bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:194/587)

Babka pomarańczowa 170

niego! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka cukru pudru ½ Szklanki śmietanki kremówki 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 pomarańcza Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z pomarańczy Foremkę z kominem nacieramy tłuszczem

Kolizje Smaków
Strudel z jabłkami i rodzynkami 194

Ciasto: 270 g mąki pszennej, 1 żółtko, szczypta soli,4 łyżki oleju, wodaNadzienie: 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonuWykonanie:  Z mąki, żółtka, soli, oleju zagnieć ciasto, dolewając wody ( około 180 ml ), tyle, żeby ciasto wyszło bardzo elastyczne.Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce.Jabłka

kolorowotorcikowo
Babka jogurtowa 621

kubeczka po jogurcie oleju  2 kubeczki po jogurcie cukru  3 kubeczki po jogurcie mąki pszennej  4 jajka Przygotowanie  Wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski. Wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 50-60 min. w temp. 220ºC. Pozostawić w formie do wystudzenia. Wystudzone ciasto można podawać oprószone cukrem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 175

mleka  0,5 l wody niegazowanej 2 jajka ok. 400 g  mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 181

porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie  18 % Sól Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą

Fabryka pomysłów
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 116

orzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe

moj przepis na
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 151

orzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe

moj przepis na
Odrywane bułki dyniowe 162

dodatków, ale z powodzeniem można je podawać z dżemem i innymi dodatkami. Duża porcja na około 21 bułek (można przygotować w mniejszej formie do ciasta z połowy porcji) SKŁADNIKI 50 g świeżych drożdży 350 ml letniego mleka 1,4 kg mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 jajka 500 g puree z dyni 1 łyżeczka soli 120 g cukru trzcinowego(...)będziecie potrzebować takiej ilości, jak podałam w przepisie, bo Wasze puree jest gęste). Nie należy jednak przesadzać z dodaną mąką. Lepiej podsypywać dłonie mąką w trakcie robienia bułek, niż dodać jej za dużo. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny (w lecie czas ten może się znacznie skrócić). Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią

Passions hobbies life
maślane bułki z morelą 157

maślane bułki z morelą świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia składniki na sześć sporych sztuk 500 g mąki pszennej 2 jajka 70 g masła 60 g cukru 30 g drożdży 250 ml mleka 9 świeżych moreli sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę(...)ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki , wkładając do środka wypestkowane owoce moreli zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni następnie smarujemy wszystkie wyrośnięte bułki białkiem jajka i wkładamy

Miód i pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami 143

pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.   Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 143

pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.   Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana

Kulinarne S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 149

pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.     Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 149

pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.     Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana

Kulinarne S.O.S.
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 209

kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 ) 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy ) 200 ml letniego mleka 30 ml oleju + dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek, sezam do posypania   Składniki farszu: pół szklanki sosu pomidorowego 10 dkg szynki 10 dkg żółtego

Blog z Apetytem
Bułki na zakwasie żytnim 131

auto'); ga('send', 'pageview'); Wszędzie widzę bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy? BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba) - 450 gramów mąki pszennej - 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska(...)przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka. Po tym czasie dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy upiec bułek (wybieramy naszą ulubioną wielkość - trzeba sobie wyobrazić, że po uformowaniu jeszcze urosną). Formujemy bułki i układamy na blasze. Przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez około 30 minut. Po tym czasie

Życie zamknięte w smaku