kolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 340g letniego mleka. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką(...)wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, 2 żółtka, łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek oleju rzepakowego, sezam i mak do posypania, jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią
Z miłości do słodkościzdrową kaszą jaglaną i serem żółtym. Bułki smakują wyśmienicie, co potwierdziłby zapewne mój tata, który zjadł kilka sztuk naraz. Polecam zajadać na ciepło, wtedy żółty ser pyyysznie się ciągnie! ; ) Składniki: (na ok. 10 sztuk) Zaczyn: 50 g letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 40 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Ciasto właściwe: cały powyższy(...)ciepłej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 20 ml oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 650 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz 300 g sera żółtego, startego 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem
Nastoletnie WypiekanieJuż dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu... Składniki: 12 g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy Wykonanie; Drożdże zasypujemy
Anioły w kuchnimnie himalajska Skworcu około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu bułka tarta (około 2-3 łyżki) panier do mięsa Skworcu olej do podsmażenia kotletów Na sos: około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)* 1 mała cebula (u mnie czerwona) 1 większy ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 szczypty mielonej suszonej bazylii Skworcu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól
Słodkie okruszkitutejszych piekarniach i cukierniach. Postanowiłam więc odświeżyć przepis i opublikować go na nowo. 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka lubczyku + do posypania bułek Do miski przesiać połowę mąki,rozkruszyć drożdże,dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut
Kolorowa kuchnia Elkiinny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę. składniki: roladki 800 g karkówki 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2-3 kawałki pora o długości ok 15 cm ( biała i jasnozielona część ) 1 łyżeczka tymianku sól,pieprz sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera pleśniowego, u mnie(...)wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie. Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Każdą roladkę owinąć 1 lub 2 paskami sparzonego pora, wybieramy
Monia miesza i gotujeZachciało nam się chleba, takiego prostego, zwykłego, pszennego. Czasami mamy takie zachcianki. Ale było jedno kluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie bardzo miękki środek. Jak to osiągnąć? Właściwie sprawa była prosta, bo kiedyś przypadkiem taki efekt osiągnęliśmy jak bułki piekliśmy. Teraz więc już wiedzieliśmy co zrobić żeby skórka była gruba i twarda. Po prostu
Marder&Marder Manufactureciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy Wykonanie; Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut
LEjDISserem ;) 200 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, cukier waniliowy lub wanilia, 3 jajka, 400 g mąki pszennej, 60 g jogurtu (u mnie jogurt grecki), 200 g sera białego półtłustego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ser zemleć. Masło utrzeć „na śmietanę”. Dodać ser i dalej ucierać. Do masy dodawać stopniowo
królestwo garówmojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka
moj przepis nałyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jasnego piwa 3 jajka 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oleju sól Panierka: około 2 szklanek bułki tartej 2 jajka Sposób wykonania: Farsz: Kurczaka szatkujemy na małe kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy
Qchnia po prostucukiniowe ciasto 200 g zielonej cukinii 200 g cukru 100 ml oleju 3 jajka 200 g mąki pszennej skórka starta z jednej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli margaryna do natłuszczenia formy mąka lub bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wbić
niecodziennikparycukru pudru, 4 jajka, 1/4 szklanki mleka lub śmietany (u mnie śmietanka 30%), cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej (1 szklanka), 200 g mąki ziemniaczanej (niepełna szklanka), 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao), tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia, bułka tarta do wysypania formy, Utrzeć masło na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać na przemian, trochę cukru i po jednym
królestwo garówimprezy i przyjęcia. Zawsze jako pierwsze znikają z talerza. Oczywiście, można też uformować i upiec większe bułki, które będą świetne do domowych burgerów lub do przygotowania zdrowych kanapek. SKŁADNIKI / 40 sztuk 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1i 1/2 łyżeczki soli morskiej 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych 1 łyżka cukru 250 ml letniego
cool and mintymasę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać i dodać olejek pomarańczowy - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Keksówkę o wymiarach 27x18 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Ciasto piernikowe delikatnie
Ciastka - domowe słodkości