bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:195/587)

BUŁKI ŻYTNIE Z ZIARNAMI 266

Bardzo smaczne bułki żytnie. Nie są chrupiące a bardziej mięciutkie i puszyste. Długo utrzymują świeżość, robi się je szybko i ... jeszcze szybciej zjada :))Składniki:250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennejok 300 ml ciepłej wody5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju50 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka solidowolne ziarna ( u mnie czarnuszka i pestki dyni)Wykonanie:Przygotować(...)rozczyn: do 125 ml ciepłej wody dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie.W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i  wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość twarde, lekko zbite. Pozostawić

Walijskie Pichcenie
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 143

Składniki : 180 g mąki pszennej 550 220 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub innego wg gustu) 4 żółtka6 białek300 g mleka pasteryzowanego500 g mleka zagęszczonego słodkiego340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru)400 g śmietanki 30% do ubijaniaowoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny

Grahamka, weka i kajzerka
Mleczny chleb Hokkaido 93

elastyczny. Tangzhon dodaje też wyjątkowej wilgoci ciastu, dzięki czemu chleb pozostaje długo świeży . mleczny chleb Hokkaido [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Tangzhong 37 g mąki pszennej 190 ml mleka Ciasto właściwe 715 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 35 g cukru 310 ml mleka 20 g drożdży świeżych* lub paczuszka suchych około 7 g 2 małe jajka rozbełtanie 2 łyżki(...)zmienić to podzielić ciasto na mniejsze porcje około 70 g każda i uformować w ten sam sposób małe bułeczki. Tak przygotowane bułki najlepiej ułożyć w blaszce do pieczenia ciasta. Bułeczki układamy jedna obok drugiej, tak aby podczas pieczenia bułki się połączyły. 🥗 Z czym podać? Chleb jest lekko słodki w smaku, więc bardzo dobrze smakuje ze słodkimi dodatkami typu dżemy , kremy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pszenno-żytnie bułki z makiem (na zakwasie) 124

Ciasto: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 340 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650 6 łyżek maku 2 łyżeczki soli 360 ml letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży   Dodatkowo: woda do wysmarowania mielony mak do posypania bułek     Przygotowanie:   Ciasto: Obydwa rodzaje mąki wymieszać z makiem, solą i suchymi drożdżami

Nastoletnie Wypiekanie
Scones. Szkockie bułeczki. 147

bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki. Uplasowałbym je gdzieś pomiędzy nimi a ciastkami. I jeśli ktoś zapytałby mnie za co lubię szkockie scones, to bez wahania odpowiedziałbym "za chrupiącą skórkę!" :) Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 1 jajko 40 g cukru pudru 50 g masła (schłodzone) 2 łyżeczki proszku(...)zostawiając ok. 1/3, którą potem należy wykorzystać do posmarowania wierzchu bułeczek. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać bułeczki. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w temp. 220°C przez 10-12 minut

zadanie-gotowanie
Kajzerki orkiszowe 168

Kajzerka (Keiser - cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowsza wersję mąki pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również(...)powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku. Bułki można przygotować z dodatkiem wody (smakują jak sklepowe), mleka (bardzo delikatne, podobne do chałki) lub mleka z woda pół na pół. Składniki na 12 bułek: 420 g mąki orkiszowej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe z serem i owocami 223

tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 500g sera z wiaderka - 1 żółtko (białko do posmarowania bułek przed pieczeniem) - 100g cukru pudru lub do smaku jak kto lubi - kilka kropel olejku waniliowego Owoce

Wypieki Rene
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 159

spód: 100 g herbatników 100 g płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady Na środek: 550 g serka o smaku waniliowym z dodatkiem laski wanilii 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Na wierzch: 200 ml śmietany 30 % do ubijania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi leniwe tradycyjne 204

blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej tradycyjny, taki domowy. Jak przygotować klasyczne pierogi leniwe według przepisu mojej mamy? Składniki na 1 dużą porcję lub 2 małe: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko pół szklanki mąki pszennej+ do podsypania 1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie) sól dodatek: cukier(...)pulchniejsze. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy, możemy naciąć ciasto w krateczkę. Wałek tniemy na ukośne kawałki 2-3 cm, wrzucamy pierogi na lekko osolony wrzątek, gotujemy chwilę i wyjmujemy zaraz po wypłynięciu. Podajemy leniwe z roztopionym masłem, posypane ciemnym cukrem, można dodatkowo posypać cynamonem, albo zrumienioną bułką tartą. Smacznego. The post Pierogi leniwe tradycyjne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 263

Bułki pita. Domowy kebab w bułce...Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity.Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem.Polane kremowym, czosnkowym sosem.Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!Składniki:600 g mąki pszennej;40 g świeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka(...)placek o grubości 5 - 6 mm. Tak przygotowany placek wraz z papierem przekładam na gorącą blachę i wkładam do gorącego piekarnika. Placki należy piec przez 7 - 8 minut. Bułka powinna zacząć puchnąć po upływie 2 - 3 minut od włożenia do piekarnika.Po upieczeniu pierwszej bułki, powtórzyć czynności z punktu 4.Uwaga! Bułki po rozwałkowaniu/rozpłaszczeniu muszą natychmiast zostać położone

Gospodyni Miejska
Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 121

migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki 100 g mąki pszennej razowej 75 g mąki pełnoziarnistej  50 g cukru pudru 160 g zimnego masła szczypta soli Do posmarowania formy będziecie potrzebowali odrobinę masła, lub innego tłuszczu oraz  3 łyżki sezamu zmieszanego z 3  łyżkami bułki tartej. Migdały, obie mąki, cukier puder i posiekane zimne masło, włożyć(...)malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem.  Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec w temperaturze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Knedliczki z frużeliną truskawkową 89

sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm: 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 225

sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm: 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka

moj przepis na
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 150

czubek łyżeczki 1-2 łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe powinno mieć dosyć rzadką

Moja Książka Kucharska