bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:205/587)

Chleb owsiany, przypadkowy 199

Ten chleb wyszedł przez przypadek. Miał być prosty i łatwy do wykonania chleb owsiany, opracowany przez Rene Beckera, bostońskiego piekarza o polskich korzeniach. Okazało się, że

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik litewski 180

Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera

Grahamka, weka i kajzerka
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 149

Tym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki paprykowo serowe 158

wcinać bez niczego ,na sucho :)   Co do kształtu to mi wyszło 7 dość sporych bułek i 12 małych i nie formowałam ich jakoś specjalnie ,jak wyszły tak wyszły i w tym też jest ich urok :) Składniki : Ciasto : - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 - 200 ml letniego mleka - 200 ml letniej wody(...)mąką i wałkujemy na prostokąt ciasto paprykowe ,wałkujemy ciasto serowe i kładziemy na ciasto paprykowe, zwijamy do środka ,można zwinąć jak roladę ale ja chciałam żeby wzorki w środku bułek były nieregularne :) kroimy "roladę" na kawałki ,od nas zależy jakie będą szerokie ,u mnie były różne :) przykrywamy ściereczką na 20 minut Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy bułeczki przez

Wypieki Rene
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu 134

dżem tylko powidła?! Konfitura właściwie. - No ten dżem. Znaczy konfitura... -  Madzia, kobieto, dziewczę drogie... Chcesz ty czegoś ode mnie? - No chcę... Bułek chcę. Drożdżówek właściwie. - Co?! - No bułki. Drożdżówki właściwie. - Madzia, skup się teraz. Bardzo się skup i mów do mnie pełnymi zdaniami. - Bo te konfitury co od pani dostałeś... To ja bym z nimi drożdżówki chciała... Nooo, doszliśmy(...)odpowiedzialnością. A przepis podejrzałem (i nieznacznie zmieniłem) u Malwiny z Filozofii Smaku . 340 g mąki pszennej 190 ml mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko konfitura z czarnego bzu 1 żółtko wymieszane z odrobiną wody do posmarowania bułek W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżki cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Paluchy z masłem czosnkowym 135

jednak wersje sklepowe to pieczywo głęboko mrożone… Sami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}   Czosnek i masło doprawiamy przyprawami ucierając- na gładko. Wykonanie: Ciasto dzielimy na 6 – 8 równych części. Formujemy podłużne bułki. Każdą nacinamy jak na zdjęciu:   Wkładamy na kilka minut do piekarnika , aż nacięcia lekko się rozszerzą. Następnie w nacięcia nakładamy masę czosnkową.   Smarujemy rozmąconym żółtkiem,posypujemy ziołami prowansalskimi

Domowe ciasta
Bułki z mąki żytniej , pszennej i razowej 245

zdrowe i smaczne a z podanej porcji wychodzi aż 12 dużych bułek. Można zrobić z połowy porcji 6 sztuk ale są tak smaczne i tak długo zachowują świeżość , że spokojnie przez 3-4 dni wytrzymują więc polecam robić z całej porcji . Składniki : Na ciasto - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki żytniej typ 2000 - 110 g mąki pełnoziarnistej(...)cukru (duża łyżka ) - 4 łyżki siemienia lnianego Dodatki - po kilka plasterków bekonu, sera brie, suszonych pomidorów w zalewie - ziarna do posypania - maślanka lub jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem i wlać do miski z mąką ,posypać odrobiną mąki i odstawić pod przykryciem na 10 minut

Wypieki Rene
Domowe bułeczki mleczne - World Bread Day 2017 1164

tylko zwykłe jedzenie, ale też symbol. Może być codzienny, zwyczajny, żytni, pszenny, z glutenem lub bez, na zakwasie, na drożdżach, z sodą. Z różnymi ziarnami czy dodatkami albo bez niczego. Chleb można kroić , odrywać albo się nim łamać. Chleb to nie tylko bochenki, to też placki, podpłomyki czy bułki. Chleba nikomu nie powinno zabraknąć. Gdy jest to nikt nie będzie

