jajka ¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek) 1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki kartoflanej) 1 cytryna ( oparzyć i zetrzeć skórkę na tarce) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny Pół łyżeczki cukru waniliowego Bułka tarta Lukier: sok z 1 cytryny + 7 łyżek cukru pudru Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)miksujemy na jednolita masę około 10 min. D. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, cukier waniliowy i miksujemy dokładnie około 5 min. E. Foremkę natłuszczamy margaryną, oprószamy bułką tartą i wlewamy naszą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na czas około 40 min. Sprawdzamy wykałaczką po około 30 min pieczenia jeśli ciasto nie przywiera babka
Sprawdzone przepisy kulinarnepieczenia o wymiarach 21 x 30 cm; Tłuszcz do wysmarowania blachy i; Bułka tarta do oprószenia blachy lub; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Przygotować 2 miski. Do 1 miski wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę pszenną, budynie śmietankowe (w proszku), cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną(...)masę podzielić na 2 równe części i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać (do drugiej części nic się nie dodaje). Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tak przygotowanej blachy wylać białą masę. Na białą masę położyć połowę truskawek. Na truskawki wyłożyć łyżką kakaową masę, rozsmarowując ją równomiernie
Gospodyni Miejskamielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół prowansalskich -400 g dyni (po obraniu) -400 g kurek -1 cebula -1 ząbek czosnku -ok. 700 ml bulionu -2 łyżki oleju rzepakowego -listek laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz -opcjonalnie: 2-3 łyżki mąki pszennej + pół szklanki zimnej wody (do zagęszczenia) Przygotowanie Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać(...)solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać trochę więcej bułki tartej. Z masy mięsnej formować pulpeciki. Wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 20-30 minut aż pulpety dojdą w środku. Dynia powinna się rozgotować, jeśli nie - można delikatnie rozdrobnić kawałki widelcem. Według gustu można sos zagęścić dodając wymieszaną mąkę pszenną z zimną wodą i gotując jeszcze kilka minut ciągle
Zielona Kuchniaziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła (250g) 1 łyżeczka aromatu migdałowego odrobina bułki tartej i masła do posmarowania formy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka Babka piaskowa – przepis: Jajka wbijamy do miski, a następnie ucieramy z cukrem. Do jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w garnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Matka Wariatka.net , ja zmieniłam mąkę typ 650 na chlebową typ 750, bo taka akurat była w domu. Składniki na 12 bułek ROZTWÓR SOLNO – DROŻDŻOWY 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży CIASTO 500 g mąki pszennej typ 750 200 g wody 15 g płynnego miodu 10 g masła roztwór solno – drożdżowy Wykonanie ROZTWÓR SOLNO(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 12 równych kawałków, z których formujemy okrągłe bułki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy ostrym nożem na krzyż, oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut
Tajemnice Smakukolejny wypiek sprzed kilku dni..były bułki do hamburgerów i przy okazji z tego samego ciasta zrobiłam bułeczki w kształcie kości... 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka
Moje domowe kucharzenieBułki hamburgerowe...Domowe, złociste i pyszne!Miękkie, posypane ziarnami słonecznika.Idealne do burgerów.Polecam! Składniki:250 g mąki pszennej;150 ml letniego mleka;8 g świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren słonecznika.Sposón przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę. W mące(...)elastyczne. Ciasto można też wyrabiać ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z miski, podzielić na 4 części i z każdej uformułować bułkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć suchą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Jajko roztrzepatać.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać
Gospodyni MiejskaBardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje WypiekiskładnikiSkładniki na 10 - 12 sztuk:4 szklanki mąki pszennej chlebowej1 i 1/3 szklanki letniej wody1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego1,5 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży(...)podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piec
Stare GarySpakowani, niemal gotowi do drogi. Ostatnie zerknięcia, odhaczanie pozycji na liście do zabrania. Zamykanie okien, karkołomne skoki Ptysi, która koniecznie chce o sobie przypomnieć, znoszenie bagaży
Pożeraczka, czyli raz adobrzewolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;) Składniki (na ok. 26 bułeczek): 100 ml gorącej wody 100 ml zimnego mleka ok. 600 g mąki pszennej + mąka do podsypania 2 małe jajka + jedno do smarowania 50 g drożdży ok. 70 g masła 120 g cukru + łyżeczka do drożdży 15 g cukru wanilinowego ok. pół litra jagód(...)krążka wykładać łyżkę jagód. Zlepiać brzegi krążka, chowając do środka jagody. Uformować w podłużną bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Odczekać ok. 10 minut i posmarować bułki rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 25 minut na ładny brązowy kolor. Przy drugiej turze może wystarczyć tylko 20 minut. Upieczone bułeczki wyjąć na kratkę
Weekendy w domu i ogrodziezmielone/posiekane goździki Mąki wymieszać, dodać masło. Posiekać wszystko nożem, a następnie rozcierać palcami do uzyskania wyglądu bułki tartej. Dodać pozostałe składniki, ugnieść ciasto. Powycinać ciasteczka, piec 10-12 minut w 200 st. C. SMACZNEGO! Myślę, że mąkę żytnią spokojnie można zamienić na pszenną wedle uznania. Ciasteczka nie są typowo FIT, ale są na pewną zdrowszą wersją kruchych ciasteczek
Vroblewska-fitlifesłodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Z młodej w kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować
W Mojej Kuchni LubięPyszne maślane bułeczki pachnące kminkiem i czarnuszką ,z podanej porcji wychodzi aż 13 sztuk średniej wielkości. Bułki mają miękką skórkę dlatego też idealnie nadają się do np. hamburgerów czy faszerowanych dużą ilością składników kanapek :) Składniki na 13 sztuk : - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 750 ) - 26 g świeżych drożdży - 2 duże łyżki masła - 10 g soli
Wypieki Renesztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 mała, olej do smażenia - ile potrzeba, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować
W Mojej Kuchni Lubięciasta np. pieczarki, paprykę, tarty ser, cebulę lub szczypior, koperek. Kotlety ziemniaczane SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą
Zasmakuj Kuchnidomu, więc z nudów zabieramy się za rzeczy, na które wcześniej brakowało nam czasu. I tak fora i grupy zasypywane są pytaniami o to jak zrobić samodzielnie chleb, bułki, ciasta. Ludzie wymieniają się przepisami i poradami. Wniosek z tego taki, że na co dzień kupujemy produkty, które teraz, siedząc w domach, możemy przygotować samemu nie narażając się na niepotrzebne wizyty(...)jaki macie lub jaki wolicie Przepisy z wykorzystaniem drożdży Na koniec zostawiam Was z pysznymi przepisami, w których możecie wykorzystać drożdże Bułki drożdżowe z gruszką i kruszonką Drożdżowe rogaliki Cynamonowe bułeczki Bułeczki czosnkowe Foccacia Chleb gryczany Chleb pszenny Artykuł Dlaczego w sklepach nie ma drożdży? pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnidomowych hamburgerach. Ten, który jest na zdjęciu to mój egzemplarz. Od pozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość. A teraz o kolorach. Od zawsze naturalne było dla mnie(...)nadzieję, że jest więcej jest takich osób. Zostawiam więc na blogu kolorowego domowego burgera, z bułką domowego wypieku. Składniki na bułki: 50 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 50 g masła 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki sezamu
bistro mamapolane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja deseru o smaku słynnego batonika. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła ekstra 60g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta masło do wysmarowania formy 400g masy krówkowej kajmak 140g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 36% 180g orzechów ziemnych
Szalona Kuchnia Ewelinyodstawiłam do przestygnięcia. Następnie przestudzoną soczewicę zmieliłam razem z grzybami i cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu dodałam łyżkę bułki tartej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną tortową wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli. W szklance gorącej wody rozpuściłam masło i wlałam do mąki. Składniki wymieszałam łyżką
Waniliowe ImprowizacjeKrokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) – z barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie! U nas takie krokiety to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Wtedy
Kulinarne PrzebojeBabka świąteczna została upieczona przez mojego Chłopaka ;-) Początkowo wyglądała jak ‘babka-grzyb’ , ale doprowadziliśmy ją do ‘poprawnego’ stanu ;) Składniki Masło 125g Cukier
Kulinarne Przebojeżółtku. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy majonez i startą skórkę z cytryny, miksujemy. K Dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie silikonową szpatułką. Formę smarujemy masłem i wysypujemy lekko bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem przez
bistro mamaCordon bleu to klasyka wszystkich restauracji. Jest to danie mięsne składające się z sera i szynki owiniętych w sznycel. Z czasem powstała wersja z kurczakiem i
Tylko pyszniełyżki cukru pudru starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 500g świeżych truskawek 3 łyżki cukru 1/2 laski wanilii Kruszonka: 120g mąki pszennej 60g masła extra 60g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
Szalona Kuchnia Ewelinycukru pudru starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 350g rabarbaru 3cm świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
Szalona Kuchnia Ewelinypunktem imprezowego menu. Potrzebujemy: 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 4 łyżki masła 2 drobno posiekane cebule 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: mąka 2 jaja bułka tarta/panko Do smażenia: olej roślinny Przepis wymaga od nas troszeczkę cierpliwości, ponieważ składa się z dwóch etapów. W rondelku rozgrzewamy masło
MamaOskarkaHej! Jak zrobić wspaniałą rybę na obiad? Prosty przepis, mało skomplikowany uraduje niejedną panią domu. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 2,5 szklani mleka 3 bułki 1 opakowanie wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru … Czytaj dalej Rafaello Babci Marysi
czarrna od kuchnimiodu (np. rzepakowy), 50 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g, 150 g mąki pszennej, 100 g kandyzowanych skórek z pomarańczy, ok. 80 g rodzynek, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta lub mąka do obsypania formy, cukier puder. Przygotowanie: Suche składniki : mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jaja miksujemy
Moniki Smakołykijakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą Smacznego! Składniki na kluski: 1kg ziemniaków 250g świeżych liści szpinaku 2-3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku Przygotowanie klusek: Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie
NiePieprz.plłyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 75 g masła, stopione 2 łyżki amaretto 1 łyżka otartej skórki z cytryny 150 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g zmielonych migdałów 50 g migdałów, połówek tłuszcz i bułka do posmarowania formy Syrop amaretto 250 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego, u mnie z alkoholem 60 ml amaretto 220 g cukru Odważ
codojedzenialatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kluski kładzione Składniki: Mąka pszenna – ¾ szklanki Kasza manna – ¼ szklanki Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Woda – 4-5 łyżek + masło i bułka tara do posypania Wykonanie: W miseczce wymieszać jajko z wodą i solą, a następnie dodać mąkę i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszać
Kuchnia Bon AppetitPyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te
Czerwony Gupikmąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: wyrośnięty zaczyn z powyższego przepisu 100 ml śmietanki 30% 3 żółtka 350 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli (5 g) 80 g miękkiego masła Dodatkowo: białko do posmarowania bułek sezam do posypania Przygotowanie: Zaczyn: Składniki dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut
Nastoletnie Wypiekaniedrożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru (użyłam waniliowego) szczypta soli Kruszonka: 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: owoce (użyłam mrożone wiśnie) tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami
Wrzosowa Polanacukru są znakomitym dodatkiem do mięsnych sosów. Polecam. Składniki na ok. 20szt: 60dkg ziemniaków ugotowanych z płaską łyżeczką soli 30dkg mąki pszennej 1 jajko śliwki węgierki 10szt cukier i cynamon trochę mąki do podsypywania masło i trochę bułki tartej do polania Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko i wyrobić. Ciasto nie powinno
Maślane ciasteczkowięc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany przepis. Składniki: 70 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1 bułeczka pszenna garść suszonych podgrzybków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski do smażenia 1 cebula do pokrojenia na patelnię 1 łyżka masła kilka gałązek świezego tymianku Sposób
Gosia gotujestudenckich stołach często goszczą dania z parówek. Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów. Składniki: Ciasto: -szklanka mleka -100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy
Tanie przepisy studenckieSKŁADNIKI: 1,5 l wody 2 kiełbaski cieniutkie np cielęce 200 ml białego barszczu – zaczynu (z czosnkiem ) 1 łyżka mąki pszennej liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól 2 jajka 200 ml śmietany pieprz bagietka bądź bułka paryska szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do smaku soli, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i zagotowujemy. Kiełbaski kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo dobry i bardzo szybko „wyparował” Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier
Na słodko lub wytrawnie