bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:210/587)

Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową 127

Pewnie w niedługim czasie znowu będę te bułkę piekła:) Przepis z Atinki bloga . Składniki: 80 ml mleka; 1 jajko, lekko roztrzepane; 50 g jogurtu naturalnego; 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub różanej; 1 łyżeczka soku z cytryny; 20 g cukru; 0,5 łyżeczki soli; 20 g masła, roztopionego; 350 g mąki pszennej (typ 450); 1 łyżeczka drożdży instant; Wykonanie

In my kitchen
Bułeczki dyniowe 139

Puszyste, mięciutkie i długo świeże- to najlepsze bułki jakie udało mi się upiec. Doskonale zarówno na słono jak i na słodko. I ten żółty kolor! ;) Przepis pochodzi ze strony Filozofia smaku . Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka pół szklanki puree dyniowego 15g  świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka płynnego miodu łyżeczka soli łyżka(...)blasze wyłożonej papierem formujemy bułeczki i układamy je w odstępach od siebie, żeby się nie posklejały. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
MARGARYTKOWE BUŁKI NA JOGURCIE 194

który króluje w tym przepisie. Od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te bułki na Margarytkowym blogu robiłam je już kilkakrotnie, bo oprócz tego, że są pyszne, nie wymagają też dużo pracy i co ważne: zawsze się udają! Polecam gorąco przepis wszystkim amatorom pszennych wypieków :))Składniki: na 8 sztuk500 g mąki pszennej luksusowej(...)wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10  kawałków.Następnie przełożyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni, wstawić blachę

Walijskie Pichcenie
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce 241

miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasny puch. Dodawać(...)kremówce Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki'; document.write

moj przepis na
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 153

znam chyba ani jednej osoby, która wchodząc do piekarni pachnącej świeżym chlebem i bułkami nie poczuje się błogo, ciepło i nie pomyśli: "Ach, jak tu pięknie pachnie ..."  Niestety, chleb w piekarniach to już nie ten chleb, który pamiętamy z dzieciństwa, taki który jeszcze ciepły niosło się do domu i czasem już po drodze znikał w nieokreślonych okolicznościach, w ciemnych(...)stanie dodać do tego przepisu zapachu, jaki unosi się w całym domu podczas jego pieczenia ... Składniki (na dużą blachę o wymiarach 36 cm x 8 cm): 700 gram mąki pszennej 700 gram / 700 ml letniej wody 70 gram świeżych drożdży 150 gram siemienia lnianego 80 gram płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić

Garniec Magalie
Przepis na cebularze z dużą ilością cebuli i z makiem. 182

cebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się z czasów przełomu 19 i 20 wieku, a najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. Cebularze są tanie w wykonaniu jednak dość czasochłonne, przez co rzadko w domowym zaciszu się je przygotowuje. Jednak jeżeli mamy wolne popołudnie(...)naprawdę wcale nie jest trudne. Ot,  jak to powiedział mój synek - bułki z cebulą. Najbardziej lubię takie cebularze, które mają duuużo farszu, są delikatne i aromatyczne a skórkę mają leciutko chrupiącą - zapraszam po taki właśnie przepis.  Składniki na około 20 sztuk: Ciasto: 800 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru

Poezja Smaków - blog kulinarny
Przydatny przelicznik kulinarny 90

łyżeczka = 3 g Mąka pszenna chlebowa (typ 750) 1 szklanka = 150 g 1 łyżka      = 9 g 1 łyżeczka = 3 g Mąka pszenna razowa (typ 2000) 1 szklanka = 145 g 1 łyżka      = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mąka żytnia chlebowa (typ 720) 1 szklanka = 145 g 1 łyżka(...)łyżeczka = 4 g Bułka tarta: 1 szklanka = 150 g 1 łyżka      = 8 g Ryż suchy: 1 szklanka = 225 g 1 łyżka      = 14 g Żelatyna: 1 łyżka      = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Otręby pszenne: 1 szklanka = 105 g 1 łyżka

The Sweet Damsel
Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami 112

Mięciutkie bułeczki o smaku Italii. Bazylia i suszone pomidory idealnie ze sobą współgrają tworząc smakowity duet. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 30g roztopionej margaryny np. Kasia, Palma 2 jajka 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olejowej (200g) garść siekanej bazylii 1 łyżeczka suszonych(...)słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 3. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę i formujemy tak jak warkocza. Końcówkę zlepiamy i podwijamy pod spód. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Tort makowy z kwaśną śmietaną 184

maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubeczek (300-400 ml) gęstej, kwaśnej śmietany(...)olejek migdałowy oraz orzechy, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy mak przestygnie, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całą wysmarować masłem (margaryną) i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 170 st. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać mieszaninę makową, następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą

My sweet a life
Kotlety po parysku 156

parysku Soczyste schabowe w innym niż zwykle wydaniu. Jeżeli przejadły Wam się już kotlety obtoczone w bułce tartej, wypróbujcie delikatną i smaczną panierkę po parysku. To ciekawy pomysł na pyszny obiad!     Składniki: 3-4 plastry schabu 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej sól i pieprz czosnek granulowany olej i masło do smażenia       *** Kotlety rozbijamy

Blog z Apetytem
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną 155

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną Od dawna miałam wielką ochotę na drożdżówki z serem i kruszonką. Inspirację znalazłam na Moich wypiekach . Ciasto jest

moj przepis na
Babka na oleju z lukrem z kiwi 134

pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejek pomarańczowy/cytrynowy lub waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do babki wysmarować tłuszczem obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st. Do miski przesiać mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać

moj przepis na
Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką 110

Dziś mam dla Was przepyszne i bardzo puchate drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką. Przepis jest autorstwa Justynki z bloga  Tysia gotuje . Tysia szalała ostatnio na Instagramie i jak zobaczyłam te bułki, to nie mogłam się powstrzymać i od razu pobiegłam do kuchni, żeby zabrać się za ich przygotowanie. Całe szczęście, że miałam mały zapas drożdży w domu. Ja uwielbiam(...)Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami   Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką Proporcje na 9-12 bułek, forma o wymiarach 26 x 32 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki:    3/4 szklanki mleka (200 ml) 2 łyżeczki suchych drożdży 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 2 jajka

Kulinarne przygody Gatity
Truflowy sernik z mascarpone 95

śmietany kremówki 4 jajka 130 g cukru 2 łyżki likieru wiśniowego 2 łyżki mąki pszennej :Opcjonalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Spód: Herbatniki i orzechy drobno zmielić. Wymieszać z miękkim masłem i pokrojoną na wiórki czekoladą – mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Wysypać ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm), dokładnie ugnieść. Wstawić do nagrzanego

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania