niezbyt tłustego boczku 2 jajka duża cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 100 ml zimnej wody mąka pszenna do obtoczenia Dodatkowo: garść suszonych grzybów kilka łyżek tłuszczu do smażenia Jak zrobić kotlety mielone
Kuchcik gotujeprzepis na bardzo proste bułeczki. Są one miększe, niż tradycyjne bułki, ale zawierają więcej tłuszczu. Idealnie smakują ze… Drukuj Proporcje na: 6 sztuk Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 25 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 400 g mąki pszennej 100 ml mleka roślinnego 60 ml wody 150 g margaryny roślinnej (ewentualnie oleju) 1 łyżka zmielonego siemienia
Via Gustonastępnie dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa kakaowa - ugotować
Ciastka - domowe słodkościCIASTO: · kilo ugotowanych ziemniaków · 1 duże jajko · ok. 10 łyżek mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) · sól do smaku SKŁADNIKI NA FARSZ: · 400 gram pieczarek(...)Pieprz · duża łyżka masła Dodatkowo: · Olej do smażenia · Bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki dobrze oczyścić i także pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Cebulę zeszklić
Calzonella.comszklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy pszesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy (24x28cm), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut
KUCHNIA POLSKASkładniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 80 g suszonych grzybów (użyłam suszonych prawdziwków) 100 g fety 2/3 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej przepłukanej na sicie) 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (można użyć zwykłej) 1/2 bułki czerstwej (wcześniej namoczonej) 1 jajko sól, pieprz do smaku Wykonanie W rondelku umieszczamy suszone
Raj dla Podniebieniaoleju kilka kropli olejku waniliowego 250 g wrzącej wody SUCHE 225 g mąki pszennej 330 g cukru 85 g ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody WYKONANIE: Formę na babkę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C ustawienie góra dół. Wstawiamy też naszą
Pani na deserNastępnie włóż do lodówki. CIASTO – składniki: 100 g mąki (u mnie 50 g pszennej i 50 g orkiszowej) 100 g jogurtu naturalnego 2 jajka 50 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka + cukier, cynamon, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj jogurt
Via Gustoświęconki – Piegusek białkowy Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 mały aromat pomarańczowy otarta skórka z 1 pomarańczy masło do wysmarowania formy bułka tarta do dekoracji babki pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże! Składniki: na 6 średnich ciastek ciasto: 300 g mąki owsianej lub pszennej 100 g mąki ryżowej 200 g masła 80 g brązowego cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 3 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 3 łyżeczki tartej bułki 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1/2 kg truskawek
bistro mamawidelcem). Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy
Słodkie okruszkimascarpone Biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 165 stopni C około 45-50 minut. Krem truskawkowy
Kulinarne życiedość pracochłonne, jednak z pewnością warto, bo efekt końcowy zachwyca. 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżka masła sezam 500 g mięsa mielonego 1 małe jajko 5 łyżek bułki tartej 5 ogórków kiszonych sałata musztarda ketchup sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka olej
Szefowa kuchnipowiedzieć, że to jabłka pod kruszonką. Proste ciasto z jabłkami : Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 100 g masła lub 1/3 szklanki oleju ¼ szklanki cukru pudru szczypta soli 1 jajko farsz: 2 jabłka starte na tarce jarzynowej 2 łyżki cukru ok. 2 łyżki bułki tartej (zależne od soczystości jabłek) 1 łyżka posiekanych rodzynek 1 łyżka posiekanych orzechów odrobina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównej grubości skórkę i na dole, i na górze. Po wymaganym czasie pieczenia bułki wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby nie zaparowały od spodu i zachowały swoją chrupkość. To co, kawa już gotowa? ;) SKŁADNIKI 840g mąki – użyłam 700g mąki TYP 650 bułkowej i 140g pszennej razowej, TYP 2000 + 2 szklanki T650 do podsypania i formowania 700ml letniej wody
Karo in the Kitchentego bardzo prosta i szybka. Składniki: ok. 1 kg jabłek 430 g mąki pszennej 3 jajka ok. 220 g cukru (zależy od słodkości jabłek) 250 ml maślanki naturalnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 1 opak. cukru z wanilią cynamon cukier puder bułka tarta Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gładką puszystą masę. Dodać olej i maślankę. Mąką
Pociąg Do Kuchnimusimy już gotować ziemniaków i ich studzić. Kopytka możemy podawać z masłem i bułka tartą, z boczkiem lub z sosem pieczarkowym. Jest to proste i szybkie danie. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Składniki: 6 - 8 ziemniaków ugotowanych 1 jajko 8 - 10 łyżek mąki pszennej szczypta soli boczek wędzony w plastrach masło Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Wykonanie: Ugotowane
