bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:187/587)

Sajgonki po polsku 331

łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 natki pietruszki 150ml zimnej, przegotowanej wody Sposób przygotowania: 1. Sajgonki: Makaron(...)opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik.  4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Łabędzi Puch 250

okazało się przepyszne w smaku. Krem z dodatkiem namoczonej w mleku bułki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu i nie będę na to czekać kolejnych kilka lat:))) Biszkopt: 5 jajek,  szklanka cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,  łyżka cukru waniliowego,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka

Z miłości do słodkości
Kora brzoskwiniowa 199

posiekanych orzechów 100 g mielonych orzechów 80 g cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń (z puszki) *Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła 700 ml mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 75 ml Advokatu *Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta) 1 galaretka(...)galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu, jajka ubijamy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodajemy do jajek orzechy posiekane, zmielone, mąkę i bułkę tartą i miksujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdy będą już połączone dodajemy pokrojone w mała kostkę brzoskwinie i mieszamy za pomocą łyżki, delikatnie. Spód formy (30x25 cm) smarujemy masłem

Piekę, bo lubię
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym 92

dał rozprowadzić się na bułkach. Piekarnik  rozgrzać  do temperatury  180  st C. Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić  wgłębienie  w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia  nasypać  łyżeczkę wiórków  kokosowych . Następnie nałożyć przygotowane  truskawki . Wszystkie bułki  pomalować  roztrzepanym(...)star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne puszyste drożdżówki z truskawkami z dodatkiem kokosowych aromatów Course Bułki Cuisine Polska Keyword drożdżówki, truskawki, wiórki kokosowe Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 280 g mąki pszennej 40 g cukru 1 szczypta soli 10 g świeżych drożdży 130 ml mleka 1 duże jajko

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z ziarnami 156

pszenna razowa typ 2000 450 g mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże  lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 60 g pestek słonecznika 20 g białego sezamu 20 g nasion chia 60 g pestek dyni 30 g oleju 380 g letniej wody Dodatkowo : 80 g mieszanki ziaren do posypania bułek

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z truskawkami 106

wstawić do lodówki. Bułeczki 15 g świeżych drożdży (7g drożdży suszonych) 400 g mąki pszennej Typ 500 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli truskawki 30 - 40 sztuk 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo 2 łyżki mleka z roztopioną łyżeczką masła lub białko do posmarowania bułek Świeże

Pełny talerz
Bułeczki drożdżowe z czekoladą 317

się do rąk. Pamiętajcie o tym, aby nie dosypywać zbyt dużej ilości mąki, ponieważ jej nadmiar spowoduje, że bułki będą twarde. Zachęcam do pieczenia. Najlepiej smakują podane jeszcze lekko ciepłe  😋 Składniki na 14 sztuk: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (540 g) 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (80 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 75 g margaryny(...)części. Uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Całość przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podrośnięcia bułeczek (co najmniej 30 minut wyrastania!) . Podrośnięte bułki posmarować pozostawionym roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w 180°C (do zarumienienia) . Od lewej strony: przygotowywanie rozczynu i wygląd wyrabianego ciasta Ciasto przed i w trakcie wyrastania Od lewej strony: formowanie

Ugotować
Bułeczki mleczne 120

natychmiast znikają ze stołu. Składniki na 12 bułeczek, ja zawsze robię podwójną porcję: 45 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 i 1/2 dag drożdży 5 dag masła 250 ml ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek  1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać

Apetyczna babeczka
Bułeczki wytrawne z serem i salami 108

Drożdżowe ciasto zawsze pachnie w całym domu, uwielbiam to!. Dzięki oliwie z oliwek bułki dłużej pozostaną świeże i miękkie. Dodatki możecie sami komponować wg. uznania i gustów domowników.  Składniki na 14-15 sztuk: 60 dag mąki pszennej  5 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek(...)dodatki,  przykrywamy go drugą częścią. Złożone ciasto tniemy na 2 cm plastry i rolujemy, następnie zwijamy w kształt bułeczki.  4. Formy wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane bułki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut

Apetyczna babeczka
Bagietki czosnkowe 175

Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej chlebowej – typ 650 2 łyżeczki soli 10g cukru 4 gramy suchych drożdży – 1 łyżeczka 200ml letniego mleka 30g miękkiego masła   Dodatkowo: 50g miękkiego masła 4 ząbki czosnku pół pęczka drobno posiekanej pietruszki 1 jajko- do posmarowania bułek     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze

Blog z Apetytem
Tarta rybna na francuskim cieście 133

pieprzu 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego białko z 2 jaj 3 łyżki oleju 3 łyżki masła extra bułka tarta (opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny) Sos 2 żółtka 1 jajko 0,5 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej ponadto ser pleśniowy 1 opakowanie ciasta francuskiego Mięso ryby wraz z jedną cebulą zmielić przez drobne sitko. Drugą(...)jest dość chude dodałam sporą łyżkę masła rozdrobnionego na kawałki. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w farsz. Jeżeli farsz jest lejący dodać nieco bułki tartej. Gotową masę wyłożyć do formy do tarty, wylepionej ciastem francuskim. Farsz powinien sięgać do połowy wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony na plastry ser pleśniowy. Przygotować sos: żółtka

Pieguskowa Kuchnia
Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie 150

naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka (u mnie kajzerka) + mleko do namoczenia 1 czerwona cebula 1 jajko M 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki mąki pszennej do odtoczenia klopsików Na szybki sos pomidorowy: pomidory krojone z bazylią i oregano Podravka

Słodkie okruszki
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 304

innego jak kluski gotowane z mięsnym farszem, obtoczone w bułce tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią.  SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz

Kto ugości moich gości?
Bułki żytnio - razowe ze słonecznikiem 151

Składniki: (12 małych bułeczek) 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 20 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 4

Qchnia po prostu
ŚNIADANIOWE BUŁECZKI Z SEREM 143

SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: 300 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego

harrisa

Proponowane wyszukiwania