Kluski leniwe z rodzynkami 232Składniki: 250 g białego, półtłustego sera; 220 - 250 ml mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera i wielkości jaja, u mnie 250 ml); 1 jajo; Szczypta soli; 50 g rodzynek. Dodatkowo do polania/posypania po wierzchu: Biały cukier i/lub; Masło i bułka tarta. Sposób przygotowania: Rodzynki wsypać do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 20 minut
Gospodyni Miejska
Krokiety ze szpinakiem i fetą 193fetą Składniki : naleśniki : 600 ml mleka 2 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej 1/ łyżeczki soli olej do smażenia farsz : 500-600 g szpinaku (u mnie brykiet) 270 g sera feta 3 ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leniwe 193trzymać, dobrze smakują z masłem, ja używam palonego o orzechowym aromacie, cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków dzieciństwa - " Leniwe raz proszę" ;) Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 300 g pełnotłustego twarogu 1 jajko ok 1/3 szklanki maki pszennej szczypta soli Dodatkowo brązowy cukier cynamon 4 łyżki masła Przygotowanie: 1. Twaróg przepuszczamy przez
Słodki Kompromis
Babka marmurkowa Ani 179mąka pszenna - 25 dag margaryna -10 dag cukier puder - 10 dag cukier waniliowy jajka - 2 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki kefir- 125 ml kakao - 1 łyżka tłuszcz do formy tarta bułka do formy margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i kefir, wszystko razem dobrze połączyć, Białka ubić na sztywno, połączyć z masą ma ś lano- jajeczną
Camilla w kuchni
Zupa Ogórkowa z Grzankami 225kwasu z ogórków 200 g śmietany 12% lub 18% 2 łyżki mąki pszennej do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą być dość słone) 1 łyżka masła do smażenia ogórków koperek do posypania zupy na talerzu na grzanki: 1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny
Uwaga Babcia Gotuje
buleczki drozdzowe 200Składniki 500 g mąki pszennej typ 450 180 ml mleka 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych) 80 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie W rondelku podgrzewamy mleko z masłem do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy z wszystkimi składnikami Wyrabiamy na gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy
w mojej kuchni
Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście 264prawda ? Przepis na ciasto nieco został zmodyfikowany :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka rumu Masa Makowa: gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr) 3 białka 2 łyżki bułki tartej 1 olejek waniliowy Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku (ważne
W Moim Magicznym Domu
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 277mojprzepisna.pl| Tradycyjne jagodzianki najlepsze Nie spodziewałam się, że może być coś lepszego niż jagodzianki z przepisu pani Doroty z Moich wypieków , a jednak może – jagodzianki
moj przepis na
Babcina szarlotka 211mielonego cynamonu 40 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej Lukier: 2 szklanki cukru pudru Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne
Świat Ciasta
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 253Nie miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia
Grahamka, weka i kajzerka
Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 259Już jakiś czas temu kupiłem książkę o włoskich chlebach i słodkich wypiekach , ale dopiero teraz z niej skorzystałem. Właściciwe zmotywowała mnie Amber proponując w sierpniowej piekarni
Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki orkiszowe z orzechami włoskimi i rodzynkami 116Pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej, słodzone miodem. Ciepłe najlepsze, polecam! Składniki na 6 bułeczek: 175 g mąki pszennej 75 g mąki orkiszowej 20 g
Moja Galeria Smaku
Biszkopt I 222torownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: 2 jajka 75 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Dodatkowo potrzebne będą: papier do pieczenia bądź masło/margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania tortownicy mikser, miski o wysokich ściankach Ciekawostki jak upiec idealny biszkopt
KreatywnePiny
Kurakowa płast - placki jajeczne 147mieszamy z posiekaną cebulą, czosnkiem i natką. Wbijamy surowe jajko, dokładamy namoczoną, odciśniętą bułkę oraz przyprawy według uznania (u mnie ze względu na to, że smak był nieco mdły - dużo pieprzu i soli) i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę pszennej mąki. Smażymy, układając masę łyżką stołową na rozgrzany tłuszczu. Muszę przyznać, że choć brzmi ciekawie
Kuchenna Kontrrewolucya
Chrupiące krokieciki jabłkowe z cynamonem 139placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy smażeniu. Formujemy z masy krokietowe ruloniki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do otrzymania złotego koloru. Przepyszne z konfiturami malinowymi, śliwkowymi lub śmietaną
Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka z budyniem + film 192wszystkim moim domownikom. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 3 szklanki mąki pszennej 250 dag margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 16 g 1 budyń waniliowy z cukrem 4 jabłka tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania ciasta przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
Smakowite Dania
Zdrowe, odchudzone krokiety 248zrobić z niej dietetyczny obiad. Zamiast zwykłej mąki, użyłam białej. Zamiast jajka i bułki tartej - białka i orzechów z otrębami, natomiast zamiast smażyć - piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze. Naleśniki (ok.8 sztuk) 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% 2 jajka szczypta soli
Powiedz dietom nie
Murzynek piernikowy 271piernika.Polane błyszczącą polewą kakaową.Szybkie i proste w wykonaniuZapraszam!Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej;1 szklanka białego cukru;1 jajo;3 łyżeczki powideł śliwkowych;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 szklanka mleka;1/2 szklanki oleju;2 łyżki kakao;Opakowanie przyprawy do piernika (40g);Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki.Polewa kakaowa:2 łyżki kakao;2 łyżki białego cukru;2 łyżki
Gospodyni Miejska
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 239„Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja
Grahamka, weka i kajzerka
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 390masła - wyjąć wcześniej z lodówki 150 g cukru 3 jajka - duże 300 g mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad
Grunt to przepis!
Szarlotka na kruchym spodzie 364dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka. Składniki: 200 g margaryny 350 g mąka pszenna 150 g mąki krupczatki 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie 1 kg jabłek (po obraniu) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek
Ala piecze i gotuje
Ciasto orzechowo - serowe 387proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto:tłuszcz do blaszkipapier do pieczeniabułka tartaSposób przygotowania(...)ubic z cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe: Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem
Słodkości i nie tylko
Łatwe ciasto z budyniem i wiśniami 297dobre ciastko zjeść lubią :) Prosty i sprawdzony. Wiśnie naturalnie można zastąpić innymi owocami. Składniki: 5 jajek "L" 25 dkg miękkiej margaryny do pieczenia lub masła 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 50 ml oleju drylowane wiśnie z kompotu ( ze słoika(...)natłuścić i wysypać bułką tartą. Wiśnie odcedzić z kompotu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli, dosypać resztę cukru i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Do ubitych żółtek dodać olej i pokrojony na małe kawałki tłuszcz i dalej miksować. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną
Maślane ciasteczko
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście 955niedużych pieczarek (około 100g) 1,5 szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat, roladki): 5 jajek 80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex (waga po odciśnięciu) 1/2 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)niedźwiedziego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka ubijamy z solą na puszystą masę, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, bułkę tartą i starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach
Kolorowy Przepisownik
HAPPY BIRTHDAY SWEET ROLL – FALLOUT 4 – słodka bułka z orzechami i cynamonem 238węglowodanów | 10,7 g tłuszczu Happy birthday sweet roll FALLOUT 4 słodka bułka z cynamonem i orzechami 30 min 1,5h (czekanie) 7,50 zł 9 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka wałek papier do pieczenia Składniki Koszt // CIASTO // drożdże świeże [20g] 0,20 zł mąka pszenna typ 450 – 3,5 szklanki [500g] 1 zł masło – 3 łyżki(...)ORZECHÓW (2 min) W grze występują orzechy piniowe, ale możecie zamiennie użyć takich, jakie macie pod ręką. My na zdjęciu użyliśmy włoskich. Orzechy siekamy w niewielkie kawałki. 4 . FORMOWANIE BUŁEK (10 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby pozbyć się powietrza. Następnie wałkujemy je na blacie obsypanym mąką na kształt prostokąta na grubość ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy miękkim
Nerds Kitchen
Ciasto czekoladowe z kokosem 405oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru waniliowego, 6 łyżek wody, 200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao(...)masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki: 2 białka, 150g cukru, 200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Na koniec
Z miłości do słodkości