litry wody 2 kostki rosołowe słoik szczawiu 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego czerstwa bułka, najlepsza taka z wczoraj, która się zapodziała w chlebaku czosnek granulowany 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej, lekko kopiasta sól pieprz
Karo in the Kitchenulubiony aromat Przygotowanie: Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodać olej i aromat, miksować do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę. Można polać lukrem lub dowolną polewą
The Sweet Damselchleba niezwykle miękki. Tak mi chodzi po głowie, żeby następnym razem zrobić z tego przepisu małe okrągłe bułki, z całą pewnością będą wyglądały rewelacyjnie. Już je widzę (i jem) oczami wyobraźni :) Na dwa bochenki: 265 g puree z dyni 500 g mąki pszennej 100 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli
Marder&Marder ManufactureDawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennapanko, szafranowe aioli – przepis powyżej Grasica cielęca, trawa żubrowa, kalafior Pieczony szpik, pietruszka, kapary *panko - japońska panierka pszenno−drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków , które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej zdjęcia Sofitel Warsaw Victoria i królestwo garów
królestwo garówdużo ziół. Można je oczywiście zmieniać według własnego uznania. Składniki: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka czubricy 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka imbiru sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać lub wykorzystać ziemniaki które
Mama Gotujemrożonych) Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Ułożyć truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką
CookYourselfwilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina. Babka bananowa z żurawiną SKŁADNIKI: 100 g masła 130 g mąki pszennej 130 g kaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej 100 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJak tylko je ujrzałem w kuchni Gucia, od razu w nich się w nich zakochałem. Nie dość, że to są pierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne
Grahamka, weka i kajzerkaChleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże
Grahamka, weka i kajzerkaNajpierw spróbowałam napoju Nestea Zimowa Śliwka. Od razu poczułam przyjemny smak śliwki i pomyślałam, żeby pójść tym tropem. Postanowiłam przygotować pyzy na słodko. Zazwyczaj nie lubię
Bon Appetit MałgorzatySkąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków
Bon Appetit MałgorzatyMałe szaleństwo z fastfoodem. Kupiła dzisiaj siostra kwadraciki rybne w panierce, więc pozwoliłyśmy sobie dzisiaj zaszaleć :DSkładniki:bułeczka pszennakostka rybna w paniercedwie rzodkiewkikilka plasterków ogórkaodrobina serka
Moje pyszne gotowanieCzosnek to jest to! W Egipcie czosnek był otaczany kultem. Z jego ząbków robiono naszyjniki, które zawieszano dzieciom, aby te nie miały robaków. Faraon Cheops nakazał
Grahamka, weka i kajzerkaNie da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i
Grahamka, weka i kajzerka