bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:196/587)

Bułki na burgery i domowe burgery 180

kolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej,  10 g świeżych drożdży,  340g letniego mleka.  Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką(...)wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe:  215 g mąki pszennej chlebowej,  2 żółtka,  łyżeczka soli,  3 łyżki cukru,  5 łyżek oleju rzepakowego,  sezam i mak do posypania,  jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią

Z miłości do słodkości
Bułki chlebowe z pieczarkami 166

zdrową kaszą jaglaną i serem żółtym. Bułki smakują wyśmienicie, co potwierdziłby zapewne mój tata, który zjadł kilka sztuk naraz. Polecam zajadać na ciepło, wtedy żółty ser pyyysznie się ciągnie! ; )     Składniki: (na ok. 10 sztuk)   Zaczyn: 50 g letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 40 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Ciasto właściwe: cały powyższy(...)ciepłej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 20 ml oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 650 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz 300 g sera żółtego, startego 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem

Nastoletnie Wypiekanie
BUŁKI PSZENNE 149

Już dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu... Składniki: 12 g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy  Wykonanie; Drożdże zasypujemy

Anioły w kuchni
Kotlety mielone w sosie pomidorowym 302

mnie himalajska Skworcu około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu bułka tarta (około 2-3 łyżki) panier do mięsa Skworcu olej do podsmażenia kotletów Na sos: około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)* 1 mała cebula (u mnie czerwona) 1 większy ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 szczypty mielonej suszonej bazylii Skworcu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól

Słodkie okruszki
Bułeczki z lubczykiem na Walentynki 143

tutejszych piekarniach i cukierniach. Postanowiłam więc odświeżyć przepis i opublikować go na nowo. 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka lubczyku + do posypania bułek Do miski przesiać połowę mąki,rozkruszyć drożdże,dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym 220

inny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę. składniki: roladki 800 g karkówki 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2-3 kawałki pora o długości ok 15 cm ( biała i jasnozielona część ) 1 łyżeczka tymianku sól,pieprz sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera pleśniowego, u mnie(...)wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie. Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Każdą roladkę owinąć 1 lub 2 paskami sparzonego pora, wybieramy

Monia miesza i gotuje
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 113

Zachciało nam się chleba, takiego prostego, zwykłego, pszennego. Czasami mamy takie zachcianki. Ale było jedno kluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie bardzo miękki środek. Jak to osiągnąć? Właściwie sprawa była prosta, bo kiedyś przypadkiem taki efekt osiągnęliśmy jak bułki piekliśmy. Teraz więc już wiedzieliśmy co zrobić żeby skórka była gruba i twarda. Po prostu

Marder&Marder Manufacture
Bułki pszenne 283

ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy  Wykonanie; Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie. Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut

LEjDIS
Babka ucierana z serem - ciasto ucierane z serem 83

serem ;) 200 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, cukier waniliowy lub wanilia, 3 jajka, 400 g mąki pszennej, 60 g jogurtu (u mnie jogurt grecki), 200 g sera białego półtłustego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ser zemleć. Masło utrzeć „na śmietanę”. Dodać ser i dalej ucierać. Do masy dodawać stopniowo

królestwo garów
Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka 76

mojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka

moj przepis na
Krokiety z kurczakiem i pomidorowym mascarpone 130

łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2  łyżeczki ostrej papryki sól Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jasnego piwa 3 jajka 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oleju sól Panierka: około 2 szklanek bułki tartej 2 jajka Sposób wykonania: Farsz: Kurczaka szatkujemy na małe kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy

Qchnia po prostu
Cukiniowe ciasto 84

cukiniowe ciasto 200 g zielonej cukinii 200 g cukru 100 ml oleju 3 jajka 200 g mąki pszennej skórka starta z jednej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli margaryna do natłuszczenia formy mąka lub bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wbić

niecodziennikpary
Babka marmurkowa 84

cukru pudru, 4 jajka, 1/4 szklanki mleka lub śmietany (u mnie śmietanka 30%), cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej (1 szklanka), 200 g mąki ziemniaczanej (niepełna szklanka), 1 łyżka kakao (u mnie czarne kakao), tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia, bułka tarta do wysypania formy, Utrzeć masło na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać na przemian, trochę cukru i po jednym

królestwo garów
LUKSUSOWE BUŁECZKI IMPREZOWE 642

imprezy i przyjęcia. Zawsze jako pierwsze znikają z talerza.  Oczywiście, można też uformować i upiec większe bułki, które będą świetne do domowych burgerów  lub do przygotowania zdrowych kanapek. SKŁADNIKI / 40 sztuk 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1i 1/2 łyżeczki soli morskiej 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych 1 łyżka cukru 250 ml letniego

cool and minty
ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA 166

masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać i dodać olejek pomarańczowy - wymieszać. Na koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Keksówkę o wymiarach 27x18 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Ciasto piernikowe delikatnie

Ciastka - domowe słodkości