanami maślanych wypieków to spokojnie możecie dodać masło J   SKŁADANIKI: ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szkl. mleka CIASTO: 400 g mąki pszennej ½ szkl. mleka 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 20 ml oleju lnianego PRZYGOTOWANIE: 1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C 2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy(...)dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli. 4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk). 5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód. 6. Chałki układamy na blaszce

Marcepanowa kuchnia
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 218

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie(...)cukier waniliowy - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia **zamiast tych dwóch mąk można użyć:       330g mąki orkiszowej typ750, lub 300g mąki orkiszowej typ700, lub 300g mąki pszennej tortowej W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrami) na puszystą masę. Masło stopić w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem

Smaczne Zdrowe
Bułeczki ze śliwkami 131

Idealne w towarzystwie kakao lub pysznej kawy. Od razu mamy więcej energii i chce się dalej pracować. Po takich bułeczkach zapomnicie o drożdżówkach z cukierni! Składniki 550 g mąki pszennej 50 g drożdży 200 ml mleka 100 g masła 3 jajka 80 g cukru 16 śliwek (jeśli są małe, to więcej) 3 łyżki cukru + pół łyżeczki cynamonu mleko lub roztrzepane(...)posmarowania bułeczek lukier: 5 łyżek cukru pudru + sok z cytryny Czas przygotowania 30 minut przygotowania + 60 minut wyrastania + 20 minut pieczenia Liczba porcji 16 bułeczek Wartości odżywcze w jednej bułce (bez lukru) Kalorie: 234 Białko: 7,2 g Tłuszcze: 7,2 g Węglowodany: 34,6 g if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date

Analiza Smaku
Ślimaki drożdżowe z budyniem 118

Kolejny prosty przepis na pyszne drożdżówki – idealne dla dzieci lubiących budyń. Sama je uwielbiam i zachęcam Was do wypróbowania przepisu Składniki: – 400g mąki pszennej

Smaki Armine
Babka marmurkowa na białkach 96

Udostępnij Babka marmurkowa na białkach – składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka białek (z 7-8 jajek wielkości L) 3 / 4 szklanki cukru 200 g masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło powoli

niecodziennikpary
MAŚLANE BUŁECZKI HAMBURGEROWE 103

Prosty przepis na bułki hamburgerowe. Miękkie, delikatne, leciutkie. Dobre do burgerów, a także jako codzienne pieczywo, np. do przygotowania domowych kanapek. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem, będą dobre przez kilka kolejnych dni.  SKŁADNIKI / 9 szt 450 g mąki pszennej 150 ml mleka 150 ml cieplej wody 75 g masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko

cool and minty
Bułki drożdżowe na piwie 91

strony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej 250 ml jasnego piwa 200 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych) 70 g roztopionego masła  1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 149

wyrośnięcia. Ciasto właściwe : 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody w której kisiły się ogórki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego  Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach

Proste Potrawy
Tarta z rabarbarem i orzechami laskowymi 118

ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, nadzienie: 350 g rabarbaru, 2 białka, 100 g cukru pudru, 10 g cukru waniliowego, 140 g orzechów laskowych, 1 łyżka soku cytrynowego, szczypta soli, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć

królestwo garów
Jajko na miękko zapieczone w bułce 260

Zapraszam do wypróbowania. Jajek na miękko zapieczone w pysznym chrupiącym bułce na jogurcie z dodatkiem sera chedar. Ślinka leci. Po dotarciu do środka płynne żółtko rozpłynie się po chrupkiej otoczce. Szybkie do zrobienia bo jajka możemy ugotować dużo wcześniej. Pyszne na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI: 130 g mąki pszennej (all-purpose flour) 15 g cukru (1 łyżka

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szarlotka z kruszonką cini minis 300

miękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka

https:KKuchniaMniam
Oszukane przepiórcze udka (vel „gruszki”) 163

zdjęciami ,mam nadzieję, lepszej jakości;)) Ciasto: 270-300 g mąki pszennej tortowej 200 ml kefiru 1/2 łyżeczki sody 1 większa szczypta soli Farsz: 350-400 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki sól i pieprz Dodatkowo: paluszki 2-3 jajka bułka tarta olej Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy

Smaki Na Talerzu
Bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 200

Rewelacyjnie pyszne bułeczki,obłędnie pachną podczas pieczenia i błyskawicznie znikają jeszcze ciepłe. Doskonale smakują z grillowanym mięsem lub jako dodatek do zupy. 400 g mąki pszennej

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb bez wyrabiania, robi się go w 5 min. 213

niego kanapki na śniadanie :)  Składniki: 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 50 g świeżych drożdży 1 l letniej przegotowanej wody 1 łyżka cukru a najlepiej ksylitolu 2 płaskie łyżki soli  4 łyżki octu balsamicznego 7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane,  + trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy Mąkę, cukier, sól

Bon Appetit Małgorzaty