bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:259/587)

Śmietankowa babka budyniowa z szafranem 152

nitek szafranu (polecam Skworcu ) 30 ml gorącej wody 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 160 g śmietany 18% 40 g oleju 2 łyżki amaretto Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki

Smak mojego domu
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 219

łyżką mleka, posypujemy z wierzchu równomiernie makiem lub sezamem.   Bułki wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego, zaparowanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Pyszne są i same, i z odrobiną masła, i z dżemem. SKŁADNIKI 350g mąki pszennej typ 500 /+50g na zapas/ 60g drobnego białego cukru 2 płaskie łyżeczki

Karo in the Kitchen
Najlepsze pierogi z kurkami 207

pierogi z grzybami ! Składniki na ok. 30 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej ok. 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: gęsta śmietana, podsmażona cebulka Farsz: 500 g kurek 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego 2 cebule 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki dodatki: podsmażona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 141

Składniki: 250 g masła 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Mazurek z masą orzechową i czekoladą 235

przerażająco szybkim tempie...  Ciasto:    150g mąki pszennej,  3 żółtka, 60g masła lub margaryny,   50g cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać

Z miłości do słodkości
Bułki hamburgerowe 114

się przepyszny i z czystym sumieniem mogę go polecić, zarówno jako bułki do hamburgerów jaki bardziej puszyste bułeczki śniadaniowe. Przepis z 1/2 składników czyli u mnie wyszło 6 bułeczek, akurat na 6 mięsek :) Oryginalny przepis na większą liczbę bułeczek tutaj Składniki na 6 bułeczek 340 g mąki pszennej u mnie typ 450 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżeczka

Piekielna Kuchnia Pati
Babka marmurkowa pomarańczowa 148

Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 masła szczypta soli 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 50 ml pomarańczowego soku starta skórka z jednej dużej pomarańczy tłuszcz i tarta bułka do formy cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg

codojedzenia
Bułki sezamowe na drożdżach świeżych 114

Dziś znowu bułeczki ale tym razem do środka wsypałam 3/4 szklanki sezamu. Bardzo pyszne , zjadłam je z serem i pomidorkiem . Składniki: mąka pszenna typ 650 bułkowa

Różowa kuchnia
Rogaliki na śmietanie 131

  Dziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500

Różowa kuchnia
puszysty maślany chlebek odrywany 123

                 maślany chlebek Świeży i pachnący maślany chlebek, jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o

Miód i pieprz
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 74

całą noc do wyrośnięcia. Ciasto: 230g mąki żytniej 300g mąki pszennej 400g wody 1 płaska łyżka soli zaczyn Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto pagórki jabłkowe 123

Ciasto pagórki jabłkowe Składniki: ciasto: - 40dag mąki pszennej (u mnie typ 450) - 190g margaryny roślinnej - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia   nadzienie: - 4 i 1/2 jabłka - mały cukier waniliowy - 1 1/2 łyżki bułki tartej   dodatki: - cukier puder do posypania Forma: u mnie duża blacha prostokątna

Kuchnia co dnia
Pagórki jabłkowe 129

piekły:... Składniki na prostokątną blaszkę (taka od piekarnika): 80 dkg mąki pszennej 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie) Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 171

Dziś na kruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik ze śliwkami 159

minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową. Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną (i pszenną, jeśli też ktoś dodaje) i śmietanką. Krótko zmiksować i wylać do formy

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania