bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:233/587)

Babka makowa 197

Smaczna i wilgotna babka która na pewno Wam posmakuje Składniki: - 125 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej

Kuchenne Wariacje
Chocolate banana bread 213

jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła - 200 g cukru (można dodać trochę mniej) - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady - sól - margaryna i bułka tarta do formy Przygotowanie:  Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe dla leniwych 224

posypania wierzchu ciasta. S kładniki kruszonki   - 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej  i 1/4 kostki zamrożonego pokrojonego na małe kawałeczki masła - zmiksować wszystko blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki do pieczenia Przygotowanie Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym 323

szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Dodatkowo 4 parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Puszyste ciasto ze śliwkami 234

słodkie i delikatne w smaku, dokładnie takie jak lubię :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 200 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego ½ kg śliwek ( ja dałam mrożone) Tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny z sezamem 198

Oprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 371

Ciasto:250 ml maślanki;1/2 szklanki białego cukru;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;3 duże jaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek;Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).Dodatkowo:100 g białej czekolady;Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie

Gospodyni Miejska
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 166

Ciepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na

charlotte gotuje
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 201

Zapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego.  Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze, że obecnie większość supermarketowego pieczywa zawiera jego duży  dodatek. Pozwala to na wytwarzanie pieczywa o dużej objętości w stosunku do wagi – np. takie bułki są o wiele lżejsze niż wypiekane tradycyjnie. Mąki naturalnie bezglutenowe nie zawierają odpowiedniej ilości białka

głodny alergik
Domowe bułki do hamburgerów 208

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate

Kulinarne przygody Gatity
1459. Sznycle pruszkowskie 208

kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie..  8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej mąki pszennej 2 jajka garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypiorek) lub 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 417

Jest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz! Dziś upieczone, więc leciutkie

Mia Cucina Sofieta
Mini babeczki wielkanocne ;) 453

Takie kolorowe babeczki ucieszą na pewno każdego :) Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej, dopełnić do 3/4 kaszą manną 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia czekolada kolorowe groszki ( u mnie Smarties) dwa małe opakowania tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na parze

Czerwona Porzeczka
Chlebek owsiany 203

każdym razem jest pyszny. Składniki: 750 ml.ciepłej wody 250 ml ciepłego mleka 8 łyżek płatków owsianych 5 dkg drożdży płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej typ 650 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki słoneczniku łuskanego Wykonanie: Do miski wsypać płatki owsiane,zalać ciepłą wodą z mlekiem,dodać pokruszone drożdże i płaską łyżeczkę cukru.Przykryć ściereczką(...)posypanych bułką tartą.Wierzch chlebka wysmarować mlekiem i posypać słonecznikiem lub mąką. Zostawić chlebki do wyrośnięcia w foremkach aż piekarnik się nagrzeje ok 15 -20 minut. Piec 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągnąć z foremek żeby nie zaparował.Wystudzić na kratce. Chlebek który pokazuję na zdjęciu zrobiłam z maka orkiszową. Proporcje to 800 g mąki pszennej

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z jabłkami 389

zapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie ich pieczenia. Bułki idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowały. Jeżeli Państwo skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 500 g mąki pszennej 90 g roztopionego masła 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka(...)zwinąć w kierunku paseczków. Końcówki naciętego ciasta powinny być pod spodem w trakcie pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do czasu aż będą rumiane. drożdżówki z jabłkiem

O kuchni z uczuciem