bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:181/587)

Chleb pszenno - żytni. 193

Jeśli czasami czytacie mój blog, to pewnie wiecie, że ja chleba nie kupuję. Najczęściej robię  chleb owsiany . Mojej rodzince smakuje najbardziej. Dziś proponuję Wam prosty chlebek pszenno - żytni. Jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić zaczyn z mąki żytniej, odstawić na godzinę. W tym czasie możecie zająć się czymś innym. Po godzinie dodajecie resztę składników, wyrabiacie mikserem(...)Wymieszać i przykryć, najlepiej talerzem lub pokrywką, ponieważ zaczyn mocno urośnie. Odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać mąkę pszenną, sól i szklankę wody. Wszystko wyrobić mikserem z hakami. Następnie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować mlekiem i posypać mąką. Odstawić na 15 minut, żeby chlebki podrosły do brzegów foremek. Piec

Agusiowe smakołyki
POPCORNOWA POKUSA 187

mleka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 150 g masła 4 żółtka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1 op. puszki kajmaku popcorn z solą 30 g czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki masła Wykonanie: Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z grzybami (np. do pracy) 204

W tym roku grzybów jest sporo od wiosny z krótką przerwą w lipcu. Jesień jednak zaskoczyła mnie ich wysypem. Do tej pory grzybobranie kojarzyło mi się

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe ślimaki z serem i jeżynami oraz "Siostry" 205

Niedawno zaliczyliśmy wypad na jeżyny. Zaopatrzyliśmy się - jak co roku - w wiaderko i słoiki, a okazało się, że udało nam się nazbierać niecały litr. Więcej czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - lipcowa piekarnia 239

Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla nas Magda z bloga  Konwalie w kuchni. Przepis podaję za Amber: Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu Adama – klik! Składniki : 150g mąka owsiana pełnoziarnista 250g mąka pszenna typ 500 350g maślanka (prawdziwa bez dodatków) 3g drożdże instant 20g słód jasny pszeniczny ( dałam 2  łyżeczki cukru trzcinowego

Stare Gary
Galette z rabarbarem 196

romantycznie i tak... jesienie ;)   Składniki: na 1 ciasto o średnicy ok. 20 cm ciasto: 350 g mąki pszennej 150 g masła 70 g brązowego cukru  1jajko 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 5-6 łodyg rabarbaru

bistro mama
Red Velvet Cake, czyli ciasto w kolorze miłości na maślance 167

cukru 2 jajka 1 łyżka kakao 50ml płynnego czerwonego barwnika ( ja dałam 3/4 łyżeczki barwnika w proszku) 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego  250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułeczki z ziemniakami 182

mleka 30 g masła 1 łyżeczka soli  175 g mąki żytniej chlebowej Młynomag  275 g mąki pszennej typ 500 140 g  ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży złoty len Skworcu  do posypania bułek Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z majonezem 203

swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka oleju 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka miodu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 szkl. ciepłej wody  D odatkowo: ciepłe mleko do posmarowania bułek złoty len Skworcu Drożdże wymieszać z miodem, łyżką mąki i odrobiną

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym 310

najczęściej robią na obiad z kalafiora to padły tylko dwie odpowiedzi- pierwsza: na parze, druga: gotowany kalafior z bułką tartą. Trochę się zdziwiłam i postanowiłam to zmienić.  Składniki: 1 duży kalafior ok 200 g chleba ( do wyboru, użyłam pszennego) 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka prażonego sezamu 100 g startego sera cheddar sól i pieprz do smaku sos serowy

Niezły Młynek
Pierogi z jagodami 158

jogurtem (lub śmietaną). Zachęcam do wypróbowania przepisu, lepszego nie znam! Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju ciepła woda szczypta soli Farsz: 300 g jagód 1 czubata łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo: śmietana/jogurt naturalny/jogurt grecki cukier Wykonanie: Farsz: Jagody myjemy i dokładnie osuszamy. Wsypujemy je do miski i dodajemy

MyCookBook.pl
Kruche ze śliwkami 217

cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.  - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/03/drozdzowki-z-malinami-i-kruszonka.html#sthash.VbJ8rHfm.dpuf Składniki na kruszonkę: 70 g mąki pszennej (można użyć krupczatki) 50 g cukru 50 g miękkiego masła   oraz ok. 500 g śliwek węgierek  2 łyżki tartej bułki Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, jajko, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy

bistro mama
Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem 170

bagietki. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Sprawdzą się również do hot-dogów. Teraz już nigdy nie kupię gotowych bułek! 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 4 szklanki maki pszennej Mleko do posmarowania Czarnuszka Sezam W rondelku mieszamy mleko, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy

VioletoweKucharzenie
Baranek Wielkanocny 226

rozpuścić i ostudzić. W między czasie jajka, żółtko, cukier do wypieków, cukier waniliowy ubić na białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, dokładnie obsypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Baranka piec przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby ściąć baranka

Krakowskie smaki Ani
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu 242

cebula 2 ząbki czosnku 50 g masła 2 kostki rosołowe Pieprz 5 szklanek wody 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 1 łyżka keczupu 125 g serka Brie 2 jajka Bułka tarta Ok. 1 l oleju lub smalcu Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany

VioletoweKucharzenie
Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 213

następnie na przemian dodajemy łyżkę cukru i jedno żółtko stale miksując, na koniec dodajemy po łyżce mąki (mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia) - miksujemy na najmniejszych obrotach, wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto marchewkowe 427

oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki  pół szklanki cukru szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę

prawdziwe jedzenie
Kołacz z czereśniami 187

zwykle, połowa zniknęła, gdy ciasto było jeszcze ciepłe;) Składniki:20 g świeżych drożdży, 350 g mąki pszennej, 130 ml mleka, 15 łyżek cukru, 150 g masła lub margaryny, 1 kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej,jajko.Przygotowanie Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić

Z miłości do słodkości
Mini drożdżówki z serem 242

Małe , zgrabne - cieszą zarówno oko jak i zaspakajają w 100 % zapotrzebowanie na słodkie co nieco :) Ciasto : ok 600g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko (pozostałe białko odłożyć do smarowania bułek przed pieczeniem ) 1/4 szklanki oleju Drożdże rozetrzec z cieplym mlekiem , łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia . Dodać

Malinowa Kawiarenka
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) 1499

Post Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Wielkanocna babka piaskowa 386

Post Wielkanocna babka piaskowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Drożdżówki z makiem. 188

myślę że po świętach przepis może Wam się przydać. Składniki: 1 kg. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 70 g. drożdży 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 puszka maku 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie: Cukier wsypać do miski, wkruszyć drożdże i wlać

Agusiowe smakołyki
Schrzaniony chleb 292

się oczywiście za wykopywanie chrzanu i jego tarcie, poszedłem na łatwiznę. To znaczy w najbliższym sklepie kupiłem słoiczek chrzanu staropolskiego. Jako bazę wybrałem ciasto, które wykorzystałem ostatnio przy pieczeniu bułek z czosnkiem . Ponieważ jednak, jak wyczytałem z etykiety na słoiku, chrzanu w chrzanie jest tylko połowa, zwiększyłem ilość mąki i zmniejszyłem ilość płynów w przepisie. Ale i tak ciasto nadawało(...)parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze ok.21

Grahamka, weka i kajzerka