jeszcze ciepłego pieczywa i choć jeszcze się nie zdarzyło, by zjedli w całości choć jedną kanapkę/ bułkę/ rogala, to poskubać muszą :) Najlepiej wszystkie po kolei :) Zapraszam Was wraz z dżemem #lowicz na pyszne śniadanie o smaku #truskawki! Składniki na 10 sztuk: 550g mąki pszennej + odrobina do podsypywania 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
Kuchnia w czekoladzieziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 jaja, ok. 200g mąki pszennej, Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 2 jaja ugotowane na twardo, 1 cebula, sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania bułka tarta, olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań
Świat Domowej Kuchnidzieci zapamiętają z dzieciństwa. Każde z nich ma swoje ulubione pieczywo. Kochają ciepłe bułki i chrupiące bagietki, ale pan mąż bardzo lubi chleb żytni. Taki właśnie jest ten który upiekłam. Mięsisty z chrupiącą skórką, o kwaskowatym smaku. Dzięki domieszce mąki pszenny nie jest gliniasty i mokry. Smaczny jeszcze ciepły, ale i też na trzeci dzień
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbabkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie
Zielona Kuchniaróżnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta gotuje na 16 szt CIASTO DROŻDŻOWE 550 gram mąki pszennej tortowej 20 gram drożdży świeżych lub 10 gram drożdży suchych 100 gram cukru 300 ml mleka
Pieguskowa Kuchniaszklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej
To co kochamsekret jak zrobić je samemu :) Let's go !💪 SKŁADNIKI ( ok. 9-10 szt. ) 450 g mąki pszennej ( typ 650 ) 200 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 20 ml oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru DO POSMAROWANIA BUŁEK : 1 jajko 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Na początku robimy zaczyn - ZACZYN Zaczyn i resztę składników
Marcepanowa kuchniaPierwszy raz bułki te robiłam sporo czasu temu, a ostatnio postanowiłam je powtórzyć. Przepis trochę przerobiony pochodzi z książki "Domowy wyrób tradycyjne pieczywo" Eleonora Trojan. Składniki: 500 g mąki pszennej, 40 dag drożdży, 2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka z dodatkiem łyżki cukru i odstawiamy
Państwo Wojtczuk gotująwięcej? ;))) My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe ;) Polecam :) Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 230 g margaryny lub masła 6 łyżek zimnej wody szczypta soli 4 łyżki cukru Nadzienie: 500 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto : mąkę, cukier i szczyptę soli posiekać z margaryną. Wlać wodę
Smakołyki Asioraz White Rose . Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 4-5 łyżek bułki tartej 750g umytej, obranej czarnej porzeczki 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżki cukru Beza
Mała Cukierenkapolecam, bo naprawdę warte uwagi :)) Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki na ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru 2 budynie waniliowe 750 ml mleka Mąkę, kakao, proszek do pieczenia
kruche babeczkibrązowego cukru 1 jajko 75 g mi ę kkiego masła 1 cukier waniliowy 170 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka sody sposób wykonania: P iekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Podłu ż ną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem ,masłem i wanilią. Mąk ę wymieszać z sodą
Darcia w kuchnimasła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 małe gruszki Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz. W tym czasie robimy
Radość kipiąca uśmiechem.łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lepiej się kroi niz na samej pszennej) - 5 łyżek cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju ( ciasto jest dłużej świeże ) Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana
kawawszklanceolej, alkohol, sok z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i mąkę pszenną przesianą przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do ciasta i delikatnie wymieszałam. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej ciasto. Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez
potrawyregionalne