bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:187/587)

Bułeczki drożdżowe z czekoladą 321

się do rąk. Pamiętajcie o tym, aby nie dosypywać zbyt dużej ilości mąki, ponieważ jej nadmiar spowoduje, że bułki będą twarde. Zachęcam do pieczenia. Najlepiej smakują podane jeszcze lekko ciepłe  😋 Składniki na 14 sztuk: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (540 g) 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (80 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 75 g margaryny(...)części. Uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Całość przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podrośnięcia bułeczek (co najmniej 30 minut wyrastania!) . Podrośnięte bułki posmarować pozostawionym roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w 180°C (do zarumienienia) . Od lewej strony: przygotowywanie rozczynu i wygląd wyrabianego ciasta Ciasto przed i w trakcie wyrastania Od lewej strony: formowanie

Ugotować
Bułeczki mleczne 123

natychmiast znikają ze stołu. Składniki na 12 bułeczek, ja zawsze robię podwójną porcję: 45 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 i 1/2 dag drożdży 5 dag masła 250 ml ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek  1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać

Apetyczna babeczka
Bułeczki wytrawne z serem i salami 112

Drożdżowe ciasto zawsze pachnie w całym domu, uwielbiam to!. Dzięki oliwie z oliwek bułki dłużej pozostaną świeże i miękkie. Dodatki możecie sami komponować wg. uznania i gustów domowników.  Składniki na 14-15 sztuk: 60 dag mąki pszennej  5 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek(...)dodatki,  przykrywamy go drugą częścią. Złożone ciasto tniemy na 2 cm plastry i rolujemy, następnie zwijamy w kształt bułeczki.  4. Formy wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane bułki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut

Apetyczna babeczka
Bagietki czosnkowe 178

Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej chlebowej – typ 650 2 łyżeczki soli 10g cukru 4 gramy suchych drożdży – 1 łyżeczka 200ml letniego mleka 30g miękkiego masła   Dodatkowo: 50g miękkiego masła 4 ząbki czosnku pół pęczka drobno posiekanej pietruszki 1 jajko- do posmarowania bułek     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze

Blog z Apetytem
Tarta rybna na francuskim cieście 138

pieprzu 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego białko z 2 jaj 3 łyżki oleju 3 łyżki masła extra bułka tarta (opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny) Sos 2 żółtka 1 jajko 0,5 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej ponadto ser pleśniowy 1 opakowanie ciasta francuskiego Mięso ryby wraz z jedną cebulą zmielić przez drobne sitko. Drugą(...)jest dość chude dodałam sporą łyżkę masła rozdrobnionego na kawałki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w farsz. Jeżeli farsz jest lejący dodać nieco bułki tartej. Gotową masę wyłożyć do formy do tarty, wylepionej ciastem francuskim. Farsz powinien sięgać do połowy wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony na plastry ser pleśniowy. Przygotować sos: żółtka

Pieguskowa Kuchnia
Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie 156

naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka (u mnie kajzerka) + mleko do namoczenia 1 czerwona cebula 1 jajko M 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki mąki pszennej do odtoczenia klopsików Na szybki sos pomidorowy: pomidory krojone z bazylią i oregano Podravka

Słodkie okruszki
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 308

innego jak kluski gotowane z mięsnym farszem, obtoczone w bułce tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią.  SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz

Kto ugości moich gości?
Bułki żytnio - razowe ze słonecznikiem 153

Składniki: (12 małych bułeczek) 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 20 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 4

Qchnia po prostu
ŚNIADANIOWE BUŁECZKI Z SEREM 145

SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: 300 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego

harrisa
Nocny drożdżowiec 317

mleka1 szklanka olejuSposób przyrządzenia: Rano wsypujemy do podanych wyżej składników 1 kg mąki pszennej i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Po wymieszaniu ciasto przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki

upichcic
Piernikowe zawijańce z dżemem wiśniowym 147

dżemu wiśniowego (ok. 360 g) 4 łyżki wody+ 2 łyżeczki miodu do posmarowania bułek Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa. Przykryć miseczkę

Nastoletnie Wypiekanie
Kotlety mielone w sosie koperkowym 154

jajko 1 mała cebula 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia sos koperkowy 2 szklanki wywaru warzywnego 2 czubate łyżki masła 2,5-3 płaskie łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka + 2 łyżki śmietany 12% 1 pęczek koperku sól, pieprz Na samym początku przygotować(...)solą oraz pieprzem i dodać do niego posiekany koperek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszoną cebulę i przyprawę do mięsa mielonego (ewentualnie dodatkowo wsypać szczyptę soli i pieprzu). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk

Ugotować
Keks 114

Składniki: 150 g masła lub margaryny; 5 jaj; 200 g cukru pudru; 300 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy; 300-400 g bakalii (orzechy, migdały, suszone morele, żurawina, kandyzowane ananasy, itp.); tłuszcz i bułka tarta do formy; Wykonanie: Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać wszystkie bakalie i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej (dł. 30cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Keks piec w 180 st.C około 1 godzinę. Jeśli ciasto zarumieni się zbyt szybko, to należy w trakcie pieczenia nakryć jego wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu

In my kitchen
Rogale śniadaniowe 271

Po świątecznych słodkich wypiekach warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla

Smakołyki Bereniki
Domowe pszenne bagietki z dodatkiem wędzonej papryki - miękkie i delikatne, długo zachowujące świeżość 145

Domowe pszenne podłużne bagietki - delikatne i miękkie w środku i z lekko chrupiącą skórką. Pachną oryginalnie, bo wędzoną papryką. Przepis wart wypróbowania. Tradycyjna bagietka jest bardzo delikatna i miękka w środku, ale skórkę ma bardzo chrupiącą. Moja jest troszkę inna, bo skórka jest tylko lekko chrupiąca, ale za to środek cudownie miękki i wilgotny. Te bagietki mają inny niż tradycyjne(...)bagietek? No dobrze, może nie jest to w 100% bagietka, ale jak inaczej nazwać? Długie i cienkie bułki? Paluchy drożdżowe wędzone? Wiecie co? Nieważne. Ważne, że są pyszne! Przepis na bagietki z wędzoną papryką Składniki na 4 bagietki: 500 g mąki pszennej - użyłam typ 450 1 i 1/2 łyżeczki drobnej soli 1 łyżeczka cukru 400 ml wody 2 łyżki oliwy

Codzienna kuchnia niecodzienna