Pyza i Surówkalubiłam kluseczki na drugi dzień na śniadanie, podsmażone na patelni, razem z masełkiem i bułką tartą. Mmmm, taką też wersję kluseczek możecie zobaczyć na zdjęciach. Kluseczki leniwe 0,5 kg zmielonego twarogu 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szkl. mąki pszennej + troszkę, do właściwej konsystencji Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę, uformować z niej
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: 300 g mąki pszennej 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 100 - 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml mleka 6 łyżek oleju szczypta soli 400 g truskawek bułka tarta - do obtoczenia truskawek Przygotowanie: Przesiać mękę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym
Ciastka - domowe słodkościrazy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju Nadzienie 8 jabłek cukier do osłodzenia jabłek 4 łyżeczki cynamonu Dodatkowo margaryna i bułka tarta do wysmarowania blaszki cukier puder do posypania szarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek
Kuchenne aromatyskładniki wystarczą na dużą blachę. Składniki: ciasto: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka oraz: 2 - 2,5 kg jabłek ½ szklanki cukru ½ łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć
Mama Gotujewidelcem). Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna: Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy
Słodkie okruszkizrobić niemal wszystko od zwykłego ciasta upieczonego w blaszce, po rogale, strucle, chałki, bułki i bułeczki.. Już niedługo na targach i w sklepach pojawią się pyszne, sezonowe owoce - nie zapominajcie o tym (; Zapraszamy Was do zapoznania się z przepisem: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, tortowej (typ 450) + garść do przygotowania rozczynu 100g rozpuszczonego, letniego masła
Symfonia SmakówMałgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Do panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta Nadzienie: 400 g ugotowanej białej fasoli 400 g ugotowanej ciecierzycy 2-3 ząbki
Czerwień i błękittortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 220 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec
Na słodko lub wytrawniedzieciaki J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować.Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniweSkładniki:500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego2 szklanki mąki pszennej2 jajka(...)ziemniaczanejszczypta soliokoło 3/4 szklanki śmietany(najlepiej 36% ale ja czasami używam również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji)cukier do posypaniacynamonPrzygotowanie:Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki.Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same
Mania Gotowaniadużej cytryny;100 g margaryny;300 g gotowej masy krówkowej;180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej;2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo:Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki.Sposób przygotowania:Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej
Gospodyni Miejskapięknym żółtym kolorze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder Rodzynki zalać wrzątkiem. W małej misce wymieszać drożdże z połową mleka
wyzwania kuchenneCIASTO:120 g masła 1 szkl. mąki pszennej odrobina wody 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 4 czerwone cebule 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego białego 4 gałązki świeżego rozmarynu 150 g sera żółtego, np gouda 2 łyżki bułki tartej sól oliwa z oliwek Wykonanie: Przygotować kruche ciasto: Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę
kolorowotorcikowotylko borówki :) Składniki na około 70 małych pierożków : Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 650)* 1 szklanka bardzo gorącego mleka* szczypta soli Farsz : 250 g serka ricotta 100 g borówki amerykańskiej lub jagód 1 łyżka cukru Dodatkowo do podania w/g uznania : zrumieniona bułka tarta z roztopionym masłem śmietana cukier Borówki lub jagody delikatnie zmiksować lub rozgnieść widelcem
Zabawa smakiemWszyscy robią jagodzianki, więc zrobiłam i ja… Niestety, mieszkam za granicą i nie mam dostępu do jagód…. Długo odwiedzałam polskie sklepy z nadzieją, że
UgotujmyTo.pljednak piekłam ściśle według przepisu, który znalazłam i ciemne kulki wyszły bardzo twarde. Dlatego ja proponuję piec znacznie krócej, ale o tym w przepisie;) Ciasto I: 500g mąki pszennej, 250g margaryny, szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 12%, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao, 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki(...)wraz z proszkiem. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i margarynę. Posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek. Z ciemnego ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, utoczyć kulkę, spłaszczyć i nałożyć twardą marmoladę. Skleić
Z miłości do słodkościkremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo na zmianę dodawać wodę i olej. Do masy żółtkowej dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części(...)jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka- najlepsze z zaokrąglonym dnem. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto piec przez 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić. Następnie pokroić je w kromki średnicy minimum 1,5 cm. Masa
