bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:244/587)

uszka z prawdziwkami suszonymi... 134

Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka stopionego masła, 1 żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków, 1 średnia cebula, sól, pieprz - ile potrzeba, 1-2 łyżki bułki tartej, barszcz czerwony - ile potrzeba na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia

W Mojej Kuchni Lubię
IMPREZOWE BUŁECZKI 266

twardnieją.  Rewelacja <3  ~~PRZEPIS~~ Ciasto mąka pszenna 0.5 kg.  mleko lekko ciepłe 1 szkl. masło roztopione 10 g.  sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 40 g.  jaja 2 szt.  żółtko jaja rozbełtane pestki dyni do obsypania bułek Farsz duże pieczarki 6 szt. cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz

Kuchnia Paulettes
Babka pomarańczowa z lukrem 104

masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. 3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier

Fitsweet.me
Śmietankowe pancakes z czekoladą w środku 139

staje się jasne, a raczej czekoladowe ;). Przeczytajcie dokładnie przepis, wbrew pozorom wykonanie to bułka z masłem! Składniki: (na 5 dużych placuszków) Pancakes: 1 duże jajko 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1/2 szkl mleka (125 ml) 40 g budyniu śmietankowego bez cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej 10 g masła, stopionego

Nastoletnie Wypiekanie
Babka cytrynowa na oleju 121

oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu cytrynowego   Lukier cytrynowy: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy plastry cytryny do dekoracji     Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie

Nastoletnie Wypiekanie
Pieczarki w cieście naleśnikowym. Kotlety z kapeluszy pieczarek. 268

zapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - sól, czosnek mielony, pieprz, - olej Pieczarki oczyściłam, odcięłam nóżki i każdy kapelusz

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z kaszą gryczaną i serem 170

tylko obsmażam i mam na szybki obiad. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Farsz: 200 gram kaszy gryczanej Młyny Stoisław 300 gram sera białego 2 cebule Olej do smażenia Dodatkowo: 2 jaka  Bułka tarta do panierowanie Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej

Bajeczna Kuchnia
Szarlotka na kruchym cieście 183

cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek ok. 3-4 łyżek cukru (do smaku) 1/2 szklanki wody Dodatkowo: bułka tarta i masło do przygotowania formy, cukier puder do posypania Mąkę, proszek do pieczenia

Bullio
Pyszne ciasto biały lion, z ryżem preparowanym 67849

koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.  *biszkopty wychodzą dość cienkie :-) MASA: -4 żółtka -4 szkl mleka -4 łyżki mąki ziemniaczanej -6 łyżek mąki pszennej - 6 łyżek cukru -3 łyżki soku z cytryny -1,5 kostki margaryny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka makowa 2 154

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} mąka pszenna - 20 dag mąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier

Camilla w kuchni
Jajko w koszulce z chipsem z boczku, bobem i awokado 104

jeszcze ciepłej. Czy można lepiej zacząć dzień? Składniki (na 2 porcje): 2 pszenne bułeczki 2 jajka 4 plastry boczku garść ugotowanego i obranego bobu 1/2 awokado szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu masło Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupki. Bułki kroimy wzdłuż na pół i opiekamy w tosterze, również na chrupko. Bób rozgniatamy widelcem

Mango Papaja
Babka rumowa 142

żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek. Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać.   Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut

Camilla w kuchni
Nuggetsy z boczniaków 155

Potrzebujemy:  5 dużych boczniaków  3-4 łyżki mąki pszennej  1 łyżkę słodkiej papryki 1/2 łyżki wędzonej papryki  1 łyżeczkę sproszkowanego chilli  2 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego 1 łyżeczkę pieprzu  1 łyżkę sosu sojowego  olej do smażenia  panierka: bułka tarta / płatki kukurydziane / krakersy / chipsy  Przygotowanie:  W pierwszej kolejności

Bananowe Pole
Krokiety z kapustą i grzybami 383

polecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą

Bajeczna Kuchnia
Ciasto kakaowe z jabłkami 171

dodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe Składniki: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 2 łyżki kakao naturalnego   dodatki - 4 jabłka - cukier puder do posypania - margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy Forma:   tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Jajka ubijam. Dodaję

Kuchnia co dnia
Krokiety z mięsem mielonym 253

soli 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju  *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie do panierki: bułka tarta i jajka Krokiety

Takie tam pichcenie
Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 185

chatka - monasterska izba brzmi zbyt poważnie Monasterska izba Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g cukru szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g masła (można zastąpić margaryną) 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko Nadzienie do rurek: ok 700 g wiśni mrożonych kilka łyżek bułki tartej Krem: 500 g śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru

sierotka maRysia w kuchni
chrupiące maślane domowe bagietki 117

pierwowzorze, lecz w cieście jest więcej masła i mleka. Dzięki temu  upieczona bułka, jest delikatniejsza i ma jeszcze bardziej sprężysty, pachnący miąższ. Taka bagietka, podana ze świeżym mlekiem lub konfiturą, jest po prostu przepyszna. Składniki na trzy sztuki długości 40 cm 650 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka cukru 20 g drożdży 4 łyżki

Miód i pieprz
Placek z truskawkami i kruszonką 189

sody; – truskawki i rabarbar pokrojone; Kruszonka: -75 g masła; – 100 g mąki pszennej; – 1/4 szklanki cukru pudru; Wykonanie Do miski wsypać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać wszystko. Dodać jogurt, olej, jaja, mieszać tylko do połączenia składników. Wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką blaszki (28x25cm). Na wierzchu układamy truskawki i rabarbar, posypujemy kruszonką Pieczemy

dom-agi.pl
Babka piaskowo-makowa 139

jednym jajku.  Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać

Mania Wypiekania
Babka makowa 146

Smaczna i wilgotna babka która na pewno Wam posmakuje Składniki: - 125 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej

