bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:252/587)

Tarta z borówkami amerykańskimi 317

łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik wiedeński 305

cukru,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,   szklanka mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa

Z miłości do słodkości
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 240

cukru cynamon  Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej  100 g  cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasto ze śliwką 311

godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych migdałów 1 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych gożdżików 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania

Słodkości i nie tylko
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 178

okrągły bochenek chleba, bułkę okrągłą czy też bagietkę. Znajdziemy też przepisy na wszystkie zakwasy które zostały wykorzystane do przepisów w tej książce.  Dzięki tej książce przygotujecie w domu chlebowy koszyczek lub inne arcydzieło. Wszystko pokazane jest jak wykonać. Potrzebne są tylko chęci.  Jeśli chodzi natomiast o przepisy najdziemy ich mnóstwo. Są to chleby, pszenne, żytnie, razowe, z bakaliami(...)razowej 600 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant 30 g miodu 140 g pestek dyni 140 g suszonej aroni Składniki na pate fermentee; 230 g mąki pszennej 150 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Wszystkie składniki na pate fermentee mieszamy ze sobą dokładnie na około 16 godzin przed planowanym pieczeniem chleba. Przykrywamy i odstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Bagietki z sezamem 168

smaku! 1 kg mąki pszennej 250 ml mleka 300 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g świeżych) 2 łyżeczki soli 4 łyżki sezamu Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładką masę około 20 minut. Ale bierzemy tylko 2 łyżki sezamu. Kolejne 2 zostawiamy na później na posypanie bułek. I jak wyrobimy to przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb Owsiano - Pszenny 122

Ostatnio piszecie do mnie że troszkę za mało pieczywa u mnie na blogu, więc postaram się poprawić. SKŁADNIKI: 250g mąki owsianej 250g mąki pszennej typ 500

Dziś Ja gotuje
Bułeczki z ziołami i mozarellą 301

Przepisy Thermomix. Bułeczki z ziołami i mozarellą. Składniki: 100 g sera białego 35 g masła 70 g mleka 1 łyżeczka soli 250 g mąki pszennej 2

Themo przepisy
Przepis na Domowe Cebularze 308

Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ziołowe bułeczki z serem feta 173

Pyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:) Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 20

Wanilia i Kardamon
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 275

Kolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki greckie Tiropsomo 282

Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków. Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste i pyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być pyszne. Składniki: 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli(...)dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce. Razem ze mną bułeczki piekli: Bożena

Ala piecze i gotuje
Waniliowa bułka z kakaową kruszonką 156

Mając w lodówce zapas drożdży postanowiłam uraczyć Was kolejnym słodkim wypiekiem. Słodka waniliowa bułka idealnie wkomponuje się w Wasze śniadanie, a także będzie wspaniałym deserem do popołudniowej, niedzielnej kawki.  Składniki: 1 kg dobrej mąki tortowej 7 dkg drożdży świeżych 1/2 l mleka 3,2% 20 dkg cukru 10 dkg margaryny 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą(...)wanilią 1/2 buteleczki olejku waniliowego Kruszonka: 50g cukru kryształu 60g margaryny 100g mąki pszennej 5g kakao Dodatkowo: 1 łyżka oleju do natłuszczenia rąk 1 żółtko 1 łyżeczka mleka Sposób przygotowania: 1. Do ciepłego mleka dodajemy cukier kryształ oraz drożdże, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki z dodatkiem soli, cukru waniliowego, żółtkami, olejkiem waniliowym i roztopioną, przestudzoną

Kuchnia w czekoladzie
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 187

Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto – mąkę(...)mąki pszennej 250 mililitrów gazowanej wody mineralnej 250 g mleka 2 jajek 2 łyżek oleju 0,5 łyżeczki soli Szczypty sody Szczypty cukru Do zrobienia farszu potrzebne nam będą: 1 kg świeżych pieczarek 50 g suszonych podgrzybków 1 cebula 2 łyżki masła Sól i pieprz Dodatkowe składniki to: 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Olej Suszone grzyby zalewamy dzień wcześniej

codojedzenia
Karpatka 262

ciasto 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 1 l mleka 6 czubatych łyżek mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru waniliowego 200 g miękkiego masła Do garnka wlać wodę dodać masło i zagotować. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą(...)masa wystygnie dodać całe jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto. Dwie blaszki o jednakowych wymiarach ( u mnie 35x25) natłuścić i posypać tartą bułką. Masę podzielić na dwie równe części. Ciasto przełożyć na blaszki i rozprowadzić równomiernie za pomocą zwilżonej łyżki. Następnie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 30-40 minut

Monia miesza i gotuje