wypieku jest obłędny ;) . Składniki : 2 jajka 4 banany 200g rodzynek 150g masła/margaryny 1/2 szkl cukru około 1,5 szkl mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szkl. kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek + opcjonalnie: bułka tarta tłuszcz Przygotowanie : Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia, w tym czasie namoczyć rodzynki i odsączyć. Banany rozgnieść widelcem, Jajko rozmącić
Garnkowe fanaberiezachowują świeżość przez 2 dni. Jest to jeden z lepszych przepisów na domowe wypieki. Jeżeli macie chęci i czas przygotować domowe bułki to skorzystajcie z poniższego przepisu, bo naprawdę warto :) Składniki na 12 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 275 ml letniej wody 2 łyżki mleka w proszku (niebieskiego) 2 łyżki masła 1 opakowanie suszonych drożdży
Ugotowaćpianę , powoli wsypując szklankę cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści. Pianę mieszamy z 4 żółtkami. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną a także proszek do pieczenia, mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą , pieczemy 30 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy tak żeby powstały 3 krążki
Smakowite Daniaciasto 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko farsz 200 g suszonych grzybów 1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki masła czarny pieprz mielony sól przepis Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godziny . Wymoczone grzyby doprawiamy solą i gotujemy
Smakowite Daniadomach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę. Odstawiamy
vegetaniełyżkę cukry z prawdziwą wanilią, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy do wysmarowania formy. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka
Moniki Smakołykiserem się znudzi, czasami jogurt lub serek to za małoa sałatka przyniesiona z domu to bardzo rzadki rarytas :) W przerwie od bułek i chleba proponuję wykorzystać tortille. Tym razem z łososiem i białym serkiem. Ale w ten pyszny pszenny placek, posmarowany majonezem, ketchupem lub ulubionym serkiem, możemy zawinąć cokolwiek innego, co akurat znajduje się w naszej lodówce, czyli wędliny, sery
bistro mamapomidory ( odsączone z oleju )1 czubata łyżka kaparów1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka posiekanego szczypiorku1 łyżka bułki tartej4 łyżki oleju rzepakowegosól do smakupieprz kolorowy do smakuCiasto :750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania375 ml gorącej wody2 łyżki oleju1 łyżeczka soliRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniherbatniki – ok. 20 sztDODATKOWO :* mandarynki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy
Ostra na SłodkoJeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, a lubicie dania mączne to polecam zrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z bułką
upichcicfarszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę
Maminek kulinarnybrązowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy, masło do smarowania, miód. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj
Moniki Smakołykijest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 50 g ser grana padano Do polania; 1 szt cebula mniejsza 1 łyżka masła 0,5 łyżki startego sera grana
Ala piecze i gotujebarszczyku. Jutro na blogu pojawi się na pewno przepis na zakwas do barszczu czerwonego. Składniki :Naleśniki : * pół kilograma mąki pszennej * 2 jajka * szklanka mleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka oleju rzepakowego * szczypta soli plus jajko, bułka tarta i olej rzepakowy do smażenia krokietów Przygotowanie :Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej już
Magiczne Życie Martypiankę i wiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach.Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy Inne składniki: Wiśnie w syropie, 2 duże opakowania śmietany kremówki, Galaretka, Dżem wiśniowy. Przygotowanie:Ubijamy
cookpl