Kuchenne Wariacje
Chocolate banana bread 169

jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła - 200 g cukru (można dodać trochę mniej) - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady - sól - margaryna i bułka tarta do formy Przygotowanie:  Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe dla leniwych 168

posypania wierzchu ciasta. S kładniki kruszonki   - 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej  i 1/4 kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki masła - zmiksować wszystko blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia Przygotowanie Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 276

szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Dodatkowo 4 parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Puszyste ciasto ze śliwkami 183

słodkie i delikatne w smaku, dokładnie takie jak lubię :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego ½ kg śliwek ( ja dałam mrożone) Tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny z sezamem 147

Oprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 322

Ciasto:250 ml maślanki;1/2 szklanki białego cukru;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;3 duże jaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek;Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).Dodatkowo:100 g białej czekolady;Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie

Gospodyni Miejska
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 111

Ciepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na

charlotte gotuje
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 155

Zapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego.  Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze, że obecnie większość supermarketowego pieczywa zawiera jego duży  dodatek. Pozwala to na wytwarzanie pieczywa o dużej objętości w stosunku do wagi – np. takie bułki są o wiele lżejsze niż wypiekane tradycyjnie. Mąki naturalnie bezglutenowe nie zawierają odpowiedniej ilości białka

głodny alergik
Domowe bułki do hamburgerów 161

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate

Kulinarne przygody Gatity
1459. Sznycle pruszkowskie 153

kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie..  8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej mąki pszennej 2 jajka garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypiorek) lub 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 362

Jest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz! Dziś upieczone, więc leciutkie

Mia Cucina Sofieta
Mini babeczki wielkanocne ;) 413

Takie kolorowe babeczki ucieszą na pewno każdego :) Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej, dopełnić do 3/4 kaszą manną 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze

Czerwona Porzeczka
Chlebek owsiany 159

każdym razem jest pyszny. Składniki: 750 ml.ciepłej wody 250 ml ciepłego mleka 8 łyżek płatków owsianych 5 dkg drożdży płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej typ 650 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki słoneczniku łuskanego Wykonanie: Do miski wsypać płatki owsiane,zalać ciepłą wodą z mlekiem,dodać pokruszone drożdże i płaską łyżeczkę cukru.Przykryć ściereczką(...)posypanych bułką tartą.Wierzch chlebka wysmarować mlekiem i posypać słonecznikiem lub mąką. Zostawić chlebki do wyrośnięcia w foremkach aż piekarnik się nagrzeje ok 15 -20 minut. Piec 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągnąć z foremek żeby nie zaparował.Wystudzić na kratce. Chlebek który pokazuję na zdjęciu zrobiłam z maka orkiszową. Proporcje to 800 g mąki pszennej

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z jabłkami 342

zapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie ich pieczenia. Bułki idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowały. Jeżeli Państwo skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 500 g mąki pszennej 90 g roztopionego masła 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka(...)zwinąć w kierunku paseczków. Końcówki naciętego ciasta powinny być pod spodem w trakcie pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do czasu aż będą rumiane. drożdżówki z jabłkiem

O kuchni z uczuciem
BUŁKI SEROWO - CEBULOWE 95

Bułki z pieczoną cebulą i serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień(...)SKŁADNIKI : 500 g  mąki pszennej typu 650 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki kwasu, użyłam chlebowego 1 szklanka ciepłej wody  4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 cebula, podpieczona na złoto na oleju 100 g żółtego, tartego sera

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułki żytnie z siemieniem lnianym i pestkami dyni na niedzielne śniadanie. 136

woda. Ile wyniesie koszt 10 bułek wraz ze zużyciem prądu? No bez przesady, liczyć tego nie będę. Wiem jednak, że taniej niż w piekarni, no i mam wiedzę na temat co w nich jest, a sama przyjemność robienia ich jest bezcenna. Zachęcam! Czego nam potrzeba? -300 gram żytniej mąki -150 gram pszennej TYP 550 -37 gram drożdzy świeżych -40 gram(...)wyjść masa, która jest grudkowa i nie do końca połączona, wtedy dodajemy maślanki i wyrabiamy już na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrabiamy ponownie, formujemy bułki, nacinamy wg upodobania i posypujemy, uklepując lekko siemieniem lnianym.  Wykładamy na papier do pieczenia, zostawiamy na 10-15 minut, spryskujemy delikatnie wodą, lub mlekiem i pieczemy w 200 stopniach

BaRepas
Szybka ciabatta 158

Kiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach. 140

również na obiad. Od tygodnia miałam puszkę tuńczyka w lodówce i tak myślałam co z niego przyrządzić. Dzisiaj wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Podałam to wszystko na obiad(...)mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe żółtko masło do posmarowania blaszki Pasta: 1 awokado 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk 4 jajka ugotowane na twardo pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku sok z cytryny Wykonanie: Zaczynamy od bułek

Izabelawkuchni
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 136

łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona w mleku 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 niedużego selera 15 cm pora 2-3 średnie listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 150 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) mały pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku białko z 1 jajka mąka do obtoczenia pulpetów (pszenna lub ziemniaczana) Karpia należy sprawić, czyli(...)takiej ilości, aby wszystko przykryła. Na niewielkim ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Ugotowany przecedzić i przyprawić solą. Oczyszczone mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z dobrze odciśnięta bułką. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem. Dodać białko, szczypiorek i połowę posiekanej drobno zielonej pietruszki. Wszystko razem dobrze połączyć. Formować niewielkie kuleczki i obtaczać je w mące. Wywar z ryby

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania