bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:209/587)

Krokiety z mięsem i pieczarkami 105

zamkniemy w pysznych i lekkich naleśnikach, otoczymy panierką z bułki tartej i usmażymy, uzyskamy pyszne krokiety. Mnie najbardziej krokiety z mięsem i pieczarkami kojarzą się one z Nowym Rokiem – wtedy to są podawane na stół podczas rodzinnych spotkań. Składniki na krokiety z mięsem i pieczarkami Naleśniki: 150 g mąki pszennej 350 ml mleka 1 jajko czubek noża proszku(...)smażenia 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 1 cebula szczypta ostrej papryki 2 łyżki suszonego majeranku czubek łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta 1 jajko olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Pieczarki oczyścić (umyć lub obrać), pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, wraz z pieczarkami smażyć

niecodziennikpary
GULASZ Z PLACKAMI Z KASZY GRYCZANEJ 187

prażonej 2 cebule 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oleju 500g.mięsa wieprzowego lub wołowego 1 szkl.bulionu przypawa uniwersalna-przepis na blogu sól pieprz papryka czerwona sypka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i kroimy w piórka,a drugą kroimy w kostkę.Mięso w miseczce posypujemy przyprawą uniwersalną i mąką pszenną,mieszamy.Na 3 łyżkach oleju obsmażamy mięso

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 140

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 187

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Pyszne sezonowe drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem z nutą imbiru. Trochę z nimi roboty jest, ale nie za

moj przepis na
Bułki do kebaba 476

Szukałam idealnego przepisu na bułki do kebaba i udało się. Skorzystałam z przepisu z bloga  Szefowa w swojej kuchni . Jedynie zmieniłam drożdże na suche, ponieważ akurat takie miałam w domu(...)Składniki: 600g mąki pszennej tortowej, 250ml ciepłej wody, 10g suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150g jogurtu naturalnego (ok.1/2 szklanki o pojemności 250ml) - w temp.pokojowej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 jajko - w temp.pokojowej, sezam. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, cukrem i suchymi drożdżami. Odgarnąć mąkę na boki i w środek wlać olej i jogurt. Powoli wlewać ciepłą wodę

W kuchni u Moniki
metrowiec – wspomnienie PRLu 1277

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki na ciasto: 225 g mąki orkiszowej lub pszennej 85 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 75 ml oleju (ok. 9 łyżek) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do masy jajecznej(...)kakao i delikatnie mieszamy. Oba ciasta przekładamy do osobnych natłuszczonych i oprószonych bułką tartą foremek. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczone ciasta odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie kroimy na kromki. składniki na krem: 750 ml mleka 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej 4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżki cukru

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówka z białym makiem 78

Jako, że chwilowo brak dzieci, babcia sprawuje nad nimi pieczę, ja mam więcej czasu na wypieki. Tym razem padło na mak, którego zapasy porobione mam chyba

moj przepis na
Wiosenna baba drożdżowa 146

dość dużych jajek. Z pozostałych białek upiekłam kolejną babkę, ale to ewentualnie w kolejnym wpisie.   Wiosenna baba drożdżowa Składniki na ciasto pomarańczowe 350g mąki orkiszowej białej lub, lub pszennej typ 650, 30g owoców goji zmiksowanych na mąkę, 120ml mleka, 10g świeżych drożdży + kilka łyżek mleka do rozpuszczenia drożdży, 4 żółtka, 50g roztopionego masła, 60g cukru, otarta skórka z połowy(...)odrobiną mąki. Mąka nie może pozostać na powierzchni bułek. Układamy w foremce na przemian z bułeczkami z ciasta zielonego, uciskając je delikatnie. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 35-40 minut. Smarujemy powierzchnię ciasta odrobiną białka przed pieczeniem.     Składniki na ciasto zielone 350g mąki orkiszowej białej lub, lub pszennej typ 650, 125ml soku ze świeżego szpinaku, 10g drożdży