Smaczna Pyza
Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Wypiekanie na śniadanie 160

Pamiętacie na pewno, że już kilka razy pojawiały się u mnie przepisy w akcji Wypiekanie na śniadanie. To taka akcja wspólnego, wirtualnego pieczenia chleba albo bułek, zorganizowana przez koleżanki blogerki na FB. Najczęściej korzystamy z wypróbowanych już przez różne osoby przepisów, pieczemy każdy u siebie w domu a potem wymieniamy się uwagami, wspomagamy radami i pokazujemy swoje dzieła. To bardzo(...)jeszcze piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie ! W miniony weekend zadaniem było upieczenie chleba orkiszowego z pomidorami. Nie miałam czasu poszukać mąki orkiszowej, ale śmiało można zastąpić ją pszenną co też zrobiłam. Podano nam przepis i link do bloga pewnej osoby, która już ten chleb piekła w ramach innej akcji. Nie jest jego autorem, ale zaufałyśmy bo to blogerka

Smaczna Pyza
Surimi w panierce 2516

panierce , czyli paluszki krabowe w chrupiącej panierce Panko , którą można kupić w dziale z orientalną żywnością. Jeśli jednak nie macie do niej dostępu, to spokojnie możecie użyć zwykłej bułki tartej, która będzie nieco mniej chrupiąca, ale przekąska wyjdzie równie pyszna :) Paluszki krabowe w panierce – surimi w takiej formie idealnie pasuje jako przekąska na Sylwestra, Karnawał, czy inną imprezę. Poza(...)lodówce. Rozpakować surimi z folii, osuszyć, a następnie oprószyć mąką pszenną. W miseczce rozbić jajko, rozbełtać. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz paprykę słodką, chilli i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszać. Każdy paluszek krabowy zamoczyć dokładnie w jajku z przyprawami. Na płaski talerzyk wysypać panierkę Panko (lub zwykłą bułkę tartą) oraz sezam, wymieszać. Każdy kawałek surimi otoczyć dokładnie w panierce

Kulinarne Przeboje
Jesienne bułeczki z dynia 139

przy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie(...)strony Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Składniki *: 360 gram mąki pszennej chlebowej 14 gram świeżych drożdży  1 jajko 125 ml mleka 45 gram masła, rozpuszczonego i przestudzonego 125 gram puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru  Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych

Krakowskie smaki Ani
Serowe knedle z truskawkami 69

jest bardzo łatwy, a w efekcie otrzymujemy knedle domowej roboty, które podane z posypką z bułki tartej lub śmietaną posmakują każdemu. Udostępnij Składniki na serowe knedle z truskawkami 500 g ziemniaków 250 g białego sera 60 g masła w temperaturze pokojowej 125 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli 400 g truskawek cukier do obtaczania truskawek(...)przywarło do dna. Gotować przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Serowe knedle z truskawkami podawać zaraz po wyjęciu. Można dodać posypkę z bułki tartej czy też polać je kwaśną lub słodką śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Serowe knedle z truskawkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 120

Wspaniałe bułeczki z dynią i pomarańczową skórką. Powaliły mnie na kolana smakiem, aromatem, doborem składników. Przepis jest prześwietny, pochodzi ze strony Moje wypieki , troszeczkę go jednak

moj przepis na
Drożdżówki z twarogiem 134

świeżych drożdży 3/4 szkl.mleka 1 jajko 2 żółtka 60 g masła 480 g mąki pszennej Nadzienie serowe 50  dkg zmielonego białego sera 0,5 szkl. cukru pudru  1 opakowaniu cukru waniliowego 1 jajko Dodatkowo 1 jajko, do posmarowania bułek [nie smarowałam] Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki,odstawić na kilka minut. Jajka ubić widelcem.Do

Moje domowe kucharzenie
Domowa Ciabatta 104

Ciabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy

Tajemnice Smaku