Krakowskie smaki Animleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery w "sieciówkach", ale w smaku są od nich o niebo lepsze. Świetnie smakują też podane na śniadanie z samym masłem i filiżanką ulubionej kawy. SKŁADNIKI ( 4 duże bułeczki) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + ewentualnie do podsypania 1/4 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki(...)odstawić do wyrośnięcia na minimum 40 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. ( można podzielić też np. na 8 części, ale jeśli pieczemy bułki do hamburgerów to powinny być duże:) 5. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut, aby bułeczki podwoiły
DefinicjaSmakuZapraszam na pyszne bułki, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wprost idealne na śniadanie lub kolację. Pysznie smakują z masełkiem lub twarożkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Moja rodzina uwielbia domowe bułeczki, a ja piekę...piekę i piekę. Do upieczenia tych bułeczek użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz mąki pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:) Składniki(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka soli 2 łyżki ziaren sezamu 1 jajko pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył
Izabelawkuchnimąki pszennej typ 450 220 ml cydru w temperaturze pokojowej 1 jajko kl L (możemy ująć łyżeczkę lub dwie jajka jeśli mamy braki w lodówce i rozmieszać to ujęte jajko z mlekiem - będzie potrzebne nam do posmarowania bułeczek) 1 płaska łyżeczka soli 40 g masła roztopionego i ostudzonego odrobina jajka roztrzepanego do posmarowania bułeczek mak/kminek do posypania bułek
Gotowanie...to proste !Przepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30
BullioNa dzisiaj proponuje pyszny chlebek z pestkami dyni . Prosty i smaczny chlebek. Skorzystałam z przepisu .... Składniki 600 g mąki pszennej typ 650 350
Różowa kuchniadomu, dość mam ostatnio tych puchowych bułek z marketów, które to cudownym sposobem wkładają do piekarnika malutkie a po upieczeniu ledwie wychodzą z piecyka, basta! Swoje domowe są o niebo lepsze! Zrobiłam nawet dwa warianty, drugi zobaczycie już wkrótce. Składniki 30 g świeżych drożdży 350 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)ściereczką na około 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto podzielić na równe części i formować z niego bułeczki, gotowe układać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając odstępy pomiędzy bułkami. Bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, po tym czasie nacinać je przez środek nożem, tworząc dwie połówki. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
Kuchenne aromatyzachęcić w miarę wolnego czasu na wypiekanie w domu. Bułki, które dzisiaj polecam są na prawdę pyszne i nie takie pracochłonne jak by wam się wydawało. Najdłuższy jest czas na wyrastanie ciasta ale w tym czasie można robić coś innego lub po prostu odpoczywać. Składniki: 750 g mąki pszennej T 500 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli morskiej(...)przykryć ściereczką i ponownie odłożyć na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piec w 190 stopniach około 20 minut aż bułki się zrumienią. Krótko przed wyjęciem jeśli bułki są zbyt blade można włączyć na chwilę funkcję górnego grilla. Po wyjęciu studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeCzas przyrządzania: 1h 30 min Ilość porcji: forma 26cm Drukuj Kruchy jabłecznik z jabłkami i bezą By Piotr 9 października 2018 Składniki: Ciasto kruche mąka pszenna - 1,5 szklanki proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki masło - 125g cukier - 5 łyżek żółtka - 3 sztuki Nadzienie jabłka - 1,5 kg cukier - 3-4 łyżki (w zależności od kwasowości jabłek) cukier z wanilią(...)wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut
Pogotujmy.plpomarańczowej. Pączki z tego przepisu są wilgotne, puszyste, długo pozostają świeże, nie są gnieciuchami, są sprężyste ale nie suche. [:Listonic] Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 450 gr ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego(...)czekam 20 min). Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 20 min. 3 blachy naraz z termoobiegiem. Uwaga trzeba pilnować bo bułki na najwyższej półce najszybciej się rumienią, dlatego trzeba je obserwować i co ok 7 min lub jak się zbyt zarumienią, zmieniać położenie blach. W przypadku braku termoobiegu piec każdą blachę osobno
moj przepis nanadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego'; document.write(" "); Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 450 gr ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego(...)czekam 20 min). Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 20 min. 3 blachy naraz z termoobiegiem. Uwaga trzeba pilnować bo bułki na najwyższej półce najszybciej się rumienią, dlatego trzeba je obserwować i co ok 7 min lub jak się zbyt zarumienią, zmieniać położenie blach. W przypadku braku termoobiegu piec każdą blachę osobno
moj przepis na