Leśny Zakątek
Babka ziemniaczana (Kartoflak) 259

jajka 1 cebula sól, pieprz, majeranek, oregano bułka tarta 250 g boczek, szynka cebula ze szczypiorem Przygotowanie: Aby zrobić babkę ziemniaczaną nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg ziemniaków (ja zrobiłam to mechanicznie), odciskamy (nie wylewamy płynu), dodajemy 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej i ostany z ziemniaków krochmal, trochę soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową 131

Pewnie w niedługim czasie znowu będę te bułkę piekła:) Przepis z Atinki bloga . Składniki: 80 ml mleka; 1 jajko, lekko roztrzepane; 50 g jogurtu naturalnego; 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy lub różanej; 1 łyżeczka soku z cytryny; 20 g cukru; 0,5 łyżeczki soli; 20 g masła, roztopionego; 350 g mąki pszennej (typ 450); 1 łyżeczka drożdży instant; Wykonanie

In my kitchen
Bułeczki dyniowe 142

Puszyste, mięciutkie i długo świeże- to najlepsze bułki jakie udało mi się upiec. Doskonale zarówno na słono jak i na słodko. I ten żółty kolor! ;) Przepis pochodzi ze strony Filozofia smaku . Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka pół szklanki puree dyniowego 15g  świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka płynnego miodu łyżeczka soli łyżka(...)blasze wyłożonej papierem formujemy bułeczki i układamy je w odstępach od siebie, żeby się nie posklejały. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
MARGARYTKOWE BUŁKI NA JOGURCIE 196

który króluje w tym przepisie. Od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te bułki na Margarytkowym blogu robiłam je już kilkakrotnie, bo oprócz tego, że są pyszne, nie wymagają też dużo pracy i co ważne: zawsze się udają! Polecam gorąco przepis wszystkim amatorom pszennych wypieków :))Składniki: na 8 sztuk500 g mąki pszennej luksusowej(...)wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10  kawałków.Następnie przełożyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni, wstawić blachę

Walijskie Pichcenie
Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce 243

miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasny puch. Dodawać(...)kremówce Ciasto ucierane z rabarbarem na kremówce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek rozmiar L 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml śmietany 30% 1 kg rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki'; document.write

moj przepis na
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 155

znam chyba ani jednej osoby, która wchodząc do piekarni pachnącej świeżym chlebem i bułkami nie poczuje się błogo, ciepło i nie pomyśli: "Ach, jak tu pięknie pachnie ..."  Niestety, chleb w piekarniach to już nie ten chleb, który pamiętamy z dzieciństwa, taki który jeszcze ciepły niosło się do domu i czasem już po drodze znikał w nieokreślonych okolicznościach, w ciemnych(...)stanie dodać do tego przepisu zapachu, jaki unosi się w całym domu podczas jego pieczenia ... Składniki (na dużą blachę o wymiarach 36 cm x 8 cm): 700 gram mąki pszennej 700 gram / 700 ml letniej wody 70 gram świeżych drożdży 150 gram siemienia lnianego 80 gram płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić

Garniec Magalie
Przepis na cebularze z dużą ilością cebuli i z makiem. 189

cebularzach słyszał już chyba każdy, choć może tylko przelotnie. Te pszenne placuszki nadziewane cebulą i posypane makiem to już nasz krajowy tradycyjny wypiek wywodzący się z czasów przełomu 19 i 20 wieku, a najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. Cebularze są tanie w wykonaniu jednak dość czasochłonne, przez co rzadko w domowym zaciszu się je przygotowuje. Jednak jeżeli mamy wolne popołudnie(...)naprawdę wcale nie jest trudne. Ot,  jak to powiedział mój synek - bułki z cebulą. Najbardziej lubię takie cebularze, które mają duuużo farszu, są delikatne i aromatyczne a skórkę mają leciutko chrupiącą - zapraszam po taki właśnie przepis.  Składniki na około 20 sztuk: Ciasto: 800 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru

Poezja Smaków - blog kulinarny